Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο σε 1000 σχολεία πανελλαδικά. Πρώτοι στόχοι είναι τα ολιγοθέσια σχολεία (από μονοθέσια μέχρι πενταθέσια), ενώ θα συγχωνευτούν όσα σχολεία βρίσκονται στον ίδιο χώρο.
«Τη διαδικασία των συνενώσεων επιβάλλουν, κυρίως, λόγοι παιδαγωγικοί», δήλωσε στο «Έθνος της Κυριακής»(23/1) η υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Είναι μια χυδαία δήλωση που προσπαθεί να κρύψει την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με τα σχολεία.
Ο «Καλλικράτης» στα σχολεία, όπως τον ονομάζουν, είναι ένα τσεκούρι που θα χτυπήσει παντού. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν 2000 ολιγοθέσια σχολεία, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στα νησιά. Πριν από δέκα χρόνια έφταναν τα 2963. Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο θα επιχειρήσει να μειώσει τον υπάρχοντα αριθμό στο μισό. Σε ορισμένες περιοχές αυτή η μείωση θα φτάσει σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα. Στο νομό Ιωαννίνων για παράδειγμα υπάρχουν 121 ολιγοθέσια σχολεία και για κλείσιμο ή συγχώνευση πάνε τα 100.
Τμήματα των 30
Στις μεγάλες πόλεις όπως στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη το σχολείο της γειτονιάς, όπως το γνωρίζουμε τώρα, θα πάψει να υπάρχει. Οι μαθητές θα χρειάζεται να κάνουν τεράστιες αποστάσεις, τα τμήματα των τριάντα μαθητών θα γίνουν ο κανόνας, ο συνωστισμός θα είναι δραματικός.
Ο «Καλλικράτης» έχει μία ακόμα πλευρά που συνήθως δεν θίγεται αφού το Υπουργείο δεν το ανοίγει ξεκάθαρα σαν ζήτημα. Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των μόνιμων εκπαιδευτικών παρόλο που το 2010 συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 11.500 εκπαιδευτικοί Α/βάθμιας και Β/βάθμιας.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο εκπαιδευτικός-αναλυτής, Χρήστος Κάτσικας «Στόχος του Υπ. Παιδείας είναι να μειώσει σε ποσοστό 20% τον αριθμό των μονίμων εκπαιδευτικών στην τετραετία 2010-2013. Σε κάθε συγχώνευση χάνεται το 20% των οργανικών θέσεων…».
Την Τρίτη 18 Γενάρη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συντονισμού Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ Αττικής στα γραφεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας με θέμα την αντίσταση στις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα. Συμμετείχαν (με αποφάσεις ΔΣ ή ΓΣ) οι Σύλλογοι Π.Ε. Α΄ Αθήνας, Παρθενώνας, Αριστοτέλης, Ηλιούπολης, Αιγάλεω, Ν. Σμύρνης, Άνω Λιοσίων – Ζεφειρίου – Φυλής, Πειραιά «Η Πρόοδος», Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Κ. Σωτηρίου και οι ΕΛΜΕ Β΄ Αθήνας, Γ΄ Αθήνας, Ε΄ Αθήνας, Ελευσίνας. Συμμετείχαν επίσης, το Συντονιστικό Ωρομισθίων, η Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και μέλη ΔΣ των Συλλόγων Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου, και της Ζ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας.
Κάτω από την πίεση αυτού του συντονισμού βγήκε η στάση εργασίας την Τετάρτη 26/1, ενώ όπως αναφέρει το κοινό Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν θα παρθούν πρωτοβουλίες για την οργάνωση τοπικών συσκέψεων με τις Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων, για παραστάσεις διαμαρτυρίας στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, ώστε να πάρουν αρνητικές αποφάσεις για όλες τις συγχωνεύσεις, να ξεκινήσει πλατιά καμπάνια ενημέρωσης, με αφίσες, πανό και πικέτες στα σχολεία, να οργανωθούν κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας και την Περιφέρεια.
Ήδη, τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν ξεκινήσει από την Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας και το Σύλλογο Π.Ε. Αριστοτέλη. Πάνω από 40 δάσκαλοι και γονείς συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Σχολείο στα Πατήσια για να συζητήσουν πως μπορούν να συντονιστούν απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης.
Ανησυχία
Έκδηλη ήταν η ανησυχία των γονέων που έκαναν πολλές ερωτήσεις στους δασκάλους και ανέφεραν παραδείγματα συγχωνεύσεων πριν ακόμα περάσουν τα μέτρα, όπως του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Φιλαδέλφειας όπου τα παιδιά έχουν μοιραστεί στο 4ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο.
Οι εκπαιδευτικοί κάλεσαν τους εργαζόμενους γονείς να βρεθούν όσο το δυνατό μαζικότερα στην συγκέντρωση της Τετάρτης έξω από το Υπουργείο, ενώ στη συζήτηση μπήκαν προτάσεις για τοπικές κινητοποιήσεις, όπως κλεισίματα δρόμων. Οι δάσκαλοι ετοίμασαν «γράμμα προς τους γονείς» για να μπορεί να μοιραστεί ως προκήρυξη στα σχολεία και στη γειτονιά. Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Διαμερίσματος οργανώνει αντίστοιχη εκδήλωση την Τετάρτη 26 Γενάρη, 6.30 το απόγευμα στο 52ο Λύκειο Αθηνών(Τριπόλεως 1-5,Λόφος Κολωνού).
Η μάχη ενάντια στις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολείων είναι μια σφοδρή σύγκρουση καθώς η κυβέρνηση δεν διστάζει να πάρει τα χειρότερα μέτρα για να συνεχίσει να πληρώνει τόκους και τοκοχρεολύσια προς τους τραπεζίτες και τους καπιταλιστές.
Οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δύναμη στα χέρια τους. Μαζί τους, όπως φαίνεται από τις πρώτες κοινές εκδηλώσεις, είναι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων που βιώνουν αντίστοιχες επιθέσεις στους χώρους τους και έχουν τα παιδιά τους στα σχολεία.
Ο συντονισμός των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Δασκάλων μπορεί και πρέπει να βάλει άμεσα την πρόταση για απεργία διαρκείας σε όλα τα σχολεία. Μπορεί να αναγκάσει τις δυσκίνητες ηγεσίες σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να πάρουν αυτή την απόφαση για να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης.
Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται κανένας δισταγμός. Αντίθετα, χρειάζεται να πολλαπλασιαστούν οι κινήσεις στη βάση των σωματείων και η συνεργασία με τους εργαζόμενους γονείς.
Οι μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, οι απεργιακές επιτροπές, το απεργιακό ταμείο είναι τα εχέγγυα για να πετύχει η απεργία διαρκείας. Ταυτόχρονα, αυτή η απόφαση θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για όλους τους άλλους κλάδους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, όπως οι συγκοινωνίες. Αυτός είναι ο δρόμος για να ξηλώσουμε τα μέτρα τους και να διώξουμε κυβέρνηση και τρόικα μαζί.