Αντιρατσιστικό κίνημα
Aνοίξτε τα Πανελλαδική εκστρατεία για να πέσει ο φράχτης

Η Ξάνθη οργανώνεται

Πάνω από 60 άτομα συμμετείχαν στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ το Σάββατο 7 Νοέμβρη στο Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης για την οργάνωση της Πανελλαδικής Κινητοποίησης στις 23-24 Γενάρη στην Αλεξανδρούπολη και στους Κήπους του Έβρου.
 
 Τη συζήτηση άνοιξε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ: «δεν μπορούμε να δεχθούμε μια κυβέρνηση που ωραιοποιεί τη λιτότητα, να μας κοροϊδεύει ότι ο φράχτης δεν μπορεί να πέσει “για τεχνικούς λόγους”, τόνισε. «Εμείς λέμε και ο φράχτης να πέσει και τα σύνορα να ανοίξουν και να δημιουργηθούν δομές κοινωνικής αλληλεγγύης για όλους. Γι' αυτό καλούμε τα σωματεία,  όλες τις συλλογικότητες και τον απλό κόσμο να κάνουν δική τους υπόθεση αυτή την καμπάνια και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια». 
 
Ο καθηγητής Γιώργος Τσιάκαλος απέδειξε με αριθμούς πόσο πιο επικίνδυνη ήταν η θαλάσσια δίοδος απ' τα περάσματα του Έβρου ακόμα και όταν υπήρχανε νάρκες. Περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τη φονική λογική του φράχτη και τα μέτρα θωράκισης των ελληνικών συνόρων σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση της Τουρκίας. Χαιρέτησε το εκπληκτικό κίνημα αλληλεγγύης στην Ειδομένη από ανθρώπους που δεν αντέχουν να βλέπουν τους πρόσφυγες να πνίγονται κι ύστερα να παγώνουν και τόνισε ότι μόνο μια πολιτική λύση είναι ικανή να βοηθήσει όλους τους πρόσφυγες και όχι μόνο τους “τυχερούς” που φτάνουν ως εκεί. Κι αυτή η λύση δεν είναι άλλη από το να ανοίξουν τα σύνορα. 
 
Στην παρέμβασή της η γραμματέας της ΕΛΜΕ Λία Δαμιανάκη, βασισμένη το έργο του φιλοσόφου Τζόρτζιο Αγκάμπεν για τον Homo Sacer, τον ιερό άνθρωπο, που ζει στο μεταίχμιο ζωής και θανάτου, μίλησε για την παρέμβαση της εξουσίας στη “γυμνή ζωή”, την απομόνωση και τον υποβιβασμό της. «Ζητάμε απ' την κυβέρνηση την πτώση του τείχους του Έβρου και κάθε τείχους της ντροπής και της υποκρισίας. Σαν ΕΛΜΕ σε συνεργασία με το Διδασκαλικό σύλλογο και το Σύλλογο Δασκάλων της ΕΠΑΘ οργανώσαμε συλλογή υλικού για την Ειδομένη με τεράστια ανταπόκριση, ανεβάσαμε τη θεατρική παράσταση “Το αγόρι με τη βαλίτσα” σε συνεργασία με τη ΦΕΞ, περάσαμε το ψήφισμα της ΚΕΕΡΦΑ για το φράχτη και συμμετέχουμε στην κινητοποίηση στις 23-24 Γενάρη». 
 
Η Θωμαή Βελίκου από την ομάδα υποστήριξης προσφύγων “Αλληλεγγύη το όπλο των λαών”, περιέγραψε πώς η πρωτοβουλία ξεκίνησε από μια σελίδα στο Facebook, πώς την αγκάλιασε η τοπική κοινωνία και πώς τόσοι άνθρωποι συμμετέχουν στη συλλογή, ταξινόμηση και αποστολή υλικού για τους προσφυγές στην Ειδομένη και στο λιμάνι της Καβάλας. Και πρόσθεσε ότι δεν φτάνει δυστυχώς η αλληλεγγύη, πρέπει να γίνει ουρλιαχτό για να γκρεμίσουμε αυτό το φράχτη της ντροπής.  
 
Ο Θεολόγος Ταμπάκης από το Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης είπε ότι σε μια άλλη περίοδο μια εκδήλωση για τους πρόσφυγες θα είχε σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Αυτή όμως σήμερα είναι δεδομένη και βρίσκεται σε κραυγαλέα αντίθεση με την αγριότητα της Ευρώπης φρούριο. Άρα σκοπός πρέπει να είναι να γίνει αίτημα του λαϊκού κινήματος, να συνδεθεί με τον αντιπολεμικό, τον αντιμπεριαλιστικό, τον αντικαπιταλιστικό αγώνα σε όλες τις χώρες. Οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη από ασφαλείς διόδους. Αυτό λεν οι διεθνείς συνθήκες και αυτό πρέπει να επιβάλουμε. 
 
Ο Μεχμέτ Αλή Εμπλούκ από το Σύλλογο Δασκάλων Μειονοτικών Σχολείων αποφοίτων ΕΠΑΘ αφού δήλωσε τη στήριξη του συλλόγου στην πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για να μη θρηνήσουμε άλλα νεκρά παιδιά και ζήτησε να πέσει ο φράχτης στον Έβρο για να σωθούν ζωές, αλλά και γιατί όλοι έχουν δικαίωμα στο άσυλο. 
 
H Αγγελική, φοιτήτρια της ΕΑΑΚ, επισήμανε ότι η αλληλεγγύη μας δεν είναι απλά ζήτημα φιλανθρωπίας, όπως μας το παρουσιάζουν τα ΜΜΕ των εφοπλιστών και των εργολάβων. Είναι ταξική. Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική αυτή την πρωτοβουλία για τις 23-24 Γενάρη και είναι μια καλή ευκαιρία οι φοιτητές να έρθουν σε συμπόρευση με τους δασκάλους και τους καθηγητές σ' αυτό το ζήτημα που είναι απαραίτητη για να παλέψουμε μαζί ενάντια στα μέτρα του τρίτου μνημονίου. 
 
Στη διάρκεια της εκδήλωσης διακινήθηκε κουτί ενίσχυσης και μαζέψαμε 101,55 ευρώ για τα έξοδα της καμπάνιας μας. Στο τέλος συγκροτήθηκε 9μελές συντονιστικό που θα συσκέπτεται και θα αποφασίζει κάθε βδομάδα τις δράσεις και παρεμβάσεις της ΚΕΕΡΦΑ για το φράχτη. Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη καλλιτεχνών με τη συμμετοχή θεατρικών ομάδων και μουσικών συγκροτημάτων της περιοχής για τη διοργάνωση Φεστιβάλ ενάντια στο φράχτη στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης. 
Παντελής Αποστολίδης 
 
 

Αλεξανδρούπολη

Ανοιχτή εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο διοργάνωσε την Κυριακή 8 Νοέμβρη η ΚΕΕΡΦΑ Αλεξανρούπολης, με ομιλητές τον Π. Κωνσταντίνου και τον Γιώργο Τσιάκαλο. “Συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εβρου, εργαζόμενοι από το νοσοκομείο, δικηγόροι, φοιτητές από το πανεπιστήμιο”, μας είπε ο Γιώργος Μποτσίδης. “Μετά τις πολύ καλές εισηγήσεις των ομιλητών έγιναν τοποθετήσεις για τη σημασία της κινητοποίησης και την ανάγκη να την οργανώσουμε όσο γίνεται καλύτερα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Την Δευτέρα 9/10 συνεδρίαζε το ΔΣ της ΕΛΜΕ όπου αναμένονταν να πάρει απόφαση συμμετοχής στο διήμερο 23-24 Γενάρη”.
 

H Λέσβος στην πρώτη γραμμή

Πολιορκημένοι από εκατοντάδες διαδηλωτές βρέθηκαν την περασμένη Πέμπτη 5 Νοέμβρη ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, που πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στο νησί της Μυτιλήνης, για να δουν από κοντά τις συνθήκες που βιώνουν καθημερινά οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί.  
 
 Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στην είσοδο του hot spot στη Μόρια, κρατώντας πανώ και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των ανοιχτών συνόρων και του γκρεμίσματος του φράχτη στον Έβρο. Ηταν εκεί με τα πανό τους η Ομάδα εθελοντών “το χωριό του Όλοι μαζί”, η Ομάδα “Σύμπραξη”, η ΛΑΕ και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, που χάλασαν στην ουσία την υποκριτική φιέστα. Όταν λίγο αργότερα Τσίπρας και Σούλτς επιχείρησαν να κάνουν συνάντηση στο υπουργείο Βορείου Αιγαίου, οι διαδηλωτές μεταφερθήκαμε και εκεί, ενώ πιο πριν είχε ακυρωθεί επίσκεψή τους στο Δημαρχείο, όπου από το πρωί βρίσκονταν υπό κατάληψη από ομάδες αντιεξουσιαστών. 
 
“Είσαστε υπεύθυνοι”
 
Σε αντιρατσιστική συγκέντρωση μετατράπηκε και η παρέλαση της Κυριακής 8 Νοέμβρη, ημέρα απελευθέρωσης της Λέσβου, στην οποία παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Παυλόπουλος. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν με το πανώ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο τέλος της παρέλασης φωνάζοντας “Τσίπρα και Παυλόπουλε ακούστε το καλά, είσαστε υπεύθυνοι που πνίγονται παιδιά”. 
 
 Όλες αυτές τις μέρες προσπαθούμε να οργανώσουμε τη διάθεση του κόσμου να παλέψει ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ που έχουν οδηγήσει σε καθημερινά ναυάγια και εκατοντάδες νεκρούς. Την προηγούμενη εβδομάδα κάναμε το πρώτο μάζεμα της ΚΕΕΡΦΑ στη Λέσβο, όπου συμμετείχαν μετανάστες από την Ομάδα Σύριων Μεταναστών, εθελοντές από την Πρωτοβουλία “το χωριό του Όλοι Μαζί” και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση μέσω Skype, από τον συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρο Κωνσταντίνου, για την κινητοποίηση που οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ στο φράχτη του Έβρου στις 23-24 Γενάρη. Αποφασίσαμε, ενόψει αυτής της καμπάνιας να προχωρήσουμε στην πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στη Μυτιλήνη, στις 5 Δεκέμβρη, με ομιλητές από κινήσεις εθελοντών και φορείς της Λέσβου. 
 Σοφία Γεωργοκώστα
 

Εκπομπή ΕΡΤ3

Στον Έβρο και τη Λέσβο βρίσκεται αυτή την Τετάρτη 11/11, στις 22:00, η εκπομπή "Αντιδραστήριο" της ΕΡΤ3 και καταγράφει τις κινητοποιήσεις ενάντια στον φράχτη του Έβρου, σε Καστανιές και Μυτιλήνη, με αίτημα να δημιουργηθεί ασφαλές πέρασμα για τους πρόσφυγες.
 
Η εκπομπή περιλαμβάνει εικόνες αλληλεγγύης και αγωνίας στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου χιλιάδες απλοί άνθρωποι δίνουν καθημερινά αγώνα για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Η ΕΡΤ Αιγαίου καταγράφει, για το "Αντιδραστήριο", τις σκηνές που εκτυλίσσονται στη Λέσβο κατά την άφιξη των προσφύγων.
 

Γαλάτσι

Κινητοποίηση ενάντια στην επίσκεψη-φιέστα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο γήπεδο του Παλαί στο Γαλάτσι, όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, έγινε την Τετάρτη 4 Νοέμβρη.
 
Η επίσκεψη Σουλτς στο Γαλάτσι είχε ανακοινωθεί δύο μέρες νωρίτερα, σε διαρροές που ανέφεραν ότι θα ήταν παρών και ο Α. Τσίπρας. Επίσημα δεν ανακοινώθηκε ποτέ προκειμένου να αποφευχθούν οι αντιδράσεις.  
 
Τις παραπάνω μεθοδεύσεις ακολούθησε η προσπάθεια τρομοκράτησης με την κινητοποίηση ΜΑΤ και πλήθους ασφαλιτών στην πύλη του Παλαί, το πρωί της Τετάρτης. Η αστυνομία απαίτησε να αποχωρήσουν από την πύλη του Παλαί αγωνιστές από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Γαλατσίου, εκπαιδευτικοί, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ, της ΚΕΕΡΦΑ και άλλων συλλογικοτήτων και να περάσουν στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Τα ΜΑΤ προσπάθησαν επίσης, ανεπιτυχώς, να εμποδίσουν τους διαδηλωτές από το χώρο «Στέγαστρο» να βαδίσουν προς το Παλαί. Αργότερα εμφανίστηκαν και μέλη του ΠΑΜΕ που κρέμασαν πανό στην πεζογέφυρα πάνω από τη Βεϊκου και νωρίτερα είχαν κάνει διαμαρτυρία στο κέντρο του Γαλατσίου.
 
Από την πίσω πόρτα
 
Ολες αυτές οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό. Οι διαδηλωτές παρέμειναν στην πύλη και ο Σούλτς, ο Μουζάλας και η πολυμελής συνοδεία τους μπήκαν και βγήκαν στο Παλαί αλλά από την πίσω πόρτα. Τότε οι διαδηλωτές ανέβηκαν στην πεζογέφυρα απ’ όπου υπήρχε οπτική επαφή συνεχίζοντας τα συνθήματα.
 
Aλλά και μέσα στο Παλαί άλλοι αλληλέγγυοι-ες, βρισκόμενοι στο φυσικό τους χώρο,  "υποδέχτηκαν" τον Σουλτς με συνθήματα «φράχτης σημαίνει πρόσφυγες πνιγμένοι», «Φρόντεξ σημαίνει πρόσφυγες πνιγμένοι», «Η ΕΕ δεν είναι σπίτι των λαών είναι σφαγείο των ιμπεριαλιστών» με αποτέλεσμα τα ΜΑΤ να εισβάλλουν και μέσα στο Παλαί και να παραταχθούν μπροστά τους. Λίγο μετά, ο δημοτικός σύμβουλος Γαλατσιου, με την Ενότητα για την Ανατροπή, Αρίστος Παπαδοκωστόπουλος  διαμαρτυρήθηκε στον Μ. Σούλτς που νωρίτερα έβγαζε φωτογραφίες με τα προσφυγόπουλα και τον υπουργό Μετανάστευσης Μουζάλα: "Πρέπει να πέσει ο φράκτης.
 
Τα παιδιά αυτά πνίγονται στο Αιγαίο γι’ αυτό το λόγο. Η πολιτική αυτή μας έχει φτάσει ως εδώ".
 
Το προηγούμενο βράδυ αγωνιστές-τριες από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Γαλατσίου κατέθεσαν κείμενο προς το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο διαμαρτυρόμενοι έντονα για τις δηλώσεις του Δημάρχου Μαρκόπουλου που έδιναν «διορίες» για να αδειάσει το Παλαί, δηλώνοντας ότι κανένας πρόσφυγας δεν πρέπει να βρεθεί στο δρόμο και απαιτώντας την καταβολή όλων των απαραίτητων πόρων και προσωπικού από την κυβέρνηση για να καλυφθούν οι ανάγκες που η δημοτική αρχή αρνείται να διεκδικήσει.
Το λόγο πήραν εκ μέρους της Επιτροπής Αλληλεγγύης η Ντίνα Γκαρανέ, μέλος του ΔΣ της Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, αλλά και εκπρόσωπος αντιπροσωπείας φοιτητών που μένουν στην περιοχή από Συλλόγους του Πολυτεχνείου και μετέφεραν την απόφασή τους για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Ακολούθησαν τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων και του δημάρχου, που επανέλαβε την πρόθεσή του να μην διεκδικήσει πόρους, ενώ σε συνέντευξή του τη Δευτέρα 9/11 στον 9,84 δήλωσε ότι μετά από επικοινωνία με τον υπουργό Μετανάστευσης Μουζάλα δίνει ακόμα μια «βδομάδα παράταση».
Γ.Π.
 

Βικτώρια

Δεν πέρασε η προσπάθεια δυνάμεων της Δεξιάς και των νεοναζί της Χρυσής Αυγής να δημιουργήσουν ρατσιστική φοβία για τους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας, ούτε να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τη μάχη κατά των μνημονίων. Με μαζική παρουσία, την Παρασκευή 6/11 το απόγευμα, εργαζόμενοι και νεολαία από την περιοχή αποδοκίμασαν τη φασιστική παρασύναξη, που δεν είχε τη στήριξη των καταστηματαρχών και παρά τις μεθοδεύσεις της Αστυνομίας. 
 
Αρχικά, προσπάθησε να τους δώσει χώρο μπροστά στην πλατεία και στη συνέχεια τους συνόδευσε και τους τοποθέτησε στο πίσω μέρος της, κάτω από δύο δέντρα, απ’ όπου εκστόμιζαν χυδαίες και ρατσιστικές κραυγές κατά των προσφύγων και των αλληλέγγυων, γεγονός που αποκαλύπτει το ποιόν τους.
 
“Ήταν νίκη του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος η αποτυχία -για δεύτερη φορά- της ρατσιστικής σύναξης των υπολειμμάτων της Επιτροπής κατοίκων του Αγ. Παντελεήμονα, που παρίσταναν τους «αγανακτισμένους πολίτες». Πρόκειται για προκάλυμμα ώστε να γυρίσουν στις γειτονιές οι δολοφόνοι Ρουπακιάδες του Μιχαλολιάκου, του φύρερ της Χρυσής Αυγής, που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η θέση τους είναι στη φυλακή για πάντα. Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε στην εποχή των ρατσιστικών πογκρόμ και των μαχαιρωμάτων των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής”, ανακοίνωσε η ΚΕΕΡΦΑ.
 

Στις Σχολές

Το γύρο ανοιχτών εκδηλώσεων στις σχολές άνοιξε η ΚΕΕΡΦΑ στο Φυσικό Ηρακλείου, την Παρασκευή 6/11, με ομιλήτρια τη Νίκη Αργύρη από το κεντρικό συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ. “Στη διάρκεια της εκδήλωσης αποφασίσαμε ένα πρόγραμμα δράσης προκειμένου να οργανώσουμε μία μεγάλη αποστολή στο πανελλαδικό διήμερο στις 23-24 Γενάρη”, μας είπε η Νίκη Ζουγανέλη. “Αποφασίσαμε να οργανώσουμε πικετοφορία στη σχολή την Τρίτη 10/11 ενώ αμέσως μετά την εκδήλωση πήγαμε στη συνέλευση του Βιολογικού όπου καταθέσαμε ψήφισμα. Στη συνέλευση έγινε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και τελικά πέρασε το ψήφισμα. Συνεχίζουμε με ανάλογες πρωτοβουλίες σε όλες τις συνελεύσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα”. 
 
 “Στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ που έγινε στην Ιατρική Ιωαννίνων, τη Δευτέρα 9 Νοέμβρη, συμμετείχαν φοιτητές από διάφορες σχολές”, μας μεταφέρει η Αρετή. “Την εκδήλωση άνοιξε η Νίκη Αργύρη από το κεντρικό συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Στάθης Παπασταθόπουλος, πανεπιστημιακός στο ΦΠΨ, που έδωσε πολλά στατιστικά στοιχεία σε σχέση με το πόσοι άνθρωποι έχουν πεθάνει εξ αιτίας του φράχτη στον Έβρο και συμπλήρωσε ότι οι νάρκες δεν υπάρχουν πια ούτε στην ελληνική ούτε στην τουρκική πλευρά. Τόνισε ότι ένα χρόνο μετά την ανέγερση του φράχτη στον Έβρο, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έφτιαξε και αυτή φράχτη μήκους 30 χιλιομέτρων. Μετά τη συζήτηση αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την οργάνωση της καμπάνιας για την αποστολή στο διήμερο 23-24 Γενάρη και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στη πόλη. Συγκροτήσαμε συντονιστικό που θα οργανώσει την καμπάνια και αποφασίσαμε σαν πρώτο σταθμό να συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία στις 12/11, να καταθέσουμε ψηφίσματα στις συνελεύσεις που γίνονται από αύριο, καθώς επίσης και να οργανώσουμε μία μεγάλη εκδήλωση στην πόλη”. 
 
Πρώτο βήμα
 
Την πρώτη της εκδήλωση οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ και στο ΤΕΙ Πειραιά τη Δευτέρα 9/11 με ομιλητή τον Π. Κωνσταντίνου. “Ήρθαν αρκετοί φοιτητές που γνώρισαν την ΚΕΕΡΦΑ τις τελευταίες ημέρες και ένας καθηγητής του ΤΕΙ που θέλουν να στηρίξουν την καμπάνια”, μας είπε η Κατερίνα. “Άνοιξε πολύ συζήτηση για το πώς μπορούμε να κινητοποιήσουμε καλύτερα τους σπουδαστές του ΤΕΙ ούτος ώστε να γίνουν κομμάτι του πανευρωπαϊκού κινήματος που παλεύει ενάντια στους φράχτες και τα κλειστά σύνορα. Από τη μεριά μου θύμισα ότι σαν σύλλογος είχαμε πάρει απόφαση να συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στις φυλακές Κορυδαλλού την πρώτη μέρα έναρξης της δίκης και ότι όλο αυτό το διάστημα υπάρχει πάρα πολύς που γνώρισε την ΚΕΕΡΦΑ μέσα από τις εξορμήσεις.
 
Αποφασίσαμε σαν πρώτο βήμα να κάνουμε παρέμβαση στη συνέλευση της Τετάρτης και πιο πριν να φτιάξουμε πανό που θα ενημερώνει για την καμπάνια”. 
 
«Εκδήλωση με ομιλητές την Άντα Διάλα ιστορικό και τον Θανάση Καμπαγιάννη δικηγόρο της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής διοργάνωσε την ίδια μέρα και η ΚΕΕΡΦΑ της ΑΣΚΤ», μας είπε η Χαρίκλεια. «Η πρώτη ανέδειξε τις ευθύνες της Ευρώπης Φρούριο, ενώ έκανε και μία ιστορική αναδρομή στο πώς κατασκευάστηκε η έννοια του έθνους, η οποία καθορίζει και σήμερα την πολιτική της Ευρώπης απέναντι στους πρόσφυγες. Ο Θ. Καμπαγιάννης τόνισε το ρόλο του κινήματος για να ανοίξει ασφαλής δίοδος για τους πρόσφυγες με το γκρέμισμα του φράχτη αλλά και τη χορήγηση ασύλου και νομιμοποίησης σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Ιδιαίτερη συζήτηση άνοιξε σχετικά με το ρόλο της τέχνης στη συνειδητοποίηση του κόσμου. Αποφασίσαμε να οργανώσουμε την καμπάνια στη σχολή μας ξεκινώντας από τη συνέλευση της Τετάρτης».