Ετσι, την Τρίτη 18 Γενάρη, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, τα συνδικάτα της ΕΘΕΛ και του ΗΛΠΑΠ είχαν αποφασίσει ότι, μετά τη στάση εργασίας της Δευτέρας 17/1, το απεργιακό πρόγραμμα που είχαν εξαγγείλει σαν συνέχεια -στάσεις εργασίας την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Γενάρη, 11πμ-3.30μμ τα λεωφορεία και 11πμ-3μμ τα τρόλεϊ- θα ισχύσει κανονικά. Τη Δευτέρα 24/1 οι οδηγοί της ΕΘΕΛ θα πραγματοποιήσουν νέα στάση εργασίας και γενική συνέλευση. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ πραγματοποιούσαν στάση εργασίας 12μ-4μμ και γενική συνέλευση για να πάρουν αποφάσεις τόσο για τους όρους συμμετοχής τους στο διάλογο όσο και για τη συνέχεια των απεργιών. Ενώ, οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ και συγκεκριμένα του μεγαλύτερου σωματείου ΣΕΛΜΑ, που προσωρινά είχαν παγώσει την απόφαση της τελευταίας γενικής τους συνέλευσης για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ώστε να συμμετέχουν στο διάλογο, προειδοποιούσαν πως “Σε περίπτωση που ο διάλογος αποβεί άκαρπος ισχύει η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και θα είμαστε σε ετοιμότητα για να την υλοποιήσουμε”.
Ο αγώνας συνεχίζεται και στον ΟΣΕ με την Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης ΟΣΕ (ΠΕΠΕ) να έχει κηρύξει 48ωρη απεργία για την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Γενάρη ενάντια στις μετατάξεις μηχανοδηγών. “Τονίζουμε τον κίνδυνο που εγκυμονεί η μετάταξη μηχανοδηγών για την ασφαλή παραγωγή του σιδηροδρομικού έργου αφού και νέες προσλήψεις να γίνουν θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 μήνες για να βγουν στην παραγωγή νέοι μηχανοδηγοί σύμφωνα με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την κτήση άδειας μηχανοδήγησης”, αναφέρει το δελτίο τύπου της Ενωσης, “Με πάνω από 3000 οφειλόμενες αναπαύσεις και άδειες για το 2010 στον κλάδο μας, και με επιπλέον μείωση της δύναμης κατά 130 και πλέον μηχανοδηγούς είναι αδύνατο να λειτουργήσει ο σιδηρόδρομος την επόμενη μέρα”.
Κατάληψη
Την σκυτάλη από τους μηχανοδηγούς που θα ακινητοποιήσουν τα τρένα για δύο ημέρες, θα πάρουν την Παρασκευή 21/1 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων που οργανώνουν κατάληψη του σταθμού Λαρίσης στις 7.30πμ. Η απόφαση για την κατάληψη βγήκε στη συνέλευση που κάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή Σιδηροδρομικών Αττικής την Τρίτη 18/1 στο κτίριο της Καρόλου και συμμετείχαν πάνω από 60 εργαζόμενοι. Αμέσως μετά τη συνέλευση, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΠΟΣ.
Η συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλα τα ΜΜΜ είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα της πίεσης της βάσης των εργαζόμενων. Το κλίμα δεν έχει σταματήσει στιγμή να είναι αγωνιστικό, γεγονός που φάνηκε και στις κινητοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας. Η 24ωρη απεργία σε όλες τις Συγκοινωνίες την Πέμπτη 13 Γενάρη κόντρα στις αποφάσεις των δικαστηρίων που τις έβγαλαν παράνομες και καταχρηστικές είχε απόλυτη επιτυχία. Το ίδιο και η απεργιακή διαδήλωση την ίδια μέρα που ξεκίνησε από τα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ, ενώθηκε με τα άλλα Μέσα στην Ομόνοια και έφτασε με χιλιάδες απεργούς έξω από τη Βουλή.
Την προηγούμενη μέρα το απόγευμα, συμπαραστάτες των Συγκοινωνιών είχαν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης που καλούσε η Πρωτοβουλία Υπεράσπισης των Δημόσιων Συγκοινωνιών. Στη συγκέντρωση, παρουσία δεκάδων εργαζόμενων από το ΜΕΤΡΟ και άλλους χώρους, χαιρέτισαν ο Αποστόλης Κασιμέρης μέλος ΔΣ Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, ο Βασίλης Συλλαϊδής, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Ιντρακόμ και ο Τάσος Αναστασιάδης, από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων. Ανάλογη κινητοποίηση συμπαράστασης στις Συγκοινωνίες οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων την Τρίτη 18/1, στις 6μμ, στα Προπύλαια.