Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Πειραιάς - Λιμάνι Αλληλεγγύης

Λουκία Σαγιά, Κατερίνα Θωίδου, Πέτρος Κωνσταντίνου, Γιώργος Μακρυνός

Εκδήλωση πραγματοποίησε την Παρασκευή 11 Μάρτη η ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά στην Αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εργαζόμενοι, αλληλεγγυοι, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ από τις γειτονιές του Πειραιά, καθώς και εκπρόσωπος από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά.    
 
 Την εκδήλωση άνοιξε ο Μπάμπης Χαμαλίδης, γραμματέας της Β' ΕΛΜΕ Πειραιά ο οποίος μετέφερε την εικόνα που υπάρχει στα σχολεία: “Ευτυχώς σε σχέση με δύο χρόνια πριν όπου η Χρυσή Αυγή είχε πάρει τα πάνω της, θεωρείται αυτή τη στιγμή ανάμεσα και στους μαθητές και στους καθηγητές ντροπή το να είσαι ρατσιστής”, είπε χαρακτηριστικά. “Το να στοχοποιείς δηλαδή κάποιους επειδή έχουν διαφορετικό χρώμα ή είναι από άλλη χώρα και δεν έχουν πλέον το θράσος κάποιοι να βγάλουν οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά. Και αυτό είναι μία επιτυχία”.  
 
Τη διεθνή ανταπόκριση του καλέσματος της ΚΕΕΡΦΑ για μία παγκόσμια μέρα δράσης στις 19 Μάρτη μετέφερε ο Πέτρος Κωνσταντίνου συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, συμπληρώνοντας ότι στόχος του κινήματος θα πρέπει να είναι να κερδίσει τους πρόσφυγες στις γραμμές του. “Οι Σύριοι πρόσφυγες είναι άνθρωποι που συμμετείχαν στην εξέγερση ενάντια στον Άσαντ την περίοδο της Αραβικής Άνοιξης. Είναι καλοδεχούμενοι και για τις εμπειρίες που έχουν. Οι πρόσφυγες είναι κομμάτι του κινήματος και άρα είμαστε ενάντια στις πολιτικές που τους θέλουν σε κλειστά γκέτο έξω από τις πόλεις. Διεκδικούμε να ανοίξουν τα ξενοδοχεία για να μείνουν. Τα παιδιά τους να γράφονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Να δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής για τα προσφυγόπουλα.  Διεκδικούμε οι δημόσιες δομές να καλύψουν τις ανάγκες τους και όχι οι ΜΚΟ και οι ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες. Από αυτή την άποψη η 19 Μάρτη για εμάς είναι μία κινητοποίηση πανεργατική, όπου το κίνημα αλληλεγγυης θα δώσει αυτές τις απαντήσεις”. 
 
“Είναι υποχρεωμένες και η Ελλάδα και η ΕΕ, στις οποίες απευθύνονται οι πρόσφυγες να τους παρέχουν δικαιώματα”, είπε ο Γιάννης Λειβαδάρος από το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου. “Ο Σύλλογος Εργαζομένων και η Διοίκηση βοηθάει στο χώρο διαμονής στο Σχιστό είτε φροντίζοντας για την καθαριότητα είτε με τρόφιμα και με κάθε μοφής βοήθεια. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επηρεάσουμε με τις παρεμβάσεις μας όλη την κοινωνία. Η 19 Μάρτη θα πρέπει να είναι σημείο αιχμής για όλους μας”.
Ψωμί και τριαντάφυλλα
 
Ο Γιώργος Μακρυνός, πρόεδρος του ΣΕΜ Δήμου Κορυδαλλού τόνισε ότι υπάρχει μία καινούργια ευαισθητοποίηση του κόσμου για τους πρόσφυγες που έχει σαν αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής. “Όλοι οι Δήμοι αυτή τη στιγμή συμβάλουν με το δικό τους τρόπο στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας και ο κόσμος ανταποκρίνεται με ένα γνήσιο ανιδιοτελή τρόπο. Αυτό είχε να συμβεί πολλά χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση. Η ΠΕΔΑ ανταποκρίθηκε στο ψηφισμα της ΚΕΕΡΦΑ για τις 19 Μάρτη και όλοι οι Δήμοι καλούν γιατί υπάρχει πίεση από την ίδια την κοινωνία. Εμείς σα Δήμος Κορυδαλλού κάναμε μία δράση στο Σχιστό. Διασπιστώσαμε ότι δίνουμε ψωμί αλλά λείπουν τα τριαντάφυλλα, δηλαδή ο πολιτισμός. Δηλαδή η δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένταξη στα σχολεία και σα Δήμος χρειάζεται να βρούμε τρόπους να απασχολούνται τα παιδιά”. 
 
Η Λουκία Σαγιά από την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστηριξης προσφύγων και μεταναστών έκανε μία σύντομη αναδρομή στο πώς και γιατί ξεκίνησε η πρωτοβουλία, μεταφέροντας τις συγκλονιστικές της εμπειρίες. “Απευθυνθήκαμε στον ΟΛΠ και του ζητήσαμε να μας παραχωρήσει το σταθμό προσωρινής παραμονής επιβατών στην Ε1. Από τότε έχουν γίνει πολλά. Πρόσφατα είχαμε και την πρώτη γέννηση παιδιού. Υπάρχουν προσφορές ανθρώπων που παίρνουν σε σακούλες σκουπιδιών τα ρούχα των προσφυγων, τους τα πλένουν και τα ξαναφέρνουν. Πρόσφυγες μπαίνουν μέσα στα αγκυροβολιμένα πλοία και κάνουν μπάνιο γιατί δεν υπήρχε υποδομή.
 
Βρίσκονται λύσεις επί τόπου. Τώρα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και άλλα πλοία. Έχουμε ομάδες που έρχονται κάθε μέρα και απασχολούν τα παιδιά. Έχουμε παιδικό σταθμό. Βρήκαμε αραβικά παραμύθια που τα μοιράσαμε στους γονείς. Υπάρχουν μαίες που εξετάζουν τις έγκυες γυναίκες. Υπάρχουν γιατροί που μας συνδράμουν. Η κάθε πύλη έχει τους υπεύθυνούς της. Έχουμε κουζίνες που μαγειρεύουν. Δεν θέλουμε να εξασφαλίσουμε απλά τη διαβίωσή τους αλλά τη ζωή στη βάση της ισοτιμίας”.
 
Στη διάρκεια της εκδήλωσης αποφασίστηκαν μία σειρά δράσεις τις επόμενες ημέρες για τη μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση των αλληλέγγυων και των ίδιων των προσφύγων στις 19 Μάρτη, όπως επίσκεψη στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο Λιμάνι και στο Σχιστό, ενώ χωρίστηκαν βάρδιες για τη λειτουργία περιπτέρου της ΚΕΕΡΦΑ στον ηλεκτρικό σταθμό Πειραιά. 
 

“Καλούμε όλους τους Αφγανούς στις 19 Μάρτη”

Η κατάσταση στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι τραγική. Παιδιά και έγκυες γυναίκες ζουν στις λάσπες και στη βροχή. Κανείς δε ρωτάει ποιοι έδιωξαν αυτούς τους ανθρώπους από το σπίτι τους, ποιοι έκαναν τον πόλεμο, ποιοι έφτιαξαν τους Ταλιμπάν και το ISIS. 
 
Είναι οι ίδιοι που έκλεισαν τα σύνορα και τους οδηγούν στο θάνατο είτε στην Τουρκία είτε στην Ελλάδα. Έχουμε πόλεμο 40 χρόνια στο Αφγανιστάν και δεν κατάφεραν τίποτα. Οι Ταλιμπάν και το ISIS είναι τώρα πιο δυνατοί. Δεν μπορούν να κλείνουν τα σύνορα χωρίς να έχουν σταματήσει τον πόλεμο. 
 
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ζουν σε άθλιες συνθήκες. Στο Ελληνικό και στον Πειραιά που πήγαμε είδαμε 5.000 άτομα να ζουν με μία τουαλέτα χωρίς ζεστό νερό. Είδαμε έγκυες γυναίκες να ζουν μέσα στις σκηνές και να κοιμούνται στο πάτωμα. Τα παιδιά πεινάνε. Όταν κάποιος τους φέρνει βοήθεια σπρώχνονται για ένα κομμάτι ψωμί. Οι αλληλέγγυοι προσπαθούν αλλά μέχρι πότε; Η Ευρώπη και η κυβέρνηση τι κάνουν; 
 
Οι κοινότητές μας σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα καλούμε όλους τους Αφγανούς να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις στις 19 Μάρτη, για να δείξουμε τη δύναμή μας για να σταματήσουμε τον πόλεμο και να ανοίξουμε τα σύνορα.  
Τάχερ Αλιζαντά,
Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων
 

Όχι στην αστυνόμευση

Απόπειρες εκκένωσης των εγκαταστάσεων του ΟΛΠ στο Λιμάνι του Πειραιά όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες έγιναν την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με καταγγελίες αλληλέγγυων που βρίσκονται εκεί.  
 
Σύμφωνα με καταγγελία την Κυριακή 13/3 το βράδυ “περιπολικό του λιμενικού μέσα στην πέτρινη αποθήκη στο λιμάνι όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, με αναμμένους φάρους τρομοκρατούν κόσμο και αδειάζουν το χώρο. Κόσμος χωρίς προειδοποίηση στιβάζεται σε πούλμαν με άγνωστο προορισμό. Λιμενικοί αποκρινόμενοι στις ερωτήσεις μας, μας λένε να παμε σπίτι να κάνουμε καμιά δουλειά”. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρόσφυγες μεταφέρονται με το ζόρι και χωρίς να έχουν ενημερωθεί σε νέα στρατόπεδα στη Μαλακάσα και στη Ριτσώνα ή ακόμα και εκτός Λεκανοπεδίου στα Τρίκαλα και στη Λάρισα.  
 
“Λιμενικοί, υπάλληλοι κάποιας αόριστης ΜΚΟ, μπάτσοι, οδηγοί λεωφορείων και υπεύθυνοι ταξιδιωτικών πρακτορείων βρίσκονται έξω απ’ την πύλη Ε3 στον Πειραιά”, αναφέρει άλλη καταγγελία. “Αδειάζουν την πύλη απ’ τους περίπου 150 πρόσφυγες που βρίσκονται μέσα. Χωρίς καμιά ειδοποίηση, χωρίς παρουσία διερμηνέα εμφανίζεται ξαφνικά ένα πρωί αυτή η κουστωδία και με βιαστικές κινήσεις προστάζει go go go. 
 
Μικρά Παιδιά
Ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχουν κάποιοι που έχουν κινήσει διαδικασίες με την Υπηρεσία Ασύλου. Που έχουν κλείσει ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα. Άλλοι έχουν ιατρικά θέματα, πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένη θεραπεία ή να ξαναπάνε τις επόμενες μέρες στο γιατρό να τους ξαναδεί. Άλλοι δεν έχουν ενημερωθεί ποτέ για τίποτα σχετικά με τις πιθανές επιλογές τους. Είναι άνθρωποι που δεν ξέρουν αγγλικά, που δεν ξέρουν τίποτα επίσημο σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα ή με το τι μπορούν οι ίδιοι να κάνουν εναλλακτικά με το να προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα παράνομα ή περιμένοντας υπομονετικά στη λάσπη. Υπάρχουν μικρά παιδιά και ένα που δεν έχει σαραντίσει που λένε. Υπάρχουν γέροι. Υπάρχουν γυναίκες μόνες με τρία παιδιά”.
 
Όπως καταγγέλει η Διεθνής Αμνηστία, τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας δεν της έχουν δώσει άδεια για να επισκεφτεί τα κέντρα φιλοξενίας και τα hot spots. Όπως καταγγέλει ο Γιώργος Κοσμόπουλος «μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας επιχείρησαν να εισέλθουν σε χώρο φιλοξενίας στο Ελληνικό, αλλά δεν τους επιτράπηκε η είσοδος. Αντίστοιχη απαγόρευση εισόδου υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα και στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών. Δεν γίνεται να απαγορεύεις την είσοδο σε οργανώσεις που παρακολουθούν την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει ο ίδιος.