Εργατικό κίνημα
Απεργία στο Μαρινόπουλο: “Την κρίση να πληρώσει η εργοδοσία”
Πετυχημένη ήταν η 24ωρη απεργία των εργαζόμενων του Μαρινόπουλου την Παρασκευή 22 Ιούλη. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου, ενώ συγκεντρώσεις-πορείες έγιναν και σε άλλες πόλεις, όπως στη Θεσσαλονίκη (μαζί με τους απεργούς στα σούπερ-μάρκετ Καρυπίδη).
Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής 22/7 οι εργαζόμενοι περιφρούρησαν την απεργία τους με συγκεντρώσεις έξω από τα καταστήματα. Απεργιακές φρουρές έγιναν στη Νέα Ιωνία, στο Γέρακα, στο Μαρούσι, στην Πέτρου Ράλλη, στη Σαλαμίνα, στη Λεωφόρο Αθηνών, στα Μέγαρα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στην Καβάλα, στη Λαμία, στην Αμμουδάρα (Ηράκλειο Κρήτης) κ.α.
Η Εργατική Αλληλεγγύη βρέθηκε στην περιφρούρηση στο κατάστημα Καρφούρ-Μαρινόπουλος στη Νέα Ιωνία. Από τις 6 το πρωί οι εργαζόμενοι ήταν στις πόρτες του μαγαζιού. Έφτιαξαν επί τόπου πανό με τα αιτήματά τους, ενώ δίπλα τους βρέθηκαν σύντροφοι από την τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΕΚ, από τη Λαϊκή Επιτροπή και από την αντικαπιταλιστική δημοτική κίνηση Εκτός Σχεδίου.
Ο Μάκης, εργαζόμενος για 10 χρόνια στο ψαράδικο του καταστήματος μας δήλωσε: «Εδώ και ένα χρόνο άρχισε η κάθοδος, να μην έχουμε πολλά εμπορεύματα, να φεύγουν πελάτες. Εδώ και ένα τετράμηνο δεν πληρωνόμαστε σωστά και στην ώρα μας. Αυτή τη στιγμή είναι ο δεύτερος μισθός που δεν έχουμε πάρει και πήραμε το δώρο σε δόσεις. Από τον ένα μισθό από αυτούς που εκκρεμούν πήραμε μόνο το 10%. Δεν έχουμε λεφτά να κινηθούμε, είναι θέμα επιβίωσης πλέον. Τα μαγαζιά πεθαίνουνε, εμείς θέλουμε τα μαγαζιά να έχουν πράγματα να δουλέψουν, θέλουμε δουλειά. Μας δημιουργεί ψυχολογικό πρόβλημα αυτή η εικόνα, να είσαι μέσα σε ένα μαγαζί, να θες να δουλέψεις και να μην μπορείς. Ζητάμε καταβολή των μισθών και να μην υπάρξει καμία απόλυση σε καμία περίπτωση».
Ο Χ. συνέχισε λέγοντας μας ότι «από τον Ιούνη έχουν σταματήσει να μας πληρώνουν κανονικά. Μας έχουν βάλει τμηματικά το ποσό του δώρου και μας χρωστάνε το 90% του μισθού του Ιουνίου. Τελειώνει τώρα και ο Ιούλιος, οπότε μπαίνουμε στους δύο μήνες που είμαστε σχεδόν απλήρωτοι. Από αυτό συνεπάγεται ότι όλα πάνε πίσω για μας. Οι υποχρεώσεις μας, τα δάνεια, ΔΕΗ, ΟΤΕ. Ούτε βενζίνες δεν μπορούμε να βάλουμε για να έρθουμε εδώ. Η κατάσταση μέσα στο μαγαζί είναι δύσκολη. Υπάρχει μεγάλη πίεση από πάνω προς τα κάτω, με έμμεσες απειλές. Ότι θα χάσουμε τη δουλειά μας αν απεργήσουμε, για να μην φωνάξουμε για τα δικαιώματά μας. Οι εργαζόμενοι αυτό που ζητάνε είναι διασφάλιση της εργασίας, ό,τι και να γίνει αύριο αυτή να συνεχίσει να υπάρχει και οι μισθοί μας να καταβληθούν όλοι για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας».
Συνεργείο της ΕΡΤ έφτασε για να καλύψει την κινητοποίηση. Ο Μιχάλης Βερβέρης από την εκλεγμένη Συντονιστική Επιτροπή μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή εξηγώντας τι ζητούν οι εργαζόμενοι.
“Όχι απολύσεις”
Κατά τις 9πμ οι απεργοί πήραν το πανό τους, οργανωμένα έφτασαν στο σταθμό του ηλεκτρικού μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της γειτονιάς για να κάνουν γνωστή την απεργία τους και κατευθύνθηκαν στην Ομόνοια όπου είχαν ορίσει την προσυγκέντρωση τους. Εκεί κατέφτασαν και άλλοι απεργοί. Στη συνέχεια όλοι μαζί διαδήλωσαν με συνθήματα προς το υπουργείο Εργασίας. «Θέλουμε δουλειά κι όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η εργοδοσία», «Θέλουμε δουλειά για όλο το λαό, όχι απολύσεις στο Μαρινόπουλο», «Δεν υποχωρούμε, αν δεν πληρωθούμε» ήταν μερικά από αυτά.
Στο υπουργείο Εργασίας είχαν καλέσει τη συγκέντρωση τα τέσσερα κλαδικά σωματεία που στηρίζουν τους εργαζόμενους (Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής) και όλες οι Επιτροπές Αγώνα που έχουν δημιουργηθεί. Η ηγεσία του επιχειρησιακού σωματείου του Μαρινόπουλου δεν κάλεσε στην απεργία, αφήνοντας ακάλυπτους τους εργαζόμενους, ενώ προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα εφησυχασμού τη χειρότερη στιγμή.
Στο υπουργείο πανό είχαν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια, η Ταξική Πορεία, η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, ενώ δέσποζε το μεγάλο κοινό πανό των Επιτροπών Αγώνα.
Πολλά ήταν τα μηνύματα στήριξης από σωματεία και συνδικαλιστές.
Εκπρόσωπος από το Athens Ledra χαιρέτισε τον αγώνα των εργαζόμενων του Μαρινόπουλου και είπε: «Πιστεύουμε ότι μέσα από τις εξελίξεις στον όμιλο Μαρινόπουλο και στον όμιλο Παρασκευαΐδη βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη συνέχεια του αγώνα. Ξέρετε πολύ καλά ότι ο όμιλος που εργάζεστε δραστηριοποιείται και στο δικό μας κλάδο. Και εκεί οι συνάδελφοί μας ζούνε την καθημερινότητα των 500 ευρώ, των ατομικών συμβάσεων, των συμβάσεων ομηρίας. Σε αυτά τα επίπεδα θέλουνε τους εργαζόμενους. Αυτά είναι τα σχέδιά τους. Από την πείρα μας, από τους αγώνες του κλάδου μας ξέρουμε πολύ καλά πλέον ότι τις επιχειρήσεις δεν τις ανοίγουν ούτε τις κλείνουν οι εργαζόμενοι. Τις επιχειρήσεις τις δουλεύουν οι εργαζόμενοι και παράγουν όλο τον πλούτο. Τα συμφέροντά μας δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα του εργοδότη. Τις επιχειρήσεις είτε τις έχουν ανοιχτές είτε κλειστές, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η κερδοφορία τους, ανεξάρτητα τον κλάδο, ανεξάρτητα τη χώρα. Τα μοναδικά μας όπλα είναι η αλληλεγγύη και η οργάνωση στα σωματεία μας, είναι οι μαζικές συλλογικές διεκδικήσεις».
Τη συμπαράσταση των εργαζόμενων του Αττικού μετέφερε και ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του σωματείου στο νοσοκομείο. Καταχειροκροτήθηκε ο Αλέξανδρος Μαρτζούκος από τη διοίκηση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών όταν ανέφερε ότι: «Θα είμαστε δίπλα σας σε όλους τους αγώνες στα δίκαια αιτήματά σας. Αν δεν μπορεί ο Μαρινόπουλος να κρατήσει τα μαγαζιά και να δουλέψετε, τότε το κράτος να πάρει την περιουσία του που απομύζησε τόσα χρόνια από εσάς και εμάς, και να κρατήσει τα μαγαζιά ανοιχτά». Χαιρέτισαν ακόμα συνδικαλιστές από τον Επισιτισμό, το Φάρμακο, το Πράκτικερ και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά.
Ψηφίσματα συμπαράστασης έστειλαν ακόμα ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ, το Σωματείο εργαζόμενων στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ), το Σωματείο εργαζόμενων στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ο Σύλλογος εργαζόμενων του Παίδων Πεντέλης.
Αντιπροσωπεία των εργαζόμενων ανέβηκε στο υπουργείο όπου συνάντησε το Γενικό Γραμματέα, Ανδρέα Νεφελούδη. Κάτω από την πίεση των εργαζόμενων ο ΓΓ του υπουργείου αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα παρέμβει για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα μέχρι την Παρασκευή 29 Ιούλη. Η αντιπροσωπεία ζήτησε να παρθούν μέτρα στήριξης των απλήρωτων εργαζομένων και των οικογενειών τους, όπως δωρεάν μεταφορά στις αστικές συγκοινωνίες, εκπτώσεις και απαλλαγές από τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, έκτακτο επίδομα κ.ά.
Να γίνει “κοινωνικό παντοπωλείο” με εργατικό έλεγχο
Σε νέα σύσκεψη προσανατολίζονται οι Επιτροπές Αγώνα των εργαζόμενων του ομίλου Μαρινόπουλου για να συζητήσουν τη συνέχεια του αγώνα τους μετά την 24ωρη απεργία. Η ημερομηνία δεν είχε ανακοινωθεί μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο.
Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι κινήσεις αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους. Ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια κυκλοφορεί ψήφισμα και κείμενο υπογραφών σε όλους τους εργατικούς χώρους για τη στήριξη των αγωνιζόμενων εργαζόμενων.
Το κείμενο αναφέρει: “Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στο Μαρινόπουλο και απαιτούμε από την εργοδοσία: την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων. Να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων.
Να αναλάβει το κράτος
Η κυβέρνηση να πάψει να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Απαιτούμε να επιβάλλει ότι η εργοδοσία θα πληρώσει για την καταλήστευση της επιχείρησης, με όποιον τρόπο χρειαστεί, ακόμη και με τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των εργοδοτών. Αν οι εργοδότες δεν μπορούν, να αναλάβει το κράτος να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και να κάνει τον Μαρινόπουλο «Κοινωνικό Παντοπωλείο»”.
Ανακοίνωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους έχει κυκλοφορήσει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι η καλύτερη λύση για τους εργαζόμενους είναι η: “Λήψη μέτρων για άμεση λειτουργία των καταστημάτων με δημόσιο – κοινωνικό έλεγχο με ποιοτικά και φθηνά προϊόντα για το λαό. Εθνικοποίηση-κρατικοποίηση των επιχειρήσεων που τις εγκαταλείπουν οι καπιταλιστές, χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο”.