Αντιφασιστικό κίνημα
Η Δίκη της Χρυσής Αυγής: “Οργανωμένη δολοφονική επίθεση”

καταθέτει βασικός αυτόπτης μάρτυρας

 
Με την κατάθεση του Δημήτρη Μελαχροινόπουλου, φίλου του Παύλου Φύσσα και αυτόπτη μάρτυρα στη δολοφονία του, ολοκληρώθηκαν, στις 21 και 22/10, οι συνεδριάσεις της δίκης της Χρυσής Αυγής για το μήνα Οκτώβριο. Ο μάρτυρας κατέρριψε οποιαδήποτε εκδοχή λογομαχίας ή συμπλοκής μεταξύ της παρέας του και των χρυσαυγιτών και περιέγραψε μια απρόκλητη, πολύ καλά οργανωμένη δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής με στόχο ανθρώπους που είναι εναντίον στα ναζιστικά πιστεύω της.
 
Ξεκινώντας την κατάθεσή του στις 21 Οκτώβρη, 23η ημέρα της δίκης, ο Δ. Μελαχροινόπουλος, άνεργος ηλεκτρολόγος, μίλησε για τη 15χρονη φιλία του με τον Παύλο Φύσσα, τα κοινά τους μουσικά ενδιαφέροντα, τους κοινωνικού περιεχομένου στίχους των τραγουδιών τους με αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά μηνύματα.
 
Στη συνέχεια περιέγραψε λεπτομερώς το βράδυ της 17ης προς 18 Σεπτέμβρη 2013. Επιβεβαιώνοντας όσα είχε καταθέσει ο φίλος του και επίσης αυτόπτης μάρτυρας Π. Σεϊρλής, με τον οποίο έφτασαν μαζί με άλλα έξι έτομα στο καφέ Κοράλι στην Κεφαλληνίας για να βρουν τον Παύλο Φύσσα, μίλησε για έναν “ψηλό, σωματώδη, κοντοκουρεμένο, με μαύρη μπλούζα και παντελόνι παραλλαγής” έξω από την καφετέρια τον οποίο αναγνώρισε στις φωτογραφίες που του επιδείχτηκαν -ήταν ο κατηγορούμενος Μιχάλαρος. Ενώ επιβεβαίωσε και ότι η παρέα απέναντί τους -δύο άτομα εκ των οποίων ο ένας ήταν ο κατηγορούμενος Άγγος- τους κοιτούσε έντονα και έστελναν συνεχώς μηνύματα στα κινητά τους.
 
Σε αυτό το σημείο πρόσθεσε πως ρώτησε τον Παύλο Φύσσα αν ξέρει γιατί τους κοιτούσαν κι εκείνος απάντησε “πώς δεν ξέρει, ίσως να είχαν ακούσει ένα σχόλιο που είχαν κάνει νωρίτερα για τη φορεμένη ανάποδα μπλούζα του ενός”.
 
“Σα να μας περίμεναν” είπε για τα δέκα περίπου άτομα -τέσσερα με πέντε στο δρόμο και άλλα τόσα στο πεζοδρόμιο- που έκλειναν τα αυτοκίνητα των φίλων του όταν βγήκαν έξω, περιγράφοντάς τα ως εξής: “Ένας κρατούσε καδρόνι, ένας κάτι με που έμοιαζε με στυλιάρι και ένας μια σιδηρογροθιά -γυάλιζε στο σκοτάδι. Κάποιοι φορούσαν μαύρη μπλούζα και παντελόνι παραλλαγής, όχι του στρατού, το μαύρο-γκρι-άσπρο... φοβηθήκαμε”.
 
Αμέσως μετά μίλησε για τον μεσάζοντα και τη διαβεβαίωση που τους έδωσε ότι οι χρυσαυγίτες θα φύγουν, για την απόφασή τους να κινηθούν προς Τσαλδάρη μέχρι να μπορούν να γυρίσουν για τα αυτοκίνητά τους. Και επιβεβαίωσε ξανά την κατάθεση Σεϊρλή ότι έβαλαν τον ένα φίλο τους σε ταξί, ότι τότε εμφανίστηκαν οι ΔΙΑΣ καθώς και πέντε έξι μηχανάκια και τρία τέσσερα αυτοκίνητα. 
 
“Ήταν όλοι μαζί” 
 
“Ήταν όλοι μαζί, ομάδα”, είπε, “ήταν δικάβαλα, με άτομα με μαύρα ρούχα, έστριψαν στην Κεφαλληνίας ενώ το τελευταίο αυτοκίνητο, γκρι ασημί, με συνοδηγό και δύο γυναίκες πίσω, σταμάτησε και ο οδηγός ρώτησε πού είναι η Κεφαλληνίας. Μας κοιτούσε έντονα, έφυγε μαρσάροντας”.
 
Στη συνέχεια περιέγραψε την επίθεση: Το ποδοβολητό και τις βρισιές (“ελάτε εδώ, κότες, θα σας γαμήσουμε, θα σας σκοτώσουμε”). Τα 30 άτομα με μαύρα, κράνη και άρβυλα που βγήκαν από την Κεφαλληνίας και κινούνταν παράλληλά τους στο απέναντι πεζοδρόμιο. Το κυνηγητό και την απόφασή του να γυρίσει μήπως και βοηθήσει. Το χτύπημα που δέχτηκε ο ίδιος και ένας ακόμα φίλος του που είχε μείνει, μαζί με τον Φύσσα, πίσω. Τον οργανωμένο τρόπο της δολοφονίας μπροστά στα μάτια του. Τα πέντε με έξι άτομα που έβγαιναν από τους τριάντα και χτυπούσαν το Παύλο Φύσσα (δύο φορές είδε ότι έγινε αυτό) εμποδίζοντάς τον να φύγει.
 
Το αυτοκίνητο του Ρουπακιά να σταματά, ανάποδα, και το δολοφόνο να πηγαίνει στον Παύλο καθώς οι άλλοι “του έκαναν χώρο”.
 
Τις κινήσεις του χεριού του Ρουπακιά καθώς τον μαχαίρωνε.
 
“Είχα το αίμα του Παύλου πάνω μου”, είπε ο μάρτυρας όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις  διαφοροποιήσεις που παρουσιάζουν οι τέσσερις καταθέσεις του στις αρμόδιες αρχές, οι δύο πρώτες λίγες μόνο ώρες μετά τη δολοφονία. “Είχε μόλις πεθάνει ο φίλος μου”, συνέχισε, “Είχα ψυχολογική ένταση, ήμουν σοκαρισμένος και σε σύγχυση, τον είχα μεταφέρει ο ίδιος στο ασθενοφόρο”. 
 
Αρνητική εντύπωση έκαναν οι αποκλειστικές ερωτήσεις -σχεδόν επίθεση- της εισαγγελέως προς το μάρτυρα πάνω στις αντιφάσεις των καταθέσεών του, αμφισβητώντας ανοιχτά την αξιοπιστία του. Με δεδομένο ότι από τη θέση της η εισαγγελική αρχή στηρίζει κυρίως τις κατηγορίες και αυτές προσπαθεί να διερευνήσει, η στάση της προκάλεσε έκπληξη και ερωτηματικά για το στόχο που είχε.
 
“Στην αρχή δεν μιλάτε καν για επίθεση. Θυμάστε καλύτερα έξι μήνες αργότερα;” ρωτούσε ξανά και ξανά, με τον μάρτυρα να απαντά: “Όσα δεν είπα στην αρχή, τα είπα αργότερα, όταν ήμουν ήρεμος και αφού με ρώτησαν πιο συγκεκριμένα και αναλυτικά”. Παρόλα αυτά, η εισαγγελέας επέμεινε σε επιθετικό τόνο: “Λέτε πως ήσασταν σε σύγχυση, μάλλον είστε και τώρα γιατί και τώρα ανασκευάζετε” μη κάνοντας καμία ερώτηση σχετικά με το κατηγορητήριο.
 
Καμία ερώτηση
 
Τη δουλειά της ανέλαβαν τελικά οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής με τον Θανάση Καμπαγιάννη να σχολιάζει κατά τη διάρκεια ερώτησής του: “Το ρωτάω αυτό διότι η κυρία εισαγγελέας δεν έκανε καμία ερώτηση για την εγκληματική οργάνωση... Ευτυχώς που υπάρχει η πολιτική αγωγή και εκπροσωπείται η κατηγορία”.
 
Οι ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής επικεντρώθηκαν στο αν η αστυνομία μπορούσε να αποτρέψει τη δολοφονία (“ναι, έβλεπαν την επίθεση και δεν έκαναν τίποτα”, απάντησε ο μάρτυρας), αν ο μάρτυρας έχει δεχτεί απειλές από τότε (“για δύο μήνες μετά με έπαιρναν τηλέφωνο από απόκρυψη και μια αντρική φωνή έλεγε είσαι ο επόμενος, θα σε σκοτώσουμε”, είπε, ενώ περιέγραψε ότι στις τελευταίες εκλογές στο εκλογικό κέντρο που ψήφισε, πολύ κοντά στο σημείο της δολοφονίας, δεκαπέντε άτομα του φώναξαν “πού πας αντιφασίστα;”), αν οι χρυσαυγίτες θα μπορούσαν να είχαν φύγει έξω από το Κοράλι ή αν υπήρχε εκεί κάποιο επεισόδιο που τους εμπόδιζε (“κανείς δεν τους εμπόδιζε”, είπε), τι επέλεξαν οι γονείς του Φύσσα να γράφει το μνημείο του και γιατί (“το στίχο του Φύσσα ‘Μια τέτοια μέρα είναι ωραία για να πεθαίνεις όμορφα και όρθιος σε δημόσια θέα’, γιατί έτσι πέθανε”, απάντησε), αν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος τους επιτέθηκε (“όχι, ήταν χρυσαυγίτες”, είπε).
 

Προκλήσεις των συνηγόρων της Χ.Α

Η κατάθεση του Δημήτρη Μελαχροινόπουλου συνεχίστηκε στις 22 Οκτώβρη, 24η μέρα της δίκης, με τις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Κατά κύματα, όπως ήταν και οι επιθέσεις των χρυσαυγιτών στον Παύλο Φύσσα, οι δικηγόροι των φασιστών προσπάθησαν με συστηματικές παραπλανητικές ερωτήσεις ακόμα και ολοφάνερα ψέματα να αποδομήσουν και να μπερδέψουν τον μάρτυρα.
 
Οι συνήγοροι υπεράσπισης επιχείρησαν να αμφισβητήσουν από το πού έδωσε την πρώτη του κατάθεση ο μάρτυρας, στο ΑΤ Κερατσινίου ή στη ΓΑΔΑ, μέχρι το ποιοι ήταν μαζί με το Ρουπακιά στο αυτοκίνητο, φτάνοντας στο σημείο, ψευδόμενοι, να αποκρύψουν ακόμα και στοιχεία της δικογραφίας -όπως για παράδειγμα το ότι ο Λαγός είχε συνομιλίες με τον Πατέλη πριν και αμέσως μετά τη δολοφονία και όχι -όπως ισχυρίστηκε ο δικηγόρος του πρώτου- “20 ώρες μετά”. Παρά τις προτροπές της προέδρου Λεπενιώτη να σταματήσουν οι παραπλανητικές ερωτήσεις, η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών συνέχισε την ίδια ολισθηρή διαδικασία.
 
Αποκορύφωμα
 
Αποκορύφωμα της στρατηγικής απαξιώσης του μάρτυρα ήταν το αίτημα του συνηγόρου του Χ. Παππά, Σταυριανάκη, να εφαρμοστεί το 337 του ΚΠΔ και “να κρατηθεί ο μάρτυρας μέχρι να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για ψευδορκία”! Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα με το συνήγορο να προαναγγέλει ακόμα και μήνυση εναντίον του μάρτυρα.
 
“Να προστατεύσει τους μάρτυρες” ζήτησε από το δικαστήριο σε κοινή της δήλωση η πολιτική αγωγή μετά τις προκλήσεις της υπεράσπισης. “Η πολιτική αγωγή διαπιστώνει ότι ενώ έχουν ξεκινήσει οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και μάλιστα αυτοπτών της στυγερής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, οι παρόντες στην αίθουσα του Δικαστηρίου κατηγορούμενοι για σοβαρά κακουργήματα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προκαλούν κατά τη διάρκεια των καταθέσεών τους, ειρωνεύονται, διακόπτουν, επιδεικνύουν ανεπίτρεπτη ασέβεια προς τους μάρτυρες, τη μνήμη και τους συγγενείς του θύματος, προς το ίδιο το Δικαστήριο και τη διαδικασία, υποβάλλουν καταχρηστικά αιτήματα που μοναδικό σκοπό έχουν τον εκφοβισμό των μαρτύρων”, ανέφεραν επισημαίνοντας την “παρόμοια θρασεία στάση που επιδεικνύουν βουλευτές (σ.σ. χρυσαυγίτες) στην Ολομέλεια της Βουλής”.
 

Πλημμύρισε η αίθουσα...

Μέσα στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού όπου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής μπήκαν τα νερά της βροχής την Πέμπτη 22/10 αναγκάζοντας την έδρα να διακόψει ώστε να σφουγγαριστεί το πάτωμα. 
 
Τα νερά που έτρεχαν από τα παράθυρα και τους τοίχους στην πλευρά που κάθονται οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής έφτασαν να απλωθούν στις θέσεις που κάθονται οι δημοσιογράφοι και το ακροατήριο. Από την μεριά της πολιτικής αγωγής ξεκίνησαν διαμαρτυρίες επαναλαμβάνοντας το αίτημα για μεταφορά της δίκης στο Εφετείο Αθήνας. Η αίθουσα για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ανεπαρκής καθώς δεν καλύπτει ούτε τις βασικές ανάγκες ασφαλούς στέγασης.