Εργατικό κίνημα
Ασφαλιστικό και φορολογικό σφαγείο: Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις!

Πανεργατική απεργία 5 Μάη 2010

Η μάχη του ασφαλιστικού δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως η μητέρα των μαχών. Ανέκαθεν αποτελούσε casus belli για την εργατική τάξη. Κάθε κυβέρνηση που επέλεξε μια τέτοιου είδους επίθεση τουλάχιστον την τελευταία 20ετία κατέληγε να τη μαζεύει άρον άρον και ο αρμόδιος υπουργός να φεύγει με την ουρά στα σκέλια.
 
Η κυβέρνηση του Τσίπρα το ξέρει πολύ καλά αυτό και γι'αυτό προσπαθούν με ψέματα να καθησυχάσουν την οργή. Πραγματικά όμως πρόκειται για ένα ασφαλιστικό σφαγείο. Ας δούμε πως κωδικοποιεί τα μέτρα του νομοσχεδίου στην ιστοσελίδα του, ένας δικός τους – μέχρι πρότινος – ο Αλέξης Μητρόπουλος: 
Αυξάνει τον θεμελιωτικό χρόνο για πλήρη σύνταξη στα 20 έτη από 15 έτη.
 
Το νέο αυτό όριο, πάγιο αίτημα των δανειστών, είναι απαγορευτικό για τον μισό περίπου σήμερα ασφαλισμένο πληθυσμό της χώρας, με πρώτα θύματα τις γυναίκες και τους νέους, που, στα νέα δεδομένα της ανεργιογόνας, φτηνής και ευέλικτης αγοράς εργασίας, δύσκολα θα φτάνουν στην πολυπόθητη σύνταξη!
 
Χορηγεί την πλήρη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ ΜΟΝΟ με 40 χρόνια εργασίας στο 62ο έτος ηλικίας ή με 20 χρόνια στο 67ο, αποκλείοντας έτσι τους μισούς ασφαλισμένους από την πλήρη εθνική σύνταξη!
 
Καθιερώνει «εθνική» σύνταξη πολλών ταχυτήτων, αφού προβλέπει 20 περίπου διαφορετικά «είδη» «εθνικής» σύνταξης ανάλογα με το ύψος της. Έτσι στο νέο ασφαλιστικό τοπίο θα έχουμε «εθνική» σύνταξη των 384 ευρώ και 346 ευρώ με 20 ή 15 έτη εργασίας, αντιστοίχως, στο 67ο, αλλά και «εθνική» των 192 ευρώ και των 153 ευρώ για τους αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας πάνω και κάτω από 50%, αντιστοίχως!
 
Διατηρεί και για την εθνική σύνταξη την εξοντωτική ποινή ύψους 40% για όσους αναγκάζονται ή αποφασίζουν να εξέλθουν με μειωμένη σύνταξη στο 62ο έτος ηλικίας και θα λαμβάνουν «εθνική» σύνταξη ύψους 207,60 ευρώ!
 
Προς τα κάτω
Περιορίζει την προσωρινή σύνταξη μέχρι του ύψους δύο «εθνικών», δηλαδή στο ποσό των 768 ευρώ με κλιμακώσεις προς τα κάτω!
 
Καταργεί τα κατώτατα όρια της σύνταξης, με συνέπεια να χορηγούνται εφεξής χιλιάδες συντάξεις των 200-300 ευρώ!
 
Αυστηροποιεί απάνθρωπα τις συντάξεις χηρείας και διαζευγμένων, με ρυθμίσεις που προσκρούουν στις συνταγματικές διατάξεις περί προστασίας της οικογένειας.
 
Αυστηροποιεί περαιτέρω τις προϋποθέσεις της σύνταξης από διαδοχική ασφάλιση.
 
Κηρύσσει διωγμό κατά των αναπήρων, αφού χορηγεί αναπηρικές συντάξεις με τέσσερις κλίμακες (384, 288, 192 και 153 ευρώ) ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, ωσάν να μην είναι κοινό χαρακτηριστικό τους η αδυναμία εργασίας εντός ενός εργασιακού πεδίου, όπου ακόμη και οι πιο προσοντούχοι και υγιείς νέοι ξενιτεύονται αφού η εσωτερική αγορά της πλήρους και ασφαλισμένης εργασίας έχει καταρρεύσει!
 
Τιμωρεί εξοντωτικά την εργασία των συνταξιούχων με την πρωτοφανή παρακράτηση του 60% της σύνταξης!
 
Τριπλασιάζει τις εισφορές για επιτηδευματίες, επιστήμονες, αγρότες, σε συνθήκες κατάρρευσης της οικονομίας και των εισοδημάτων, κυρίως των νέων ασφαλισμένων!
 
Διατηρεί σε ισχύ την τριτομνημονιακή ρύθμιση για «πάγωμα» των κατωτάτων ορίων σύνταξης μέχρι το 2021, αφού «Μέχρι την 31.12.2021 τα κατώτατα όρια σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των οργανισμών κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, όπως αυτά προβλέπονται από τις οικείες καταστατικές και γενικές διατάξεις, διατηρούνται στο ύψος που ισχύει την 31.7.2015».
 
Καταργεί το ΕΚΑΣ, τον κοινωνικότερο θεσμό του Ελληνικού Συνταξιοδοτικού Συστήματος, μέχρι τα τέλη του 2019, με συνέπεια, από 1-1-2020, 350.000 σημερινοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ να περιπέσουν αυτόματα σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.
 
Στερεί το ΕΚΑΣ από τους νέους δικαιούχους κατωτάτων συντάξεων που παράγονται μαζικά στο νέο αντικοινωνικό ασφαλιστικό τοπίο.
 
Καθιστά σχεδόν απαγορευτικό το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια.
 
 

Φορολογήστε τους πλούσιους!

Με ένα νόμο, ένα άρθρο θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα μνημόνια. Τελικά με ένα νόμο και πολλά άρθρα, ασφαλιστικό και φορολογικό μαζί προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του τρίτου μνημονίου. Για “εκρηκτικό κοκτέιλ από 16 μέτρα -φορολογικά και ασφαλιστικά- τα οποία θα μειώσουν το διαθέσιμο εισόδημα κατά τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ μόνο μέσα στο 2016”, μιλά η Ναυτεμπορική (24/4) και συνεχίζει “ο τελικός λογαριασμός των μέτρων αυτού του νομοσχεδίου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 5,4 δισ. Ευρώ”.
 
Έτσι δίπλα στο τσεκούρι των συντάξεων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και δικαιωμάτων (αναλυτικά στο προηγούμενο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης), ένα φορολογικό «σοκ» περιμένει χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους. 
 
Οι αλλαγές είναι σαρωτικές. Η πρώτη επίθεση αφορά στο αφορολόγητο όριο. Η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 2.100 στα 1.800 ευρώ για όσους δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα, στα 1.900 ευρώ για όσους έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο και στα 2.000 ευρώ για όσους έχουν περισσότερα, διαμορφώνοντας το αφορολόγητο στα 8.182, 8.637 και 9.090 αντίστοιχα, από 9.545 ευρώ σήμερα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με αποδοχές της τάξης των 650 ευρώ το μήνα ή του δημόσιου τομέα με αποδοχές της τάξης των 757 ευρώ το μήνα, που ως τώρα καλύπτονταν από το αφορολόγητο, θα υποστούν επιβαρύνσεις μέχρι και 300 ευρώ το χρόνο. Αυτή κι αν είναι «προστασία των ασθενέστερων».
 
Το προκλητικό είναι ότι η κυβέρνηση, που πέρσι τέτοιο καιρό υποσχόταν την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, πανηγύριζε μέχρι πρόσφατα γιατί «δεν υπέκυψε στη μείωσή του στα 8.181 ευρώ όπως ζητούσαν οι δανειστές». Τελικά, και αυτό το αποδέχτηκε. Ούτε βέβαια αλλάζει κάτι σχετικά με το άδικο φορολογικό καθεστώς των «αυτοαπασχολούμενων» που εξαιρούνται από το αφορολόγητο. Έτσι εργαζόμενοι που αναγκάζονται να δουλεύουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών, τα γνωστά «μπλοκάκια», θα συνεχίσουν να στερούνται έστω κι αυτών των κουτσουρεμένων ρυθμίσεων πληρώνοντας φόρο από το πρώτο ευρώ.
 
Από εκεί και πέρα, το νομοσχέδιο καθιερώνει ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις με αύξηση των φορολογικών συντελεστών: στο 22% για ετήσιο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ, στο 29% από 20.000 έως 30.000 ευρώ, στο 37% από 30.000 μέχρι 40.000 και στο 45% από εκεί και πάνω. Ενώ παγιώνεται και αυξάνεται δραματικά η εισφορά αλληλεγγύης: από 0,7% στο 2,2% για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ, από 1,4% στο 5% για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ, από 2% στο 6,5% για εισοδήματα από 30.001 έως 40.000 ευρώ κλπ.
 
Επιβαρύνσεις
Πόσο «δικαιότερο» είναι μια ατομική επιχείρηση να φορολογείται με την ίδια κλίμακα με ένα μισθωτό, αυτό μόνο ο Τσακαλώτος το ξέρει. Oι μεγάλοι χαμένοι είναι οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα από 9.100 έως και 27.000 ευρώ. Οι επιβαρύνσεις τους θα φτάνουν τα 400 με 500 ευρώ. Ένας εργαζόμενος π.χ με εισόδημα 10.000 ευρώ θα πληρώσει διπλάσιο από πέρσι φόρο. Και όλοι ξέρουμε ότι εδώ βρίσκεται ο μεγάλος όγκος των χαμηλόμισθων εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Γιατί στο τεράστιο κομμάτι όσων οι αποδοχές δεν ξεπέρασαν ποτέ αυτή την κατηγορία, προστέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα, μετά τις άγριες μνημονιακές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις τα τελευταία χρόνια.
 
Η επίθεση συνεχίζεται και σε όσους έχουν αμοιβή τόσο από μισθό όσο και από «μπλοκάκι». Μέχρι σήμερα τα εισοδήματα αυτά φορολογούνταν ξεχωριστά. Στο εξής θα αθροίζονται και ο φόρος θα υπολογίζεται με την παραπάνω ενιαία κλίμακα. 
Ούτε ένα από τα προνόμια των πλουσίων -των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομήχανων- δε θίγεται με το νέο νομοσχέδιο.
 
Όλοι αυτοί θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν, όπως δεκαετίες τώρα, όλο το πλέγμα των μειωμένων συντελεστών, των φοροαπαλλαγών και των χαριστικών ρυθμίσεων που πρακτικά τους γλυτώνει από κάθε φορολογία.
 
Ανάλογη είναι η αντιμετώπιση της Εκκλησίας. Δε θα δει καμία αλλαγή στο προκλητικά ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της. Μπορεί ένας φτωχός να «τιμωρείται» επειδή έχει ένα σπίτι που νοικιάζει, αλλά η τεράστια εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία θα μείνει στο απυρόβλητο.
 
Ούτε ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι γίνεται «δικαιότερη κατανομή των βαρών» μέσα από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή των μερισμάτων από επιχειρηματικά κέρδη στο 15% από 10% σήμερα, μπορεί να πείσει. Όχι «μόνο» γιατί η φορολογία αυτή είναι πολύ χαμηλότερη και από τον κατώτατο συντελεστή του 22% που θα ισχύσει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
 
Αλλά και γιατί το πρόσφατο σκάνδαλο των Panama Papers έδειξε που γράφουν οι πλούσιοι τους νόμους και τι κάνουν τα λεφτά τους όταν θέλουν να φοροδιαφύγουν: οφ σορ που τα μεταφέρουν «νόμιμα» στους φορολογικούς παράδεισους αυτού του πλανήτη.
 
Για όλους αυτούς τους λόγους, αυτά τα νομοσχέδια πρέπει να μείνουν στα χαρτιά. Η κλιμάκωση των εργατικών αγώνων είναι η μόνη απάντηση στην επίθεση και η 48ωρη πανεργατική απεργία που έρχεται, μόνο η αρχή.