Νέα από τους χώρους
O Tεμπονέρας ζει!

Η φετινή συγκέντρωση για τον Νίκο Τεμπονέρα

25 χρόνια συμπληρώθηκαν το Σάββατο 9/1 από τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα. Aκριβώς μπροστά στο χώρο της δολοφονίας του στο 3ο Λύκειο της Πάτρας, στο συγκρότημα σχολείων στη πλατεία Βουδ που πήρε το όνομα του αγωνιστή καθηγητή, εκατοντάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη του και να δώσουν αγωνιστική υπόσχεση πως συνεχίζουν τον αγώνα για “ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, χωρίς ταξικούς διαχωρισμούς και διακρίσεις, για αξιοπρέπεια, δημοκρατία, ελευθερία, λαϊκή κυριαρχία, για την ανατροπή των πολιτικών Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ”, όπως έγραφε και η κοινή ανακοίνωση της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ. Ανακοίνωση εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας.
 
“Ο Ν. Τεμπονέρας ζει στους αγώνες του σήμερα για ανατροπή της πολιτικής Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ” έγραφε το πανό των ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών στην πορεία που ακολούθησε από το σημείο της δολοφονίας στο Παράρτημα. Ακολουθούσαν το ΕΑΜ, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΛΑΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 
 
Ήταν 8 Γενάρη του 1991 όταν η συμμορία των ΟΝΝΕΔιτών υπό την ηγεσία του γραμματέα της τοπικής ΟΝΝΕΔ και δημοτικού συμβούλου Πάτρας Καλαμπόκα μαζί με τους Σπίνο, Μαραγκό, επιτέθηκαν με εντολές της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπ. Παιδείας Κοντογιαννόπουλου για να ανακαταλάβουν σχολεία της Πάτρας που ήταν υπό κατάληψη.
Όμως, όπως και σε άλλα σχολεία της πόλης, και στο 3ο Λύκειο αφού επιτέθηκαν στους καταληψίες μαθητές, αμέσως μετά βρήκαν μπροστά τους τη σθεναρή αντίσταση γονέων, καθηγητών, φοιτητών και σπουδαστών που έτρεξαν με την πρώτη ανακοίνωση να στηρίξουν την περιφρούρηση των καταλήψεων.
 
Η επίθεση από την πλευρά των ΟΝΝΕΔιτών, που ήξεραν πως είχαν τη στήριξη της αστυνομίας, άφησε πίσω της αρκετούς τραυματίες 3 από αυτούς βαριά εκ των οποίων ο Νίκος Τεμπονέρας νεκρός. Η ανακοίνωση του θανάτου του πυροδότησε ένα κύμα διαδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα με την διαδήλωση των 100.000 στο κέντρο της Αθήνας την επόμενη μέρα να καταλήγει σε συγκρούσεις με τα ΜΑΤ που επιτέθηκαν στον κύριο όγκο της πορείας.
 
Aνακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα 25 χρόνια από τη δολοφονία του Τεμπονέρα τονίζεται μεταξύ άλλων: “Η ηθική και πολιτική ευθύνη της δολοφονίας θα βαραίνει πάντα τη ΝΔ και τη Δεξιά,το σύστημα που υπηρετούσαν τότε και οργάνωσε με τον κρατικό και κομματικό μηχανισμό του την εκστρατεία βίαιης ανακατάληψης των σχολείων. Η οργάνωση της δολοφονίας ήταν έργο των στελεχών της ΟΝΝΕΔ και της ΝΔ, με άμεσο αυτουργό τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Πάτρας Γιάννη Καλαμπόκα. Ο τότε υπουργός Παιδείας Κοντογιαννόπουλος, από τους επιτελείς του Μητσοτάκη και τους υπεύθυνους για το όργιο βίας ενάντια στην ξεσηκωμένη νεολαία, έγινε βουλευτής και υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ. Ο ακροδεξιός δικηγόρος υπεράσπισης του δολοφόνου Καλαμπόκα, Αρβανίτης, ήταν βουλευτής της φασιστικής "Χρυσής Αυγής". Σήμερα, 25 χρόνια μετά, ο Νίκος Τεμπονέρας ζει και μας οδηγεί στους αγώνες ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια, μπροστά στους αγώνες ενάντια στο νέο ασφαλιστικό-έκτρωμα με το οποίο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – ΕΕ – ΔΝΤ βάζουν ταφόπλακα στα εργατικά δικαιώματα”.