Εργατικό κίνημα
48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στα λιμάνια

Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν από την Πέμπτη 26 Μάη οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Την απόφαση πήραν η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), η Ένωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ (Πειραιά) και του ΟΛΘ (Θεσσαλονίκης), καθώς και ο Σύνδεσμος Εποπτών ΟΛΠ. Την Τετάρτη 25/5 στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στον ΟΛΠ πανλιμενική συγκέντρωση στην Κεντρική Αίθουσα εκδηλώσεων. Την Πέμπτη 26/5 στις 11πμ θα γίνει συγκέντρωση στην πλ. Καραϊσκάκη στον Πειραιά και πορεία στο Υπουργείο Ναυτιλίας.
 
Η ψήφιση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων την Κυριακή 22/5 οδήγησε στην κλιμάκωση των αποφάσεων από τη μεριά των συνδικάτων. Το Σαββατοκύριακο που συζητούνταν τα νέα μέτρα στη Βουλή, οι εργαζόμενοι και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη απείχαν από τις εργασίες τους. 
 
Στην κοινή ανακοίνωσή τους τα συνδικάτα επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση προχωράει ολοταχώς στην πώληση του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ και ΟΛΘ, παρά τις διαφωνίες των εργαζομένων, αλλά και του συνόλου των κοινωνικών φορέων. Ταυτόχρονα, παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις δεν έχει δώσει απάντηση στις θέσεις των εργαζομένων για τη διασφάλιση των θεσπισμένων εργασιακών σχέσεων παρά τη φραστική δέσμευση του πρωθυπουργού».
 
Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δίκιο να ανησυχούν για τι θέσεις εργασίας τους αφού η σύμβαση που έχει υπογραφεί με την κινέζικη πολυεθνική Cosco αναφέρει ότι μέσα σε 90 μέρες μπορεί να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί υπεργολαβίες. Αυτό μαθηματικά οδηγεί σε απολύσεις με τη χρησιμοποίηση εργατικού δυναμικού χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Υπάρχει ο φόβος ότι μέσα στον πρώτο μήνα θα οδηγηθούν εκτός δουλειάς 55 εργαζόμενοι. 
 
O Γιάννης Τσαλίμογλου από το ΔΣ της Ένωσης Λιμενεργατών δήλωσε στην ΕΑ: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τις υποσχέσεις της στους δανειστές καταστρέφοντας το κοινωνικό σύνολο, τους εργαζόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η δημιουργία του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων θα περίμενα να φέρει την παραίτηση του υπουργού Θοδωρή Δρίτσα αφού πολλές φορές είχε δηλώσει ότι θα το κάνει αν φτιαχνόταν τέτοιο ταμείο. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Χάρηκα με την παραίτηση της Κατριβάνου, έστω και την τελευταία στιγμή. Εμείς συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας ενάντια στο ξεπούλημα του λιμανιού, δεν πιστεύουμε στα ευχολόγια για τις εργασιακές σχέσεις».   
 
O Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε (διαβάστε τη ολόκληρη στο syntonismoskd.blogspot.gr) τονίζει ότι «Με απεργιακές κινητοποιήσεις Διαρκείας χρειάζεται να απαντήσουμε ενωμένα όλοι οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες και στα Λιμάνια για να μην αφήσουμε να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις… Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύναμη και φοβάται την μετωπική σύγκρουση με τα Συνδικάτα. Αυτό δείχνει η στάση της για τον τρόπο που ψήφισε το ασφαλιστικό και το πολυνομοσχέδιο τις προηγούμενες ημέρες… Απέναντι στα ψέματα της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος οι εργαζόμενοι προβάλουμε το δικό μας δρόμο. Και αυτό σημαίνει στην προμετωπίδα των εργατικών διεκδικήσεων να βάλουμε τη διαγραφή του χρέους».