Πολιτική
ΣΥΡΙΖΑ: Στα στενά ενόψει ασφαλιστικού

Από τις απεργίες ενάντια στο Ασφαλιστικό Καραμανλή

Στα στενά βρίσκεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού αυτή τη βδομάδα και της κατάθεσης του νομοσχέδιου για το ασφαλιστικό που επιδιώκει να πάει για ψήφιση μέσα στο Δεκέμβρη. 
 
Η πρόταση του πρωθυπουργού Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Παυλόπουλο να προχωρήσουν σε σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά από την ανακοίνωση εκ μέρους της ΓΣΕΕ ότι προχωράει σε πανεργατική γενική απεργία στις 3 Δεκέμβρη. 
 
Το ότι ακόμα και αυτή η ξεφτιλισμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ αναγκάστηκε να αποφασίσει γενική απεργία, μόλις τρεις βδομάδες μετά την προηγούμενη στις 12 Νοέμβρη, έχει να κάνει με το μέγεθος της επίθεσης στο ασφαλιστικό, αλλά δεν είναι αυτός ο καθοριστικός παράγοντας. Η νέα πανεργατική απεργία είναι το αποτέλεσμα της αγανάκτησης που επικρατεί στη βάση, εκφράστηκε με τη μαζικότητα της απεργίας στις 12 Νοέμβρη και συνεχίστηκε με τον απεργιακό συντονισμό ομοσπονδιών και συνδικάτων στους σιδηρόδρομους, τις συγκοινωνίες, τα λιμάνια, τα νοσοκομεία στην κατεύθυνση μιας πανεργατικής από τα κάτω (βλέπε σελ.7).
 
Η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση δεν αφορά μόνο το από τα κάτω. Μπορεί η κυβέρνηση να διαψεύδει ότι η κίνηση του Τσίπρα να ζητήσει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ήταν σε συνεννόηση με το «κουαρτέτο» των δανειστών, αλλά τα non paper είναι non paper ακριβώς για να μπορούν μετά να διαψεύδονται... 
 
Και δεν είναι μόνο η τρόικα. Στις 22/11, στη συνάντηση κορυφής των προέδρων των βιομηχανικών και εργοδοτικών συνδέσμων της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Φέσσας στην ομιλία του τόνισε ότι «η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική βούληση, την κοινωνική και αντιπολιτευτική ανοχή για να εφαρμόσει τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες για την οριστική απομάκρυνση από τη "ζώνη κινδύνου" της χώρας και την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας» προσθέτοντας ότι ο «επικείμενος εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος» θα συμβάλει «καθοριστικά στη μακροοικονομική εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας».
 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει την υποστήριξη του ΣΕΒ αλλά δεν έχει τη συναίνεση εκ μέρους της εργατικής τάξης και του λαού και αυτό το κενό προσπάθησε να καλύψει με το να κερδίσει τη συναίνεση των κομμάτων μέσα στη Βουλή. Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και ο Λεβέντης ανταποκρίθηκαν σε αυτήν την πρόσκληση και πήγαν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να συζητήσουν επί 6 ολόκληρες ώρες προσφυγικό, ασφαλιστικό, συνταγματική αναθεώρηση και νέο εκλογικό νόμο (το ΚΚΕ δεν προσήλθε). 
 
Σύγκλιση
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, σχετική σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών επιτεύχθηκε όσον αφορά στο προσφυγικό και αναθεώρηση του εκλογικού νόμου «επί το αναλογικότερον, δίχως όμως να θίγεται η ουσία της από το Σύνταγμα επιβαλλόμενης κυβερνητικής σταθερότητας». 
 
«Ως προς το Ασφαλιστικό, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη, κατά τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να διεξαχθεί διεξοδικός ουσιαστικός διάλογος, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα». Στις δηλώσεις τους ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ, Πλακιωτάκης και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η Γεννηματά υποστήριξαν ότι το ζήτημα του ασφαλιστικού θα συζητηθεί μέσα στο κοινοβούλιο, αλλά ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα ψηφίσουν μειώσεις συντάξεων.
 
Είναι πραγματικά για γέλια να ακούει κανείς τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να λένε ότι δεν θα ψηφίσουν μειώσεις συντάξεων. Αλλά είναι για κλάματα να ακούς τον πρωθυπουργό της «δεύτερης φοράς Αριστερά» να εγκαλεί τη Νέα Δημοκρατία γιατί δεν παίζει το ρόλο της σαν «πυλώνας του πολιτικού συστήματος» αλλιώς θα φωνάξει την τρόικα να της τραβήξει το αυτί. Στην ανακοίνωσή του ο Τσίπρας τόνισε: 
 
«Αντιλαμβάνομαι ότι η ΝΔ βρίσκεται σε δομική και διαρκή κρίση και έχει να διαχειριστεί τις καθόλου εύκολες εσωκομματικές της διαδικασίες. Το σέβομαι απόλυτα. Ωστόσο, η χώρα δεν μπορεί να περιμένει. Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί θεσμικό πυλώνα του πολιτικού συστήματος και δυστυχώς σήμερα αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων. Ο διάλογος θα διεξαχθεί συντεταγμένα, πρώτα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και ακολούθως στη Βουλή. Θα διεξαχθεί ούτως ή άλλως και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης…»
 
Το αν η κρίση στη Νέα Δημοκρατία, το παραδοσιακό κόμμα της άρχουσας τάξης είναι τόσο βαθειά ώστε να μην ψηφίσει (τουλάχιστον ολόκληρη) το ασφαλιστικό είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία. Προς το παρόν, ο Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ό, τι μπορούν για να εξασφαλίσουν τη συναίνεση εκεί που ξέρουν ότι πιθανά οι δυσκολίες θα είναι οι μεγαλύτερες, δηλαδή μέσα στο ίδιο τους το κόμμα. Το νομοσχέδιο του Κατρούγκαλου αφού πέρασε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, πέρασε από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και την Τρίτη 1/12 ταυτόχρονα με το άνοιγμα της συζήτησης για τον προϋπολογισμό πέρναγε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Είναι σαφές ότι στο στρατόπεδο των μνημονιακών –παλιών και καινούργιων- η κρίση βαθαίνει. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων «ο πρωθυπουργός επιδιώκει την κατάθεση και ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου επίσης εντός του Δεκεμβρίου, εκτός και αν ο κοινωνικός διάλογος προκαλέσει την μετάθεση του νομοσχεδίου για τις αρχές του 2016».
 
Αυτή είναι η στιγμή, με πρώτο βήμα μια πετυχημένη πανεργατική απεργία στις 3 Δεκέμβρη, να βαθύνουμε κι άλλο αυτήν την κρίση. 
 

Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις

Η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής την Τετάρτη 25 Νοέμβρη παρουσία του Αντιπρόεδρου Δραγασάκη, του υπουργού Εργασίας Κατρούγκαλου και του Υπ. Υγείας Ξανθού και ακολούθως πήρε το δρόμο της για την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια την Τρίτη 1/12 την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Μπορεί κανείς να μην έχει δει ακόμα τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο όμως η νέα επίθεση στις συντάξεις έχει ήδη ξεκινήσει. Την ίδια μέρα, την 1η Δεκέμβρη εισάγεται για συζήτηση στη Βουλή ο νέος κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα θα στοχεύει σε «εξοικονόμηση» από τις δαπάνες για τις συντάξεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από τη μείωση 10% στις δαπάνες για τις επικουρικές συντάξεις, την κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων του, τη μείωση των εφάπαξ  και την αύξηση των εσόδων από εισφορές για τον ΟΓΑ. 
 
Ενδεικτική του πως προσανατολίζεται να κλείσει τις «μαύρες τρύπες» στα ταμεία η κυβέρνηση είναι και η οδηγία που έφτασε στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και οριοθετεί για το 2016 το πλαφόν στις δαπάνες για μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων στα 366 εκατομμύρια ευρώ ενώ φέτος ήταν πάνω από 470 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μια μείωση που θα έχει σαν αποτέλεσμα το τσεκούρεμα στις συντάξεις 280.000 συνταξιούχων. 
 
Αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και του πρώτου πακέτου περικοπών που αυτός περιλαμβάνει για το ασφαλιστικό, (και πριν μπει ο καινούργιος χρόνος) η κυβέρνηση επιδιώκει να καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. 
 
Περικοπές
Το νομοσχέδιο θα συγκεκριμενοποιεί τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν οι περικοπές στον προϋπολογισμό με στόχο να αρχίσουν να εφαρμόζονται από 1/1 του 2016. Και ταυτόχρονα θα εισάγει το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με στόχο να μειώσει δραστικά τις συντάξεις χαμηλώνοντας τα ποσοστά αναπλήρωσης με στόχο αυτές οι μειώσεις να εφαρμοστούν μέσα στη χρονιά που έρχεται. 
 
Σύμφωνα με το Capital.gr: «Κύκλοι του Υπ. Εργασίας αναφέρουν πως από τις αλλαγές αυτές οι οποίες θα πλήξουν όσους παίρνουν συνολικές αποδοχές από συντάξεις (σ.σ. κύριες, επικουρικές) πάνω από 1000 ευρώ με περικοπές έως 20% στις  "υψηλές" κύριες συντάξεις, θα προκύψει επιπλέον εξοικονόμηση από το συνταξιοδοτικό έως 1,4-1,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2017-18. Έτσι θα μπορέσει να διασφαλιστεί ο στόχος που έχει θέσει η Κομισιόν  για συνολική εξοικονόμηση 1,9% του ΑΕΠ ή 3,2 -3,5 δισ. ευρώ στην τετραετία 2015 -2018».
 
Προσπαθεί ο Κατρούγκαλος, με δηλώσεις του τύπου ότι «στόχος μας είναι να μη μειωθούν κι άλλο οι κύριες συντάξεις», να καθησυχάσει τις αντιδράσεις και ταυτόχρονα να διασπάσει τους ασφαλισμένους παριστάνοντας ότι θίγονται μόνο οι «μεγάλες» συντάξεις - αλλά δεν πείθει κανένα.
 
Η θέσπιση της νέας «εθνικής» κατώτατης σύνταξης των 384 ευρώ ισοδυναμεί με μείωση τουλάχιστον 20% στην κατώτατη σύνταξη που δίνεται σήμερα όσο περίπου θα είναι και το ποσοστό που θα κοπεί στις «μεγάλες» κύριες συντάξεις που ξεπερνάνε τα 1000 ευρώ.  
 
Όπως αναφέρει το Βήμα: «Έχει ήδη αποφασιστεί η κατακόρυφη μείωση της κατώτατης σύνταξης στα 384 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης, χωρίς αναλογικό τμήμα αναπλήρωσης για τα 15 χρόνια. Εφόσον το μέτρο ισχύσει και στους ήδη συνταξιούχους οι μειώσεις θα είναι δραματικές. Επιπλέον, η οροφή του ποσοστού αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης στο 57% (κύρια και επικουρική), η κλιμάκωση των συντελεστών αναπλήρωσης από 0,75% στα πρώτα χρόνια ώς το 2% τα έτη κοντά στα 40 χρόνια εργασίας, η αύξηση της εργατικής εισφοράς κατά 1% για την κύρια και 0,5% για την επικουρική ασφάλιση, όπως και 0,5% της εργοδοτικής εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση, η ενοποίηση των Ταμείων σε ένα κύριας, επικουρικής και ένα εφάπαξ παροχών είναι τα σημαντικότερα από τα μέτρα που περιλαμβάνει το κυβερνητικό σενάριο…»
 
Πάνω σε αυτά ή παραπλήσια μέτρα, ποια ακριβώς θα φανεί τις επόμενες μέρες, έχει το θράσος να καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους σε «εθνικό διάλογο» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.