ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανεργατική Απεργία - Ξεσηκωμός σε όλη τη χώρα

Γενική Απεργία 12/11, Αθήνα (φωτό: Ηλέκτρα Πετρουλάκη)

Πανεργατική απεργία - Πλημμύρισε η Αθήνα

Μεγαλειώδης; Απεργία - σεισμός; Μαζική απεργία; Δύσκολα μπορείς να βρεις χαρακτηρισμό που να αποδίδει το μέγεθος και το εύρος της απεργιακής διαδήλωσης στην Αθήνα. Στους περισσότερους θύμισε τις μεγάλες γενικές απεργίες της διετίας 2010 – 2012, σε άλλους τα τεράστια συλλαλητήρια υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

Ουσιαστικά οι τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις - της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και πρωτοβάθμιων σωματείων κι ομοσπονδιών στο Μουσείο, του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στην πλ. Κλαυθμώνος - ενώθηκαν σε ένα τεράστιο ποτάμι απεργών, που απλωνόταν μέχρι το Σύνταγμα, γεμίζοντας ταυτόχρονα τις οδούς Πατησίων, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Φιλελλήνων, Βασ. Αμαλίας, αλλά και τους γύρω δρόμους λόγω των διαφόρων προσυγκεντρώσεων όπως π.χ των εργαζόμενων στους δήμους που ξεκίνησαν από τα γραφεία της ΠΟΕ ΟΤΑ στην πλ. Καραϊσκάκη και των υγειονομικών που συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Υγείας. 

Χαρακτηριστικό της απεργίας και σε ένα μεγάλο βαθμό και της επιτυχίας της ήταν η περιφρούρησή της. Για χιλιάδες εργαζόμενους, το ραντεβού δεν ήταν στο συλλαλητήριο αλλά πολύ νωρίτερα στην είσοδο του χώρου εργασίας. “Συμμετείχα στην περιφρούρηση της απεργίας σε δύο τράπεζες στο κέντρο της Αθήνας, μαζί με συντρόφους τραπεζοϋπάλληλους, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μέλη των συλλογικοτήτων που υπάρχουν ενάντια στους πλειστηριασμούς σπιτιών” μας λέει ο Μήτσος Αργυροκαστρίτης, μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ και του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια. “Αντίστοιχες περιφρουρήσεις έγιναν σε πολλά σημεία. Όπως είναι προφανές οι διευθυντάδες και οι τραπεζίτες δεν γουστάρανε καθόλου αλλά με την αποφασιστικότητα των απεργών τα υποκαταστήματα δεν λειτούργησαν. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι με τις περιφρουρήσεις και τους αποκλεισμούς των υποκαταστημάτων καταφέραμε και είχαμε μαζί μας στην απεργία συναδέλφους που δουλεύουν με την ώρα, την ημέρα, ενοικιαζόμενοι κλπ” συνεχίζει.  

Συμμετοχή

Αξιοσημείωτο είναι ότι η συμμετοχή των εργαζομένων του Μετρό στην κινητοποίηση με 24ωρη απεργία, δεν εμπόδισε τους δεκάδες χιλιάδες απεργούς να κατέβουν στο κέντρο, ενώ και στα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που συμμετείχαν με στάση εργασίας, τεράστιος ήταν ο αριθμός των εργαζόμενων που δεν πήγαν για δουλειά.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που δίνουν οι εργαζόμενοι των Οδικών Συγκοινωνιών για τις βάρδιες που έμειναν ανεπάνδρωτες στα λεωφορεία: 1088 συνολικά, 111 στο αμαξοστάσιο του Βοτανικού, 248 στο Ελληνικό, 178 στην Π.Ράλλη, 162 στον Πειραιά, ενώ στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας η συμμετοχή ήταν απόλυτη με 268 ανεπάνδρωτες βάρδιες λόγω απεργίας.

Και η σύνθεση της απεργιακής διαδήλωσης αξίζει αναφοράς. Ήταν όλοι εκεί. Από τους μαθητές και τους φοιτητές που διεκδικούν χρηματοδότηση και κάλυψη των κενών στα σχολεία και στις σχολές τους έως τους συνταξιούχους που διαδήλωναν ενάντια στις νέες περικοπές στις συντάξεις. Από εργαζόμενους – πρωτοπόρους στις μάχες των περασμένων ετών όπως αυτούς της ΕΡΤ, μέχρι συνδικάτα που είχαμε αρκετό καιρό να τα δούμε με μαζική παρουσία στο δρόμο όπως αυτό της ΟΤΟΕ. Από παραδοσιακά δυνατά κομμάτια του δημοσίου όπως οι εργαζόμενοι σε δήμους, Παιδεία, Υγεία και υπουργεία, μέχρι επισφαλείς εργαζόμενους, όπως οι 5μηνίτες ή οι συμβασιούχες καθαρίστριες των σχολείων που τολμούν, οργανώνονται και σπάνε την τρομοκρατία και την ανασφάλεια. Από σωματεία εμποροβιοτεχνών, μέχρι συλλογικότητες ανέργων, πολύτεκνων. Και φυσικά η αριστερή αντιπολίτευση σε όλο της το εύρος.

Η επιτυχία της γενικής απεργίας στις 12/11, έστειλε μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις. Πρώτα και κύρια στην ίδια την κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντάς της ότι ο κόσμος της εργατικής τάξης δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί τα μνημόνια. Έχει την εμπειρία να παλεύει, να απεργεί, το έκανε τα προηγούμενα χρόνια και δεν διστάζει να το κάνει και τώρα. Στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και σε ηγεσίες της αριστεράς που αρνούνται να προχωρήσουν σε απεργιακούς αγώνες, με το πρόσχημα ότι “ο κόσμος δεν τραβάει”, “είναι σε αμηχανία μετά τις εκλογές”.  

Στις επόμενες σελίδες παρουσιάζουμε ένα δείγμα από όσα δήλωσαν στην Εργατική Αλληλεγγύη, δεκάδες απεργοί που διαδήλωσαν στις 12/11 και ανταποκρίσεις από την υπόλοιπη χώρα. Επίσης αξίζει να δείτε το φωτορεπορτάζ στο sekonline.gr.

Ο λόγος στους απεργούς

• Για την προετοιμασία της απεργίας κάναμε συγκεντρώσεις σε όλο τον όμιλο Ιντρακόμ τόσο στην Παιανία σε όλα τα κτίρια, όσο και σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη.

Παντού μαζεύτηκαν αρκετοί συνάδελφοι. Η κουβέντα στις συγκεντρώσεις προφανώς είχε να κάνει με τη μνημονιακή επίθεση στο ασφαλιστικό, αλλά απλωνόταν στην υπεράσπιση όλων των κατακτήσεών μας. Μην ξεχνάμε ότι η απελευθέρωση των απολύσεων είναι το επόμενο δώρο της κυβέρνησης στους εργοδότες. Το ζήτημα είναι η συνέχεια από δω και πέρα. Χρειάζεται απεργιακή κλιμάκωση. Ξέρουμε και το βλέπουμε ότι η συνδικαλιστική ηγεσία δεν κάνει τίποτα για να οργανώσει κάτι τέτοιο. Το βάρος λοιπόν πέφτει σε εμάς. Η επιτυχία της σημερινής γενικής απεργίας είναι δύναμη και για μας τους ίδιους προκειμένου να οργανώσουμε τη συνέχεια.

Βαγγέλης Παπαδόγιαννης, Πρωτοβουλία Γένοβα Ιντρακόμ

• Έχουμε κατέβει σήμερα στην απεργία, εργαζόμενοι στους δήμους με 5μηνη σύμβαση. Εμείς εκτελούμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων και διεκδικούμε ισονομία μισθολογική και μόνιμη και σταθερή εργασία.

Σε περισσότερους από 50 με 70 δήμους οι 5μηνίτες οργανωνόμαστε και θα κάνουμε μεγάλες κινητοποιήσεις και μετά τη γενική απεργία. Δεν θα κάνουμε πίσω. Ετοιμάζουμε αγωνιστική συνέχεια μέχρι τέλους.

Νίκος, 5μηνος εργαζόμενος δήμου Ν.Ιωνίας

• Είμαι άνεργη νηπιαγωγός που εργάζομαι περιστασιακά ως πωλήτρια.

Συμμετέχω στην απεργία όπως όλος ο κόσμος ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια. Είναι πολύ καλό που έχει τόση μεγάλη συμμετοχή. Νομίζω ότι ο κόσμος δεν χαμπαριάζει. Από δω και πέρα δεν σκύβει κανείς το κεφάλι.

Κική, άνεργη νηπιαγωγός

• Είμαστε συμβασιούχες καθαρίστριες σε δημοτικά σχολεία. Η σύμβασή μας είναι απαράδεκτη. Παίρνουμε γύρω στα 460 ευρώ το μήνα κι ακόμη δεν έχουμε πληρωθεί.

Έχουν αποφασίσει να μη μας πληρώσουν ούτε για το Σεπτέμβρη. Μάλιστα η σύμβασή μας γράφει ρητά ότι απαγορεύεται να λείψουμε οποιαδήποτε μέρα από τη δουλειά, απαγορεύεται ακόμα και να απεργήσουμε. Ούτε να αρρωστήσουμε μπορούμε. Παρ' όλα αυτά είμαστε σήμερα εδώ στην απεργία γιατί δεν αντέχουμε άλλο. Το φοβούνται αυτό. Φοβούνται την ενότητα και την αλληλεγγύη των εργαζομένων.

Νατάσσα, συμβασιούχος καθαρίστρια

• Η παρουσία μας στην απεργία είναι δεδομένη. Ο κόσμος και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι υποφέρουν.

Επίκειται νέα μείωση στις συντάξεις κι αλλαγές που στην ουσία θα καταστρέψουν το ασφαλιστικό σύστημα. Κινδυνεύουν οι νέες γενιές να μη δουν ποτέ τους σύνταξη και οι παλιές να φτάσουν στην εξαθλίωση και την πείνα.

Χρήστος Παπαδέας, συνταξιούχος

• Είμαστε εδώ γιατί συνεχίζουμε τον αγώνα. Αυτό δεν είναι σε αντίφαση επειδή κερδίσαμε πίσω τις δουλειές μας μετά από δύο χρόνια αγώνα.

Είχαμε πάρει υποσχέσεις ότι η ΕΡΤ θα ξανανοίξει όπως ήταν στη διετία της αυτοδιαχείρισης και ακόμα καλύτερη και τώρα βλέπουμε ακριβώς τα αντίθετα. Μία συνέχεια της ΝΕΡΙΤ. Και δεν είναι μόνο αυτό. Τα μνημονιακά μέτρα μας αγγίζουν όλους.

Στάθης Μάνας, τεχνικός ΕΡΤ

• Η κατάσταση στα ειδικά σχολεία είναι δύσκολη λόγω του ότι δεν δίνονται λεφτά. Οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται και δεν έχει δοθεί η επιχορήγηση του β' εξαμήνου του 2015. Ζητάμε πλήρη χρηματοδότηση των ΝΠΙΔ πρόνοιας απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, εργασιακή ασφάλεια, καμία απόλυση και φυσικά πάγιο αίτημά μας είναι η θέσπιση ενιαίου ειδικού πλαισίου για την ειδική αγωγή.

Χρυσούλα Αλεξίου, γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή

• Τα μέτρα των μνημονίων μας έχουν διαλύσει. Παλεύουμε για να σώσουμε ό,τι μπορούμε. Όχι μόνο μισθούς, συντάξεις, κοινωνικό κράτος, ασφάλιση, Υγεία, Παιδεία κλπ, αλλά να σώσουμε κι αυτά που πάνε για ξεπούλημα. Νερό, λιμάνια, αεροδρόμια. Γι' αυτό είμαστε σήμερα στο δρόμο και θα συνεχίσουμε.

Γεωργία Σουλτάτη, γραμματέας συλλόγου εργαζομένων ΥΠΕΚΑ

• Η διάλυση του ασφαλιστικού, η ανυπαρξία της σύνταξης, οι περικοπές με το μισθολόγιο που έρχεται είναι συγκλονιστικοί λόγοι για να αγωνιστούμε.

Έχουμε επίσης μπροστά μας την αξιολόγηση που πρόκειται να κυλήσει μέχρι τέλος του χρόνου και ήδη ξέρουμε ότι θα τη συνδέσουν με το μισθό. Υπάρχει πλούσια εμπειρία αντίστασης από τον καιρό του Κυριάκου Μητσοτάκη και ειδικά η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ αντιστέκονται από 20ετίας στις προσπάθειες που κάνουν με την ονομασία “αξιολόγηση”. Θα το παλέψουμε ξανά κι ελπίζουμε ότι και η ομοσπονδία δεν θα κάνει πίσω. 

Χρήστος Κουρνιώτης, ΔΣ ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής

• Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των μνημονίων και της πολιτικής της λιτότητας. Λέμε όχι στη φτωχοποίηση του λαού, όχι στις περικοπές συντάξεων και μισθών. Θα νικήσουμε.

Σπύρος Ρεβύθης, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΜΕΤΡΟ

• Με τον αγώνα που ξεκινήσαμε πριν δυο χρόνια ενάντια στις διαθεσιμότητες μπορεί να κερδίσαμε πίσω τις δουλειές μας αλλά το ζητούμενο δεν ήταν μόνο αυτό. Ζητούμενο είναι η ανατροπή των πολιτικών που στρέφονται ενάντια στην κοινωνία. Γι' αυτό ακόμα κι αν γυρίσαμε στις δουλειές, οι “διαθέσιμοι” συνεχίζουμε στον αγώνα.

Γιώργος Ασλάνης, εργαζόμενος ΥΠΠΟ

• Είμαι συνταξιούχος με 300 ευρώ το μήνα. Από 317 ευρώ σύνταξη κόψανε 14 ευρώ κι αυτό είναι μόνο το τελευταίο από τα κοψίματα που έχουν κάνει στις συντάξεις μας όλα αυτά τα χρόνια. Κανονικά θα έπρεπε να παίρνω 1200 ευρώ μετά από 32 χρόνια υπάλληλος στο υπουργείο Παιδείας απ' όπου συνταξιοδοτήθηκα 62 χρόνων λόγω γήρατος με πλήρη υποτίθεται σύνταξη. Δεν πάει άλλο πρέπει να αλλάξει όλο το σύστημα και να πάρουμε τη χώρα στα χέρια μας.

Μαρία, συνταξιούχος

• Είμαστε εργάτες σε ένα από τα μεγαλύτερα φαρμακοεργοστάσια της χώρας, της ΦΑΜΑΡ. Είμαστε εδώ γιατί ακόμα παλεύουμε για τα αυτονόητα.

Υπάρχει πιο αυτονόητο από την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων; Από το ότι δεν μπορώ εγώ να δουλεύω στη φάμπρικα στα 65 μου; Και μάλιστα με τον κίνδυνο το αφεντικό να με πετάξει στο δρόμο στα 60 μου γιατί δεν θα μπορώ να αποδώσω πια. Είμαστε εδώ γιατί είναι αδιανόητο να χάνει το σπίτι του ο συνάδελφος που έχει απολυθεί και δεν μπορεί να ξεπληρώσει το δάνειό του. Πρέπει όλος ο κόσμος να κατέβει στους δρόμους για να μην πέσουν όλα στα χέρια των τραπεζιτών. Υπάρχει άλλος δρόμος. Κι εμείς οι εργάτες στο φάρμακο λέμε να μην τσιμπάει κανείς στην τρομοκρατία ότι δεν θα υπάρχουν φάρμακα αν βγούμε από τις μνημονιακές πολιτικές. Είναι εκβιασμοί των εργοδοτών αυτά.

Δεν μπαίνουμε σε αυτή τη λογική. Ίσα-ίσα που τώρα συμβαίνει το απαράδεκτο, να χρυσοπληρώνουν τα φάρμακα άνθρωποι που τα έχουν ανάγκη. Κανονικά το φάρμακο είναι δημόσιο αγαθό που θα έπρεπε ο κόσμος να το προμηθεύεται δωρεάν. Ειδικά οι καρκινοπαθείς, οι νεφροπαθείς κλπ θα έπρεπε να παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους με κρατική μέριμνα. Οι φαρμακοβιομήχανοι έχουν τεράστια κέρδη. Ας τα συμπιέσουν τουλάχιστον να μπορεί ο κόσμος να παίρνει τα φάρμακά του.

Στέφανος Παπαθεοχάρης,

προέδρος Σωματείου Εργαζομένων ΦΑΜΑΡ ΑΕ

Ξεσηκωμός σε όλη τη χώρα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη, με χιλιάδες κόσμου να διαδηλώνει στους δρόμους της πόλης. Στην προσυγκέντρωση στην Καμάρα άρχισαν από πρωί να φθάνουν τα σωματεία των ΕΛΜΕ και των διδασκαλικών συλλόγων, η ΕΝΙΘ, το σωματείο της ΙΝΤΡΑΚΟΜ και οι φοιτητικοί σύλλογοι που οι περισσότεροι είχαν κατάληψη την ημέρα της απεργίας. Εκεί ήταν και τα πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Εργατικής Αλληλεγγύης και της ΚΕΕΡΦΑ. Γύρω στις 11 ξεκίνησε η πορεία από την Καμάρα προκειμένου να ενωθεί με την απεργιακή συγκέντρωση στο ΕΚΘ. Η πορεία βάδισε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Συμμετείχαν με πανό δεκάδες σωματεία όπως οι δήμοι, τα λιμάνια, ο ΟΣΕ, οι μηχανικοί του δημοσίου, η ΕΥΑΘ που παλεύουν ενάντια στο ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις. Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν νέα κομμάτια όπως οι εργαζόμενοι του Αγγελιοφόρου που αγωνίζονται ενάντια στο κλείσιμο της εφημερίδας και οι εργαζόμενοι του Lidl που παλεύουν για μισθούς και δικαιώματα. Με πανό επίσης συμμετείχαν η ΛΑΕ, το ΜΕΤΑ, η ΟΚΔΕ, το ΚΚΕμ-λ. ενώ συνεργεία της ΚΕΕΡΦΑ μάζευαν υπογραφές για την καμπάνια ενάντια στον φράχτη του Έβρου. Συνολικά ήταν μια μεγάλη απεργία αν αθροίσουμε και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο αγ. Βενιζέλου και έδωσε τον τόνο ότι η κυβέρνηση θα τα βρει σκούρα στην προσπάθειά της να εφαρμόσει τα μνημόνια.

Φύλλια Πολίτη

ΠΑΤΡΑ

Περισσότεροι από 2000 συμμετείχαν στο απεργιακό συλλαλητήριο στην Πάτρα. Είναι πραγματικό πώς από την τελευταία απεργία η διαφορά ήταν αισθητή. Για παράδειγμα εργαζόμενοι σε χώρους όπως η ΔΕΗ ή η ΔΟΥ, οι καθαρίστριες του Δήμου που δεν είχαμε δει στο δρόμο για καιρό, ήταν εκεί με το πανό τους.

Χαρακτηριστική ήταν η σύνδεση που έκαναν οι ίδιοι οι απεργοί μεταξύ της μάχης ενάντια στα μνημόνια από τη μια, με την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από την άλλη. Το σύνθημα σύνορα ανοιχτά και να πέσει ο φράχτης στον Έβρο ενέπνεε τον περισσότερο κόσμο. Τεράστια συμμετοχή είχαν και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Πάτρας ενώ οργανωμένη παρουσία είχε το σύνολο της αριστεράς, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΕΚ, ΕΕΚ και ΛΑΕ, ενώ δεν υπήρχε πανό του ΣΥΡΙΖΑ.

Φωτεινή Λυσσικάτου, Ράνια Κούτσικου

Πειραιάς

Απεργιακή συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά πραγματοποίησαν 13 εργατικά Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που συντονίστηκαν για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της Πανεργατικής Απεργίας στις 12 Νοέμβρη. Ήταν η συνέχεια μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των Λιμενεργατών ενάντια στο ξεπούλημα του ΟΛΠ και την τετραήμερη απεργία των Ναυτεργατών.

Στην συγκέντρωση μίλησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών Νίκος Γεωργίου, της ΠΟΥΕΝ Ζωή Πεντότη, ο Γ.Γ του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΝΑΤ Χρήστος Σκολαρίκος, το μέλος του Δ.Σ της ΟΙΕΛΕ  Θανάσης Διαβολάκης και ο εκπρόσωπος του Συντονισμού κατά των Μνημονίων Δημήτρης Αργυροκαστρίτης. Το παρών έδωσαν με τα πανό τους ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΝΑΤ που βρίσκονταν σε απεργία διαρκείας ενάντια στη διάλυση του Ταμείου, η ΠΕΝΕΝ, το σωματείο Εργαζομένων Παπαστράτου, η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, η ΚΕΕΡΦΑ, η Εργατική Αλληλεγγύη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η  ΛΑΕ. 

Στην συνέχεια οι συγκεντρωμένοι ακολούθησαν πορεία προς το ΝΑΤ και η πορεία κατέληξε στον ΟΛΠ. Ξεχωριστή  πορεία έκαναν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον Πειραιά.

«Στον Πειραιά η απεργία σημείωσε μεγάλη επιτυχία αφού το λιμάνι νέκρωσε με την απεργία των Ναυτεργατών, των Λιμενεργατών, των Μεταλλεργατών αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα όπως είναι η καπνοβιομηχανία Παπαστράτου, οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας, του ΝΑΤ, του Οίκου Ναύτη κ.λπ» ανακοίνωσε η ΠΕΝΕΝ.

Κ.Θ.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μεγάλη επιτυχία είχε και το συλλαλητήριο στα Γιάννενα την Πέμπτη 12 Νοέμβρη, ημέρα της πανεργατικής απεργίας. Με πολλά απ’ τα μαγαζιά της πόλης κλειστά, γύρω στις 4 χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν εκείνη τη μέρα στο δρόμο σε μια πορεία γεμάτη παλμό και περιεχόμενο.

Με πανό συμμετείχαν η τοπική ΕΛΜΕ και ΔΟΕ, οι ΟΤΑ, οι διοικητικοί υπάλληλοι και τα μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου, οι εμπορικοί υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ, το σωματείο Μετάλλου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ καθώς και ο αντιεξουσιαστικός χώρος. Μαζικό ήταν επίσης το μπλοκ των φοιτητών πίσω απ’ το πανό της Ιατρικής που έχει απόφαση για πενθήμερη κατάληψη μέχρι τη μέρα του Πολυτεχνείου. Στα χείλη του κόσμου ήταν η λέξη «κλιμάκωση». Χέρι χέρι με τις οικονομικές διεκδικήσεις των απεργών πήγαινε το αίτημα για ανοιχτά σύνορα και το άμεσο σταμάτημα της ρατσιστικής πολιτικής. Το διήμερο κινητοποιήσεων στον Έβρο στις 23 και 24 Γενάρη έγινε το ραντεβού όλου αυτού του κόσμου. Γεμάτοι έμπνευση συνεχίζουμε για την κλιμάκωση!

Άρης Παναγιωτίδης

XANIA

Μαζική η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στις 12/11 στα Χανιά, με τη συμμετοχή 1.500 περίπου αγωνιστών. Στην πορεία με οργανωμένα μπλοκ συμμετείχαν η ΕΡΤ Χανίων, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, η Επιτροπή Αναπληρωτών Π.Ε.Χ., ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υ.Π.Α. Χανίων (Υπηρεσία Πολιτικης Αεροπορίας), ο Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, ο Συντονισμός ενάντια σε παλιά, νέα μνημόνια και ιδιωτικοποιήσεις που συστάθηκε πρόσφατα, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Πρωτοβουλία Αντίστασης, η Λαϊκή Ενότητα, μπλοκ αναρχικών, το Συντονιστικό εργαζομένων και ανέργων καθώς και το Εργατικό Κέντρο στην κεφαλή της πορείας.

Νωρίτερα στην συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι στον επισιτισμό, ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΛΤΑ Ν. Χανίων, φαρμακοϋπάλληλοι καθώς και συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, ενώ καλέσματα για συμμετοχή στη συγκέντρωση και στην απεργία είχαν βγάλει ο Σύλλογος Αδειούχων Φοροτεχνικών Ν. Χανίων, το Παγκρήτιο Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ και το ΜΕΤΑ.

Παντού κυριαρχούσε η διάθεση για απεργιακή κλιμάκωση. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγοράς ενώ ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια η πορεία πέρασε έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ καθώς και της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής όπου κυριάρχησαν αντιφασιστικά συνθήματα, ενάντια στο φράχτη στον Έβρο.

Η οργανωμένη παρουσία των αναπληρωτών δασκάλων έδωσε τον τόνο στην πορεία, ενώ η παρουσία του Συντονισμού ενάντια σε παλιά, νέα μνημόνια και ιδιωτικοποιήσεις ήταν καταλυτική στην οργάνωση της απεργίας. To δεύτερο κατά σειρά μάζεμα του Συντονισμού για απολογισμό κι οργάνωση τη συνέχειας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19/11 και ώρα 7μμ στο Εργατικό Κέντρο.

Στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ και των σωματείων που το αποτελούν συμμετείχαν περίπου 700 αγωνιστές ενώ κι ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων είχε βγάλει κάλεσμα για κλειστά μαγαζιά την μέρα της απεργίας.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς δόθηκαν 33 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης.

Ειρηναίος Μαράκης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Η απεργία της Πέμπτης στο Ηράκλειο ήταν μία από τις μαζικότερες των τελευταίων χρόνων. Οργανωμένα συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου), ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, οι εργαζόμενοι των δήμων Ηρακλείου και Αρχανών.

Θερμότατη ήταν και η ανταπόκριση του κόσμου στην εξόρμηση της ΚΕΕΡΦΑ. Το παρών στην απεργία έδωσαν και οι εργαζόμενοι της Γενικής Ανακύκλωσης που βρίσκονται σε απεργία διαρκείας, κόντρα στις μαζικές απολύσεις τις εργοδοσίας. Mαζική ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Πάνος Λουκίσας

Γιαννιτσά

Μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις έγινε σήμερα στα Γιαννιτσά, που θύμισε τα πρώτα χρόνια των μνημονίων 2010-2011. Εργαζόμενοι σε Δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, μαθητές μουσικού σχολείου, αγρότες, δικηγόροι και πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες έδωσαν το παρόν στη συγκέντρωση των συνδικάτων και ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Μετά την πορεία οι εργαζόμενοι με τα πανό τους έδωσαν ραντεβού και πήγαν στο κοντινότερο μπλόκο των αγροτών στο Μελίσι όπου και έγινε συμβολική κατάληψη του δρόμου για μισή ώρα. Το μήνυμα του αγώνα και της συνέχισης των κινητοποιήσεων ήταν σε όλες τις τοποθετήσεις των ομιλητών αλλά και του κόσμου που διαδήλωσε μαχητικά με παλμό και συνεχή συνθήματα.

Μάκης Γεροντίδης