Πολιτική
Επτά χρόνια μετά: “Ο δρόμος του Δεκέμβρη αντικαπιταλιστικός”

Το μπλόκ των μαθητών Anticapitalista στις 6 Δεκέμβρη

“Στις τράπεζες λεφτά στη νεολαία σφαίρες”, βροντοφώναξαν χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι διαδηλώνοντας στο αποκλεισμένο από 6.000 μπάτσους κέντρο της Αθήνας την Κυριακή 6 Δεκέμβρη, στα 7 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. “Λεφτά για την παιδεία, όχι για τους τραπεζίτες” έγραφε το πανό των μαθητών Anticapitalista που είχαν ένα από τα πιο δυναμικά μαθητικά μπλοκ της διαδήλωσης.
 
“Έχουμε μαζευτεί εδώ άνθρωποι όλων των ηλικιών για να διαδηλώσουμε επειδή σαν σήμερα δολοφονήθηκε ένας μαθητής από έναν αστυνομικό. Αυτό δείχνει πώς απαντάει το σύστημα στον κόσμο που αντιστέκεται”, τόνισε η Άρτεμις από το 2ο ΓΕΛ Αλίμου. “Όμως δεν σταματάμε σε μια απλή ημέρα μνήμης αλλά βάζουμε και άλλα ζητήματα μπροστά όπως ο φράχτης στον Έβρο. Άνθρωποι και παιδιά στην ηλικία μας, με όνειρα όπως έχουμε και εμείς, δεν μπορούν να τα πραγματοποιήσουν γιατί στις χώρες τους υπάρχει πόλεμος. Σήμερα είναι άλλη μια ευκαιρία να οργανωθούμε, να προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο μαζί μας. Είναι το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα που πρέπει να αλλάξουμε και αυτό πρέπει να ενδιαφέρει όλους τους ανθρώπους”.
 
“Ο Δρόμος του Δεκέμβρη, Αντικαπιταλιστικός” έγραφε το πανό του ΣΕΚ ενώ με πανό διαδήλωσε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φοιτητικοί σύλλογοι όπως του Πολυτεχνείου, της Καλών Τεχνών και του ΕΚΠΑ, καθώς και άλλες οργανώσεις της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η πορεία κατέβηκε την Πανεπιστημίου μέχρι τα Χαυτεία και από την Σταδίου έφτασε μέχρι τη Βουλή, γυρνώντας ξανά πίσω μέχρι την Ομόνοια.
 
“Εφτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου η σημερινή διαδήλωση έχει πολύ μεγαλύτερα νοήματα από μια απλή διαδήλωση μνήμης”, ανέφερε στην Ε.Α. η Ελίζα Κρικώνη από την σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. “Σημαίνει ότι κάνουμε τη σύνδεση της νεολαίας μαζί με τους εργαζόμενους. Σημαίνει ότι διεκδικούμε να συγκρουστούμε με αυτό το σύστημα που δημιουργεί και την αστυνομική καταστολή και θέλουμε να το ρίξουμε. Δεν θέλουμε άλλα μνημόνια, θέλουμε λεφτά για την παιδεία, για τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά μας, και όχι για τις τράπεζες και τον πόλεμο. Θα είμαστε στους δρόμους και σήμερα και όσο χρειαστεί”.
Λίγο αργότερα τα ΜΑΤ με ξύλο και δακρυγόνα διέλυσαν την πορεία των αντιεξουσιαστών που ακολούθησε και επέβαλαν κλίμα άγριας καταστολής στην περιοχή των Εξαρχείων. 
 
Δεκάδες ήταν οι διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην Θεσσαλονίκη μεγάλη ήταν η  πορεία που ξεκίνησε γύρω στις 1.30μμ από την Καμάρα για να φτάσει στο υπουργείο. Διαδηλώσεις έγιναν σε Πάτρα, Καλαμάτα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Θήβα, Λαμία, Λιβαδειά, Αγρίνιο, Γιάννενα, Έδεσσα, Βέροια, Κοζάνη, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ρόδο, Σάμο, Μυτιλήνη, κ.α.
 
Στην Σύρο όπου βρέθηκε για εκδήλωση ο ΠτΔ, Παυλόπουλος, φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία κατευθυνόμενοι προς το ξενοδοχείο όπου βρισκόταν, αφού δεν ξέχασαν τον ρόλο του την περίοδο του Δεκέμβρη του 2008 ως υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή.