ΟΧΙ στα διόδια

«Να καταργηθούν οι συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών δρόμων σε ιδιωτικές εταιρίες.  Να καταργηθούν τα όλα διόδια, ιδιωτικά ή κρατικά. Να συνεχιστούν όλα τα έργα επέκτασης ή βελτίωσης όλων των εθνικών δικτύων με ευθύνη ενός δημόσιου φορέα με κοινωνικό έλεγχο» αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο τύπου του Συντονιστικού. Ο Κώστας Παπαδάκης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στα Βόρεια της Αθήνας με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή βρέθηκε στην Λαμία και μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη:

«Υπήρχε παρουσία από πολλές πόλεις της Ελλάδας. Κοινός τόπος ήταν ότι θέλουμε ελεύθερους δρόμους για όλους, να πέσουν οι μπάρες. Ελεύθεροι δρόμοι σημαίνει δωρεάν συγκοινωνίες και όχι εξάρτηση από το ΙΧ με ό, τι σημαίνει περιβαλλοντικά και οικονομικά και άρα χρειάζεται να υπάρξει στήριξη του αγώνα για να μην καταργηθούν και συρρικνωθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, χρειάζεται να υπάρξει στήριξη της απεργίας των σιδηροδρομικών, των εργαζόμενων στα ΜΜΜ.

Λένε ότι θα στείλουν ειδοποιητήρια γιατί ο νόμος προβλέπει όποιος περνάει και δεν πληρώνει, οι κάμερες που καταγράφουν τον αριθμό κυκλοφορίας να στέλνουν τον αριθμό στο υπουργείο Μεταφορών, αυτό να τους λέει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και να σου στέλνουν μετά ειδοποιητήριο στο σπίτι – ήδη έχει τεθεί θέμα νομιμότητας αυτής της πρακτικής καταγραφής ευαίσθητων δεδομένων από τους φορείς. Θα στέλνουν μια ειδοποίηση στο σπίτι που θα λέει πληρώστε το αντίτιμο μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, αλλιώς δικαιούμαστε να βγάλουμε διαταγή πληρωμής και θα ζητάνε ως ποινή το εικοσαπλάσιο.

Πρόκειται για μια δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία για την πλευρά των εταιριών, που όμως αν γίνει, είναι επικίνδυνη, διότι η διαταγή πληρωμής είναι δικαστική απόφαση η οποία εκδίδεται χωρίς προηγούμενη ακρόαση του εναγόμενου. Αυτό συγχωρείται από το σύνταγμα κατ’ εξαίρεση όταν η υποχρέωση του οφειλέτη προκύπτει από έγγραφο, πχ αν έχουμε επιταγές, συναλλαγματικές, έγγραφα με υπογραφή του οφειλέτη κλπ. Εδώ όμως δεν είναι δυνατόν να βγαίνει διαταγή πληρωμής με μια βεβαίωση - όχι του οφειλέτη – αλλά μόνο της εταιρίας. Ετσι καταργείται το δικαίωμα της εκατέρωθεν ακρόασης πριν την έκδοση απόφασης».