Αντιρατσιστικό κίνημα
H κατάντια Μουζάλα και κυβέρνησης: Φρόντεξ, στρατόπεδα και απελάσεις
Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο συνεχίζεται και τη νέα χρονιά. Ένα ανήλικο αγόρι ανασύρθηκε με τη βοήθεια ψαράδων, στα βορειοανατολικά του Αγαθονησίου. Όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό, «η λέμβος που μετέφερε 40 άτομα είχε πλησιάσει το Σάββατο (2/1) τις βορειοανατολικές ακτές του Αγαθονησίου αλλά λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών προσέκρουσε στα βράχια». Λίγες ώρες αργότερα οι σοροί τεσσάρων προσφύγων, που δεν έφεραν ρούχα και ήταν σε κατάσταση πολύ προχωρημένης σήψης, εντοπίστηκαν από το Λιμενικό στη διάρκεια περιπολίας στη θαλάσσια περιοχή των Φούρνων. Άλλοι τουλάχιστον έντεκα είναι οι πνιγμένοι που βρέθηκαν στο Φαρμακονήσι, ανάμεσα τους πέντε παιδιά, λίγο πριν την εκπνοή του 2015.
Αυτός είναι o συνεχιζόμενος φόρος αίματος προσφύγων και μεταναστών στο βωμό της ρατσιστικής πολιτικής των κλειστών συνόρων της ΕΕ, που σκληραίνει με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ αλλά και του Γ. Μουζάλα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αντί να στηρίξει το αντιρατσιστικό κίνημα, τον κόσμο στα νησιά, στην Ειδομένη και σε όλη την Ελλάδα, που στάθηκε αλληλέγγυος όλους αυτούς τους μήνες διασώζοντας χιλιάδες πρόσφυγες και προσφέροντάς τους τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους, συνεχίζει να στηρίζει την ρατσιστική πολιτική της ΕΕ-φρούριο.
Αυτή τη ρατσιστική πολιτική επιβεβαίωσε ο Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αυγή που δημοσιεύτηκε στις 3/1, ο οποίος δήλωσε πολύ καθαρά ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει «αναγκαστικά» στην «εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ», δηλαδή τη στήριξη της νέας FRONTEX, τους φράχτες, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ ετοιμάζεται και για μαζικές απελάσεις μεταναστών.
Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της Ελλάδας για την «υπάρχουσα πρόταση για την δημιουργία μίας 'υπερ-Frontex' που θα υπερβαίνει και τις αρχές του κράτους – μέλους» ο Μουζάλας απαντά: «Προσπάθησαν για πάρα πολύ καιρό να καλλιεργήσουν στην κοινή γνώμη ότι εμείς δεν θέλουμε τη Frontex. Το αντίθετο συνέβαινε. Εμείς ζητούσαμε βοήθεια από τη Frontex, την οποία παίρνουμε σε λιγότερο από 50% αυτού που ζητάμε και αυτού που διαπιστωμένα είναι οι ανάγκες μας… Προφανώς δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά η άποψή μας είναι ότι η Frontex είναι καλοδεχούμενη, ότι θέλουμε να μας βοηθήσει, αλλά στο πλαίσιο της εθνικής κυριαρχίας».
Κυβέρνηση, Μουζάλας και Τόσκας ετοιμάζονται να κλείσουν τα θαλάσσια σύνορα, να τα αναθέσουν πλήρως στην FRONTEX και στο Λιμενικό ώστε να γίνεται η διαλογή προσφύγων και μεταναστών στη θάλασσα ή με το πρώτο βήμα στη ξηρά. Για όσους δεν καταφέρει να εκδιώξει η FRONTEX και το Λιμενικό ή να τους στείλει στον πάτο του Αιγαίου, το μέλλον που τους επιφυλάσσει ο Μουζάλας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το άνοιγμα των στρατοπέδων συγκέντρωσης «νέου τύπου» όπως στο Ελληνικό και την επαναλειτουργία του στρατοπέδου στη Κόρινθο είναι η κράτηση και μετά η απέλαση. Κατρακυλούν πλέον πλήρως στη ρατσιστική πολιτική των Σαμαροβενιζέλων.
Κλειστά σύνορα
Σχετικά με τον εγκλεισμό των μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ο Μουζάλας δήλωσε: «Η πρακτική αυτή δεν είχε σταματήσει, είχε ανασταλεί. Τα προαναχωρησιακά κέντρα (εννοεί τα στρατόπεδα συγκέντρωσης) δεν έπαψαν να λειτουργούν. Όσο η ροή των προσφύγων και των μεταναστών δεν έβρισκε κλειστά σύνορα, υπολειτουργούσαν. Από τη στιγμή που έκλεισαν τα σύνορα, όσο και αν αυτό ακούγεται πικρό, δεν μπορεί παρά να υπάρξουν μέτρα περιορισμού της κατάστασης.
Πρέπει να τεθεί το ερώτημα: Πόσους μπορούμε να δεχθούμε στην Ελλάδα; Εγώ απαντώ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί την προσφυγιά και τη φτώχεια όλου του κόσμου. Η Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας δεν μπορεί να δεχθεί ανεξέλεγκτο αριθμό μεταναστών χωρίς χαρτιά». Όπως ομολογεί στη συνέχεια η ίδια η κυβέρνηση ξεδιαλέγει (με βάση ποιο κριτήριο άραγε;) ποιοι θα μπουν στα στρατόπεδα και ποιοι όχι βαφτίζοντας ένα κομμάτι μεταναστών ως επικίνδυνους. “Κάνουμε μια προσπάθεια να τεθούν σε προαναχωρησιακά κέντρα όχι με βάση την εθνικότητά τους. Προσπαθούμε τις οικογένειες και τις ευάλωτες ομάδες να τις έχουμε σε ανοιχτές δομές, όπως ο Ελαιώνας, το χόκεϊ. Στα προαναχωρησιακά κέντρα κυρίως πηγαίνουν άνθρωποι που δημιούργησαν προβλήματα, π.χ. στο Τάε Κβο Ντο, είχαμε περιπτώσεις μαχαιρωμάτων”.
Οι καταγγελίες βέβαια των ίδιων των μεταναστών στο Τάε Κβο Ντο που μεταφέρθηκαν με τη βία στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου είναι ψιλά γράμματα για τον Μουζάλα. Γι αυτό και το Σάββατο 2/1 οι μετανάστες που κρατούνται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κόρινθο, εξεγέρθηκαν απαιτώντας την απελευθέρωσή τους. Είναι πρόκληση να δηλώνει ο Μουζάλας ότι “δίνουμε σε όλους τα νόμιμα δικαιώματά τους: αίτηση ασύλου ή οικειοθελή επαναπατρισμό. Αν δεν κάνουν τίποτε από τα δύο, η διέξοδος είναι ο επαναπατρισμός τους”.
Το προκλητικότερο όλων είναι οτι μέσα στα Χριστούγεννα η Αστυνομία με εντολή Μουζάλα δε δίστασε να απειλήσει με αυτόφωρο τους αλληλέγγυους στην Συκαμνιά Μυτιλήνης αν δεν ξηλώσουν τις δομές υποδοχής στους θαλασσοπνιγμένους.
Χρειάζεται να μας βρουν απέναντί τους. Το αντιρατσιστικό κίνημα, οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, τα συνδικάτα, ο φοιτητικοί σύλλογοι έχουν τη δύναμη να πετάξουν όλη αυτή τη ρατσιστική ατζέντα στα σκουπίδια, με την κλιμάκωση του αντιρατσιστικού κινήματος, με το δυνάμωμα της κινητοποίησης στις 23-24 Γενάρη για να πέσει ο φράχτης στον Έβρο και να ανοίξουν τα σύνορα.
Ξεκίνησε η επιχείρηση “Ποσειδών”
Τις τελευταίες ημέρες του 2015 Frontex και ελληνική κυβέρνηση έβαλαν σε εφαρμογή την επιχείρηση ταχείας επέμβασης “Ποσειδών”, που έχει στόχο την άμεση καταστολή των προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η επιχείρηση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου και γίνεται με τη συμμετοχή αξιωματούχων της Frontex και αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Frontex, η επιχείρηση αυτή αντικαθιστά την προηγούμενη που ήταν σε εφαρμογή μέχρι τώρα και θα περιλαμβάνει «αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό και τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από τους εισερχόμενους μετανάστες, μαζί με τους διερμηνείς και πλαστών εγγράφων εμπειρογνώμονες». Στόχος της επιχείρησης ταχείας παρέμβασης είναι «να παρέχει στην Ελλάδα πρόσθετη τεχνική βοήθεια με στόχο την ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων, την εγγραφή και την ικανότητα αναγνώρισης».
Καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης στην οποία για πρώτη φορά μετέχουν και οι ομάδες RABIT (ομάδες ταχείας επέμβασης) αναμένεται ότι θα μετάσχουν 520 αξιωματικοί, εμπειρογνώμονες και διερμηνείς, που θα ασχοληθούν με τις καταγραφές, τον έλεγχο όσων εισέρχονται στη χώρα, τη δακτυλοσκοπίες, τον εντοπισμό πλαστών εγγράφων, ενώ θα διεξάγονται και περιπολίες. «Ο αριθμός των συνοριοφυλάκων που θα αναπτυχθούν θα αυξηθεί σταδιακά σε περισσότερους από 400, καθώς και ο αριθμός των πλοίων, των οχημάτων και άλλου τεχνικού εξοπλισμού, για να βοηθήσουν τις εθνικές αρχές να διαχειρισθούν τη χωρίς προηγούμενο μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας», επισημαίνει η Frontex στην ανακοίνωσή της. Η επιχείρηση διεξάγεται σε έξι νησιά. Στη Λέσβο, που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, θα τοποθετηθούν 272 αξιωματικοί, στη Χίο 94, στην Κω 45, στη Λέρο 30 και στη Σάμο 73. Επίσης, στο Καστελόριζο θα τοποθετηθεί πλωτό σκάφος. Στο πλαίσιο της επιχείρησης χρησιμοποιούνται 22 οχήματα, ενώ από τη Frontex διατέθηκαν 15 πλοία.
Πρόκειται για την πλήρη ευθυγράμμιση και συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την πολιτική καταστολής της ΕΕ σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. Η επιχείρηση “Ποσειδών” αποτελεί απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό, με την οποία συμφώνησε πλήρως η Ελλάδα. Μάλιστα σύμφωνα με την καθημερινή “η Ελλάδα υπέβαλε σχετικό αίτημα στις αρχές Δεκεμβρίου. Το αίτημα συμπεριλαμβανόταν στις κινήσεις στις οποίες προχώρησε η Ελλάδα ύστερα από τις πιέσεις που δέχτηκε από μία σειρά κράτη-μέλη ότι, αν δεν τηρούσε τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το προσφυγικό, θα προέκυπτε θέμα εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν”.