Καμπάνια
Kαμπάνια: Nα πέσει ο Φράχτης στον Έβρο

Πανελλαδική κινητοποίηση το διήμερο 23 και 24 Γενάρη 2016, απαιτώντας να πέσει ο Φράχτης του Έβρου και να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες, διοργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Διεθνούς συνάντησης κατά του ρατσισμού και του φασισμού που έγινε στις 10-11 Οκτώβρη στην Αθήνα, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 9 χώρες. Το διήμερο περιλαμβάνει: το Σάββατο 23 Γενάρη διαδήλωση στην Αλεξανδρούπολη και εκδήλωση την ίδια μέρα με τη συμμετοχή διεθνών αντιπροσωπειών και στις 24 Γενάρη πορεία στους Κήπους και στο Φράχτη του Έβρου.  
 
Για τη διοργάνωση της καμπάνιας η ΚΕΕΡΦΑ έχει ήδη κυκλοφορήσει αφίσα, αυτοκόλλητο και τετρασέλιδο, με 9 λόγους για τους οποίους χρειάζεται να πέσει ο φράχτης του αίσχους. Από την προηγούμενη εβδομάδα τοπικές ΚΕΕΡΦΑ ξεκίνησαν να διοργανώνουν τοπικές συσκέψεις, βάζοντας πρόγραμμα τοπικών εκδηλώσεων, εξορμήσεων και παρεμβάσεων σε χώρους δουλειάς, σχολεία και σχολές.  «Διεκδικούμε να ανοίξουν τα σύνορα στον Έβρο και τα νησιά ώστε να σωθούν ζωές που χάνονται αλλά και γιατί όλοι έχουν δικαίωμα στο άσυλο και σε μια καλύτερη ζωή. Να δοθούν άσυλο και χαρτιά σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς αποκλεισμούς. Απαιτούμε να πέσει ο φράχτης στον Έβρο, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως η Αμυγδαλέζα, να μην ανοίξει κανένα νέο. Διεκδικούμε ανθρώπινη υποδοχή σε καταλύματα αξιοπρεπή, με χρηματοδότηση του κράτους και με προσωπικό που παρέχει την αναγκαία φροντίδα», αναφέρει το ψήφισμα της ΚΕΕΡΦΑ για τη στήριξη της καμπάνιας .
 
• Δηλώστε συμμετοχή για τα πούλμαν και τα τρένα για την Πανελλαδική Κινητοποίηση στις 23 και 24 Γενάρη 2016. Επικοινωνία: antiracismfascism@yahoo.gr, τηλ. 6932828964, 2103232871

Θεσσαλονίκη

 
Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου η ΑΝ.ΑΡ.ΠΑ-Ε.Α.Α.Κ. στο Αγγλικό μαζί με τη Κ.Ε.Ε.Ρ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν στη Νέα Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες- Οι φοιτητές μπροστά στη μάχη για ανοιχτά σύνορα, με ομιλητές τον πανεπιστημιακό Γιώργο Τσιάκαλο και τον συντονιστή της Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. στη Θεσσαλονίκη Κώστα Τορπουζίδη. 
 
Η προσέλευση ήταν αρκετά μεγάλη, υπήρχαν αρκετοί φοιτητές οι οποίοι συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη βάρβαρη πολιτική που ασκεί η Ε.Ε. σε βάρος των προσφύγων με την επιβολή των κλειστών συνόρων, με ένα 10% των προσφύγων που ξεκινάει από τη χώρα του να χάνεται πριν καν φτάσει στα σύνορα της. 
 
Ο Γ. Τσιάκαλος έκανε αναφορά στον φόρο αίματος που πληρώνουν οι πρόσφυγες, επίσης τόνισε πως δαπανούνται εκατομμύρια για τη συντήρηση του φράχτη στον Έβρο και τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης ενώ τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση και την περίθαλψή τους. Ως εκπρόσωπος της ΑΝ. ΑΡ.ΠΑ-Ε.Α.Α.Κ. αναφέρθηκα στο μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που υπάρχει για τους πρόσφυγες ανάμεσα στους φοιτητές -οι φοιτητικοί σύλλογοι μαζεύουν ήδη τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης-, αλλά και στη σημασία του να οργανώσουμε την καμπάνια για τα Ανοιχτά Σύνορα στις σχολές, ώστε κάθε φοιτητικός σύλλογος να βάλει ως αίτημα να γκρεμιστεί ο φράχτης στον Έβρο και να δοθεί άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες αλλά και να συμμετέχει στην πανελλαδική κινητοποίηση στον Έβρο στις 23 - 24 Γενάρη. 
Ιωάννα Κατλαμούση, φοιτήτρια
 
 

Ξάνθη

Μεγάλη ανταπόκριση συναντάει η πανελλαδική καμπάνια της ΚΕΕΡΦΑ για ανοιχτά σύνορα, γκρέμισμά του φράχτη στον Έβρο και για το ξήλωμα της Ευρώπης φρούριο. Τα αποτελέσματα των πρώτων δράσεων είναι θετικά. Το ψήφισμα που μπήκε στην συνέλευση του συλλόγου των φοιτητών της πολυτεχνικής σχολικής Ξάνθης απέσπασε θερμό χειροκρότημα και ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Θλιβερή εξαίρεση αποτελούν τα μέλη του ΜΑΣ που καταψήφισαν και της ΠΑΣΠ που ψήφισαν λευκό.
 
Το ίδιο απόγευμα γινόταν γενική συνέλευση στην τοπική ΕΛΜΕ. Μετά την ανάγνωση του ψηφίσματος πέρασε ομόφωνα από τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Το επόμενο διάστημα θα φέρουμε το ψήφισμα της ΚΕΕΡΦΑ στον τοπικό σύλλογο δασκάλων, στο σωματείο των μειονοτικών εκπαιδευτικών, στο σύλλογο των νοσοκομειακών γιατρών, στο σωματείο των οικοδομών και στην τοπική ΑΔΕΔΥ. 
 
Εκτός από τις δράσεις σε συλλόγους και σωματεία, πολύ θετική ανταπόκριση συναντήσαμε από τον κόσμο στην εξόρμηση της κεντρικής πλατείας στην Ξάνθη. Ο κόσμος άνοιγε όλη τη συζήτηση γύρω από το ζήτημα του φράχτη και των προσφύγων. Υπέγραφε στο κείμενο και άφηνε όνομα και τηλέφωνα για να οργανώσει μαζί μας την καμπάνια. 
 
Τις επόμενες μέρες οργανώνουμε την μεγάλη εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στις 7 Νοέμβρη στο εργατικό κέντρο με ομιλητές, τον Πέτρο Κωσταντίνου, τον Γιώργο Τσιάκαλο και εκπροσώπους σωματείων, συνδικάτων και τοπικών κινήσεων. Οργανώνουμε παρεμβάσεις σε εργατικούς χώρους όπως το νοσοκομείο, τη νομαρχία και την εφορία. Ενώ παρέμβαση οργανώνουμε και την Τετάρτη κατά την διάρκεια της παρέλασης. Δυνατά και οργανωμένα τις επόμενες μέρες να ξετυλίξουμε την καμπάνια για να ανοίξουν τα σύνορα και να πέσουν οι φράχτες, να καλοδεχθούμε τους πρόσφυγες, και παράλληλα να παλέψουμε για το τσάκισμα των παλιών και των νέων μνημονίων. 
Τζεμαλή Μηλιαζήμ 
 

Έβρος

Όλα αυτά τα χρόνια οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είχαν να αντιμετωπίσουν τα ναρκοπέδια, στην προσπάθειά τους να περάσουν από τον Έβρο. Έχουν χαθεί πολλές ζωές, έχουν κοπεί πόδια και χέρια, έχουν ακρωτηριαστεί άνθρωποι. Ο κόσμος του Έβρου αντιστάθηκε όλα αυτά τα χρόνια με αποτέλεσμα τα ναρκοπέδια να ξηλωθούν.
 
Μετά όμως μας προέκυψε ο φράχτης. Σταμάτησε πραγματικά τη δίοδο των προσφύγων και μεταναστών, γιατί δυσκόλεψε τα πράγματα και τους οδήγησε στη θάλασσα του Αιγαίου, που σήμερα θαλασσοπνίγονται. Μιλάμε για τεράστιους αριθμούς ανθρώπων που έχουν ξεβραστεί ακόμα και στις δικές μας ακτές. Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο. Ως εκπαιδευτικός έχω να πω ότι για μένα δεν υπάρχουν σύνορα, όταν υπάρχει προσφυγιά. Όταν ο άνθρωπος φεύγει από τη χώρα του για ένα καλύτερο αύριο, εμείς δε μπορούμε να του βάζουμε μπροστά του το οποιοδήποτε εμπόδιο είτε λέγεται φράχτης είτε λέγεται σύνορο. 
 
Γύρω από την πρωτοβουλία που οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ ενάντια στο Φράχτη, πιστεύω ότι θα πρέπει να συσπειρωθούν σωματεία, κινήσεις, συλλογικότητες, έτσι ώστε πραγματικά να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα, πανευρωπαϊκά και να αναγκάσουμε να πάρουν ουσιαστικά μέτρα. Μέτρα με φράχτες δεν γίνονται. Πρώτα απ’ όλα να σταματήσουν τους πολέμους ούτως ώστε να μην χρειάζονται να οδηγούνται στην Ευρώπη ή την Αμερική. Κανείς δε θέλει να χάσει την πατρίδα, το σπίτι και την οικογένειά του. Από την άλλη όσο δε λύνονται αυτά τα προβλήματα θα πρέπει η Ευρώπη να ανοίξει τα σύνορά της και την αγκαλιά της αν θέλει πραγματικά να λειτουργήσει ανθρώπινα. 
Σάκης Καραγεωργίου
 πρόεδρος Α’ ΕΛΜΕ Έβρου
 

Χανιά

Η οργάνωση της καμπάνιας για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 23-24 Γενάρη στον Έβρο ενάντια στο Φράχτη ξεκίνησε και στα Χανιά, με τη σύσκεψη που διοργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ την περασμένη Τετάρτη 21/10 για την ενημέρωση των αποφάσεων της Διεθνούς Συνάντησης. Συμμετείχε κόσμος που έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο αντιρατσιστικό - αντιφασιστικό κίνημα στα Χανιά, δάσκαλοι, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στον τομέα του επισιτισμού.
 
Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την εμπλοκή της ΕΕ και της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ για την αποτροπή της εισόδου των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη διοργάνωση μίας μεγάλης εκδήλωσης μέσα στο Νοέμβρη, να ζητήσουμε από τα σωματεία να βγάλουν ψηφίσματα στήριξης της πρωτοβουλίας, να οργανώσουμε μαζική αφισοκόλληση στην πόλη. 
 
Την επόμενη μέρα διοργανώθηκε στην πλατεία Αγοράς, συλλαλητήριο κατά των μνημονίων και υπέρ των προσφύγων με συμμετοχή του Συλλόγου Δασκάλων, της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτονικής, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΚΕΕΡΦΑ. 
Μαργαρίτα Παπαμηνά 
 

Ανοιχτές εκδηλώσεις της ΚΕΕΡΦΑ

Στις σχολές
 
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ 5/11, Αίθ. Δ2Β, 2μμ
Ομιλήτρια: Αργυρή Ερωτοκρίτου, ΚΕΕΡΦΑ
 
ΦΥΣΙΚΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/11, Φυσικό –Ροτόντα, 1.30μμ
Ομιλήτρια: Αργυρή 
Ερωτοκρίτου, ΚΕΕΡΦΑ
 
ΑΣΚΤ
ΔΕΥΤΕΡΑ 9/11 Αίθουσα γραμμικού σχεδίου,  2μμ
Ομιλητές: A.Διάλα, Επικ. Καθηγήτρια, Θανάσης Kαμπαγιάννης, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Γιουσούφ Οζντερίμ, Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν
 
TEI ΠΕΙΡΑΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ  9/11 Αμφ. Χατζηνικολάου. 3μμ
Ομιλητές: Κ. Μελάς, Καθηγητής ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Δομικών έργων
Μ. Κονιόρδος Καθηγητής ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τουριστικών Επιχειρήσεων 
Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, Νάντερ Αλχαμπούνι, Σύλλογος Σύρων Αποδήμων Ελλάδος
 
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ  9/11 Ιατρική, αίθουσα β' έτους, 1.30μμ
Ομιλητές: Στάθης Παπασταθόπουλος, πανεπιστημιακός ΦΠΨ, Νίκη Αργύρη ΚΕΕΡΦΑ
 
ΠΑΝΤΕΙΟ
ΤΡΙΤΗ 10/11, Αμφ. 2, 2μμ
Ομιλητές: Προκόπης Παπαστράτης, πανεπιστημιακός, Αρης Μεσσήνης, φωτογράφος
Δημήτρης Αγγελίδης, δημοσιογράφος ΕΦΣΥΝ, Νίκη Αργύρη, ΚΕΕΡΦΑ
 
ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 11/11Αίθουσα Προβολών Γραμματεία ΣΓΤΚΣ, 2μμ
Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, Πέτρος Κωνσταντίνου συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ
 
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΕΚΠΑ 
ΤΕΤΑΡΤΗ 11/11,  Αίθριο, 2μμ
Ομιλητές: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, πανεπιστημιακός Σλαβικών Σπουδών 
Γιώργος Πίττας, συμμετέχει στην επιτροπή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Γαλατσίου
Γιουσούφ Οζντερίμ, Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν
 
ΠΑΤΡΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/11 
ΑΘΕ10, Επίκεντρο Μεγάλο Αμφιθέατρο Χημικού, 2μμ
Ομιλήτρια: Έφη Καρακαντζά, πανεπιστημιακός τμήμα Φιλολογίας
 
ΦΜΣ ΕΚΠΑ
ΠΕΜΠΤΗ 19/11 Αμφ. ΦΜ3 Χημικό, 2μμ
Ομιλητής: Γιώργος Πίττας, συμμετέχει στην επιτροπή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Γαλατσίου
 
Στις γειτονιές…
 
ΞΑΝΘΗ 
ΣΑΒΒΑΤΟ 7/11, Εργατικό Κέντρο, 7μμ
Ομιλητές: Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός
 
ΝΙΚΑΙΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 7/11, Δημαρχείο, 7μμ
 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 8/11, Εργατικό Κέντρο, 7μμ 
Ομιλητές: Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός
 
Συσκέψεις 
 
ΠΑΤΗΣΙΑ-ΓΑΛΑΤΣΙ-ΚΥΨΕΛΗ
ΤΡΙΤΗ 27/10, ΟΝΑ Γκράβας (Ταϋγέτου), 6.30μμ
Ομιλητές: Βαγγέλης Τριμπόνιας, ΚΕΕΡΦΑ, Ντίνα Γκαρανέ, εκπαιδευτικός, Γιουσούφ Οζντερίμ, Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, Γιώργος Πίττας, συμμετέχει στην επιτροπή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Γαλατσίου
 
ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
ΤΡΙΤΗ 27/10, Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι (Λεωφ. Πεντέλης 71), 7μμ 
Ομιλήτρια: Ελίζα Κρικώνη, ΚΕΕΡΦΑ
 
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΤΡΙΤΗ 27/10, Στέκι Αριστερής Κίνησης (Ακροπόλεως 17 κ Ιάσωνος), 7μμ
 
ΖΩΓΡΑΦΟΥ-ΙΛΙΣΙΑ
ΠΕΜΠΤΗ 29/10, Πολιτιστικός Σύλλογος ''Ιλισσός'' (Βακχειλίδου κ Αιγινήτου), 7μμ
Ομιλητές: Γιάννης Τσαμούρης, ΚΕΕΡΦΑ, Ράνια Νενεδάκη, Κίνημα στην Πόλη
 
ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ-ΤΑΥΡΟΣ-ΘΗΣΕΙΟ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  30/10, καφέ Βραζιλιάνα, 6.30μμ
Ομιλητής: Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός, Νίκη Αργύρη, ΚΕΕΡΦΑ
 
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ-ΙΛΙΟΝ
ΔΕΥΤΕΡΑ 2/11, Πολιτιστικό Κέντρο (Εθν.Αντιστάσεως 61), 7μμ
 
ΠΑΤΡΑ
ΤΡΙΤΗ 3/11, Εργατικό Κέντρο, 7μμ
 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 8/11, ΕΔΟΘ ( Προξένου Κορομηλά 51), 6μμ
 
ΜΑΡΟΥΣΙ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/11, Πατάρι Βαβέλ (Βασ.Σοφίας 87), 7μμ