Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Έβρος 23-24 Γενάρη: Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Καστανιές - στους δρόμους ενάντια στο φράχτη

Με μια συγκλονιστική διαδήλωση στην Αλεξανδρούπολη ξεκίνησε το πανελλαδικό διήμερο ενάντια στο φράχτη, το μεσημέρι του Σαββάτου 23 Γενάρη. Οι δρόμοι της πόλης πλημμύρισαν από τα συνθήματα για ανοιχτά σύνορα, ενάντια στην Ευρώπη Φρούριο.
Έξω από το δημαρχείο, στο κέντρο της πόλης, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση. Εκεί τα τοπικά συνδικάτα και οι φορείς είχαν στήσει εξέδρα και μικροφωνική για να υποδεχτούν, πραγματικά με το πιο θερμό τρόπο, τους διαδηλωτές από όλη την Ελλάδα.
 
Ανακοινώσεις, συνθήματα και τραγούδια ακούγονταν καθώς το καραβάνι των αντιρατσιστών έφτανε στο χώρο.
 
Το κλίμα ήταν σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης φορτισμένο. Από τη μία, κυριαρχούσε η οργή για τους πνιγμούς στο Αιγαίο, για το έγκλημα που φέρνει η πολιτική των κλειστών συνόρων και του φράχτη. Από την άλλη, διάχυτη ήταν η αυτοπεποίθηση ότι το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι πιο δυνατό, ότι μπορεί να γκρεμίσει φράχτες και σύνορα. Αυτό αποτυπώθηκε σε όλες τις ομιλίες.
 
“Από τη γη του Έβρου, τόπο των προσφύγων γονιών μας, που ένιωσε την προσφυγιά, που είδε πτώματα να επιπλέουν και διαμελισμένους ανθρώπους στα ναρκοπέδια, από αυτό τον τόπο ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή συμπαράστασης για τους κατατρεγμένους από τους πολέμους, την πείνα, την οικολογική καταστροφή”, είπε ο Κώστας Πανταζίδης, από την οργανωτική επιτροπή φορέων Αλεξανδρούπολης που στήριξαν το διήμερο, “Ήρθε η ώρα: να φωνάξουμε όχι άλλα πνιγμένα παιδιά στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Να καταγγείλουμε τις πολυδιαφημισμένες ανθρωπιστικές κοινές ευρωπαϊκές αξίες της δήθεν πολιτισμένης Ευρώπης. Να απαιτήσουμε ανοιχτά σύνορα ώστε να μπει τέλος στο δράμα των χιλιάδων προσφύγων. Να καταγγείλουμε όλους αυτούς που σπέρνουν το θάνατο και δημιουργουν τις στρατιές των προσφύγων. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν δικαίωμα για ζωή αρκεί η Ευρώπη να σταματήσει να είναι ένα απροσπέλαστο, αφιλόξενο φρούριο. Η Αλεξανδρούπολη σας καλοδέχεται και σας χαιρετίζει”.
 
Τη μάχη για να πέσει ο φράχτης με την αντίσταση στα μνημόνια συνέδεσε ο Γιώργος Μποτσίδης από το Εργατικό Κέντρο Έβρου. “Το Εργατικό Κέντρο χαιρετίζει τη σημερινή συγκέντρωση και συμμετέχει. Είμαστε αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες. Απαιτούμε όχι άλλος πνιγμένος κόσμος, όχι άλλη πνιγμένη εργατιά. Είμαστε μαζί σας και ας ετοιμαστούμε όλοι μαζί για την απεργία στις 4 Φλεβάρη. Δε θα αφήσουμε να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα” είπε για να ακολουθήσει το σύνθημα “Ανοίξτε τα εργοστάσια τα κλειστά, κλείστε τα στρατόπεδα τα ρατσιστικά”.
 
“Χαίρομαι πολύ που αφήσατε τις εργασίες, τις σπουδές, τις υποχρεώσεις και τις οικογένειές σας και επιλέξατε να βρεθείτε εδώ, να ενωθείτε μαζί μας για να δώσουμε ένα μήνυμα στην Ευρώπη ότι την ώρα που κάποιοι απαντάνε με φράχτες, εμείς απαντάμε με αλληλεγγύη, βοήθεια, συμπαράσταση, ανθρωπιά”, είπε ο Σάκης Καραγεωργίου, από την Αγωνιστική Συσπείρωση Αλεξανδρούπολης.
 
ΟΧΙ στους φράχτες
“Εδώ στο Έβρο έχουμε βιώσει αυτό που λέγεται μετανάστης και πρόσφυγας. Ο νομός μας ήταν πρώτος σε ποσοστό μετανάστευσης στη δυτική Γερμανία το ‘60, το ‘70, το ‘80 αλλά και σήμερα. Οι γονείς μας, οι παππούδες μας είναι οι περισσότεροι πρόσφυγες. Χρόνια τώρα έχουμε αναπτύξει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της προσφυγιάς. Χρόνια τώρα περνάνε τον ποταμό μας άνθρωποι κατατρεγμένοι. Καλούμαστε τώρα να πούμε ένα μεγάλο όχι στους φράχτες”.
 
“Σας καλωσορίζω εγώ και ο Σύλλογος Δασκάλων Αλεξανδρούπολης”, συνέχισε ο Κώστας Ασλάνογλου, πρόεδρος του Συλλόγου. “Η σημερινή κινητοποίηση είναι μια ελπίδα, μια αίσθηση ότι κι εμείς κάτι κάνουμε. Πώς να μείνουμε αδιάφοροι στο δράμα των ανθρώπων αυτών που καθημερινά πνίγονται, των παιδιών που χάνονται στα νερά του Αιγαίου. Εμείς που βιώσαμε την προσφυγιά, τη μετανάστευση, το ξεριζωμό, την πείνα”. Δίπλα του, αγωνιστής παρουσίαζε πίνακα με αντιρατσιστικό μήνυμα από τη ζωγράφο Αθανασία από την Αλεξανδρούπολη
 
Δυνατό ήταν το χειροκρότημα όταν στην εξέδρα ανέβηκε με το πανό της η αντιπροσωπεία από τη Μυτιλήνη φορώντας τα πορτοκαλί σωσίβια και κρατώντας συμβολικά αυτοσχέδιους χάρτινους κόφτες. “Ευχαριστούμε πολύ για τη θερμή υποδοχή σε αυτό το αγωνιστικό πανηγύρι”, είπε ο Μιχάλης Τσορμπατζόγλου, “Αυτό που συμβαίνει στη Λέσβο είναι πράξη διεθνούς αλληλεγγύης. Έχει έρθει κόσμος από παντού και βιώνουμε ψήγματα διεθνούς σοσιαλιστικής αλληλεγγύης. Δεν είναι υπερβολή. Η Λέσβος δέχτηκε από τα μεγαλύτερα κύματα προσφύγων. Ας είναι σήμερα η αρχή για να να πάμε το κίνημα εκεί που του ανήκει”.
 
Ο χαιρετισμός του Αρίφου Ραχμάν από την Ένωση Μεταναστών Εργατών συγκίνησε. “Από τους εργάτες γης της Μανωλάδας, ευχαριστούμε για την σημερινή εκδήλωση. Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, να ανοίξει ο φράχτης, να ελευθερώσουμε όλους τους πρόσφυγες, ποτέ ξανά φασισμός”.
 
Τους δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους που πήραν αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση εκπροσώπησε η Ελίζα Κρικώνη από την Καλών Τεχνών Αθήνας. 
 
25 Σύλλογοι
“Είμαστε εδώ με αποφάσεις εικοσιπέντε συλλόγων από όλη τη χώρα. Οι φοιτητές ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των προσφύγων. Μαζέψαμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, οργανώσαμε και συμμετείχαμε σε όλα τα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις. Απέναντι στις πολιτικές που θέλουν να κλείσουν σχολές αλλά να ανοίξουν στρατόπεδα συγκέντρωσης απαντάμε ότι θα είμαστε στους δρόμους”.
 
Τη συγκέντρωση είχε ανοίξει η Νίκη Αργύρη από το κεντρικό συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ μιλώντας για την επιτυχία της καμπάνιας που προηγήθηκε σε όλη τη χώρα στέλνοντας το μήνυμα ότι “οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι, οι φράχτες θα πέσουν”..
 
"Φράχτης σημαίνει, πρόσφυγες πνιγμένοι”, “Πες το δυνατά, πες το καθαρά, σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά” και “Τους φράχτες ρίξτε, τα σύνορα ανοίξτε” ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη μαζική διαδήλωση που ακολούθησε . Το μεγάλο σεντόνι της ΚΕΕΡΦΑ “Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι” μαζί με τα πανό των τοπικών επιτροπών της Κίνησης από όλη τη χώρα (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά, Ξάνθη κα) άνοιγαν την πορεία και ακολουθούσαν ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων με τα συνδικάτα (ΕΛΜΕ Λέσβου, Εργατικό Κέντρο Έβρου, ν.τ. ΑΔΕΔΥ Έβρου και Ξάνθης, ΠΕΝΕΝ, ΣΕΛΜΑ-ΜΕΤΡΟ, Σωματείο ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Γ ΕΛΜΕ Αθήνας, Σύλλογος Δασκάλων Χανίων και Α. Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, εργαζόμενοι ΨΝΘ και ΥΠ.ΠΟ), το ΣΕΚ, οι μαθητές Anticapitalista, τα μπλοκ των μεταναστών, το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων (από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Κρήτη και Βόλο), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ομάδα LGBTQI ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Συντονισμός Σωματείων για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, το ΕΕΚ. Την πορεία έκλεινε το πανό της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που, κόντρα με την πολιτική της κυβέρνησης, συμμετείχε στην κινητοποίηση.
 
“Ήρθαμε σήμερα για να διατρανάσουμε ότι πρέπει να πέσει ο φράχτης του αίσχους, ενάντια στην ευρώπη φρούριο, όχι άλλο φόρο αίματος αθώνων ανθρώπων”, μας είπε ο Κώστας από το νοσοκομείο Γεννηματά, “Είμαστε ενάντια στις πολιτικές που δημιουργούν φτωχούς, μετανάστες και πρόσφυγες. Οι απεργίες πρέπει να κλιμακωθούν και να πιεστεί η κυβέρνηση να ανοίξει χώρους για τους πρόσφυγες”.
 
Από την άλλη άκρη της χώρας, τα Χανιά, ξεκίνησε η Μαρία Καλογεράκη, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, μαζί με άλλους συναδέλφους της και μέλη της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ. “Αποφασίσαμε, αναπληρωτές και μόνιμοι, να στηρίξουμε το διήμερο γιατί η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Προσωπικά κατάγομαι και από την περιοχή, είμαι από την Κομοτήνη. Θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτές τις πολιτικές ειδικά όταν τα θύματα είναι μικρά παιδιά. Να συνεχίσουμε, να ενωθούμε”.
 
Η κινητοποίηση είχε ξεκινήσει νωρίτερα, από το σιδηροδρομικό σταθμό όπου έφτασαν τα λεωφορεία με τους διαδηλωτές. Αμέσως στήθηκαν τα πανό και τα μπλοκ που βάδισαν προς το δημαρχείο. “Ήρθαμε γιατί ζούμε τη φρίκη του θανάτου ενός ολόκληρου λαού, του λαού της Συρίας”, μας είπε τότε η Αργυρώ Μαυροπούλου Καραγκίκα από την ΕΛΜΕ Λέσβου. “Η Μυτιλήνη είναι μια δεύτερη Συρία αυτή τη στιγμή. Τα παιδάκια πεθαίνουν καθημερινά από το πόλεμο και μετά από τα βάρβαρα μέτρα που τα οδηγούν να πνίγονται στο Αιγαίο. Κι όχι μόνο τα παιδιά, και οι γονείς τους. Πρέπει να ανοίξει το σημείο όπου εγκλωβίζονται αυτοί οι άνθρωποι, στη στεριά, εδώ δηλαδή στο Έβρο. Θα συνεχίζουμε με αγώνες μέχρι να το πετύχουμε. Δε μπορούμε να ζούμε άλλο αυτή την κατάπτυστη πολιτική. Δε μπορεί να συλλαμβάνεται κόσμος επειδή βοήθησε”.
 
Η διαδήλωση τελείωσε έξω από το δημαρχείο, όπου λίγο αργότερα θα ξεκινούσε η μαζικότατη αντιρατσιστική εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ και των τοπικών φορέων.
 

“Δεν θα συνηθίσουμε το θάνατο”

Σωματεία και κινήσεις από την Ορεστιάδα διοργάνωσαν τη συγκέντρωση και υποδέχθηκαν με μικροφωνική τους διαδηλωτές που άρχισαν να καταφθάνουν στην κεντρική πλατεία της πόλης από νωρίς το πρωί της Κυριακής 24 Γενάρη.
 
Οι εκπαιδευτικοί της Β’ ΕΛΜΕ Έβρου έφτασαν στο χώρο της συγκέντρωσης με το πανό τους που έγραφε: «Όχι στους φράχτες, Ναι στην αλληλεγγύη των λαών». Νωρίτερα είχαν βρεθεί μαζί με εκπαιδευτικούς από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση για να συμπαρασταθούν στο κοντινό μπλόκο των αγροτών.
 
Στη συγκέντρωση με τα πανό τους συμμετείχαν η Β’ ΕΛΜΕ Έβρου, η ΕΛΜΕ Λέσβου, η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, η ΠΕΝΕΝ, εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, μετανάστες από το Μπαγκλαντές , αλληλέγγυοι από τη Λέσβο, η ΚΕΕΡΦΑ, ο Συντονισμός Σωματείων και συλλογικοτήτων για το προσφυγικό, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, το ΕΕΚ.
 
Τις ομιλίες άνοιξε η Κατερίνα Θωίδου από την ΚΕΕΡΦΑ και αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Γιώργος Δεμερδεσλής, πρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου που τόνισε: «Οι καθηγητές της Β’ ΕΛΜΕ Έβρου σας καλωσορίζουν στην πόλη μας την Ορεστιάδα. Συμμετέχουν και στηρίζουν το διήμερο των κινητοποιήσεων ενάντια στον φράχτη στον Έβρο, σε αυτήν την πολύ πετυχημένη διοργάνωση που σε λίγο θα ολοκληρωθεί. Λέμε όχι στους φράχτες, καταδικάζουμε τους πολέμους, λέμε όχι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις Αμερικάνων, Γάλλων, Ρώσων και Τούρκων στη Συρία. 
 
Αιτίες
Είναι αυτές οι αιτίες που δημιουργούν τους πρόσφυγες, την οικονομική εξαθλίωση, που γεννούν τους μετανάστες. Ζητάμε ανοιχτά σύνορα, λέμε ΝΑΙ στην αλληλεγγύη των λαών. Στηρίζουμε και στέλνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό στις κινητοποιήσεις των αγροτών.
 
Οι εργαζόμενοι όλης της χώρας πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας, ενάντια στην εφαρμογή του 3ου μνημονίου και όλων των μνημονίων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
 
Ο Θοδωρής Περεντίδης από την Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Ένα αγωνιστικό καλωσόρισμα στη δίκη μας πόλη έχει πάντα τρομερό ενδιαφέρον και σημασία λόγω των κοινωνικών και πολιτικών χαρακτηριστικών που έχει αυτή η περιοχή. Είναι σημαντικό από αυτήν την περιοχή να δείξουμε την αντίθεση μας σε αυτό το άθλιο κατασκεύασμα που δεν έχει μόνο συμβολικούς λόγους αλλά και άκρως πολιτικούς. Εξαιτίας αυτού του φράχτη πάνω από 3000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο φράχτης συμβολίζει ουσιαστικά το θάνατο. Δεν θα συνηθίσουμε το θάνατο. Οι κάτοικοι των Καστανιών και της Βύσσας και πριν από το φράχτη έδειξαν τρομερά αντανακλαστικά βοηθώντας πρόσφυγες και μετανάστες, ουσιαστικά, με το λόγο τους, τη φροντίδα τους, το καλωσόρισμά τους. Εχουν αποδείξει ότι ούτε και αυτοί συμφιλιώνονται με την ιδέα του φράχτη και των λεπιδοφόρων συρμάτων».
 
Εκ μέρους της Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας η Ντίνα Γκαρανέ τόνισε: «Είμαστε ενάντια στην ΕΕ φρούριο ενάντια σε αυτούς που με τη Φρόντεξ και τα τείχη τους πνίγουν τον κόσμο. Δεν θέλουμε άλλο φόρο αίματος για τους πρόσφυγες, δεν θέλουμε άλλα πνιγμένα παιδιά στο Αιγαίο, είναι παιδιά μας, είμαστε εκπαιδευτικοί, παλεύουμε χρόνια στα σχολεία για να έχουν τα παιδιά των μεταναστών όλα τα δικαιώματα, να είναι μέσα στα σχολεία, να έχουν την ιθαγένεια».
 
«Όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ομόφωνα σε όλες τις διασκέψεις, μαζί και οι Έλληνες, είναι στο ίδιο μήκος κύματος, λένε ‘δεν χωράνε άλλοι’, που σημαίνει κλείσιμο συνόρων, δυνάμωμα της Φρόντεξ, επαναπροωθήσεις και πολλοί περισσότεροι πνιγμένοι» μας είπε ο Γιάννης Φελέκης από το ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κρατώντας το πανό της ΟΚΔΕ Σπάρτακος. «Η λύση είναι ανοιχτά σύνορα, αλλά θέλει πολύ δυνατό κίνημα, γιατί οι αντίπαλοι μας δείχνουν και είναι αποφασισμένοι. Βλέπουμε σε χώρες της Ευρώπης να μεγαλώνει ένα ξενοφοβικό κύμα αλλά βλέπουμε και το κίνημα αλληλεγγύης να μεγαλώνει. Οι σημερινές κινητοποιήσεις στο Καλαί και τον Έβρο είναι ένα βήμα, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να το επιβάλλουμε, χρειάζεται λαός και επαναστατικό κίνημα».
 
Οι προσπάθειες κάποιων λίγων στημένων υπερηλίκων να προβοκάρουν τη συγκέντρωση έπεσε στο κενό. Αγωνιστές από την Ορεστιάδα και τη γύρω περιοχή συμμετείχαν στη συγκέντρωση, ενώ ο περισσότερος κόσμος ήταν ανοιχτός στη συζήτηση, σταματούσε, ενημερωνόταν και άνοιγε την κουβέντα με τους ακτιβιστές της ΚΕΕΡΦΑ, τα συνεργεία της Εργατικής Αλληλεγγύης που πουλούσαν εφημερίδα.
 
Κατεδάφιση
«Εγώ είμαι ντόπιος εδώ στον Έβρο. Άμα η κατεδάφιση του φράχτη συμβάλλει στο να σωθεί ένας άνθρωπος, τότε να πέσει σήμερα. Αυτό και τίποτε άλλο» τόνισε χαρακτηριστικά στην εργατική αλληλεγγύη ο Κώστας, πυροσβέστης.
 
Τη συγκέντρωση έκλεισε με την ομιλία του ο Κώστας Παπαδάκης, από την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χ.Α, που τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Την κρίση δεν την δημιουργούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Δεν φέρνουν οι πρόσφυγες την κρίση. Η κρίση φέρνει τους πρόσφυγες. Την κρίση την δημιουργούν οι καπιταλιστές που γεμίζουν τον κόσμο με πολέμους και φτώχεια, αδικίες και εκμετάλλευση, μνημόνια και ανεργία. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι όπως και οι άνεργοι και οι φτωχοί τα θύματα της κρίσης σε όλο τον κόσμο. Απέναντι στην κρίση αντιτάσσουμε την αλληλεγγύη των λαών, των εργαζόμενων, των νέων και όλων όσων αρνούνται την υποταγή σε ένα σύστημα ολοένα αυξανόμενης εκμετάλλευσης και καταστολής…
 
Ελάτε μαζί μας μετά τη λήξη της συγκέντρωσης αυτής στις Καστανιές για να απαιτήσουμε την ασφαλή διέλευση, άσυλο, στέγη και πρόνοια για πρόσφυγες και μετανάστες. Να καταγγείλουμε τις πολιτικές που προκαλούν εκμετάλλευση, πολέμους, βομβαρδισμούς προσφυγιά, φτώχεια. Ελάτε να αγωνιστούμε για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς αυτά.Το δικαιούμαστε και το αξίζουμε».
Αμέσως μετά ακολούθησε μαζική πορεία που βάδισε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης της Ορεστιάδας.
 

Με τη δύναμη του κινήματος

Ο συνοριακός σταθμός στο τέλος του χωριού των Καστανιών, στο βόρειο τμήμα όπου είναι χτισμένος ο φράχτης του Έβρου ήταν ο επόμενος και μεγάλος τελευταίος σταθμός των διαδηλωτών στις 24 Γενάρη.
 
Οι διαδηλωτές έφτασαν στις Καστανιές με πούλμαν και αυτοκίνητα νωρίς το μεσημέρι και αφού ξεδίπλωσαν τα πανό και τις σημαίες στην πλατεία του χωριού, άρχισαν να ενημερώνουν τους κατοίκους του χωριού, που χωρίς κανένα φόβο στέκονταν στα πεζοδρόμια, στα μπαλκόνια τους.
 
Στη συνέχεια με παλμό και συνθήματα ξεκίνησε η διαδήλωση μέσα από τους δρόμους του χωριού προς το συνοριακό πέρασμα και το φράχτη. Η πορεία, όπως είχε συμβεί ξανά σε άλλη κινητοποίηση ενάντια στο φράχτη, ανακόπηκε από οπλισμένους με κράνη, κλομπ και δακρυγόνα αστυνομικούς ενώ πιο πίσω το δρόμο έκλεινε κάθετα τοποθετημένη μια κλούβα.
 
Στην κορυφή της διαδήλωσης εκπρόσωποι των σωματείων και όλων των συλλογικοτήτων κατήγγειλαν τη στάση της αστυνομίας που αρχικά ανακοίνωσε ότι δεν θα περάσει κανένας, ούτε καν δημοσιογράφοι με τη δικαιολογία ότι σε λίγο ξεκινάει η στρατιωτική ζώνη και δεν επιτρέπονται οι διαδηλώσεις.
 
Κάτω από την αποφασιστικότητα και την πίεση των διαδηλωτών, η αστυνομία αποφάσισε να περάσει μια αντιπροσωπεία που τελικά σήκωσε το πανό, φώναξε συνθήματα και ενημέρωσε σε σύντομη συνέντευξη τύπου στα ελληνικά και στα αγγλικά τα ντόπια και διεθνή μέσα που είχαν έρθει για να καλύψουν το γεγονός. Στη συνέχεια γύρισε πίσω κάτω από επευφημίες, συνθήματα.
 
Ενθουσιασμός
Ο ενθουσιασμός ήταν έντονος ανάμεσα στους διαδηλωτές. «Πριν από λίγες μέρες συμμετείχαμε στην απεργία ενάντια στο νέο ασφαλιστικό και την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού» δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη ο Γιάννης, ναυτεργάτης κρατώντας το πανό του σωματείου του, της ΠΕΝΕΝ. 
 
«Εδώ στον Έβρο, δύο μέρες τώρα βλέπουμε μεγάλο πάθος από όλους τους διαδηλωτές. Το σωματείο έβγαλε απόφαση να στείλει αντιπροσώπους και να θυμίσω ότι ανάλογα έχουμε συμμετάσχει και στην πορεία για τον Παύλο Φύσσα, τη δίκη της Χ.Α στoν Κορυδαλλό, την κινητοποίηση στον Πειραιά. Έτσι το αποφασίσαμε και ήρθαμε. Με δύο λέξεις, Κάτω ο φράχτης του Έβρου»!
 
“Η διαδήλωση στις Καστανιές προς το φράχτη έστειλε αντιπροσωπεία που πέρασε πέρα από το μπλόκο των ΜΑΤ και έβαλε πανό με σύνθημα «Μέσα οι πρόσφυγες». Ήταν η πρώτη φορά που το μήνυμά μας μπήκε στην απαγορευμένη ζώνη” αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ. «Το πετύχαμε στηριγμένοι στη δύναμη του κινήματος, στα συνδικάτα που βρίσκονταν στο πλευρό μας, από το Εργατικό Κέντρο Έβρου και τα τοπικά σωματεία όπως οι δυο ΕΛΜΕ του Έβρου μέχρι την ΠΕΝΕΝ και την ΑΔΕΔΥ μαζί με κόσμο του κινήματος από την Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα και τις Καστανιές. Ήταν συγκινητική η εικόνα κόσμου που βγήκε από τα σπίτια του για να συνοδέψει τους διαδηλωτές στην πορεία. Μπροστά στο φράχτη του Έβρου απευθύναμε το κάλεσμα για άμεση συνέχιση της δράσης με διεθνή μέρα δράσης στις 19 Μάρτη. Τότε η ΕΕ στη σύνοδο κορυφής της θα επικυρώνει την στρατικοποίηση της FRONTEX ανοίγοντας το δρόμο στην ακροδεξιά της Λεπέν και τους φασίστες. Καλούμε όλους τους φορείς, τις συλλογικότητες, τα συνδικάτα που στήριξαν την κινητοποίηση στις 23-24 Γενάρη να οργανώσουμε μαζί την διεθνή μέρα στις 19 Μάρτη”.