ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νοσοκομεία: Aπεργία 2 Δεκέμβρη

Τα νοσοκομεία στην Πανεργατική στις 12 Νοέμβρη

Η Υγεία συνεχίζει απεργιακά. 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στο υπουργείο Υγείας θα γίνει την Τετάρτη 2 Δεκέμβρη μετά από απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ. Επίσης, η ΟΕΝΓΕ καλεί τους γιατρούς στα Κέντρα Υγείας και το ΠΕΔΥ σε πανελλαδική στάση εργασίας την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου από τις 10πμ μέχρι το τέλος του ωραρίου. Συγκέντρωση στο υπουργείο θα γίνει στη 1μμ.

 Η επιτυχία της Πανεργατικής Απεργίας στις 12 Νοέμβρη ήταν καθοριστική για την απόφαση που πήρε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ που έγινε μόλις μία μέρα μετά, την Παρασκευή 13/11.

Η πρόταση για την απεργιακή κινητοποίηση στις 2 Δεκέμβρη μπήκε από την αρχή του ΓΣ, από την εισήγηση του Μιχάλη Γιαννακού, προέδρου της Ομοσπονδίας.

Στην εισήγησή του ανέφερε δύο στοιχεία που δείχνουν την μεγάλη μνημονιακή επίθεση που έχει δεχτεί (και) ο τομέας της Υγείας. Ο κουτσουρεμένος προϋπολογισμός προέβλεπε ότι φέτος θα δοθεί 1,3 δις, αλλά μόλις 600 εκατομμύρια έχουν φτάσει στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα πολλά να έχουν πρόβλημα να λειτουργήσουν κάτω από τις ελλείψεις προσωπικού και υλικών.

Το δεύτερο είναι ότι από 1/1/2016 θα εργάζονται ακόμα λιγότεροι επικουρικοί μετά από τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Επίσης, αναφέρθηκε στην επιτυχία της Πανεργατικής και συγκεκριμένα της προσυγκέντρωσης των νοσοκομείων στο υπουργείο Υγείας, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει και νέα Γενική Απεργία για το ασφαλιστικό άμεσα.

Με την απεργιακή πρόταση συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της παράταξης «Αγώνας-Αντίσταση-Ανατροπή», Τάσος Αντωνόπουλος που σωστά ανέφερε ότι το δεύτερο απεργιακό βήμα δεν πρέπει να είναι μακριά από το πρώτο», ενώ επισήμανε ότι πρέπει να γίνει καλύτερη δουλειά στην Αττική όσον αφορά τη συμμετοχή των εργαζόμενων στις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις.

Η Όλγα Σιάντου από το ΠΑΜΕ τόνισε ότι η επιτυχημένη Πανεργατική «είναι μόνο η αρχή» και μετέφερε την εικόνα ότι έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις σε πάνω από 70 πόλεις πανελλαδικά. Άφησε ανοιχτό το ζήτημα για την ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης, αλλά στο τέλος της διαδικασίας, στις ψηφοφορίες, το ΠΑΜΕ στήριξε την απεργία.

Την απεργιακή απόφαση στήριξε και η ΔΑΚΕ. Μελανό σημείο σε όλη τη διαδικασία του Γενικού Συμβουλίου ήταν η παρουσία του ΜΕΤΑ. Ενδεικτική ήταν η βασική τοποθέτηση από τον Παναγιώτη Παντέλη. Στην αρχή αναφέρθηκε στο προσφυγικό. Πρότεινε ως λύση να δηλώσουν εθελοντικά ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινηθούν στα νοσοκομεία στα νησιά για να στηρίξουν την δύσκολη κατάσταση εκεί. Ακόμα και μετά τις παρεμβάσεις άλλων Γενικών Συμβούλων που φώναζαν ότι το πρόβλημα πρέπει να το λύσει η κυβέρνηση με προσλήψεις προσωπικού, επέμεινε στην τοποθέτησή του.

Όσον αφορά την απεργιακή κινητοποίηση πέταξε την… μπάλα στην εξέδρα και ακόμα μακρύτερα. Πρότεινε να γίνουν συναντήσεις με ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και άλλους φορείς για να γίνει Πανεργατική Απεργία με θέμα την Υγεία στο πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη. Στο τέλος, το ΜΕΤΑ καταψήφισε την πρόταση για την απεργιακή κινητοποίηση στις 2/11.

Εκτός από την απεργία, αποφασίστηκε ότι το διήμερο 25-26 Νοέμβρη ορίζεται ως διήμερο δράσης για τα νοσοκομεία, όπου θα γίνουν συνελεύσεις, στάσεις εργασίας, παραστάσεις και ό, τι άλλο αποφασίσουν τα κατά τόπους πρωτοβάθμια σωματεία.    

Τέλος, το ψήφισμα της ΚΕΕΡΦΑ για τις κινητοποιήσεις στις 23-24 Γενάρη στον Έβρο που είχε κατατεθεί προς συζήτηση στο Γενικό Συμβούλιο παραπέμφθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή.