Άσυλο στους πρόσφυγες νόμιμοι οι μετανάστες

Παρά το τσουχτερό κρύο οι Αφρικαν Ντραμ, η Νικολέτα Αναστασίου και ο Σπύρος Γραμμένος, έδωσαν με τα τραγούδια τους φωνή στους Αφγανούς απεργούς πείνας με τα ραμμένα στόματα που συμπλήρωσαν ένα μήνα απεργία πείνας. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Κόρρας, μέλος της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών, διάβασε το συγκινητικό κείμενο ενός απεργού πείνας.

Ο Ρεζά Λαμί εκ μέρους της επιτροπής Αφγανών Πολιτικών Προσφύγων που βρίσκονται στα Προπύλαια, πήρε στη συνέχεια το λόγο. “Σήμερα κλείνουμε 69 ημέρες παραμονής στα Προπύλαια. Κάποιοι από εμάς έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας με ραμμένα στόματα και μέχρι τώρα από την ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υπάρξει καμιά ανταπόκριση στο αίτημά μας. Σ' αυτούς τους απεργούς συμμετέχει και μία γυναίκα, μάνα τριών παιδιών. Κάθε στιγμή μπορεί να χάσουν τη ζωή τους και είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος. Κάποιοι τους ρωτάνε γιατί δεν σταματάτε και απαντάνε δεν μας νοιάζει εμείς θέλουμε να ζήσουμε μία αξιοπρεπή ζωή. Αν δεν τη ζήσουμε εμείς, ας τη ζήσουν τα παιδιά μας, για αυτό ξεφύγαμε από τον πόλεμο των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Εμείς συγκεντρωθήκαμε εδώ για να ζητήσουμε το δίκιο μας σύμφωνα με το νόμο που υπέγραψε η Ελλάδα το 1967 και λέει ότι όποιος ξεφεύγει από πόλεμο και δεν μπορεί να ζήσει στη χώρα του δικαιούται πολιτικό άσυλο. Ζητάμε από τον Ελληνικό λαό να στηρίξει τον αγώνα που δίνουμε και ζητάμε από τον Παπουτσή να ανταποκριθεί όσο γίνεται το συντομότερο για να μην έχουμε θύματα”.

Στη συνέχεια η Μαρία Γρυσμπολάκη φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής, διάβασε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών που πήρε απόφαση ότι οι Ιρανοί και οι Παλαιστίνιοι Πολιτικοί πρόσφυγες που βρίσκονται από τα Χριστούγεννα στο Πολυτεχνείο είναι καλοδεχούμενοι. “Είμαστε πρόσφυγες από την Παλαιστίνη, ήρθαμε στην Ελλάδα για να βρούμε την ηρεμία μας”, είπε εκπρόσωπος της Επιτροπής Παλαιστίνιων Πολιτικών Προσφύγων. “Είμαστε στο Πολυτεχνείο για να πάρουμε τα δικαιώματά μας ως πολιτικοί πρόσφυγες. Είμαι εδώ για να στείλω ένα μήνυμα στην Ελληνική κυβέρνηση. Ήρθαμε από την Παλαιστίνη, από τον πιο σκληρό πόλεμο που γίνεται σε όλο τον πλανήτη εδώ και 63 χρόνια. Υποφέρουμε από την ισραηλινή κατοχή που μας αρνούνται τα δικαιώματά μας, Θέλω να ρωτήσω για τις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Ισραήλ. Τους λέω σταματήστε τις σχέσεις σας, μην υποστηρίζετε τους ισραηλινούς που σκοτώνουν Παλαιστίνιους στη Γάζα και δώστε μας τα δικαιώματα μας”.

Η συναυλία έκλεισε με το χαιρετισμό του Πέτρου Κωνσταντίνου, δημοτικό Σύμβουλο Αθήνας και συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ.

Την προηγούμενη ημέρα είχε δοθεί συνέντευξη τύπου της ΚΕΕΡΦΑ στα Προπύλαια. Ο Μηνάς Χατζησάββας, ηθοποιός και μέλος της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη. “Συμμετέχω στη σημερινή συνέντευξη τύπου και υπέγραψα το κείμενο καταγγελίας κατά της δράσης της Χρυσής Αυγής στον Άγιο Παντελεήμονα. Πρέπει να δράσουμε κατά των διάφορων φασιστικών στοιχείων που πιστεύουν ότι είναι δήθεν απόγονοι των αρχαίων ελλήνων. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να υπάρχουν. Πρέπει να θυμόμαστε ότι και εμείς πριν κάποια χρόνια πηγαίναμε μετανάστες στην Γερμανία και ήμασταν και εμείς το ίδιο με αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται εδώ για ένα κομμάτι ψωμί γιατί είναι κυνηγημένοι. Ας τους βοηθήσουμε και ίσα ίσα πιστεύω πάρα πολύ στην μείξη των πολιτισμών. Μόνοι μας είδαμε τα χάλια μας και τι φτιάξαμε. Ας αφήσουμε λοιπόν άλλες επιρροές να έρθουν κοντά μας, οι οποίες ίσως να μας κάνουν καλύτερους”.