Θεωρία
H άποψή μας: Μαζική απάντηση στη ρατσιστική αντίδραση

Ενώ στα νησιά του Αιγαίου ο ρυθμός που χάνονται ζωές προσφύγων έχει ανέβει κατακόρυφα, τα διευθυντήρια της ΕΕ, οι υπουργοί του Τσίπρα και η αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ προσπαθούν συστηματικά να μπλοκάρουν τους πρόσφυγες αλλά και να αποπροσανατολίσουν το κύμα αλληλεγγύης που τους αγκαλιάζει.
 
Στην κορυφή αυτής της αντίδρασης είναι αναμφισβήτητα η ΕΕ που επιμένει ότι η «λύση» είναι η θωράκιση των συνόρων και το μάντρωμα όσων καταφέρνουν να τα περάσουν. Αλλά και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνει αντιρατσιστικά ευαίσθητη, συμμετέχει ενεργά σε αυτή την επιχείρηση. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε τις αποφάσεις της «μίνι-Συνόδου» της ΕΕ και πρωτοστατεί στη συνεργασία ΕΕ-Ερντογάν για να αναλάβει η Τουρκία το μπλόκο των προσφύγων. 
 
Ταυτόχρονα, όχι ένας, αλλά τρεις υπουργοί βγήκαν να πουν με γελοίες δικαιολογίες ότι ο φράχτης στον Έβρο δεν γίνεται να πέσει. «Υπάρχουν τεχνικοί λόγοι» λέει ο Μουζάλας, «ούτε εμποδίζει, ούτε στέλνει ο φράχτης τους πρόσφυγες στα νησιά» λέει ο Τόσκας. Ουσιαστικά λένε ότι δουλειά των υπουργών της «δεύτερη φορά» αριστεράς είναι να κρατάνε τα σύνορα κλειστά και μόνο χάρη στους ψαράδες του Αιγαίου και τους αλληλέγγυους μπορούν να σώζονται οι πρόσφυγες από τα κύματα.
 
Την ίδια στιγμή, καθόλου τυχαία, είκοσι βουλευτές της ΝΔ κάνουν επερώτηση που καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «μετατρέπει τη χώρα σε αποθήκη ψυχών». Θεωρούν ότι οι υπουργοί δεν κρατάνε τα σύνορα τόσο κλειστά όσο θα ήθελε η δεξιά και κινδυνολογούν ανοιχτά για τον αριθμό των προσφύγων που μπορεί να μείνει στην Ελλάδα. Η μαύρη ρατσιστική αντίδραση «φοβάται» ότι θα γίνουμε αποθήκη ψυχών την ώρα που το Αιγαίο γίνεται υγρός τάφος ψυχών.
 
Χρειάζεται να δώσουμε ξεκάθαρη απάντηση σε όλα αυτά. Το αίτημα για να πέσει ο φράχτης είναι αίτημα για να ανοίξουν τα σύνορα και να σωθούν ζωές. Για να περνάνε οι πρόσφυγες κανονικά με το φως της μέρας από τη γέφυρα στους Κήπους του Έβρου, για να έρχονται σκάφη κανονικά στα λιμάνια αντί να τσακίζονται στα βράχια και στους ύφαλους στα ανοιχτά των νησιών.
 
Η «παράνομη είσοδος» στη χώρα έγινε ποινικό αδίκημα με νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη πριν από σχεδόν 25 χρόνια. Στην πράξη αυτός ο νόμος έχει αδρανήσει, γιατί κανένας εισαγγελέας και κανένα δικαστήριο δεν προλαβαίνει να δικάσει και να καταδικάσει τους χιλιάδες πρόσφυγες που έρχονται με κάθε τρόπο. Ταυτόχρονα, όμως, οι υπουργοί καταδικάζουν πολλούς από αυτούς σε θάνατο επιμένοντας να τηρούν τα προσχήματα ότι ο ερχομός τους γίνεται με πλάγιο τρόπο, με τη βοήθεια από διασώστες και ψαράδες ενώ το λιμενικό συνεχίζει να περιπολεί στα θαλάσσια σύνορα και ο στρατός να κρατάει τον φράχτη στον Έβρο.
 
Να πέσει ο φράχτης
 
Είναι προσβολή για τους κατοίκους του Έβρου να βγαίνουν κρατικοί παρατρεχάμενοι και να λένε ότι ο κόσμος εκεί θέλει τον φράχτη. Πριν από τον φράχτη υπήρχαν τα ναρκοπέδια και έγιναν αγώνες για να καταργηθούν. Οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της περιοχής έχουν σώσει ζωές ανθρώπων που ακρωτηριάστηκαν προσπαθώντας να περάσουν.
 
Οι αντιρατσιστικές ευαισθησίες της εργατικής τάξης και της νεολαίας που έχει γονείς και παππούδες πρόσφυγες είναι ένα δυνατό όπλο ενάντια στην αντιδραστική αντεπίθεση που ξεδιπλώνουν οι από πάνω. Αυτό το όπλο μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε πιο δυνατό οργανώνοντας την καμπάνια για να πέσει ο φράχτης. 
 
Κάθε σωματείο, κάθε σύλλογος, κάθε συλλογικότητα στους χώρους δουλειάς και στις εργατογειτονιές πρέπει να πάρει μέρος στην Πανεργατική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη 12 Νοέμβρη έχοντας πάρει απόφαση ότι δίπλα στα αιτήματα για να σώσουμε τις δουλειές, τους μισθούς και τις συντάξεις από το λεπίδι των μνημόνιων προσθέτουμε το αίτημα για να σώσουμε ζωές προσφύγων ανοίγοντας τα σύνορα. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στις πορείες στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Και όλοι μαζί να φτάσουμε στα συλλαλητήρια στην Αλεξανδρούπολη και στον φράχτη στις 23-24 Γενάρη σαν κύμα αποφασισμένο να βάλει τέλος στη ρατσιστική ΕΕ-φρούριο.