Εργατικό κίνημα
Η μάχη του Ασφαλιστικού: Καμιά αναμονή μέχρι την “ώρα της Βουλής”

To μπλόκ της ΠΕΝΕΝ στη Γενική Απεργία της 4/2

Πανεργατικό συλλαλητήριο ενάντια στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης καλεί η ΓΣΕΕ στις 9/2. Η απόφαση αυτή βγήκε μετά από μια σειρά συνεδριάσεων, στις οποίες οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δεν τήρησαν την υπόσχεση τους για νέα Γενική Απεργία πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο. 
 
Η ΑΔΕΔΥ προσανατολιζόταν να προτείνει νέα Γενική Απεργία στις 9 ή 10 Μάρτη και για αυτό κάλεσε σε κοινή σύσκεψη την ΓΣΕΕ και τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς. Η σύσκεψη έγινε την Πέμπτη 25/2.  
 
Προηγήθηκε όμως η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ στις 24/2. Εκεί, μετά από διαβουλεύσεις, ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση του ΠΑΜΕ που μιλούσε για 48ωρη απεργία όταν και αν κατατεθεί το νομοσχέδιο από τη μεριά της κυβέρνησης. Ψηφίστηκε επίσης η πρόταση για το συλλαλητήριο στις 9 Μάρτη. 
 
Αρχικά, υπήρχαν προτάσεις για απεργία στις 9/2, αλλά, όπως ενημέρωσαν μέλη της ΕΕ της ΓΣΕΕ στη σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ την επόμενη μέρα, δεν μπήκαν σε ψηφοφορία αφού όλοι στο τέλος στήριξαν την πρόταση του ΠΑΜΕ. 
Στη σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της στις 25/2 συμμετείχαν αντιπρόσωποι από διάφορους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς (ΓΣΕΒΕΕ, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ΔΣΑ, Ένωση Χημικών, ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο, ΕΜΔΥΔΑΣ κ.ά.). 
 
Υπήρχαν τοποθετήσεις που τόνιζαν ότι είναι λάθος να μην υπάρχει απεργιακή απόφαση μετά τον απεργιακό σεισμό στις 4 Φλεβάρη. Για παράδειγμα ο Παναγιώτης Μούζιος από την ΕΜΔΥΔΑΣ τόνισε ότι «δεν πρέπει να πάμε σε μια απεργία-μνημόσυνο όταν ψηφίζεται το νομοσχέδιο όπως άλλες φορές», αλλά να υπάρχει απεργιακή κλιμάκωση για την αποτροπή της κατάθεσης του νομοσχεδίου. 
Την πρόταση κλιμάκωσης των Παρεμβάσεων κατέθεσε και ο εκπρόσωπος στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, Παντελής Βαϊνάς. Τόνισε ότι χρειάζεται σχεδιασμός για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο κι όχι απλές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Πρότεινε να παρθεί απόφαση για 48ωρη απεργία στις αρχές του Μάρτη σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κομμάτια που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους: τα μπλόκα των αγροτών, την αποχή διαρκείας των δικηγόρων και των μηχανικών. 
 
Στο κλείσιμο της σύσκεψης, ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσιουμπέλης ανέφερε ότι η Συνομοσπονδία θα αποφασίσει πως θα προχωρήσει στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της, τονίζοντας ότι «εμείς δεν θα κοντράρουμε το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ, αλλά θεωρούμε πως πρέπει να βγει απεργία».
 
Τίποτα συγκεκριμένο 
Όμως, την επόμενη μέρα στη συνεδρίαση της ΕΕ (26/2) της ΑΔΕΔΥ δεν αποφασίστηκε τίποτα συγκεκριμένο και όλα παραπέμφθηκαν στο Γενικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη. Δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα ούτε καν η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 9 Μάρτη. 
 
Η αδράνεια και η καταστροφική τακτική της αναμονής που δείχνουν οι δύο Συνομοσπονδίες έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις. Χαρακτηριστική είναι η απόφαση του Νομαρχιακού Τμήματος του Νομού Πέλλας της ΑΔΕΔΥ που σε ανακοίνωσή του στις 28/2 τονίζει: «απαιτείται ΑΜΕΣΗ κλιμάκωση του αγώνα, σχεδιασμός νίκης και όχι «ηρωική έξοδος» σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων. Γι’ αυτό απαιτούμε από την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ: Καμία αναμονή. Κλιμάκωση του αγώνα, ανεξάρτητα από το σχεδιασμό της κυβέρνησης, με 48ωρη απεργία αποτροπής, σε κοινό βηματισμό με Ομοσπονδίες και με σωματεία του ιδιωτικού τομέα, με ενδιάμεσες δράσεις συλλαλητήρια, αποκλεισμούς Υπουργείων και άλλων κυβερνητικών κτιρίων. Ανάλογο σχεδιασμό δράσης στην επαρχία με στήριξη από την ΑΔΕΔΥ. 
 
Σε περίπτωση που κατατεθεί το νομοσχέδιο, οι κινητοποιήσεις εκείνων των ημερών να μην έχουν το χαρακτήρα διαμαρτυρίας αλλά να έχουν το χαρακτήρα πραγματικής μάχης με σκοπό την αποτροπή της ψήφισής του, με συγκεκριμένο σχεδιασμό, σε όλη τη χώρα και όχι απλά τον τυπικό αποκλεισμό της Βουλής».
 
Πρόταση για κλιμάκωση του αγώνα έχει καταθέσει η ΠΕΝΕΝ, ενώ η ΠΟΕΣΥ πήρε απόφαση για 48ωρες απεργίες αφού προηγηθεί συνεννόηση με τα σωματεία του Τύπου. 
 
48ωρη απεργία στο πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη και κλιμάκωση έχει προτείνει ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια. Την ίδια πρόταση στηρίζει και η Πρωτοβουλία για το συντονισμό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων μετά τη συνάντησή της στις 22/2. 
 
Πίεση για να συνεδριάσει το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και να αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις βάζει και η παράταξη Αγωνιστική Ταξική Ενότητα.  
 
Η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη στα σχοινιά, δεν έχει καταφέρει να καταθέσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό από τις αρχές του Νοέμβρη αφού ούτε το προσχέδιο δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα. 
 
Δεν πρέπει να της δοθεί καμιά δυνατότητα για ελιγμούς και πιέσεις έτσι ώστε να σπάσει το μέτωπο των εργαζόμενων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων που έχει ήδη δημιουργηθεί με κορύφωση τη Γενική Απεργία στις 4/2. Τώρα είναι η ώρα για κλιμάκωση, χωρίς καμιά αναμονή!
 

Απεργιακή κλιμάκωση και όχι “εθνική συνεννόηση”

Η Γενική Απεργία-σεισμός στις 4 Φλεβάρη τρόμαξε την κυβέρνηση που δεν έχει τολμήσει ούτε να παρουσιάσει επίσημα το προσχέδιο για το ασφαλιστικό. Να μην κατατεθεί ο νόμος-λαιμητόμος, αυτή είναι η απαίτηση όλων των εργαζόμενων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων. 
 
Λυτοί και δεμένοι όμως έχουν πέσει για να μπλοκάρουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Πρώτη και «καλύτερη» η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Όπως μπορείτε να διαβάσετε στις διπλανές στήλες, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν αποφάσισαν νέα Γενική Απεργία μετά από μια σειρά ελιγμών και αναβολών. 
 
Την ίδια ρότα τραβούν και ηγεσίες μεγάλων Ομοσπονδιών που θα μπορούσαν να είχαν γονατίσει την κυβέρνηση αν έμπαιναν σοβαρά στην απεργιακή μάχη. Για παράδειγμα, η ΟΛΜΕ είχε Συνέλευση Προέδρων το Σάββατο 27/2, αλλά αποφάσισε να προτείνει στην ΑΔΕΔΥ 48ωρη απεργία με την κατάθεση του νομοσχεδίου. 
 
Μέσα σε αυτή την κατάσταση τι στάση κρατούν οι παρατάξεις της αριστεράς; Δυστυχώς, και αυτές τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας από την κυβέρνηση να καθορίσει εκείνη πότε θα δοθεί η σύγκρουση για το νομοσχέδιο του ασφαλιστικού. 
Το ΜΕΤΑ ταλανίζεται από τις εσωτερικές συγκρούσεις αφού στους κόλπους του συνεχίζουν να δρουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΛΑΕ και δεν προτείνει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
 
Το ΠΑΜΕ παρά την αγωνιστική φρασεολογία δρα με τον ίδιο τρόπο. Δική του ήταν η πρόταση που υπερψηφίστηκε στη ΓΣΕΕ και η οποία μεταφέρει τη 48ωρη απεργία όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο. «Καμαρώνει» μάλιστα για αυτό σε ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη στις 25/2 που αναφέρει ότι «η πρόταση έγινε δεκτή από την ΕΕ της ΓΣΕΕ, η οποία όρισε επίσης συλλαλητήριο για τις 9 Μάρτη». 
 
Αντίστοιχα κινείται και στους αγρότες. Την ώρα που ο αγροτικός κόσμος έχει ξεσηκωθεί και έχει πραγματοποιήσει τα μεγαλύτερα μπλόκα ακόμα και από την εποχή Σημίτη, η πρόταση των δυνάμεων του ΚΚΕ μετά από τη συνάντηση με τον Τσίπρα είναι να αποσυρθούν οι αγρότες από τα μπλόκα και να παραμείνουν «σε αγωνιστική επιφυλακή και ετοιμότητα».   
 
Είναι φανερό ότι οι πιέσεις από την κυβέρνηση έχουν παίξει το ρόλο τους. Άλλωστε, η προπαγάνδα της κυβέρνησης εντείνεται κάθε μέρα. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που μιλούν για «εθνική συνεννόηση» πιέζοντας να κλείσει η αντίσταση στο Ασφαλιστικό λόγω της «κρίσης στο προσφυγικό». Σε αυτή την κατεύθυνση σπρώχνει και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στην οποία τελικά θα συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. 
 
Οι εργαζόμενοι και όλοι όσοι πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης δεν πρέπει να έχουν καμιά αυταπάτη. Καμιά λύση δεν θα φέρουν οι στημένοι διάλογοι, όπως συμβαίνει στον «Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία». Μοναδική λύση είναι η κλιμάκωση της σύγκρουσης με την κυβέρνηση που έχει αποδεχτεί πλήρως τις επιταγές της ΕΕ των Μνημονίων, του πολέμου και της Ευρώπης-Φρούριο. 
 
Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για άμεση κλιμάκωση των αγώνων με 48ωρη απεργία στις αρχές του Μάρτη για να μην φτάσει ποτέ στη Βουλή το νομοσχέδιο-σφαγείο για το ασφαλιστικό. 
 
Το ΣΕΚ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν τις φωνές κλιμάκωσης στα συνδικάτα και όχι της υποταγής στους ψεύτικους «ρεαλισμούς» και την διαλυτική τακτική της αναμονής.