Εργατικό κίνημα
Aπεργία ναυτεργατών: Κλιμακώνουν!

Απεργιακή συγκέντρωση ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά τη Δευτέρα 2/11. Στην ένθετη φωτό κατάληψη στο ΝΑΤ, Τρίτη 3/11

Και νέα 48ωρη...

Νέα 48ωρη απεργία 4 και 5 Νοέμβρη, αποφασίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης από την ΠΝΟ, λίγο πριν η Εργατική Αλληλεγγύη φύγει για το τυπογραφείο. Μαζικό κάλεσμα στους καταπέλτες των πλοίων, για την περιφρούρηση της απεργίας απευθύνουν οι ναυτεργάτες στις 6πμ, το ξημέρωμα της Τετάρτης.


 

 
Καθολική επιτυχία είχε η 48ωρη απεργία των ναυτεργατών την Δευτέρα 2/11 και την Τρίτη 3/11. Κανένα καράβι δεν ταξίδεψε τόσο στον Πειραιά όσο και στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας. 
 
Το ξημέρωμα της Δευτέρας βρήκε τους ναυτεργάτες στους καταπέλτες των πλοίων περιφρουρώντας την απεργία. Μαζί τους και οι σύντροφοι και συντρόφισσες από τους τοπικούς πυρήνες του ΣΕΚ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πειραιά. “Συμμετείχαμε στην περιφρούρηση της απεργίας μαζί με τα μέλη της ΠΕΝΕΝ” λέει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Μιχάλης Πέππας. “Η περιφρούρηση ξεκίνησε στις 6 το πρωί στους καταπέλτες των πλοίων – εμείς ήμασταν σε αυτά της ΑΝΕΚ - με αποτέλεσμα να μη φύγει κανένα καράβι. Στη συνέχεια έγινε περιοδεία στα υπόλοιπα καράβια όπου μοιράσαμε υλικό και καλούσαμε στην απεργία στις 12/11 αλλά και στη σημερινή κινητοποίηση”.
 
Μερικές ώρες αργότερα πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι και πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας, παραλάσσοντας μάλιστα το γνωστό σύνθημα σε “Χωρίς εσένα προπέλα δεν γυρνά – εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά”, ενώ δεν έλειψαν τα συνθήματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες κι ενάντια σε φράχτη και Frontex. 
 
Η υπεράσπιση του ΝΑΤ, του ασφαλιστικού ταμείου των ναυτεργατών, το ζήτημα των οργανικών συνθέσεων των καραβιών, το πόσοι δηλαδή εργάζονται σε κάθε πλοίο, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ αλλά και ευρύτερα η αντίσταση στα μέτρα του τρίτου μνημονίου, αποτέλεσαν τις κύριες αιχμές των απεργών, τόσο στις ομιλίες στη συγκέντρωση όσο και στο απεργιακό ψήφισμα. 
 
“Παλεύουμε για κάτι καλύτερο. Συνέχεια κόβουνε, δεν μπορούμε να βρούμε δουλειά – εγώ τώρα είμαι άνεργος για παράδειγμα” μας λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης, μέχρι πρότινος ναυτεργάτης στη γνωστή για την απληρωσιά της, ΝΕΛ. “Η απεργία έχει επιτυχία πανελλαδικά. Τα καράβια δεν κουνήθηκαν. Παλεύουμε για την υπεράσπιση του ταμείου μας, του ΝΑΤ κι όχι μόνο. Να βάλουν πιο πολλούς ανθρώπους στα καράβια. Αυτή τη στιγμή μπορεί να δουλεύεις σερί 18 ώρες χωρίς να τους νοιάζει αν θα καταρρεύσεις από την κούραση. Ένα καράβι που πρέπει να έχει 28 ναύτες – δουλεύει με 12 ακόμα και το καλοκαίρι που δουλεύουμε φουλ. Είναι επικίνδυνο και για μας και για τους επιβάτες. Και μισθολογικά υπάρχουν προβλήματα αφού κόβουν ώρες, δεν πληρώνουν κλπ. Οι συνθήκες δουλειάς είναι πολύ χάλια γενικότερα. Εγώ λέω ότι η απεργία πρέπει να συνεχιστεί. Μόνο έτσι θα καταλάβουν. Ήδη με τη 48ωρη, οι εταιρίες έχουν χάσει πολλά χρήματα”.
 
Συμπαράσταση 
 
Στο πλευρό των ναυτών οι υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας, όπως και οι συνάδελφοί τους λιμενεργάτες. “Ήρθαμε να συμπαρασταθούμε στους απεργούς ναυτεργάτες και τα δίκαια αιτήματά τους σχετικά με το ασφαλιστικό” μας λέει ο Γιάννης Τσαλίμογλου, λιμενεργάτης στον Πειραιά. “Εμείς με τη σειρά μας διαδηλώνουμε γιατί αντιτασσόμαστε στην πώληση του ΟΛΠ.
 
Κάναμε 48ωρη απεργία την προηγούμενη βδομάδα, σήμερα είμαστε εδώ μαζί με τους συναδέλφους, αλλά χρειάζεται συνέχεια και κλιμάκωση. Χρειάζονται 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας”.
Μετά το τέλος της διαδήλωσης ακολούθησε πολύωρη συνάντηση εκπροσώπων των ναυτεργατών με τον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πάρει πίσω τα μνημονιακά μέτρα που αφορούν τους ναυτεργάτες, ενώ πιέσεις για το σπάσιμο της απεργίας άσκησε κι υπουργός Μετανάστευσης Μουζάλας, χρησιμοποιώντας μάλιστα σαν πρόσχημα τη μεταφορά προσφύγων από τη Λέσβο. 
 
“Ο Δρίτσας δεν απάντησε θετικά σε κανένα από τα αιτήματα που του θέσαμε με αποτέλεσμα η συνάντηση να καταλήξει σε αδιέξοδο” μας είπε ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Αντώνης Νταλακογεώργος. “Σε σχέση με το ζήτημα των προσφύγων ευθύνεται καθαρά η κυβέρνηση, γιατί ενώ τους είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα για την απεργία, δεν έβαλαν δρομολόγια για αυτό το σκοπό το σαββατοκύριακο προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν σαν επιχείρημα ενάντια στην απεργία. Πιθανολογώ ότι το έκαναν σκόπιμα.
 
Εμείς σαν κλάδος και σαν συνδικάτα έχουμε επανειλημμένα εκφραστεί και δράσει στο πλευρό των προσφύγων”.
 
“Και απεργοσπάστης και με τον φράχτη στον Έβρο ο Γ.Μουζάλας!” σχολιάζουν τον εκβιασμό η ΚΕΕΡΦΑ, η Ένωση Μεταναστών Εργατών και ο Σύλλογος Απόδημων Σύριων, σε κοινή τους ανακοίνωση. “Σε απαράδεκτη παρέμβαση υπέρ των εφοπλιστών προχώρησε ο υπουργός Μετανάστευσης Γ.Μουζάλας ζητώντας να ανασταλεί η απεργία με πρόσχημα την μεταφορά των προσφύγων!
 
Και αυτά την ίδια μέρα που δηλώνει ότι είναι επικίνδυνο να πέσει ο φράχτης στον Έβρο όταν πνίγηκαν δεκάδες βρέφη, παιδιά και γυναίκες στο Αιγαίο!... 
 
Αλήθεια, ζήτησε ποτέ από τους εφοπλιστές να μεταφέρουν δωρεάν τους πρόσφυγες ή ναυλώνονται καράβια ακόμη και με πιο ακριβό εισιτήριο για τους πρόσφυγες; Προχώρησε σε αίτημα προς την Τουρκία για να παραλαμβάνουν τα καράβια από τα λιμάνια της και να μην αφήνονται στους θαλασσοπνίχτες διακινητές; Γιατί άραγε τις μέρες που προηγήθηκαν της απεργίας αραίωσαν τα δρομολόγια από τα νησιά που έχουν πολλούς πρόσφυγες σε αναμονή; Προφανώς για να παίξουν το χαρτί του εκβιασμού των απεργών! Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στο αγώνα των ναυτεργατών μέχρι τη νίκη, μέχρι η κυβέρνηση των φραχτών και των μνημονίων να υποχωρήσει!” συνεχίζουν.
 
Κατάληψη στο ΝΑΤ, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, δεύτερης μέρας της απεργίας. Την ίδια ημέρα απήργησαν και οι εργαζόμενοι στο Ταμείο.