Νέα από τους χώρους
Όχι στην έκδοση των 5 φοιτητών

Συνέντευξη τύπου έδωσαν στις 30/12/2015 στον ΔΣΑ οι γονείς των πέντε Ελλήνων φοιτητών που κινδυνεύουν να εκδοθούν στην Ιταλία σε εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και οι συνήγοροί τους Γιάννα Κούρτοβικ, Βούλα Γιαννακοπούλου και Κώστας Παπαδάκης εν όψει των δικών στις 7/1, 8/1 και 11/1/2016 στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. 
 
Ολοι οι ομιλητές επισήμαναν ότι είναι η πρώτη φορά που ζητείται η έκδοση για αδικήματα που συνδέονται με συμμετοχή σε διαδήλωση, και μάλιστα νέων φοιτητών. Η ζητούμενη έκδοση παραβιάζει τις αρχές της αναλογικότητας, καταστρατηγεί ουσιαστικά την αρχή του διττού αξιόποινου και εκθέτει σε τεράστιο κίνδυνο τους φοιτητές, καθώς τα αδικήματα που τους αποδίδονται (αντίσταση κατά της αρχής και διατάραξη κοινής ειρήνης) στην Ελλάδα είναι πλημμελήματα (ποινή 2-5 χρόνια), ενώ στην Ιταλία είναι κακουργήματα (ποινή 8 -15 χρόνια) και επιπλέον στην Ιταλία επιτρέπεται προφυλάκιση για τα αδικήματα αυτά και μάλιστα χωρίς ανώτατο χρονικό όριο, σε αντίθεση με το 18μηνο που ισχύει στην Ελλάδα. 
 
Ακόμα τόνισαν ότι οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι, ότι το κατηγορητήριο περιλαμβάνει πολλές αοριστίες και αντιφάσεις και ουσιαστικά η δίωξη αποτελεί πράξη τρομοκράτησης και καταστολής της συμμετοχής σε διαδηλώσεις. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε «μετά την παγκοσμιοποίηση της καπιταλιστικής οικονομίας έρχεται και η παγκοσμιοποίηση της καταστολής». Ολοι οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη να εκφραστεί η συμπαράσταση των κοινωνικών και πολιτικών φορέων με παρουσία τις ημέρες της δίκης.
 
Στη συνέντευξη συμμετείχαν και μίλησαν οι Γιάννης Σταθόπουλος, Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής (όπου κατοικούν οι εκζητούμενοι), Παντελής Βαϊνάς, μέλος ΕΕ ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Χαρίσης από την ΠΟΕ - ΟΤΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα και Δημήτρης Δεσύλλας, περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής και Δυτικές Ελλάδας αντίστοιχα με τους συνδυασμούς της ΑΝΤ.ΑΡ.Σ.Υ.Α, Μάνια Μπαρτζέφσκυ από την Λ.Α.Ε., Κατερίνα Μάτσα από το ΕΕΚ κ.α.