Συνέντευξη με τον Σπύρο Κότσια. «Οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν, το κίνημα πρέπει να ενταθεί»

ΕΡ: Οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν ψήφισαν το μνημόνιο ΔΝΤ-ΕΚΤ διαγράφτηκαν με απόφαση του Γ. Παπανδρέου. Δεν είδαμε, όμως την ίδια αντιμετώπιση σε περιπτώσεις όπως της Γκερέκου. Πώς κρίνετε αυτή την στάση;

ΣΚ: Καταρχήν θέλω να πω ότι είμαι πολύ περήφανος που τρεις άνθρωποι, τρεις βουλευτές μέσα από το ΠΑΣΟΚ κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, την ψυχολογική πίεση, τους εκβιασμούς που τους ασκήθηκαν, έμειναν πιστοί στις ιδέες τους και δεν ψήφισαν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Αυτό είναι πάρα πολύ θετικό και για τους ίδιους και για την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ. 

Τώρα, όσον αφορά στην πολιτική που κάνει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μαζί με την ομάδα η οποία ας πούμε τον περιβάλλει, είναι μια πολιτική η οποία έχει σαν στόχο να συγκαλύψει μέσω της υποτιθέμενης κάθαρσης, να αποπροσανατολίσει τον λαό από τα πραγματικά προβλήματα τα οποία προκύπτουν άμεσα από την υπογραφή του μνημονίου και από την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης να έρθει στη χώρα μας το ΔΝΤ. Επομένως, πρόκειται για αντιπερισπασμό. Τώρα γιατί δεν τους διαγράφει; Γιατί θέλει να διατηρείται στην κοινωνία αυτή η περιρέουσα ατμόσφαιρα, να συζητούνται αυτά και ενδεχομένως να αναστείλει την κομματική ιδιότητα κάποιων από αυτούς. Αλλά εν πάσει περιπτώσει δεν νομίζω ότι αυτό που ευαγγελίζεται και ο πρωθυπουργός και τα άλλα της ομάδας που σήμερα ηγούνται στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση θέλουνε μια κάθαρση σε βάθος, γιατί αν θέλανε κάτι τέτοιο, άλλα πράγματα θα κάνανε κι όχι αυτά που κάνουνε σήμερα, για να εξηγούμαστε. 

ΕΡ: Τι θέλει να συγκαλύψει ο πρωθυπουργός, ποια πολιτική; 

ΣΚ: Καταρχάς, πρέπει να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ βγήκε με άλλο πρόγραμμα. Δεν βγήκε να περικόπτει μισθούς ή να παίρνει τα σκληρά μέτρα που πήρε, βγήκε με εντελώς άλλο πρόγραμμα. Να δώσει χρήματα στον ελληνικό λαό, στους εργαζόμενους, καταδικάζοντας την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης Καραμανλή και υποσχόμενο στον ελληνικό λαό μια άλλη πολιτική. Η οποία δεν έχει καμιά σχέση με αυτή που εφαρμόζει ο πρωθυπουργός κι η υπόλοιπη κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές. 

Και προσωπικά πιστεύω ότι εδώ είναι ο δόλος που θα πρέπει να τιμωρήσει ο ελληνικός λαός, ότι ενώ ξέρανε και την κατάσταση της χώρας, οδήγησαν τα πράγματα εκεί, γιατί και πριν τις εκλογές θέλανε να βάλουνε την χώρα στο ΔΝΤ. Αυτό πλέον είναι ξεκάθαρο και μόνον ένας που δεν θέλει να δει, δεν το βλέπει. Ηταν προσανατολισμένοι σε αυτή την κατεύθυνση κι είπανε ψέματα στον ελληνικό λαό για να έρθουνε στην εξουσία. Τώρα κάνουνε οποιεσδήποτε άλλες κινήσεις για να συγκαλύψουνε αυτό το γεγονός και να τραβήξουνε την προσοχή του ελληνικού λαού από τα πραγματικά προβλήματα που δημιούργησε η πολιτική τους. 

ΕΡ: Είδαμε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να βγαίνει μαζικά στους δρόμους και στις 5 Μάη και στις 20 Μάη. Πώς βλέπετε αυτή την αντίδραση;

ΣΚ: Είναι μια υγιής αντίδραση του κόσμου που δεν είναι δεμένος με διάφορα συμφέροντα και μικροσυμφέροντα, είναι κόσμος που πίστεψε στα σοσιαλιστικά ιδεώδη, ψήφισε, εμπιστεύτηκε και προδόθηκε. Και δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός προδίδεται από τους ηγέτες του. Αλλά τώρα τα πράγματα είναι πάρα πολύ οδυνηρά. Και για αυτό δικαίως ο κόσμος βγήκε στους δρόμους. 

Εκείνο όμως που θέλω να επισημάνω είναι το νοσηρό κλίμα που επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ. Επιμένουν στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, προβάλλοντας το βλακώδες θα έλεγα επιχείρημα ότι θέλουνε να σώσουνε τη χώρα. Βλακείες, τις τράπεζες θέλανε να σώσουνε και το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι απέναντι στο λαό, και είναι με τις τράπεζες, με τις πολυεθνικές, με ό,τι απεχθέστερο μπορεί να βάλει το μυαλό. Και γι´ αυτό καλά κάνει ο λαός και βγαίνει και τους αποδοκιμάζει και καλά θα κάνει να τους καταψηφίσει για να πάνε στα άχρηστα της ιστορίας. 

ΕΡ: Είδαμε και αποδοκιμασίες ενάντια στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Παναγόπουλο..

ΣΚ: Λυπάμαι πολύ, αλλά η πολιτική που ασκεί σήμερα η ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι αυτό που φέρνει τις αντιδράσεις του κόσμου και προκαλεί τις αποδοκιμασίες. Θεωρώ δικαιολογημένο το γιουχάισμα που ακούστηκε στις 5 Μάη. Αυτό βέβαια θα πρέπει να το διαχωρίσουμε από το γεγονός ότι δεν εγκρίνω οποιαδήποτε τραμπούκικη ενέργεια σε βάρος του οποιουδήποτε και καταδικάζω τη βιαιοπραγία σε βάρος του προέδρου της ΓΣΕΕ που έγινε τις προάλλες.

ΕΡ: Τι απάντηση χρειάζεται να δώσουν τα συνδικάτα, το κίνημα;

ΣΚ: Κοιτάξτε, πιστεύω ότι η κυβέρνηση ενώ ήξερε την κατάσταση δεν πήρε εκείνα τα μέτρα που χρειάζονταν για να μην φτάσει η κρίση στο σημείο που έφτασε. Με τις δηλώσεις τους έδωσαν και μεγαλύτερες διαστάσεις. Ας μην ξεχνάμε το «βουλιάζουμε» του Γ. Παπανδρέου. Ας μην ξεχνάμε τα πακέτα των μέτρων, το πρώτο, το δεύτερο και μετά το τρίτο και η δικαιολογία ότι αυτό το πακέτο το επέβαλαν το ΔΝΤ και η ΕΕ. Εκεί θέλανε να μας φέρουνε. Γιατί δεν μπορούσανε να πάρουνε μόνοι τους το πολιτικό κόστος να εφαρμόσουνε τέτοια μέτρα. Βλέπουμε τον Λοβέρδο με μπλαζέ ύφος να μας λέει πόσο άσχημα αισθάνεται για τα μέτρα που παίρνει. Δεν ξέρω με τι ύφος θα ζητήσει τη ψήφο των εργαζόμενων της Β´ Αθηνών, που τον έβγαλαν πρώτο σε σταυρούς στις εκλογές του 2009, στις επόμενες εκλογές, οι οποίες εγώ πιστεύω ότι θα έρθουν σύντομα, γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος αυτής της πολιτικής που εφαρμόζει. 

Αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά. Οδηγεί στην ύφεση, στη στασιμότητα, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση των εργαζομένων. Και στον πλουτισμό των τραπεζών, μερικών κομπιναδόρων του ελληνικού κεφαλαίου και βέβαια στο ξεπούλημα των πάντων στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Σε λίγο καιρό εδώ θα είναι μια έρημος οικονομική και εργασιακή όπου τα πάντα θα ελέγχονται από τις πολυεθνικές με συμπληρωματικό ρόλο και λόγο από το ελληνικό κεφάλαιο. 

Πιστεύω ότι η Αριστερά με τα διάφορα σχήματά της δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Γι´ αυτό ο κόσμος παρόλο που εγκαταλείπει, και πολύ λογικά, τα λεγόμενα πολυσυλλεκτικά κόμματα εξουσίας, εν τούτοις η αριστερά δεν έχει καταφέρει ακόμα να υποδεχθεί αυτόν τον κόσμο. Τα υπάρχοντα σχήματα αν δεν αλλάξουν πολιτική από αυτή που κάνουν σήμερα, δεν θα είναι ικανά να ανταποκριθούν στην κρίση και να υποδεχθούν τον κόσμο που φεύγει από τα μεγάλα κόμματα. Οπότε και τα συνδικάτα και η αριστερά έχουν μεγάλη υποχρέωση να αλλάξουν πολιτική ώστε να δώσουν έκφραση σε αυτό τον κόσμο και να σταματήσουν αυτό που γίνεται, τον κατήφορο που έχουμε πάρει. 

ΕΡ: Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προβάλλει το αίτημα για παύση πληρωμών του χρέους που έχει αποκτήσει μεγάλη απήχηση. Εσείς πως το αντιμετωπίζετε;

ΣΚ: Οποιαδήποτε τέτοια πρόταση, που πρέπει να συνδυάζεται και με άλλα πράγματα, όπως τον κρατικό έλεγχο των τραπεζών -δεν μπορεί να γίνει παύση πληρωμών χωρίς κρατικό έλεγχο των τραπεζών- θα πρέπει ενδεχομένως να συνδυαστεί με μια οικιοθελή αποχώρηση της χώρας από το ευρώ. Αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην αυξηθεί ο πληθωρισμός και μέτρα που θα ανακουφίζουν τα χαμηλά στρώματα, αύξηση της ζήτησης κλπ. 

Όλα αυτά συνιστούν μια προοδευτική πολιτική που δεν μπορεί να την εφαρμόσει μια κυβέρνηση που δεν είναι προοδευτική. Το δίλημμα που υπάρχει σήμερα, είναι η αναδιαπραγμάτευση του χρέους -που εγώ και ως οικονομολόγος τη θεωρώ δεδομένη- θα γίνει με όρους ΔΝΤ ή με όρους προοδευτικού κινήματος. Θα γίνει με όρους που ικανοποιούν τους τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο ή θα γίνει με όρους που ικανοποιούν τον εργαζόμενο. Για να γίνουν αυτά θα πρέπει να υπάρξει μια προοδευτική κυβέρνηση. Γιατί μέτρα τέτοια, δεν μπορεί να πάρει μια κυβέρνηση σαν την σημερινή ούτε μια συντηρητικότερη (αν και αμφιβάλλω αν υπάρχει συντηρητικότερη κυβέρνηση από τη σημερινή, αλλά τέλος πάντων...). 

Το κίνημα και οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχισθούν και να ενταθούν. Βέβαια εντείνονται και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κ. Χρυσοχοϊδη, ο οποίος έχει καιρό να βγει στις τηλεοράσεις να μας πει πόσο αγαπάει τον πολίτη και νοιάζεται για την δημοκρατία. Έχει τους πραίτορες τώρα, που συμπεριφέρονται χειρότερα από τους πραίτορες του Πολύδωρα και δέρνουν τον κόσμο. Αυτό που έγινε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία είναι ένα αίσχος που βαρύνει τον ίδιο και τον υφυπουργό του τον κύριο Βούγια, θα πρέπει να ντρέπονται για αυτό που έγινε και αν είχαν τη παραμικρή ευαισθησία θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί. Αλλά που να τις βρούνε τις ευαισθησίες ο κύριος Χρυσοχοϊδης και ο κύριος Βούγιας, τις έχουνε χάσει προ πολλού. 

Κάνω έκκληση στο κόσμο να συμμετέχει στις επόμενες κινητοποιήσεις, να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη, να μην φοβάται τους αγώνες και να βγει στο δρόμο για να μην περάσει αυτή η πολιτική που θα εξαθλιώσει ολόκληρη την κοινωνία.

Ο Σπύρος Κότσιας είναι πρώην Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. Μίλησε στην Κατερίνα Θωίδου.