Διεθνή
Μαρξισμός στο Λονδίνο

Το πενθήμερο φεστιβάλ Marxism 2016 που οργάνωσε το SWP στο Λονδίνο στις αρχές του μήνα ήταν μια ευκαιρία για την Αριστερά όχι μόνο στη Βρετανία αλλά διεθνώς να συζητήσει τις μεγάλες προκλήσεις της περιόδου. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Συνάντηση της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης στην οποία ανήκει το ΣΕΚ και ήρθε να συνοψίσει τις εμπειρίες.
 
Χαρακτηριστική από αυτή την άποψη ήταν η συζήτηση με τίτλο «Η πάλη ενάντια στη λιτότητα σε όλη την Ευρώπη» με ομιλήτριες τη Μαρία Στύλλου από την Ελλάδα, τη Βανίνα Τζουντιτσελί από τη Γαλλία και τον Ρίτσαρντ Μπόιντ-Μπάρετ από την Ιρλανδία. Οι εικόνες από την εκλογική επιτυχία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στο Δουβλίνο και το Μπέλφαστ ήρθαν να ανταμώσουν με τις μάχες στις απεργίες και στις πλατείες της Γαλλίας αλλά και με τις προκλήσεις που αναδεικνύουν οι δεξιές προσαρμογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Οι εμπειρίες από την Ελλάδα είχαν τη δική τους ξεχωριστή συζήτηση με ομιλητές τον Στάθη Κουβελάκη και τον Πάνο Γκαργκάνα. Παρά τις ορατές διαφορές ανάμεσα στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του πρώτου και τις δυνατότητες που υπογράμμισε ο δεύτερος, το πυκνό ακροατήριο έφυγε αποφασισμένο να συμπαρασταθεί στην αντίσταση των εργατών και της νεολαίας στην Ελλάδα ενάντια στα χτυπήματα της ΕΕ και τα ξεπουλήματα του Τσίπρα. Ο Πάνος Γκαργκάνας ήταν εισηγητής και λίγο πριν το κλείσιμο του φεστιβάλ, στη συζήτηση με θέμα «Ο Μαρξ, ένας επαναστάτης για τον 21ο αιώνα».
 
Αντιρατσιστικό κίνημα
Το αντιρατσιστικό και το αντιφασιστικό κίνημα απασχόλησαν όλες τις συζητήσεις. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η κοινή συμμετοχή του Πέτρου Κωνσταντίνου από την Ελλάδα, του Ντέιβιντ Άλμπριχ από την Αυστρία και του Φόλκαρντ Μόζλερ από τη Γερμανία στη συζήτηση με θέμα «Αντίσταση στο φασισμό και την άκρα δεξιά στην Ευρώπη». Με την προεδρική εκλογή να επαναλαμβάνεται στην Αυστρία και το AfD να προκαλεί στη Γερμανία, οι ελληνικές εμπειρίες για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν στο επίκεντρο.
 
Αυτή η συζήτηση συνεχίστηκε και στη διήμερη συνάντηση της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης, ως κύριο θέμα της πρώτης μέρας. Οι εργασίες άνοιξαν με τους συντρόφους του SWP να εισηγούνται για την κρίση μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία. Το ΣΕΚ έκανε την εισήγηση για το αντιρατσιστικό και το αντιφασιστικό κίνημα και την επόμενη μέρα οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές της Αιγύπτου άνοιξαν τη συζήτηση για το Ισλάμ και τη στάση της Αριστεράς. Οι εργασίες έκλεισαν με συζήτηση για τις δυνατότητες που έδειξαν οι εκλογές στην Ιρλανδία.
 
Για λίγες μέρες το Λονδίνο ήταν η πρωτεύουσα όχι μόνο της μεγαλύτερης κρίσης της ΕΕ και του καπιταλισμού ευρύτερα, αλλά και της αριστεράς που επιμένει αντικαπιταλιστικά.