Αριστερά
To σύμφωνο συμβίωσης κι ο ρόλος της Αριστεράς

Η ομάδα φύλου και σεξουαλικότητας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 11 Δεκέμβρη, ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Το σύμφωνο συμβίωσης και ο ρόλος της αριστεράς” η οποία συγκέντρωσε γύρω στα 30 άτομα. Αφορμή για αυτή τη συζήτηση ήταν η προσεχής ψήφιση του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου που επεκτείνει το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, Οι εισηγήσεις των ομιλητών (Θανάσης Καμπαγιάννης, Δήμητρα Κυρίλλου) έβαζαν τόσο το νομικό κομμάτι όσο και το πολιτικό. 
 
Το σύμφωνο συμβίωσης αν και κατοχυρώνει νομικά τη συμβίωση ομόφυλων ζευγαριών δίνοντας τη δυνατότητα κάλυψης κληρονομικών ζητημάτων, έχει ωστόσο πολλά κενά ως προς τη γονεϊκότητα και την παιδοθεσία. Αφήνει απ' έξω συνολικά τα δικαιώματα των διεμφυλικών (τρανς) ανθρώπων. Δεν προβλέπει τα ασφαλιστικά δικαιώματα που έχει ένα παντρεμένο ζευγάρι, αντιθέτως πετάει το μπαλάκι στον εκάστοτε υπουργό Eργασίας, ο οποίος εν προκειμένω θα κληθεί να αποφασίσει σε 6 μήνες πάνω σε αυτό το θέμα, αφήνοντας στον αέρα ζητήματα όπως η σύνταξη, τα επιδόματα κλπ.
 
Ως προς το πολιτικό, έγινε ξεκάθαρο από την εισγήγηση ότι δε θεωρούμε το νομοσχέδιο “χάρισμα”, αλλά αποτέλεσμα αγώνων. Αυτοί οι αγώνες ενάντια στο σεξισμό και την ομοφοβία έχουν συμβάλει στο ότι η κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά από αυτά που περιγράφει και παραχωρεί το σύμφωνο συμβίωσης. Ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια (σε έντονη αντίθεση πχ με την εποχή που το Pride της Αθήνας γινόταν με το φόβο επιθέσεων), έγιναν προχωρήματα τόσο στην ορατότητα όσο και στην αποδοχή του γάμου και της παιδοθεσίας.
 
Στη συζήτηση που ακολούθησε μπήκαν άμεσοι σταθμοί για τη διεκδίκηση της διεύρυνσης του συμφώνου (κινητοποίηση έξω από τη Βουλή τη μέρα της ψήφισης) όσο και για το επόμενο 6μηνο μέχρι να δοθεί απάντηση από τον υπουργό Εργασίας σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα. Συγκεκριμένα θα ζητήσουμε τη στήριξη των εργατικών σωματείων αλλά και όλης της αριστεράς. 
 
Επίσης μπήκαν μια σειρά από προβληματισμοί, όπως το πώς μπορούμε να συγκρουστούμε με την αμηχανία απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ αιτήματα ή και την ομοφοβία μέσα στην ίδια την αριστερά, η επιτακτικότητα του να συνδέσουμε τα ΛΟΑΤΚΙ αιτήματα με όλο τον αγώνα ενάντια στα μνημόνια, που διαλύουν τη Δημόσια Υγεία και αφήνουν οροθετικούς συνανθρώπους μας εκτεθειμένους χωρίς τα αντιρετροϊκά φάρμακα, το πώς θα παλέψουμε για πλήρη ισότητα ενάντια στην κοινωνία που δημιουργεί το σεξισμό και τις ανισότητες. 
 
Συμπερασματικά, το σύμφωνο συμβίωσης είναι μια νίκη για την οποία χαιρόμαστε, αλλά και μια αρχή για να διεκδικήσουμε πλήρη ισότητα μέσα από όλα τα μέτωπα που ανοίγονται. 
Αφροδίτη Φράγκου, Ανδρέας Χίλιος