Διεθνή
Κύπρος: Aπεργία Διαρκείας των Νοσηλευτών-ριών

Απεργιακή διαδήλωση των νοσηλευτριών-ων

Από τις 15 του Μάρτη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας μεγάλος απεργιακός αγώνας στην Κύπρο. Οι νοσηλευτές που είναι οργανωμένοι στην Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ) κατέβηκαν σε απεργία διαρκείας διεκδικώντας την αναβάθμισή τους σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
 
Από το 2007 η κυβέρνηση αποφάσισε ότι για να προσληφθεί κάποιος στη θέση του νοσηλευτή απαιτείται πτυχίο πανεπιστημίου. Πολλοί νοσηλευτές που είχαν το πτυχίο της Νοσηλευτικής Σχολής που ήταν τριετής υποχρεώθηκαν να κάνουν εξομοίωση σε πανεπιστήμια για να πάρουν πανεπιστημιακά πτυχία πληρώνοντας μάλιστα οι ίδιοι. Όσες θέσεις προνοούν πτυχίο για την πρόσληψη στη δημόσια υπηρεσία προνοούν και την πρόσληψη στην μισθολογική κλίμακα Α8. Αυτό έγινε και με τους δασκάλους πριν μερικά χρόνια που αποφοιτούσαν από την Παιδαγωγική Ακαδημία και έκαναν εξομοίωση για να μπουν στην Α8.
 
Ο αγώνας των νοσηλευτών είναι μια κρίσιμη μάχη όχι μόνο για τους νοσηλευτές αλλά για ολόκληρη την εργατική τάξη. Είναι μια μάχη που η έκβασή της θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις εργασιακές σχέσεις, τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και τα ωφελήματά μας για τα επόμενα χρόνια.
 
Με τους νοσηλευτές η κυβέρνηση θέλει να κάνει ό,τι έκανε η Θάτσερ με τους ανθρακωρύχους και ο Ρήγκαν με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Να τους τσακίσει και να ανοίξει το δρόμο για να επιβάλλει την πολιτική της χωρίς σοβαρές αντιστάσεις. Οι νοσηλευτές έδειξαν ότι δεν θα υποκύψουν εύκολα. Είναι μια νέα συντεχνία που έχει προκύψει από διάσπαση της ΠΑΣΥΔΥ (της ΑΔΕΔΥ της Κύπρου) εξαιτίας των συμβιβασμών και των ξεπουλημάτων που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια η ηγεσία της. 
 
Δυναμικές
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσηλευτών της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ ήταν από την αρχή δυναμικές και χαρακτηρίζονταν από αγανάκτηση και θυμό. Τέτοια οργή και αγωνιστική διάθεση είχαμε να δούμε από την εποχή των διαδηλώσεων για το κούρεμα. 
 
Ξεκίνησαν με δυο ολοήμερες στάσεις στις 29 /2 και 1/3 κατά την διάρκεια των οποίων έκαναν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή και μετά πορεία στο υπουργείο υγείας. Όταν κατέβηκε ο Παμπορίδης ο υπουργός υγείας τον υποδέχτηκαν με συνθήματα «Κλείστε το ή αναγνωρίστε το», «Αναβαθμίστε την Υγεία Όχι τις λιμουζίνες σας».  
 
Η κορύφωση του αγώνα ήρθε με την απεργία διαρκείας που ξεκίνησε στις 15 του Μάρτη. Οι απεργοί συγκεντρώνονταν σε καθημερινή βάση έξω από τα δημόσια νοσηλευτήρια. Παρά τον απεργοσπαστικό ρόλο της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ, πολλοί νοσηλευτές μέλη της ΠΑΣΥΔΥ στήριξαν την απεργία και τις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν. Περισσότεροι από τριακόσιους από αυτούς αποχώρησαν από την ΠΑΣΥΔΥ και συμμετέχουν στην απεργία.
 
Η συγκέντρωση που κάλεσαν έξω από τη Βουλή και η πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών στις 17 Μάρτη ήταν πολύ πιο μαζική και δυναμική από την προηγούμενη. Τα συνθήματά τους ήταν πολύ πιο συγκροτημένα και έκφραζαν την αποφασιστικότητάτους, «Αυτή η απεργία είναι μόνο η αρχή – θα μείνουμε στους δρόμους για όσο χρειαστεί» και άλλα που έδειχναν ότι η αγωνιστική τους διάθεση ανέβαινε και ωρίμαζε μέσα από τον αγώνα. 
 
Παρά το ότι η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ έχουν εξαπολύσει μια φοβερή εκστρατεία κατασυκοφάντησης των νοσηλευτών, ο περισσότερος κόσμος είναι μαζί τους. Οι γιατροί, ιδιωτικοί και δημόσιοι έκφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους νοσηλευτές από τις πρώτες μέρες της απεργίας. Ήδη έχουν καλέσει την Τρίτη 22 Μάρτη νέα συγκέντρωση έξω από τη Βουλή και πορεία στο Προεδρικό. Είναι σίγουρο ότι αυτή θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
 
Η Εργατική Δημοκρατία βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους απεργούς ενώ η ΔΡΑΣυ έβγαλε ανακοίνωση συμπαράστασης και καλούσε όλους να σταθούν δίπλα στους νοσηλευτές. Τυπώσαμε αυτοκόλλητο που γράφει «είμαι ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ» το οποίο εξαντλήθηκε από την πρώτη μέρα ενώ πολλοί το φορούσαν και στην αντιφασιστική αντιρατσιστική κινητοποίηση στις 19 Μάρτη.
Ντίνος Αγιομαμίτης