Οικονομία και Πολιτική
Μαύρη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο
Σε ιστορικό χαμηλό 25ετίας (το χαμηλότερο από το 1991) κατρακύλησε το Χρηματιστήριο Αθήνας την «Μαύρη» Δευτέρα 8 Φλεβάρη με τις μετοχές των τραπεζών να κατακρημνίζονται. O γενικός δείκτης Τιμών σημείωσε πτώση 7,87%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-29,20% στα 0,388 ευρώ), της Εθνικής (-29,06% στα 0,144 ευρώ), της Πειραιώς (-27,21% στα 0,099 ευρώ), της Alpha Bank (-17,65% στα 1,12 ευρώ).
Η αιτία της πτώσης έχει να κάνει εν μέρει με την φυγή κερδοσκοπικών κεφαλαίων που επικαλούνται την παρατεταμένη οικονομική και πολιτική αστάθεια όσον αφορά στην «αξιολόγηση» και την επίτευξη της συμφωνίας, το άνοιγμα της συζήτησης σχετικά με μια έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν, αλλά και τις κοινωνικές αντιδράσεις. Από την αρχή του έτους οι ελληνικές μετοχές έχουν απώλειες 11 δις ευρώ από τα οποία τα 7 δις οι τράπεζες.
Όμως η Μαύρη Δευτέρα του ελληνικού χρηματιστηρίου εντάσσεται στην βουτιά που έκαναν διεθνώς τα χρηματιστήρια την ίδια μέρα. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατέγραψαν χαμηλό διετίας: Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,65%, ο γερμανικός DAX 3,31%, ο γαλλικός CAC 40 3,17%. Την Τρίτη 9 Φλεβάρη στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεινε με πτώση 5,4%, ενώ το κινέζικο χρηματιστήριο ήταν κλειστό λόγω της κινέζικης πρωτοχρονιάς.
Προβλέψεις
Η πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια έχει να κάνει με την κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού όπως εκφράζεται με την επιβράδυνση στην Κίνα και στις αναδυόμενες αγορές, που έχει πυροδοτήσει μέχρι στιγμής δύο κραχ τους τελευταίους μήνες στο κινέζικο χρηματιστήριο, την πτώση στις τιμές του πετρελαίου και τις όλο και περισσότερες προβλέψεις για ύφεση στην αμερικάνικη οικονομία.
Η βουτιά στα Χρηματιστήρια είναι ζωντανή απόδειξη ότι δεν μπορούμε να έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στο σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα, ότι αν περάσουμε τον κάβο της «αξιολόγησης» κάνοντας και τις σχετικές νέες θυσίες τότε σιγά-σιγά «όλα θα διορθωθούν».
Και γιατί καμιά εμπιστοσύνη δεν μπορεί να έχει κανείς στην «ανάπτυξη» των κερδοσκόπων επενδυτών στο Χ.Α. Και γιατί η πολιτική των εκβιασμών και των πιέσεων των «εταίρων» σκάβει το λάκκο της ελληνικής οικονομίας (πιθανά και των δικών τους).
Αλλά και γιατί ακόμα και όλα αυτά να πήγαιναν «καλά», ένα φτάρνισμα στις παγκόσμιες αγορές, πόσο μάλλον μια μακρόσυρτη αρρωστημένη κατάσταση, μπορεί να στείλει αδιάβαστους όλους τους «ισοσκελισμένους» προϋπολογισμούς και τα «πλεονάσματα» του Τσακαλώτου και των συναδέλφων του. Όπως, ας μην το ξεχνάμε, συνέβη και το φθινόπωρο του 2014 όταν τα όποια ευφάνταστα σχέδια «εξόδου» έκανε ο Σαμαράς για το 2015 καταποντίστηκαν από μερικά μαύρα σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία.