Γράμματα και σχόλια
Επιδημία ΖΙΚΑ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά για την υγεία μας
Την Δευτέρα 1/2, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για όλο τον κόσμο λόγω της επιδημίας του ιού Ζίκα που εξαπλώνεται στη Βραζιλία και στις γύρω χώρες. Πρόκειται για έναν νευροτρόπο ιό (επηρεάζει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα), μεταδίδεται από κουνούπια και όταν προσβάλει εγκύους φαίνεται να προκαλεί μεγάλα, μη αναστρέψιμα προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.
Μας κάνει εντύπωση ότι δεν υπάρχει προς το παρόν σχετική οδηγία ούτε από την σχετική ευρωπαϊκή υπηρεσία, ούτε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ούτε κάποια άλλη σχετική αντίδραση. Δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε τι είχε συμβεί το 2009 με τον ιό H1N1. Τότε και ενώ η επικινδυνότητα του ιού ήταν υπό επιστημονική αμφισβήτηση είχε γίνει τεράστια κινητοποίηση και ο υπουργός υγείας Αβραμόπουλος είχε δαπανήσει τεράστια ποσά για να προμηθευτεί το ελληνικό κράτος 4 εκατομμύρια εμβόλια από τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν ούτε τα μισά.
Τελικά αποδείχτηκε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ο ιός αυτός εκδηλώνεται ως ένα απλό κρυολόγημα, εκτός από κάποιους γενετικά «άτυχους» ή επιβαρυμένους. Στις περιπτώσεις αυτές το εμβόλιο και πάλι δεν προλαβαίνει να λειτουργήσει, αυτό που απαιτείται είναι η εντατική παρακολούθηση και θεραπεία του ασθενή. Η έλλειψή της μπορεί να αποβεί μοιραία, έτσι έγινε και στις 4/2 στο νοσοκομείο Σωτηρία.
Μη - στελεχωμένα
Μια 55χρονη έσβησε επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι στην Εντατική. Όταν λέμε ότι δεν υπήρχε κρεβάτι δεν εννοούμε ότι έλειπε ο εξοπλισμός αλλά ότι τα κρεβάτια αυτά παρόλο που υπάρχουν και είναι άρτια εξοπλισμένα δεν έχουν την αντίστοιχη στελέχωση. Κάθε ένα από τα κρεβάτια αυτά θέλει έξι άτομα για να λειτουργήσει, αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι υπάρχουν 200 τέτοια μη-στελεχωμένα κρεβάτια σε όλη τη χώρα, στο εν λόγω νοσοκομείο ο αριθμός αυτός φτάνει στα 10.
Αυτός ο ιός προβλέπεται να προσβάλει μέχρι και 4 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως φτωχούς στη Λατινική Αμερική. Πάντα οι φτωχοί είναι πιο ευάλωτοι στις ασθένειες που μεταδίδονται με κουνούπια. Ακριβώς όμως επειδή οι φτωχοί δεν έχουν λεφτά για να πληρώσουν ακριβά εμβόλια, ούτε οι φαρμακοβιομηχανίες κινητοποιούνται ούτε η έρευνα προσανατολίζεται στο να παράγει εμβόλιο γιατί μέσα στην κρίση του το κεφάλαιο δεν θέλει να κάνει τέτοιες επενδύσεις που δεν είναι σίγουρο ότι θα φέρουν κέρδη. Το μόνο που φαίνεται να τους απασχολεί είναι οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί αγώνες που θα γίνουν στο Ρίο ΝτεΤζανέιρο.
Μέχρι τώρα η κύρια συμβουλή που απευθύνεται στους πληθυσμούς αυτούς με περίσσιο κυνισμό είναι το «μη μένετε έγκυες» ενώ σε πολλές από αυτές τις χώρες οι εκτρώσεις απαγορεύονται.
Όσο ο έλεγχος της Υγείας βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών και του κεφαλαίου οι κίνδυνοι για την υγεία μας μπορεί είτε να υποτιμώνται είτε να μεγεθύνονται ανάλογα με το τι τους βολεύει και τους συμφέρει περισσότερο για τα κέρδη τους. Μόνο ο εργατικός έλεγχος μπορεί να εξασφαλίσει ότι η επιστημονική γνώση και οι πόροι που διαθέτουμε σαν κοινωνία θα λειτουργούν με γνώμονα την υγεία όλων και όχι τα κέρδη λίγων.
Χρίστος Αργύρης