Θεωρία
Η άποψή μας: Αριστερή απάντηση στον κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ

Φωτό από το μαζικό πανεργατικό συλλαλητήριο το Σάββατο 16/1.

Οι συνεχείς προσαρμογές της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα στις πιέσεις και τις επιλογές των διευθυντήριων της ΕΕ οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ στη γελοιοποίηση. Αυτή δεν είναι κυβέρνηση της Αριστεράς, είναι φτερό στον άνεμο της κρίσης.


Ο Τσακαλώτος τριγυρνάει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και δηλώνει ότι βρίσκει κατανόηση για το Ασφαλιστικό-σφαγείο του Κατρούγκαλου, αλλά ύστερα έρχεται η Τρόικα και απαιτεί να γίνει ακόμα πιο σκληρό το πετσόκομα των συντάξεων.
Κάθε μέρα που περνάει, τα σημάδια για επιδείνωση της οικονομικής κρίσης πληθαίνουν και πιέζουν για αναθεώρηση προς το χειρότερο όλων των προβλέψεων για τα έσοδα, τα ελλείμματα και τις περικοπές. Οι αγορές κατρακυλάνε και ο Τσίπρας ακολουθεί στον κατήφορο. Αυτά παθαίνει όποιος στηρίζεται σε μια «ανάκαμψη» που για πολλοστή φορά αναβάλλεται.

Εμετικό
Αλλά δεν είναι μόνο οικονομικός ο κατήφορος. Μια κυβέρνηση που περηφανευόταν ότι δίνει μαθήματα ανθρωπισμού για την αντιμετώπιση των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη, τώρα προσαρμόζεται χυδαία στη δεξιά στροφή της γερμανικής κυβέρνησης. Ξαφνικά, οι χτεσινοί ήρωες-διασώστες στα νησιά γίνονται ποινικά κολάσιμοι. Είναι η ίδια κωλοτούμπα που κάνει η Μέρκελ, η οποία εμφανιζόταν ως «προστάτιδα» των προσφύγων και τώρα πρωτοστατεί στην εκστρατεία που τους στιγματίζει ως επίδοξους βιαστές. Το εμετικό σκίτσο του Charlie Hebdo που αμαυρώνει τη μνήμη του μικρού Αϊλάν συνοψίζει την κατάντια όλου του άξονα Ολάντ-Μέρκελ-Ερντογάν-Τσίπρα.


Όλα αυτά είναι μια τραγωδία που θα γίνει ακόμη χειρότερη αν αφήσουμε το παραμικρό περιθώριο στη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη να παριστάνει την αντιπολίτευση. Τα μνημόνια και ο ρατσισμός είναι το δηλητηριώδες κοκτέιλ της άρχουσας τάξης, των κρατικών μηχανισμών της και των παραδοσιακών κομμάτων της. Η αντίσταση στον κατήφορο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι το απαραίτητο βήμα για να αναδείξουμε ότι υπάρχει γνήσια αριστερή εναλλακτική λύση απέναντι σε αυτό το δηλητήριο.

Γι’ αυτό η Εργατική Αλληλεγγύη και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης μαχόμενης Αριστεράς δίνουν όλες τις δυνάμεις τους για να στηρίξουμε το κίνημα αντίστασης που ξεδιπλώνεται. Την Πέμπτη βγαίνουμε στους δρόμους στον Πειραιά και στην Αθήνα, στο πλευρό των απεργών στα καράβια και των μεγάλων κλάδων της ΑΔΕΔΥ που συνεχίζουν τα συλλαλητήρια ενάντια στο Ασφαλιστικό-σφαγείο. Το Σαββατοκύριακο ανεβαίνουμε μαζικά στον Έβρο όπου είναι στραμμένα τα μάτια όλων των αντιρατσιστών της Ευρώπης. Και κλιμακώνουμε με την Πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη, όλοι μαζί ενωμένοι ενάντια στους οικονομικούς και ρατσιστικούς δολοφόνους αυτού του βάρβαρου συστήματος.