Εργατικό κίνημα
MME: Εμπρός για απεργία

Ξεσηκωμό έχει προκαλέσει στις τάξεις του δημοσιογραφικού κλάδου η είδηση ότι η κυβέρνηση πρόκειται να καταργήσει το αγγελιόσημο. Αγγελιόσημο είναι το κομμάτι που καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ για το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων ως εργοδοτική εισφορά, ποσό που προέρχεται από τα έσοδα που έχουν από τις διαφημίσεις. 
 
Το ζήτημα της κατάργησης του αγγελιόσημου εντάχθηκε στο πακέτο των “εκκρεμοτήτων” στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών, μαζί με τους πλειστηριασμούς ακινήτων και τα κόκκινα δάνεια. Ουσιαστικά με την κατάργηση του αγγελιόσημου οδηγείται σε διάλυση το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων. Πρόκειται για ρύθμιση - πλήγμα για τους εργαζόμενους των ΜΜΕ και δώρο για τα αφεντικά. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Τυπολογίες που εξειδικεύεται σε θέματα ΜΜΕ, οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, ζήτησαν από την κυβέρνηση με non paper, το αγγελιόσημο να αντικατασταθεί με ένα σημαντικά χαμηλότερο φόρο υπέρ της ασφάλισης σε όλα τα μέσα.   
 
Το Δ.Σ της ΠΟΕΣΥ της πανελλήνιας ομοσπονδίας των δημοσιογράφων σε έκτακτη συνεδρίασή του την Κυριακή αποφάσισε να καλέσει σε απεργιακό αγώνα διαρκείας τις ημερομηνίες των οποίων θα συναποφάσιζε την επόμενη μέρα σε κοινή σύσκεψη των εκπροσώπων, όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Παρ'όλα αυτά η συνεδρίαση του διασωματειακού των ΜΜΕ τη Δευτέρα δεν εξήγγειλε κινητοποιήσεις. Διαφωνίες υπήρξαν από τη μεριά μερικών μη δημοσιογραφικών ενώσεων, με επιχείρημα ότι η κατάργηση του αγγελιόσημου αφορά αποκλειστικά τους δημοσιογράφους κι ότι δεν μπορεί να γίνει κεντρικό ζήτημα για όλους, τη στιγμή που η πλειοψηφία των εργαζομένων στα ΜΜΕ είναι ούτως ή άλλως στο ΙΚΑ (κι όχι στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ) κι ο κλάδος μαστίζεται απο μια σειρά προβλήματα. 
 
Λογική λανθασμένη, καθώς ένας κοινός απεργιακός αγώνας διαρκείας, δεν θα πετύχαινε μόνο την απόκρουση της συγκεκριμένης επίθεσης αλλά θα μπορούσε να ανοίξει και τα υπόλοιπα ζητήματα του κλάδου, γενικότερα το ασφαλιστικό, αλλά και τις απολύσεις, την απληρωσιά κλπ. Μέχρι την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη έκλεινε την ύλη της, ήταν ανοιχτό εάν παρ'όλα αυτά η ΕΣΗΕΑ θα προχωρούσε σε απεργιακές κινητοποιήσεις (είχε ήδη εξαγγείλει απεργία από τις 18/11, η οποία όμως βρισκόταν στον αέρα μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 16/11). 
 
Nέο τσεκούρι στην ΕΡΤ
 
Το τσεκούρι σε όσες φωνές θυμίζουν το μεγαλειώδες αγώνα της περασμένης διετίας συνεχίζεται στην ΕΡΤ. Όπως μαθαίνουμε, μετά το κόψιμο της εκπομπής Zona Rosa στην ΕΡΤ3, τις απόπειρες για κλείσιμο του ERTopen και τις πιέσεις της Ελντοράντο Γκολντ για κόψιμο της εκπομπής “Αντιδραστήριο”, η διοίκηση της ΕΡΤ διαλύει την ομάδα της Πρωινής Ενημέρωσης. 
 
Η Πρωινή Ενημέρωση με παρουσιαστές τους Νίκο Αγγελίδη και Βασιλική Χαϊνά, δυο δημοσιογράφους ανελιπώς παρόντες στη δίχρονη μάχη, ήταν η πρώτη εκπομπή που βγήκε στον αέρα της νέας ΕΡΤ, το ξημέρωμα της 11/6/15, δυο χρόνια μετά το μαύρο. Η εκπομπή δεν σταμάτησε ποτέ τα δυο χρόνια του “μαύρου” με τους συντελεστές της να οργώνουν τη χώρα με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν, για να εκπέμψουν και να ενισχύσουν τις ΕΡΑ της περιφέρειας που κράταγαν ψηλά τη σημαία της αυτοδιαχείρισης. Ακόμα και μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η Πρωινή Ενημέρωση επέμενε να αναδεικνύει ζητήματα στο πνεύμα μιας ΕΡΤ “φωνής για την κοινωνία”, όπως πάλεψε όλος ο κόσμος. Δεν είναι τυχαίο ότι επρόκειτο για μια εκπομπή που ξεπερνούσε πολλές φορές το 18% - 20% σε τηλεθέαση. Και ποιος ξέρει, με τέτοια νούμερα, μάλλον το περιεχόμενο  της εκπομπής και το αγωνιστικό παρελθόν των συντελεστών της, είναι που δεν καθόταν καλά στους κυβερνητικούς Ταγματάρχες.
 
“Ψηφίζουμε όπως αγωνιστήκαμε”
 
Παράλληλα, εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ της ΕΡΤ πραγματοποιούνται στις 18/11. “Να ψηφίσουμε όπως αγωνιστήκαμε” προτείνουν οι Financial Crimes, το αντικαπιταλιστικό δίκτυο εργαζομένων στα ΜΜΕ, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την κριτική τους στην ίδια τη διαδικασία “Οι αποφάσεις του ΔΣ της εταιρίας για κρίσιμα ζητήματα όπως οι αρχικοί κανονισμοί εργασίας και κανονισμοί προσωπικού, σύμφωνα με τον νόμο δεν χρειάζονται διαβούλευση με τα συνδικάτα μας, αλλά αντίθετα η διοίκηση μπορεί να αποφασίζει όπως θέλει η ίδια, πράγμα που έκανε. Ακόμη και οι εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων μας στο ΔΣ της εταιρίας, αυτές γίνονται με τον απαράδεκτο τρόπο που [...] δεν επιτρέπει σε συνδικαλιστές να είναι ταυτόχρονα και εκπρόσωποι των εργαζόμενων στο ΔΣ της εταιρίας. Πρόκειται για αποδοχή της δεξιάς προπαγάνδας ότι για τη διαφθορά και τα σκάνδαλα ευθύνη έχουν οι συνδικαλιστές και όχι οι εξωτερικές παραγωγές, οι αναθέσεις κλπ” επισημαίνουν οι FC. 
 
“Δίνουμε τη μάχη για να κερδίσει τις εκλογές το μπλοκ του αγώνα που για δύο χρόνια έδωσε μάχη για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. [...] Αυτοί που πάλεψαν μαζί μας για δύο χρόνια, και όχι κάποιοι που συμβιβάστηκαν και στήριξαν τα σχέδια των Σαμαροβενιζέλων, ή δεν άντεξαν τη μάχη και έφυγαν νωρίς, ή κάποιοι που έψαχναν συνεταιριστικές λύσεις μακριά από τη συλλογική μας δράση. Ανάμεσα στους υποψήφιους ξεχωρίζουν συνάδελφοι που από την πρώτη στιγμή του αγώνα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Σε κάθε κινητοποίηση, σε κάθε μάχη, σε κάθε διαδήλωση, ήταν παρόντες. Στήριξαν το ertopen με κάθε τρόπο.
 
Αρνήθηκαν να συμβιβαστούν, αρνήθηκαν να μπουν στη λογική των «συνεταιρισμών»” λέει η ανακοίνωση των FC “φωτογραφίζοντας” τις υποψηφιότητες των Γιάννη Λευκιμιάτη και Παναγιώτη Καλφαγιάννη και του ανταποκριτή Ηλείας, Γιώργου Μαρινόπουλου.
 
 
Όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η ΕΡΤ που άνοιξε δεν είναι αυτή που προσδοκούσαμε όσοι παλέψαμε κι αυτή που είχαν υποσχεθεί αυτοί που τώρα είναι στην εξουσία. 
 
Το επόμενο διάστημα θα έχουμε μετακινήσεις προσωπικού ενώ ανοικτά είναι τα ζητήματα του γενικού κανονισμού, της ΣΣΕ, του οργανογράμματος κλπ και δεν βλέπουμε διάθεση συνεννόησης από τη διοίκηση. Με το νομοσχέδιο που φτιάξανε, ο Ταγματάρχης έχει εξουσίες απόλυτου άρχοντα εκεί μέσα, με “δικαίωμα” να αποφασίζει και να διατάσσει. Μάλιστα τις περισσότερες φορές ακόμα και το ΔΣ της ΕΡΤ, θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αποφάσεις του Ταγματάρχη. Τραγικό για μια αριστερή υποτίθεται κυβέρνηση που θα δικαίωνε έναν τόσο μεγάλο αγώνα. Δεδομένων αυτών και τώρα που λόγω των εκλογών για το Δ.Σ της ΕΡΤ έχει ανοίξει μεγάλη κουβέντα, έχει σημασία να εκλέξουμε ανθρώπους που θα μεταφέρουν στους εργαζόμενους το τι συμβαίνει στα κέντρα των αποφάσεων για να μπορούμε να τα παλέψουμε. 
Γιάννης Λευκιμιάτης, εργαζόμενος ΕΡΤ