Διεθνή
Γαλλία: Στους δρόμους ενάντια στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων
Η κυβέρνηση των σοσιαλιστών στη Γαλλία θέλει να περάσει την «εργατική μεταρρύθμιση» της η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα γνωστά... αύξηση ωραρίου μέχρι και 60 ώρες την εβδομάδα, διευκόλυνση των απολύσεων, ατομικές συμβάσεις αλλά δυνατότητα για τους εργοδότες να παρακάμπτουν τα συνδικάτα σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις φτάνουν σε αδιέξοδο και να στήνουν κάλπες με μυστική ψηφοφορία.
Τα μέτρα έχουν προκαλέσει έκρηξη οργής στην εργατική τάξη και στη νεολαία, πάνω από 800.000 υπογραφές μαζεύτηκαν με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου μέσα από σχετική καμπάνια. Τα συνδικάτα δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων ενώ είναι διαιρεμένα σε σχέση με την τακτική που θα ακολουθήσουν. Κάποια διεκδικούν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση ενώ κάποια άλλα λένε ότι θα το παλέψουν με κινητοποιήσεις στα τέλη του μήνα. Η κατάσταση αυτή έχε απογοητεύσει τον κόσμο ο οποίος όμως δεν φαίνεται να έχει παραλύσει και προσπαθεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του με όποιον τρόπο μπορεί.
Τέτοιο παράδειγμα είναι το γεγονός ότι πάνω από 100.000 ανταποκρίθηκαν σε αυθόρμητο κάλεσμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για διαδήλωση στις 9 Μάρτη. Το γεγονός αυτό πίεσε κάποια από τα συνδικάτα και τα ανάγκασε να καλέσουν και αυτά «επισημοποιώντας» τα συλλαλητήρια. Παράλληλα αντίστοιχες πρωτοβουλίες ξεδιπλώνουν τη δυναμική τους και στους χώρους της νεολαίας με καλέσματα σε συνελεύσεις και διαδηλώσεις από φοιτητές και μαθητές λυκείων τα οποία μιλάνε για κινητοποιήσεις διαρκείας.
Συνολικά όμως φαίνεται πως μπαίνουμε σε περίοδο όπου η συσσωρευμένη αγανάκτηση μετατρέπεται σε οργή και εκφράζεται κινηματικά. Ενδεικτικά μόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φλεβάρη έγινε σε περιοχή της δυτικής Γαλλίας διαδήλωση ενάντια στο χτίσιμο ενός αεροδρομίου. Ενώ η συγκεκριμένη καμπάνια «τρέχει» εδώ και τέσσερα χρόνια ήταν η πιο μεγάλη διαδήλωση μέχρι τώρα με πάνω από 40.000 να γεμίζουν τους δρόμους.