Η ηγεσία ΔΣΑ συνήγορος σε κυβέρνηση – τρόικα

Η αύξηση των παραβόλων των μηνύσεων και των δικαστικών εξόδων, η ήδη θεσμοθετημένη επιβολή ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές αμοιβές, φόρος που προφανώς μετακυλύεται ως επί το πλείστον στον πελάτη σε συνδυασμό με το προσχέδιο νόμου σχετικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματος της δικηγορίας, σκιαγραφεί ένα μέλλον στο χώρο της Δικαιοσύνης αντίστοιχο με τις επιθέσεις και μέτρα του μνημονίου σε ολόκληρη την κοινωνία και τους εργαζόμενους. Μέτρα που στόχο έχουν να διαμορφώσουν ευνοϊκότερες τις συνθήκες ώστε δικηγορικές μεγαλοεταρίες να λυμαίνονται την ανάγκη για πρόσβαση στην δικαιοσύνη με τους δικούς τους όρους δημιουργώντας παράλληλα τέτοιον ανταγωνισμό στον δικηγορικό κόσμο που θα έχει ως αποτέλεσμα την έξοδο πολλών αυτοαπασχολούμενων μεσαίων δικηγόρων από το επάγγελμα και την υπαλληλοποίηση των υπολοίπων. Και εννοείται σε μια περίοδο που η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία λειτουργεί καθαρότερα από ποτέ προς όφελος των τραπεζών και μεγαλοκεφαλαιούχων, η πρόσβαση στην δικαιοσύνη θα αποτελεί είδος πολυτελείας με αμφίβολα αποτελέσματα για την μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Διάσπαση

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας αρνείται να μπει σε διαδικασία κινητοποιήσεων και αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και το Υπουργείο σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο θεωρώντας το μάλιστα και νίκη των διαπραγματεύσεων που είχε το προηγουμενο διάστημα με την ηγεσία του Υπουργείου. Φτάνει στο σημείο να διασπά την συλλογική δράση των δικηγορικών συλλόγων της επικράτειας που έχουν βγει σε τριήμερες αποχές την προηγούμενη βδομάδα και οργανώνουν και την συνέχεια.

Η στάση αυτή του Συλλόγου και κυρίως των παρατάξεων της Ν.Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Σχοινά (σύμβουλος ΣΥΝ) δεν είναι καινούργια. Όταν ήταν η διαδικασία ψήφισης επιβολής ΦΠΑ 23% αρνιόταν να βγει σε αποχή στις μεγάλες πανεργατικές απεργίες με το επιχείρημα ότι «έχουμε συμφωνήσει και θα εξαιρεθούμε». Αρνιόταν χαρακτηριστικά να προχωρήσει σε γενικές συνελεύσεις υποτιμώντας την διάθεση και την αντίληψη του δικηγορικού κόσμου να αντισταθεί. Ανέδειξε το Δ.Σ. ως το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων για το μέλλον των δικηγόρων της Αθήνας και τον μόνο και πιο πρόθυμο συνομιλητή της κυβέρνησης. Έφτασε στο σημείο να συγκαλέσει ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων μέσα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης!

Η ανάγκη για ενημέρωση σε πρώτη φάση των νέων μέτρων, οργάνωσης της αγανάκτησης σε συλλογικές μορφές πάλης από τα κάτω, συντονισμού με τους υπόλοιπους δικηγορικούς συλλόγους και κυρίως σύνδεσης του αγώνα των δικηγόρων με τους αγώνες που δίνει ολόκληρη η εργατική τάξη ενάντια στο μνημόνιο και στην πολιτική της Τρόικας, Κυβέρνησης και συνεργατών της είναι η μόνη απάντηση στην σχεδιασμένη συνεργασία της ηγεσίας του ΔΣΑ με την κυβέρνηση και την τρόικα.

Ευγενία Κουνιάκη, Εναλλακτικη Παρέμβαση Δικηγόρων