Εργατικό κίνημα
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ενάντια στα Μνημόνια
Το πάνελ στη συζήτηση για τους πρόσφυγες. Απο αριστερά: Β. Τσέλιου, Ντ. Γκαρανέ, Μ. Ανδρέου, Ρ. Σουντουλίδου, Μ. Ντάσιου.
Με συμμετοχή από χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, πλούσια συζήτηση και αποφάσεις για δράση και πρωτοβουλίες ενάντια στο 3ο Μνημόνιο πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Συνέλευση του Συντονισμού ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες την Κυριακή 1η Νοέμβρη.
Η συνέλευση ήταν χωρισμένη σε τέσσερις ενότητες-συζητήσεις. Η πρώτη ήταν αφιερωμένη στη μάχη απέναντι στις περικοπές σε σχολεία, δήμους και νοσοκομεία. Ομιλητές ήταν ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζόμενων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, ο Γιώργος Ορταντζόγλου, πρόεδρος του συλλόγου εργαζόμενων στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας, η Ράνια Νενεδάκη, πρώην δημοτική σύμβουλος Ζωγράφου και ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης από το Σύλλογο Δασκάλων Αμαρουσίου.
Όλοι οι ομιλητές έδωσαν συγκεκριμένα στοιχεία για τις τεράστιες περικοπές που έχουν επιφέρει τα μνημόνια στο προσωπικό και τη χρηματοδότηση. Στα νοσοκομεία, όπως υπολογίζουν τα συνδικάτα, λείπουν περίπου 40 χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό έχει πέσει στο 1,3 δις από τα 3 δις που ήταν το 2010.
Στους δήμους οι μισθοί των εργαζόμενων έχουν περικοπεί κατά 40%, ενώ η μείωση του προσωπικού αγγίζει το 60%. Στην παιδεία πάει μόνο το 2,36% του ΑΕΠ, ενώ το 2010 ήταν 3%. Ταυτόχρονα, υπάρχουν 9 χιλιάδες αποχωρήσεις και μόλις 278 μόνιμοι διορισμοί. Σε συνδυασμό με το «μαγείρεμα» των κενών κάθε χρόνο, ο αριθμός των εκπαιδευτικών έχει μειωθεί δραματικά, ενώ ανθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η πολλαπλή κατηγοριοποίηση δασκάλων και καθηγητών.
Κοινή παρατήρηση των ομιλητών ήταν ότι οι περικοπές σε όλους τους τομείς οδηγούν στην χειροτέρευση των δημόσιων υπηρεσιών με αποτέλεσμα να μπαίνει από την πίσω πόρτα η απειλή της ιδιωτικοποίησης. Παρουσιάζουν ότι το δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της κοινωνίας για να στρώσουν το δρόμο στα ξεπουλήματα σε ιδιώτες.
Παρόλη τη μεγάλη επίθεση, η αντίσταση στις περικοπές είναι μεγάλη. Ο Γ. Ορταντζόγλου στην ομιλία του μετέφερε την εμπειρία από την Επιτροπή Αγώνα που έχει φτιαχτεί στη Νέα Φιλαδέλφεια και τόνισε τη σημασία της οργάνωσης από τα κάτω. «Χρειάζεται αναλυτική και επίμονη ενημέρωση στους εργαζόμενους και την υπόλοιπη κοινωνία. Δημιουργούμε επιτροπές περιφρούρησης για την άμυνα απέναντι στους απεργοσπάστες. Δημιουργούμε απεργιακό ταμείο, κάνουμε κάθε προσπάθεια για διακλαδικό συντονισμό.
Χτίζουμε στην πράξη την ενότητα της αριστεράς και του κινήματος. Κλιμακώνουμε τις απεργίες μας, στόχος είναι η απεργία διαρκείας. Να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Όλη η εξουσία πρέπει να περάσει στη βάση μέσω της συγκρότησης επιτροπών αγώνα ή απεργιακών επιτροπών που θα είναι εκλεγμένες από τις Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς» είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια πήραν το λόγο η Στέλλα Τζανίνη, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζόμενων Δήμου Αγίας Παρασκευής, ο Σπύρος Ανδριώτης από τους διοικητικούς του Πανεπιστημίου Αθήνας, η Μαρία Μαλέσκου από τα 5μηνα στο Δήμο Καλλιθέας, ο Γιάννης Κούτρας, επικουρικός γιατρός στο ΠΕΔΥ Τούμπας, ο Σπύρος Παντελιός, εργαζόμενος στο Τζάνειο Νοσοκομείο.
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η τοποθέτηση της Νατάσσας Γιαννιτσιώτη που μετέφερε την κατάσταση που βιώνουν οι καθαρίστριες στα σχολεία και ζήτησε τη στήριξη του Συντονισμού. «Μας ζητάνε να υπογράψουμε τη σύμβασή μας και να δεχτούμε να μην πληρωθούμε για τον Σεπτέμβρη που τον έχουμε δουλέψει. Πληρωνόμαστε μόνο με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζουμε, ενώ κρατάμε την καθαριότητα για όλους τους χώρους του σχολείου. Η σύμβαση μας λέει ότι αν αρρωστήσουμε πρέπει να αντικαταστήσουμε με δικό μας άτομο την παρουσία μας. Και τώρα πάνε να μας κάνουν 10% μείωση στους μισθούς μας».
Η δεύτερη συζήτηση αφορούσε την αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις. Ο Τάκης Τερζόγλου, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών αξιοποιώντας το παράδειγμα του ΟΣΕ εξήγησε ότι είναι ψεύτικη η εικόνα των χρεοκοπημένων δημόσιων επιχειρήσεων. Θύμισε ότι ο ΟΣΕ είχε 14.500 χιλιάδες εργαζόμενους, με ικανοποιητικούς μισθούς, με ένα δίκτυο που έφτανε μέχρι και τα πιο δύσβατα σημεία της χώρας «χωρίς να έχει ούτε μια δραχμή έλλειμμα». Επίσης, τόνισε ότι το μοντέλο Θάτσερ, που επιχειρούν να εφαρμόσουν στην Ελλάδα, στην Αγγλία όπου πρωτοεφαρμόστηκε διέλυσε το σιδηροδρομικό δίκτυο εξαιτίας του ξεπουλήματος του σε ιδιώτες, ενώ κοστίζει 30 με 40 νεκρούς το χρόνο από δυστυχήματα.
Ο Αντώνης Νταλακογεώργος, πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ εξήγησε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης που φέρνει το μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ ενημέρωσε και ζήτησε στήριξη για την απεργία των ναυτεργατών στις 2 και 3 Νοέμβρη.
Ο Νίκος Χατζάρας από το ΔΣ του Συλλόγου εργαζόμενων Αμπελοκήπων-Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη έδωσε την εικόνα από τις πετυχημένες κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση στο Δήμο Θερμαϊκού όπου «κυνηγήσαμε την επιτροπή που είχε συσταθεί για την ιδιωτικοποίηση από κτίριο σε κτίριο μέχρι να πει ότι ο διαγωνισμός είναι άγονος και να σηκωθεί να φύγει». Επίσης, αναφέρθηκε στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού αφού «τρεις φορές μέχρι τώρα ανοίξανε και κλείσανε τους φακέλους τους για την ΕΥΑΘ» και του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Το λόγο πήραν ακόμα ο Μήτσος Αργυροκαστρίτης από το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ο Παναγιώτης Πολύδωρος, τραπεζοϋπάλληλος από την Alphabank, ο Κώστας Αβραμίδης από το Σύλλογο εργαζόμενων του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο Πάνος Γκαργκάνας από την Εργατική Αλληλεγγύη, ο Γιάννης Τσαλίμογλου, λιμενεργάτης, ο Πέτρος Πομόνης από την ΕΡΑ και το ΕΡΤ-open Ζακύνθου, o Mιχάλης Πέππας από τον Συντονισμό στον Πειραιά.
Κοινή συνισταμένη όλων ήταν ότι ο αγώνας της ΕΡΤ έδωσε το παράδειγμα για το πώς παλεύει κανείς την ιδιωτικοποίηση και τα κλεισίματα. Με κατάληψη, συμπαράσταση και συντονισμό όλων των αγωνιζόμενων κλάδων. Έτσι, μπαίνει πρακτικά και η προοπτική του εργατικού ελέγχου.
«Τα συνδικάτα και η αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες» ήταν το θέμα της τρίτης ενότητας-συζήτησης. Εισηγήτριες ήταν τέσσερις συνδικαλίστριες: η Ντίνα Γκαρανέ από το ΔΣ της Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, η Βάντα Τσέλιου από τη Β’΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, η Μαρία Ντάσιου, γιατρός στο ΠΕΔΥ και αλληλέγγυα στους πρόσφυγες στο Παλαί Γαλατσίου και η Ρούλα Σουντουλίδου από το ΔΣ του Συλλόγου εργαζόμενων στο Δήμο Βριλησσίων.
Με τις τοποθετήσεις τους μετέφεραν την εμπειρία από το πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα με πρωταγωνιστές σωματεία και συνδικάτα δίπλα στους χιλιάδες αλληλέγγυους. Τόνισαν ότι ο Συντονισμός θα πρέπει να στηρίξει την καμπάνια για να πέσει ο φράχτης του αίσχους στον Έβρο με εξορμήσεις και εκδηλώσεις στους χώρους δουλειάς, με ναύλωμα πούλμαν για τις διαδηλώσεις στις 23-24 Γενάρη και ταυτόχρονα να συνεχίσει τη μάχη ενάντια στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής με παρουσία στη δίκη που έχει ξεκινήσει από τις 20 Απρίλη.
Η Β. Τσέλιου εξήγησε ότι βασικό περιεχόμενο της εκπαίδευσης πρέπει να είναι ο αντιφασισμός, ενώ επιχειρηματολόγησε ότι χρειάζεται ιδεολογική σύγκρουση με τις αντιδραστικές ιδέες που λένε ότι για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή φταίνε οι ιδέες των ανθρώπων ή οι θρησκείες τους.
Μετά τις εισηγήσεις κι άλλοι αγωνιστές πήραν το λόγο μεταφέροντας εικόνες από τη συμπαράσταση στους πρόσφυγες. Η Σταυρούλα Ψυχογιοπούλου από τους Έκτακτους του Υπουργείου Πολιτισμού, η Δήμητρα Μπαμπάκου από την ΕΛΜΕ Πειραιά, ο Γιώργος Πίττας από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στο Παλαί, η Κατερίνα Αβραμίδου από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Τσαμούρης από τον Συντονισμό στου Ζωγράφου, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, η Ευγενία Βρούσο από τον Συντονισμό στον Πειραιά.
Η τελευταία συζήτηση ήταν αφιερωμένη στην απεργία στις 12 Νοέμβρη και τις επόμενες μάχες που έχει να δώσει ο Συντονισμός. Μίλησαν ο Χρίστος Αργύρης από το Σύλλογο εργαζόμενων του νοσοκομείου Γεννηματάς, ο Βασίλης Συλαϊδής από το Σωματείο της Ιντρακόμ, η Ειρήνη Φωτέλλη, μέλος του ΔΣ του ΠΣΥΠΕΡΤ, ο Τάσος Αναστασιάδης, συντονιστής όλης της πρωτοβουλίας, ο Κώστας Πολύδωρος, συνδικαλιστής από την ιδιωτική υγεία, ο Νίκος Σμπαρούνης από το ΜΕΤΡΟ και ο Κώστας Πίττας, γραμματέας της Ομοσπονδίας υπαλλήλων υπ. Ανάπτυξης.
Η Ειρ. Φωτέλλη θύμισε τη δράση του Συντονισμού τα δύο τελευταία χρόνια, από τις 7-8 Νοέμβρη του 2013 που δημιουργήθηκε όταν τα ΜΑΤ είχαν εισβάλλει στο Ραδιομέγαρο μέχρι σήμερα. Τόνισε ότι ο Συντονισμός ενίσχυσε κάθε εργατική κινητοποίηση και επισήμανε ότι εξακολουθεί να έχει λόγο ύπαρξης καθώς οι αγώνες συνεχίζουν, φέρνοντας το παράδειγμα της ΕΡΤ. Πρότεινε το Συντονιστικό που θα εκλεγεί να έχει πανελλαδική σύνθεση και ο Συντονισμός να ξεκινήσει εκπομπή στο ΕΡΤ-open.
Στο τέλος αποφασίστηκε η μετονομασία της πρωτοβουλίας σε Συντονισμό ενάντια στα Μνημόνια, ενώ ψηφίστηκαν ομόφωνα το νέο Συντονιστικό και η απόφαση τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στις διπλανές στήλες.
Μπορούμε να νικήσουμε
Ολόκληρη την απόφαση της Συνέλευσης του Συντονισμού μπορείτε να τη διαβάσετε στο ergatiki.gr. Εδώ παραθέτουμε ένα μεγάλο κομμάτι της.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, συνεχίζει την καταστροφική πολιτική που αντιπαλέψαμε τα προηγούμενα χρόνια. Φέρνει επιθέσεις που οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να περάσουν, αφού λύγισαν κάτω από τη δύναμη των εργατικών αγώνων.
Οι περικοπές στο δημόσιο, για να εξασφαλιστούν χρήματα για την αποπληρωμή των τραπεζιτών συνεχίζουν να διαλύουν όλες τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη η εργατική τάξη.
Οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζονται. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει στα αρπακτικά της αγοράς 14 αεροδρόμια, Λιμάνια, τρένα, νερό, ΔΕΗ, ολόκληρες εκτάσεις όπως το Ελληνικό, τις πιο κρίσιμες υποδομές και δημόσια αγαθά.
Η μάχη ενάντια στο ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση, συμπληρώνει και γενικεύει σε κάθε χώρο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα τη σύγκρουση με τις μνημονιακές πολιτικές.
Χέρι με χέρι με τη σύγκρουση με τα μνημόνια είναι και ο αγώνας ενάντια στην Ευρώπη Φρούριο, για ανοιχτά σύνορα χωρίς φράχτες και Φρόντεξ, για αλληλεγγυη στους πρόσφυγες, για να καταδικαστούν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής.
Ξεκινάμε από την εκτίμηση ότι μπορούμε να νικήσουμε. Έχουμε πίσω μας τις αποσκευές αγώνων και απεργιών πέντε χρόνων.
Αγώνων που ανέτρεψαν τρείς μνημονιακές κυβερνήσεις (Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά) και διέλυσαν τα πολιτικά κόμματα της άρχουσας τάξης. Ξέρουμε ότι είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, και για την ακρίβεια το 62% που μόλις τον Ιούλιο είπε ένα καθαρό ταξικό ΟΧΙ στα μνημόνια.
Πλούσια δράση
Ο Συντονισμός ενάντια σε κλεισίματα και διαθεσιμότητες, προέκυψε μία μέρα μετά την εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ τον Νοέμβρη του 2013, και βρέθηκε στο πλευρό όλου του κινήματος των διαθέσιμων και της ΕΡΤ. Οργάνωσε μαζί με το σωματείο του ΜΕΤΡΟ κινητοποίηση για την καταγγελία της επιστράτευσης των εργαζόμενων του. Στήριξε την ΕΡΤ με κάθε τρόπο, βρέθηκε στο πλευρό των διαθέσιμων στις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις. Άνοιξε καμπάνια συμπαράστασης και οικονομικής στήριξης στον αγώνα των καθαριστριών, βρέθηκε στο πλευρό των εργαζόμενων της ΕΡΤ μέχρι την επαναλειτουργία της πριν λίγους μήνες, και συνεχίζει να συμπαραστέκεται στο αγώνα για ΕΡΤ των εργαζόμενων χωρίς κυβερνητικούς Ταγματάρχες. Ξεκίνησε καμπάνια συμπαράστασης στους Λιμενεργάτες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού και στήριξε με κάθε δυνατό μέσο και οργάνωση, τα προηγούμενα χρόνια κάθε πανεργατική ή απεργιακή κινητοποίηση καλεσμένη από τα συνδικάτα.
Τώρα προχωράμε ένα βήμα πιο μπροστά. Βάζουμε σαν ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ενάντια στα ΜΝΗΜΟΝΙΑ, στόχο τη στήριξη και την οργάνωση του κινήματος για την ανατροπή των μνημονίων. Αυτό ξεκινάει με την προσπάθεια να οργανώσουμε από τα κάτω ακόμη καλύτερα όλους τους εργατικούς χώρους. Με τη βοήθεια να χτιστούν σωματεία όπου δεν υπάρχουν, με τη συγκρότηση επιτροπών βάσης που θα ενώνουν όλο τον κόσμο του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς. Συνεχίζεται με το να πάρουμε τις πρωτοβουλίες για να στηρίξουμε καμπάνιες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών. Να ανοίξουμε όλες τις μάχες, να στηρίξουμε τους αγώνες που θα ξεδιπλωθούν. Αμέσως μετά τη πανελλαδική μας συνέλευση οργανώνουμε και σε πόλεις έξω από την Αθήνα τη συγκρότηση συντονισμών για να δώσουν στήριξη στα κομμάτια και τους κλάδους που συγκρούονται με τα μνημόνια. Συγκροτούμε συντονιστική επιτροπή και γραμματεία του Συντονισμού, για να υλοποιήσει τις αποφάσεις μας και να συντονίσει τη δράση μας την επόμενη περίοδο».
Πανελλαδικό συντονιστικό
Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος συλλόγου Εργαζόμενων νοσοκομείου Αγ. Σάββας
Γιώργος Ορταντζόγλου, πρόεδρος συλλόγου εργαζόμενων Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας
Στέλλα Τζανίνη, πρόεδρος συλλόγου εργαζόμενων Δήμου Αγ. Παρασκευής
Σπύρος Ανδριώτης, διοικητικοί ΕΚΠΑ
Μαρία Μαλέσκου εργαζόμενη σε πεντάμηνα Δήμου Καλλιθέας
Τάκης Τερζόγλου, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών
Ζωή Πεντότη, πρόεδρος Ομοσπονδίας εργαζόμενων Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας
Κυριάκος Λυμπέρης, μέλος ΔΣ , ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Νίκος Εμεξίζοβ, ταμίας συλλόγου εργαζόμενων στην Cosco (EN.E.Δ.Ε.Π.)
Σπύρος Ρεβύθης, πρόεδρος εργαζόμενων ΜΕΤΡΟ (ΣΕΛΜΑ)
Γιάννης Λευκιμιάτης, συνδικαλιστής ΕΡΤ
Σταματία Τσουμέα, σχολική φύλακας, πρόεδρος συλλόγου εργαζόμενων Δήμου Ζωγράφου
Ντίνα Γκαρανέ, μέλος ΔΣ Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας
Βάντα Τσέλιου, μέλος ΔΣ Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας
Ρούλα Σουντουλίδου, συνδικαλίστρια Δήμου Βριλησσίων
Μαρία Αλιφιέρη, μέλος ΔΣ συλλόγου εργαζόμενων νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού
Χρίστος Αργύρης, μέλος ΔΣ συλλόγου εργαζόμενων Νοσοκομείου Γεννηματάς
Βασίλης Συλαϊδής, μέλος ΔΣ συλλόγου εργαζόμενων ΙΝΤΡΑΚΟΜ
Ειρήνη Φωτέλλη, μέλος ΔΣ ΠΣΥΠΕΡΤ
Γεωργία Κόφφα, συνδικαλίστρια εκπαιδευτικός Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας
Τάσος Αναστασιάδης, συντονιστής
Κώστας Πολύδωρος, συνδικαλιστής στην Ιδιωτική Υγεία,
Γιώργος Κρητικός, εκπρόσωπος τεχνικών MEGA
Κώστας Πίττας, γραμματέας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων υπ. Ανάπτυξης,
Νίκος Σμπαρούνης, συνδικαλιστής ΜΕΤΡΟ
Χρήστος Βαρβέρης, συνδικαλιστής Speedex
Θένια Ασλανίδου, γιατρός
Γιώργος Μαυρίδης, συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος
Γιάννης Τσαλίμογλου, συνδικαλιστής Λιμενεργάτης
Μήτσος Αργυροκαστρίτης, λιθογράφος, μέλος ΔΣ ΕΚΑ
Σεραφείμ Ρίζος, μέλος ΔΣ συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ Χανίων
Κατερίνα Αβραμίδου, συνδικαλίστρια ΨΝΘ
Μαργαρίτα Παπαμηνά, νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ Χανίων
Πέτρος Πομόνης, εργαζόμενος ΕΡΑ Ζακύνθου
Τζεμαλί Μηλιαζήμ, συνδικαλιστής δάσκαλος, Ξάνθη
Νίκος Χατζάρας, ΔΣ συλλόγου εργαζόμενων Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Βασίλης Παπασημακόπουλος, πρόεδρος εργαζόμενων Πράκτικερ Πάτρας
Γιάννης Κούτρας, επικουρικός γιατρός ΠΕΔΥ Τούμπας
Παναγιώτης Πολύδωρoς, τραπεζοϋπάλληλος
Xανιά
Ανοιχτή σύσκεψη Συντονισμού σε χώρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα Χανιά πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30/10 στο Εργατικό Κέντρο. Συμμετείχαν ντόπιοι και μετανάστες εργαζόμενοι από διάφορους χώρους (δάσκαλοι, καθηγητές, ΕΡΑ, οικοδόμοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι) που συμφωνούν ότι έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσουμε τον αγώνα ενάντια στα ξεπουλήματα και στο μνημόνιο όλοι μαζί, οργανώνοντας ο καθένας το χώρο δουλειάς του σε συντονισμό με τους εργαζόμενους σε άλλους χώρους γιατί κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι μόνος του, είτε έχει σωματείο είτε όχι, είτε τον καλύπτει το σωματείο του, είτε όχι, είτε δουλεύει στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα.
Οι εισηγήτριες, μέλη του Συντονισμού, Δώρα Κιντή (ΕΛΜΕ Χανίων) και Μαρία Καλιτσουνάκη (εργαζόμενη στον επισιτισμό) ξεκίνησαν παρουσιάζοντας την παρούσα πολιτική συγκυρία, την καταστροφή που θα επιφέρει στα εργατικά στρώματα το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το πολιτικό αδιέξοδο που έχει φτάσει η κυβέρνηση ενώ συνέχισαν με την αναγκαιότητα ο συντονισμός να απλωθεί όπου υπάρχουν εργαζόμενοι. Οι όροι αυτής της μάχης, όπως δήλωσαν, αυτή τη φορά, είναι υπέρ μας περισσότερο από κάθε προηγούμενη περίοδο. Η σχεδόν ταυτόχρονη μετατροπή του ηχηρού ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σε «ΝΑΙ» και η ψήφιση του τρίτου μνημονίου μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, επισφράγισαν την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ και επιβεβαίωσαν τις πολιτικές επιλογές του. Στόχος του Συντονισμού, παρατήρησαν, είναι να αναγκάσουμε τις ηγεσίες να βγουν σε απεργίες διαρκείας, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στα σωματεία –έχουν ήδη ξεκινήσει οι εκλογικές διαδικασίες σε αρκετούς χώρους εργασίας– και να συνεχίσουμε δυναμικά ενάντια σε μνημόνια και ξεπουλήματα.
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους, όπου παρουσιάστηκαν παραδείγματα από το πώς οργανώνουν οι διάφοροι χώροι την απεργιακή τους δράση αλλά και ιδέες για το πώς ο συντονισμός μπορεί να κάνει διακριτή την παρουσία του και με αφορμή την πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη. Με το τέλος της συνεδρίασης, οργανώθηκε ένα πρώτο πρόγραμμα δράσεων και εξορμήσεων του Συντονισμού σε διάφορους εργασιακούς χώρους. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε λίστα επαφών με ονοματεπώνυμο, ιδιότητα και mail η οποία θα ανανεώνεται συνεχώς ενώ θα κυκλοφορήσει κείμενο με τις αποφάσεις του και τις δράσεις του Συντονισμού που θα μοιραστεί σε διάφορους χώρους. Γι’ αυτή την εβδομάδα έχει οργανωθεί ένα πρόγραμμα εξορμήσεων, ξεκινώντας με παρεμβάσεις στον ΟΤΕ, στην ΕΡΑ, σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ, ενώ την Τετάρτη 4/11 αντιπροσωπεία του Συντονισμού θα παρέμβει στην κατάληψη του Δημαρχείου Χανίων από τους εργαζόμενους του Δήμου κι ύστερα από την απόφαση που έλαβε η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Ειρηναίος Μαράκης, Χανιά