Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία
Η ενημερωτική εγκύκλιος που κυκλοφόρησε το υπουργείο στις 4/7 και αφορά την εγγραφή των προσφυγόπουλων στα σχολεία, περιγράφει ουσιαστικά μία νομοθεσία που προϋπήρχε και δικαιώνει όλους τους εκπαιδευτικούς που επιμέναμε ότι η εγγραφή των προσφυγόπουλων τους στα σχολεία δεν είναι παράτυπη διαδικασία. Στην ουσία έπρεπε να είχε σταλεί από το Γενάρη. Το υπουργείο έχει ευθύνες γιατί σπαταλήθηκε πολύτιμος χρόνος αφήνοντας τα περιθώρια να αναπτυχθούν ρατσιστικά κωλύματα. Η εγκύκλιος βγήκε στο τέλος της σχολικής χρονιάς ενώ αν είχε ξεκινήσει νωρίτερα η διαδικασία, τα σχολεία θα ήταν έτοιμα από 1η Σεπτέμβρη.
Ωστόσο η εγκύκλιος δε λύνει τα ζητήματα. Όπως έχουμε από τους προηγούμενους μήνες δηλώσει, στα σχολεία χρειάζεται να δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής, να γίνουν προσλήψεις και όχι να λειτουργούν με κενά σε εκπαιδευτικούς και υποδομές. Γι' αυτό το αίτημα της ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική των μνημονίων που διαλύει το δημόσιο σχολείο.
Ακόμα και μετά την εγκύκλιο αβέβαιο είναι πώς θα γίνει στην πράξη η εγγραφή και η ένταξη των παιδιών στο σχολείο. Πώς θα έρθουν τα παιδιά στα σχολεία όταν είναι εγκλωβισμένα μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όταν φρουρούνται από τον στρατό και την αστυνομία, χωρίς να επιτρέπεται στα σωματεία και το κίνημα αλληλεγγύης να έχει πρόσβαση και να ενημερώσει τους γονείς; Μέχρι τώρα αυτή η διαδικασία έγινε από ενημερωτικές προσπάθειες σωματείων, εκπαιδευτικών της πρωτοβουλίας “Αθήνα πόλη Ανοιχτή”, της ΚΕΕΡΦΑ και αλληλέγγυων. Αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να το κάνει το υπουργείο.
Επίσης η πρόσβαση και η ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία συνδέεται άμεσα με το ζήτημα της στέγης αλλά και με το ζήτημα της πρόσβασης στη δημόσια Υγεία. Για παράδειγμα τα παιδιά χρειάζεται να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια και να εξεταστούν από παιδίατρο πριν γραφτούν στα σχολεία, όμως στο δήμο της Αθήνας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή παιδίατρος.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση πιέζεται. Από την άνοιξη ακόμα ξεκίνησε πρωτοβουλία εκπαιδευτικών που έβαζε το ζήτημα “καλοδεχούμενα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία” και απαιτούσε από την κυβέρνηση να σεβαστεί το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση, να γραφτούν στα σχολεία, να λειτουργήσουν με μόνιμους εκπαιδευτικούς και όχι με εθελοντές. Η πρωτοβουλία συγκέντρωσε υπογραφές από εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα. Τα αιτήματα υιοθετήθηκαν από πολλά συνδικάτα στην πρωτοβάθμια, από 27 ΕΛΜΕ, ενώ η ΔΟΕ πήρε ανάλογη απόφαση στο πρόσφατο συνέδριό της. Στις 9 Ιούνη έγινε η κινητοποίηση στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, όπου συνδικάτα, η ΚΕΕΡΦΑ, οι καταλήψεις στέγης προσφύγων απαίτησαν να ανοίξουν τα κλειστά κτίρια του δήμου, ανοιχτά σχολεία, ανοιχτά νοσοκομεία για τους πρόσφυγες. Στη συνέχεια με συνεργασία σωματείων από την Α’΄ βάθμια και τη Β' βάθμια εκπαίδευση, καταλήψεις στέγης, την ΚΕΕΡΦΑ, την πρωτοβουλία “Αθήνα πόλη Ανοιχτή, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες” άρχισαν να γράφονται τα παιδιά στα σχολεία του κέντρου της Αθήνας. Έτσι έφτασε ο Φίλης να καλέσει αυτή την Τετάρτη την ΟΛΜΕ για να συζητήσει το θέμα.
Η μάχη χρειάζεται να συνεχιστεί. Σαν εκπαιδευτικοί έχουμε μπροστά μας να επιβάλουμε ότι από την 1η Σεπτέμβρη θα ανοίξουμε τα σχολεία για όλα τα προσφυγόπουλα.
Ντίνα Γκαρανέ, ΔΣ Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, KEEΡΦΑ,
πρωτοβουλία “Αθήνα πόλη Ανοιχτή, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες”