Μαθητές
Στους δρόμους οι μαθητές

Μαθητές στο δρόμο στις 2/11

Ένας μαθητικός ξεσηκωμός ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2 Νοέμβρη στο κέντρο της Αθήνας. Πάνω από πέντε χιλιάδες μαθητές από δεκάδες σχολεία -γυμνάσια και λύκεια- της Αθήνας και του Πειραιά βγήκαν στο δρόμο ενάντια στις μνημονιακές επιθέσεις στην παιδεία.
 
Η συγκέντρωση ξεκίνησε από νωρίς το πρωί στα Προπύλαια με ανακοινώσεις και συναυλία από μουσικά σχολεία. Ενώ μετά τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η πορεία προς τη Βουλή. Τα πανό φανέρωναν ότι οι μαθητές είχαν έρθει οργανωμένα από κάθε σημείο της Αττικής -πχ τη Φιλαδέλφεια, το Περιστέρι, τα Λιόσια, το Καματερό, τη Νίκαια, τα Πετράλωνα, τον Πειραιά, την Ηλιούπολη, το Περιστέρι, την Παλλήνη, το Γέρακα. Χιλιάδες ακόμα μαθητές συμμετείχαν αυθόρμητα.
 
Τα συνθήματα απλώνονταν από τα αιτήματα για δημόσια και δωρεάν παιδεία, αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις καθηγητών μέχρι αντιρατσιστικά ενάντια στο φράχτη του Έβρου και αντιφασιστικά ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Η μαθητική οργή ήταν διάχυτη. “Ξεσηκωμός παντού” έγραφε πανό Λυκείου από τα Πετράλωνα, “Δολοφόνοι της γνώσης” πανό του Μουσικού Λυκείου Παλλήνης. Ιδιαίτερη παρουσία είχαν τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία με μαθητές με βαμμένα πρόσωπα και αυτοσχέδια πλακάτ.
 
Με δικό τους πανό συμμετείχαν οι μαθητές “Anticapitalista” που με τα συνθήματά τους καλούσαν σε κλιμάκωση του αγώνα με πρώτο σταθμό την πανεργατική στις 12 Νοέμβρη -“Μαθητές μαζί με τους εργάτες, τσακίζουμε μνημόνια, νεοναζί και φράχτες”, ήταν ένα από αυτά. Συμμετείχε επίσης η μαθητική πρωτοβουλία “Ανυπότακτος Μαθητής”. Σε πολλά σχολεία, η διαδήλωση είχε συνδυαστεί με καταλήψεις.
 
Η Ελένη Σιδέρη, μαθήτρια της δευτέρας λυκείου στο 2ο Αλίμου, μας είπε: “Απαιτούμε μία καλύτερη παιδεία, τη δωρεάν παιδεία που δικαιούμαστε όλοι οι μαθητές. Θέλουμε καθηγητές να καλύπτουν όλα τα ωράρια, θέλουμε βιβλία, θέλουμε ένα σχολείο που να μπορούμε να μαθαίνουμε. Έχουμε ελλείψεις καθηγητών. Έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου μας, συνεχώς πέφτουν μπασκέτες, κάγκελα, λάμπες. Έχουμε εκβιασμούς για το αν θα αντιδράσουμε, όταν επιχειρήσαμε κατάληψη μας απείλησαν με αποβολές, ότι θα καταργήσουν τις πολυήμερές μας εκδρομές. Η δημοκρατία που πρέπει να διδασκόμαστε, δεν υπάρχει στο σχολείο.
 
Καταλήψεις
 
Όλοι όσοι είναι σήμερα εδώ στη διαδήλωση πρέπει να οργανωθούν και να είναι καθημερινά στον αγώνα, όχι περιστασιακά γιατί χάνεται. Οι περισσότεροι σήμερα οργανώθηκαν μέσω φέισμπουκ και άλλα δίκτυα, το ίντερνετ μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε για την οργάνωση των μαθητών. Το σημερινό συνδυάστηκε με καταλήψεις. Γενικά δεν είναι τυχαίο ότι κατέβηκε τόσος κόσμος σήμερα, είναι μια ένδειξη αντίδρασης προς ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που μας μεταδίδει το αίσθημα του εγώ και όχι του εμείς”.
 
“Διαδηλώνουμε σήμερα για να αποκτήσουμε καθηγητές ξανά, βιβλία, θέρμανση, να ανοίξουν τα κλειστά σχολεία, να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων, να υπάρχουν είκοσι παιδιά σε κάθε τμήμα”, μας είπε η Δανάη Κατριμουστάκη από το 1ο ΓΕΛ Άνω Λιοσίων.
 
“Παλεύουμε επίσης για να πέσει ο φράχτης στον Έβρο και να μπορούν να μπουν οι πρόσφυγες στη χώρα, ζητάμε άσυλο για όλους.
 
Κάναμε κατάληψη σήμερα για όλα αυτά. Χρειάζεται να συνεχίσουμε με πανελλαδικές καταλήψεις, με κατάληψη στην πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη και να κατέβουμε μαζί με τους καθηγητές μας στη διαδήλωση γιατί μόνο αν είμαστε μαζί με τους καθηγητές μας ενωμένοι θα καταφέρουμε το στόχο μας”.
 
Μαζί με τους μαθητές διαδήλωσαν εκατοντάδες καθηγητές ύστερα από την απόφαση της ΟΛΜΕ να στηρίξει το μαθητικό συλλαλητήριο με στάση εργασίας, αλλά και γονείς ύστερα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων, η οποία συμμετείχε και με πανό.
 
“Σήμερα είμαστε όλοι στους δρόμους γιατί είμαστε αγανακτισμένοι”, μας είπε η Κωνσταντίνα, μαθήτρια από το 56ο ΓΕΛ Αμπελοκήπων. “Ζητάμε δικαιώματα στο σχολείο, στη μεταχείρισή μας. Το κράτος δεν κάνει πράγματα για την παιδεία και πρέπει εμείς να κινητοποιηθούμε από μόνοι μας γιατί αμελούν πολλά. Στο σχολείο μου έχουμε ακόμα έλλειψη καθηγητών, δεν είναι ολοκληρωμένα τα ωράρια. Το σχολείο είναι πάρα πολύ μικρό. Έχουμε κάνει αίτηση εδώ και δύο χρόνια να μας βάλουν ένα κυλικείο γιατί βγαίνουμε έξω και περνάμε τη λεωφόρο με κίνδυνο της σωματικής μας υγείας, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Χρειάζεται να συνεχίσουμε με διαδηλώσεις και διάφορες κινητοποιήσεις, γενικά να βρούμε τρόπους και να δηλώσουμε το παράπονό μας. Και να δώσουμε στον κόσμο και σε όσους κυβερνούν να καταλάβουν ότι έχουμε προβλήματα και πρέπει να μας σκεφτούν”.
 
Μαζικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμάτα, τα Γιάννενα, το Ηράκλειο Κρήτης.