Νέα από τους χώρους
ΕΚΠΑ: Οι περικοπές απειλούν ζωές

Eργατικό ατύχημα που παραλίγο να κοστίσει τη ζωή ενός εργαζόμενου έγινε την Τετάρτη 9/12 στο Εργαστήριο Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής. Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθήνας σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει και αποκαλύπτει τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο συγκεκριμένο χώρο. 
 
Το ατύχημα έγινε κατά τη διαδικασία ταρίχευσης πτωμάτων που χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τοξικά υλικά (φαινόλη και φορμόλη) προκάλεσαν εγκαύματα στο πρόσωπο και το θώρακα του εργαζόμενου. Ο ίδιος ο εργαζόμενος που δουλεύει επί 12 συναπτά έτη είχε καταγγείλει πριν το ατύχημα την αντικατάσταση των βασικών εργαλείων της ταρίχευσης με έναν ψεκαστήρα αμφιβόλου ποιότητας. Τελικά, αυτή η επιλογή για λόγους περικοπών παραλίγο να του κοστίσει την ίδια του τη ζωή. 
 
Η ανακοίνωση του συλλόγου των εργαζόμενων αναφέρει: «Οι τραγικές έως ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο ταριχευτήριο του ΕΚΠΑ είναι γνωστές στους υπεύθυνους. Καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει στην κατεύθυνση της βελτίωσής τους… 
Την περίοδο 2012-2014 το Εργαστήριο Ανατομίας δέχθηκε 90 δωρητές σώματος, όπως δήλωναν πρόσφατα στα ΜΜΕ με περηφάνια οι υπεύθυνοι καθηγητές. Με την ίδια περηφάνια θα περιέγραφαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύει ο μόνος εργαζόμενος στο εργαστήριό τους; Με την ίδια άνεση θα ανακοίνωναν το μισθό των 740€ που του δίνουν;
 
Κάθε σορός για να ταριχευτεί απαιτεί την άμεση επέμβαση του ενός και μόνο εξειδικευμένου εργαζόμενου που σήμερα βρίσκεται στο νοσοκομείο. Το 80% της διαδικασίας πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 4-6 ώρες από την παραλαβή της σορού.
 
Ανεξαρτήτως ωραρίου. Η συντήρηση των σορών γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα… Όσο για την έκθεση του συναδέλφου μας απευθείας στα τοξικά υλικά που χρησιμοποιεί στη δουλειά του; Αυτή καθορίζεται από τον όγκο δουλειάς κι όχι από τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας».
 
Καταγγελία για το γεγονός κυκλοφόρησε και η Πανεπιστημιακή Συνάντηση Δασκάλων που τονίζει ότι: «Δεν θα αφήσουμε τα πανεπιστήμια και τους ανθρώπους τους να γίνουν θυσία στο βωμό των μνημονιακών πολιτικών!».