Οικονομία
Eurogroup: Aπό εκβιασμό σε εκβιασμό και από υποχώρηση σε υποχώρηση

Η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού με τους δανειστές ήταν κακή. Αυτό το παραδέχεται ακόμα και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Το παραδέχτηκε δημόσια λίγες μέρες μετά την άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησης του στις απαιτήσεις των “θεσμών”, στη γνωστή τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ. Με τη συμφωνία, όμως, έτρεξε να συμπληρώσει, η Ελλάδα απέφυγε τα χειρότερα: την άτακτη χρεοκοπία, το κούρεμα των καταθέσεων, το grexit, τον φαύλο κύκλο των εκβιασμών των “θεσμών”. Θα έπρεπε να ξέρει, όμως, ότι κανένας δεν έχει καταφέρει ποτέ να ξεφύγει από τον εναγκαλισμό εκβιαστών και μαφιόζων υποκύπτοντας στις πιέσεις τους.
 
Και τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα όταν στη θέση της μαφίας βρίσκονται οι “εταίροι” μας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Μάριο Ντράγκι, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ή η Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Αλ Καπόνε ήταν κυριολεκτικά “παναγία” μπροστά σε αυτά τα τέρατα. 
 
Αυτό φάνηκε για μια ακόμα φορά εξόφθαλμα στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο “Κουαρτέτο” και την ελληνική αντιπροσωπία. Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρώνονταν, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου. Την Κυριακή το μεσημέρι θα συνεδρίαζε, με τηλεδιάσκεψη, το Euro Working Group και θα ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 2 δισεκατομμυρίων και θα έδινε το πράσινο φως για τα 10 δις της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
 
Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν ολοκληρώθηκαν το Σάββατο. Οι συνομιλίες διακόπηκαν τα μεσάνυχτα, ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση 14 ωρών, για την επομένη. Η τηλεδιάσκεψη αναβλήθηκε για τις “αρχές της επόμενης εβδομάδας”. Και το ίδιο και η έγκριση για την εκταμίευση και την ανακεφαλαιοποίηση. Στο μεταξύ, στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης ο τόνος είναι ξανά ψυχροπολεμικός. Το παρακάτω απόσπασμα από το κύριο άρθρο της εφημερίδας Financial Times της 12 Νοέμβρη είναι χαρακτηριστικό:
 
“Η πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα φλέρταρε με την ιδέα της χρεοκοπίας... μέχρι να τελειώσει τη διαμάχη του με τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, υπογράφοντας ένα κείμενο... πανομοιότυπο με αυτό που μέχρι τότε απέρριπτε. Τώρα, δυο μήνες μετά την επανεκλογή και πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του κάτω από αυτή της συμφωνία, ο κύριος Τσίπρας φαίνεται αποφασισμένος να ανοίξει έναν ακόμα πόλεμο με τις δανειστές του”.
 
Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί σχεδόν όλες -ακόμα και τις πιο σαδιστικές και παράλογες- απαιτήσεις των δανειστών “μας”. Ένα παράδειγμα είναι η περιβόητη ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Με οικονομικούς όρους, η ρύθμιση ήταν απόλυτα επιτυχημένη: το δημόσιο έχει εισπράξει μέχρι σήμερα πάνω από 2.5 δις από παλιά χρέη. Οι δανειστές, όμως, θέλουν να την καταργήσουν.  
 
Κάτω από την πίεση του Κουαρτέτου η κυβέρνηση δέχτηκε τελικά ένα σχέδιο που ακυρώνει τη ρύθμιση στην περίπτωση που ο οφειλέτης καθυστερήσει μια πληρωμή προς το δημόσιο έστω και για μια ώρα. Η μόνη παραχώρηση που δέχτηκαν οι δανειστές ήταν να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο μέτρο ύστερα από ένα χρόνο.  Από τον Γενάρη του 2017 η καθυστέρηση, έστω και για μια ώρα, της καταβολής μιας δόσης προς την εφορία θα “τιμωρείται” με κατάσχεση ακόμα και της πρώτης κατοικίας. Και αυτό για την Ελλάδα όπου το 25% των εργαζομένων δεν έχει δουλειά και πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται με καθυστέρηση μέχρι και έξι μήνες. 
 
Πλήρης αποδοχή
 
Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο το βασικό “αγκάθι” στη συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Κουαρτέτο είναι τα “κόκκινα δάνεια”. Η κυβέρνηση έχει και εδώ αποδεχτεί σχεδόν τα πάντα: το καλοκαίρι (η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα) ενέκρινε την προκλητική μεταρρύθμιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας που δίνει στις τράπεζες προτεραιότητα στα δικαστήρια σε βάρος των “απλών πολιτών”. 
 
Και τώρα αποδέχτηκε όλο το πλαίσιο για τις κατασχέσεις, του πλειστηριασμούς και τις εξώσεις που πρότειναν οι δανειστές. Εκεί που διαφωνούν είναι στα νούμερα:  σύμφωνα με τα ειδησιογραφικά πρακτορεία η κυβέρνηση έχει βάλει σαν όριο για τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας μιας οικογένειας με δυο παιδιά ένα ετήσιο εισόδημα 32 χιλιάδων Ευρώ και διαμέρισμα “αντικειμενικής” (όχι πραγματικής) αξίας 250 χιλιάδων ευρώ. Το Κουαρτέτο θέλει να κατεβάσει αυτά τα ποσά όσο πιο χαμηλά γίνεται. 
 
Οι δανειστές δεν είναι μόνοι τους: το ίδιο ακριβώς θέλουν και οι τραπεζίτες. Το νέο νομικό πλαίσιο που ετοιμάζουν τους δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να πουλήσουν αυτά τα χρέη σε ταμεία-γύπες αλλα και να δημιουργήσουν οι ίδιες τα δικά τους “ταμεία-γύπες”.
 
Όπως αποκαλύπτει η “Καθημερινή”:
 
“Στην Ανατολική Ευρώπη «κόκκινα» δάνεια άλλαξαν χέρια ακόμα και έναντι 6% της ονομαστικής τους αξίας...  Ο σχηματισμός κοινοπραξιών με funds τείνει να είναι μεταξύ των κύριων επιλογών των ελληνικών τραπεζών. Τέτοια άλλωστε ήταν, σε γενικές γραμμές, η συμφωνία που ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος η Τράπεζα Πειραιώς με την KKR & Co. Παρεμφερείς είναι και οι σχεδιασμοί που κοινοποίησε η Eurobank .. (που) βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με ξένους εξειδικευμένους οίκους για τη δημιουργία δύο joint ventures...”
 
Η Ελλάδα πρέπει να εξοφλήσει δυο ακόμα δόσεις, συνολικής αξίας 1,5 δις Ευρώ προς το ΔΝΤ μέσα στον Δεκέμβρη. Και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2015, αλλιώς θα πρέπει να “διασωθούν” με κούρεμα των καταθέσεων, όπως έγινε στην Κύπρο. 
 
Η κυβέρνηση του Τσίπρα θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει για μια ακόμα φορά με “επιτυχία” τις διαπραγματεύσεις επιλέγοντας και πάλι το “μικρότερο κακό” -για τους τραπεζίτες εννοείται. Τι είναι άλλωστε μερικές χιλιάδες άστεγες οικογένειες μπροστά στη βιωσιμότητα του τραπεζικού μας συστήματος;