Το φαινόμενο έχει χτυπήσει μεγάλο μέρος του Κουΐνσλαντ, συμπεριλαμβάνοντας την πρωτεύουσα Μπρίσμπεΐν που είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Δεκάδες χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις βρίσκονται κάτω από το νερό. Μέχρι στιγμή η εκτίμηση είναι ότι το κόστος ανοικοδόμησης, λαμβάνοντας υπόψη τη χαμένη παραγωγή και τις καταστραμμένες υποδομές θα φτάσει τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια αυστραλίας (περίπου 10 δισ. ευρώ).
Στην παραπάνω παράγραφο γράψαμε τη φυσική καταστροφή μέσα σε εισαγωγικά. Γιατί οι πλημμύρες στην Αυστραλία είναι η πιο τραγική απόδειξη των αποτελεσμάτων που έχει η κλιματική αλλαγή που προκαλεί ο καπιταλισμός. Ο αυστραλός επιστήμονας Ντέιβιντ Κάρολι, που συμμετείχε στην επιτροπή που βραβεύτηκε με Νόμπελ το 2007, εξηγεί: «Στην Αυστραλία έχουμε μεγάλη ποικιλία στο κλίμα. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια αλλαγή στο είδος αυτής της ποικιλίας. Εχουμε πιο θερμές και πιο υγρές ακραίες καταστάσεις στη βόρεια Αυστραλία και πιο θερμές και πιο ξηρές ακραίες καταστάσεις στη νότια Αυστραλία. Το φαινόμενο ταιριάζει ακριβώς με αυτό που προβλέπει το μοντέλο της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από την έκλυση περισσότερων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα».
Το 2010 ήταν η πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία. Η θερμοκρασία του ωκεανού στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού επίσης κατέγραψε τις πιο υψηλές τιμές στην ιστορία. Ο ωκεανός ζεσταίνεται και αυτό σημαίνει περισσότερος όγκος νερού που πέφτει πιο απότομα στις βροχοπτώσεις. Το φαινόμενο «λα Νίνια» που προκαλεί τις βροχοπτώσεις στη Νοτιοανατολική Ασία είναι φυσικό, όμως υπολογίζεται ότι σήμερα μεταφέρει 4% περισσότερο νερό από ό,τι πριν από 30 χρόνια.
Αυτά οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας και του Κουΐνσλαντ τα ξέρανε, αλλά προσπαθούσαν να τα ξεχάσουν. Το Νοέμβρη η κυβέρνηση του Κουΐνσλαντ ανακοίνωνε ότι «με την αλλαγή του κλίματος, οι ακραίες πλημμύρες είναι πιθανόν να γίνουν πιο έντονες». Τον ίδιο μήνα, ο βασικός επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης έλεγε πως «αναμένουμε να αυξηθεί η συχνότητα και η ένταση των πλημμυρών». Το τοπικό συμβούλιο του Ροκχάμπτον, που είναι μία από τις περιοχές που χτυπήθηκε πιο άγρια από τις καταστροφές παραδεχόταν πέρσι ότι κάθε σχεδιασμός βασίζεται σε ξεπερασμένες μελέτες και ότι δεν έχει χρήματα για να πραγματοποιήσει νέες μελέτες.
Περικοπές
Όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για να προλάβουν, αλλά τώρα απειλούν με ακόμη χειρότερα. Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ ανακοίνωσε ότι λόγω του μεγάλου κόστους ανοικοδόμησης, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες περικοπές από τις δημόσιες δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2011. Σίγουρα όμως δεν θα περικόψει τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια που δίνει για επιδοτήσεις στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, αυτές δηλαδή που κατεξοχήν ευθύνονται για την αλλαγή του κλίματος.
Τα ανθρακωρυχεία είναι από τους βασικότερους τομείς του αυστραλέζικου καπιταλισμού. Η Αυστραλία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγέας άνθρακα στον κόσμο. Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο, όπως αποδείχθηκε τώρα, ολόκληρες περιοχές γυρω από τα ορυχεία να έχουν χτιστεί πάνω σε ρέματα. Πλέον υπολογίζεται πως για κάθε βδομάδα που το Κουΐνσλαντ παραμένει πλημμυρισμένο, η παγκόσμια αγορά άνθρακα χάνει δύο εκατομμύρια τόνους. Οι οικονομικοί αναλυτές φοβούνται τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό, καθώς αυξήσεις στα καύσιμα προκαλούν αλυσιδωτές αυξήσεις παντού.
Στα πλαίσια του ίδιου φαινομένου «Λα Νίνια» στη Σρι Λάνκα καταστράφηκε το 21% της παραγωγής του ρυζιού. Ενώ την περασμένη βδομάδα, μια άλλη πλημμύρα στη Βραζιλία σκότωσε πάνω από 630 ανθρώπους. Αυτές οι δυο καταστροφές δεν πήραν την ίδια δημοσιογραφική προβολή, γιατί η καταστροφή σε μια χώρα του «πρώτου κόσμου» όπως είναι η Αυστραλία ήταν εντελώς αναπάντεχη. Όμως, συμπληρώνουν μια συνολική εικόνα που δείχνει πως η κλιματική αλλαγή όχι μόνο προκαλεί όλο και περισσότερα θύματα, αλλά εντείνει και περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας μέσα σε μια από τις χειρότερες κρίσεις της.