Διάλογος
Σύμφωνο Συμβίωσης χωρίς εκπτώσεις

«...Ήταν απίστευτο αυτό που έζησα στο νοσοκομείο όταν πήγα για να πάρω τη σορό του και αυτό είναι ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό για το σύμφωνο συμβίωσης. Ήμουν ο άνθρωπός του τα τελευταία 25 χρόνια και όμως δεν ήταν αυτονόητο ότι μπορούσα να πάρω εγώ τη σορό του». 
 
Με αυτή την δυσάρεστη αλήθεια αποχαιρέτησε τον ηθοποιό Μηνά Χατζησάββα ο σύντροφός του στην κηδεία του. Το ζευγάρι περίμενε μαζί με χιλιάδες ομόφυλα ζευγάρια μια νομοθετική ρύθμιση που θα μπορεί στοιχειωδώς να κατοχυρώνει ζητήματα όπως ασφάλιση, υγεία, σύνταξη, κληρονομικά, παιδοθεσία. Αν υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι τα ζητήματα αυτά σήμερα είναι «ψιλά γράμματα», δεν έχει παρά να δει τις περιπτώσεις ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων που τους αρνούνται την πρόσβαση στο θάλαμο της εντατικής όπου βρίσκεται ο σύντροφός τους, που σε περιοδο κρίσης στερούνται τις ελάχιστες καλύψεις για υγεία και σύνταξη, που τους ανατρέπουν κληρονομικά δικαιώματα. 
 
Αυτά δεν είναι «λεπτομέρειες», αλλά ξεδιάντροπες διακρίσεις κατά των ομόφυλων ζευγαριών που κάνουν τη ζωή τους κατώτερη και ρίχνουν το ηθικό τους. Έρχονται να προστεθούν στον καθημερινό σεξισμό, στις φασιστικές προκλήσεις και επιθέσεις, στη γενικευμένη ανισότητα που βιώνουν οι  ΛΟΑΤΚΙ+.
 
Μετά από καθυστερήσεις και αναβολές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανάρτησε πριν ένα μήνα στο διαδίκτυο το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου για τη διεύρυνση του συμφώνου συμβίωσης, ώστε να περιλαμβάνει ζευγάρια του ίδιου φύλου. Η γενική εκτίμηση από τις οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και από την ομάδα Φύλου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ότι αποτελεί ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά με ελλείψεις και προβλήματα: Δεν εξασφαλίζει τα ζητήματα του ασφαλιστικού, αλλά τα παραπέμπει στην αρμοδιότητα του υπουργείου εργασίας, δεν περιλαμβάνει πολυσυντροφικά ζευγάρια, δεν καλύπτει την παιδοθεσία κ.α.
 
Αμηχανία 
Παρά τις υποδείξεις που έγιναν από τη μεριά του κινήματος, αυτό που κυριάρχησε στο διαδίκτυο ήταν ένας οχετός από ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια, απειλές από τη μεριά της εκκλησίας και αμηχανία από την κυβέρνηση (πιο συγκεκριμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ, μια και οι ΑΝΕΛ έχουν ανοιχτά εκφραστεί εναντίον). Την ίδια όμως στιγμή, 70% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση εκφράζεται υπέρ της διεύρυνσης του συμφώνου. Τι ακριβώς συμβαίνει;
 
Το σύμφωνο δεν έπεσε από τον ουρανό, δεν αποτελεί «δώρο» της κυβέρνησης αλλά αποτέλεσμα μακρόχρονων αγώνων που δώσαμε εδώ και χρόνια. Αγώνων για ορατότητα, για απόκρουση των φασιστικών επιθέσεων, για βελτίωση της ζωής μας μέσα στους θεσμούς (πολιτικοί γάμοι στην Τήλο, προσφυγές στο δικαστήριο ανθρωπινων δικαιωμάτων) αλλά και στο δρόμο (διαδηλώσεις, ακτιβισμός).
 
Αυτοί που μας συμπαραστάθηκαν ήταν οι χιλιάδες ακτιβιστές που κάθε χρόνο στηρίζουν τις πορείες Pride και τους ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστες, οι απλοί εργαζόμενοι και τα συνδικάτα όπως οι καθηγητές και η ΑΔΕΔΥ που φέτος στήριξε την ημέρα Περηφάνειας.
 
Δεν θα αφήσουμε να μας γυρίσουν πίσω. Απαιτούμε από τη βουλή να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο με της τροποποιήσεις της κοινότητας, χωρίς εκπτώσεις και θολά σημεία. Θα είναι μια νίκη που όμως δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά, ούτε να γίνει μπαλάκι μεταξύ υπουργείων και γραφειοκρατών, αλλά άμεση και ουσιαστική βελτίωση στη ζωή και τα δικαιώματά μας και αφετηρία για να διεκδικήσουμε καινούργια. Ο τρόπος να το πετύχουμε δεν είναι η διακριτική αναμονή, ούτε η υποτίμηση των συγκεκριμένων αιτημάτων αλλά ο κοινός αγώνας με άλλα κομμάτια της κοινωνίας  που ξεσηκώνονται στην κυβέρνηση από τα κάτω. Εκεί βρίσκεται η δύναμη που μπορεί να παλέψει την ομοφοβία, την τρανσφοβία, τον σεξισμό και τις ρίζες τους
 
Η αντικαπιταλιστική αριστερά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο με το να στηρίξει έμπρακτα τα αιτήματα και τους αγώνες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. 
Δήμητρα Κυρίλλου
 
• Εκδήλωση–Συζήτηση, Ομάδας Φύλου και Σεξουαλικότητας ΑΝΤΑΡΣΥΑ 
«Το σύμφωνο συμβίωσης και ο ρόλος της Αριστεράς»  
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη, 6μμ, White Rabbit (Σολωμού 12, Εξάρχεια)
Ομιλητές: Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος και ακτιβιστής του αντιφασιστικού κινήματος, μέλος του Jail Golden Dawn, Δήμητρα Κυρίλλου, ακτιβίστρια και συγγραφέας