Συνεντεύξεις
Συνέντευξη με τον Τζαβέντ Ασλάμ: “Όταν αγωνίζεσαι υπάρχουν αποτελέσματα”
Εκδιώχθηκε τελικά ο πρέσβης της Πακιστανικής πρεσβείας και οι δυο γενικοί γραμματείς μετά από αγώνα 11 μηνών συνεχούς παρουσίας και κινητοποιήσεων της Πακιστανικής Κοινότητας έξω από την πρεσβεία. Ήταν μια διαρκής κινητοποίηση με εκατοντάδες συμμετέχοντες και την στήριξη του συνόλου σχεδόν των Πακιστανών που ζουν στην Ελλάδα.
Υπό την διοίκηση του προηγούμενου πρέσβη και την εποπτεία των γενικών γραμματέων η Πακιστανική πρεσβεία είχε μετατραπεί σε άνδρο εκβιαστών και τραμπούκων με χιλιάδες ευρώ κάτω από το τραπέζι σε δωροδοκίες και φακελάκια.
Η μάχη της Πακιστανικής Κοινότητας ενάντια στους εκβιαστές της πρεσβείας και στους μπράβους της ξεκίνησε με καταγγελίες αλλά μετά την αδιαφορία των αρχών και κυρίως μετά από τις απειλές και τις επιθέσεις των μπράβων σε κόσμο που αντιδρούσε στους εκβιασμούς γρήγορα εξελίχθηκε σε μια συνεχή κινητοποίηση. Καθημερινές συγκεντρώσεις και πικετοφορίες έξω από την πρεσβεία, συλλήψεις και ΜΑΤ, Κυριακάτικες διαδηλώσεις εκατοντάδων και χιλιάδων στο κέντρο της Αθήνας, μια διαρκής κινητοποίηση που ενέπλεξε το σύνολο σχεδόν των Πακιστανών σε αυτή τη χώρα, αλλά και πάρα πολλούς ντόπιους που έδωσαν την συμπαράστασή τους και στήριξαν την Πακιστανική Κοινότητα στην σκληρή αυτή μάχη.
“Πρώτα απ' όλα θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι ήταν δίπλα μας σε αυτόν τον αγώνα. Ειδικά η ΚΕΕΡΦΑ και το ΣΕΚ με την παρουσία τους στις κινητοποιήσεις μας, αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τις ανακοινώσεις της μας βοήθησαν να καταφέρουμε αυτή την σημαντική νίκη”, τόνισε μιλώντας στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Τζαβέντ Ασλάμ επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας.
“Όλοι μας έλεγαν πως αυτό που ζητάμε και που παλεύουμε δεν πρόκειται να γίνει. Εμείς επιμείναμε με αγώνα. 11 μήνες ήταν πάρα πολύ δύσκολοι για εμάς αφού σχεδόν 30 φορές είχαμε συλλήψεις. Μείναμε πολλά βράδια σε αστυνομικά τμήματα, δυο φορές ο γραμματέας μας έκανε μηνύσεις και μάλιστα η μία από αυτές τις μηνύσεις δικάζεται τώρα στις 20 Σεπτέμβρη.
Η προσπάθειά τους ήταν να σπάσουν την καθημερινή διαμαρτυρία. Ότι και αν κάνανε δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τη διαμαρτυρία μας και την παρουσία μας έξω από την πρεσβεία. Συνεχίσαμε και νικήσαμε. Ο πρέσβης και οι δυο γραμματείς φύγανε από εδώ.
Αυτό είναι ένα μήνυμα για όλο τον κόσμο. Για κάθε κοινότητα, για κάθε έναν που παλεύει πως όταν αγωνίζεσαι υπάρχουν αποτελέσματα. Αυτό είναι ένα βασικό συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε από αυτή τη μεγάλη μάχη που έδωσε η Πακιστανική Κοινότητα.
Ο καινούριος πρέσβης με το που ήρθε από την πρώτη μέρα στα 20 λεπτά που έκατσε στην πρεσβεία μας πήρε τηλέφωνο να συναντηθούμε. Εμείς βρισκόμασταν απ' έξω με την ντουντούκα μας και αμέσως αναγκάστηκε να μας συναντήσει. Εμείς λέμε πως η πρεσβεία είναι δίκη μας, των Πακιστανών. Δεν έχουμε πόλεμο με την πρεσβεία, αλλά έχουμε πόλεμο με οποιονδήποτε πρέσβη ή γραμματέα είναι διεφθαρμένος και βρώμικος.
Όμως οι εκβιασμοί και τα λαδώματα συνεχίζονται. Ακόμα και σήμερα έχουμε καταγγελίες για κυκλώματα εκβιαστών στην πρεσβεία ή γύρω από την πρεσβεία. Ο καινούριος πρέσβης λέει πως δεν πρόκειται να επιτρέψει στα κυκλώματα να συνεχίζουν τους εκβιασμούς και πως αν δεν μπορέσει να αντιμετωπίσει την διαφθορά θα πάρει τη βαλίτσα του και θα φύγει αλλά το πρόβλημα είναι πολύ βαθύ και θέλει σοβαρή αντιμετώπιση και όχι μόνο λόγια. Ακούμε με ανοιχτό μυαλό και με θετική σκέψη αλλά θέλουμε και πράξεις.
Ξέρουμε πολύ καλά πως τα κυκλώματα και οι εκβιαστές συνεχίζουν και πως θέλει σκληρή σύγκρουση από την μεριά της πρεσβείας για να τους αντιμετωπίσει. Τα πρώτα βήματα είναι θετικά από την μεριά της πρεσβείας και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά με το πισωγύρισμα των κυκλωμάτων, αλλά δεν έχουμε τελειώσει και χρειάζεται συνεχής αγώνας”.
Τζαμί της Αθήνας: Ένας μεγάλος και δίκαιος αγώνας.
Σχετικά με την προώθηση από την κυβέρνηση στη Βουλή των διατάξεων χωροθέτησης για την δημιουργία Μουσουλμανικού Τεμένους και στην Αθήνα, την μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που δεν έχει επίσημο χώρο λατρείας για τους μουσουλμάνους κατοίκους της που ξεπερνάνε τους 400.000 ο Τζαβέντ Ασλάμ ανέφερε:
“Η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας και όλοι οι μουσουλμάνοι που ζουν εδώ έχουμε πάρα πολλές, εκατοντάδες φορές αναφερθεί σε αυτό το ζήτημα. Έπρεπε να έχουμε τζαμί, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε κάθε πόλη που υπάρχουν μουσουλμάνοι. Όπως έχουμε εκκλησίες για όσους είναι χριστιανοί, έτσι θα έπρεπε να έχουμε τζαμιά για τους μουσουλμάνους. Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν τζαμιά. Και όχι μόνο ένα, υπάρχουν πόλεις της Ευρώπης με πολλά τζαμιά ανάλογα με τον πληθυσμό των μουσουλμάνων στην κάθε πόλη. Όπου χρειάζεται, όπου υπάρχει ανάγκη λόγο του πληθυσμού υπάρχει τζαμί. Το να φτιαχτεί τζαμί στην Ελλάδα είναι καλό. Δείχνει πως υπάρχουν δικαιώματα και πως το κράτος σέβεται τους ανθρώπους που ζουν στη χώρα ανεξαρτήτως θρησκείας. Είναι πρόβλημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα να μην υπάρχει τζαμί. Άλλωστε το λέει και το Σύνταγμα του ελληνικού κράτους.
Η πρόσφατη εξέλιξη είναι θετική. Οι 400.000 μουσουλμάνοι που ζουν στην Αττική έχουμε ανάγκη το τζαμί. Γι' αυτό ζητάμε να προχωρήσουμε πιο πέρα από τα λόγια στη δημιουργία, στο χτίσιμο του τζαμιού. Και όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε κάθε πόλη που υπάρχουν μουσουλμάνοι και που δεν μπορούν λόγο απόστασης να έρχονται στον Ελαιώνα, να τους δοθεί η δυνατότητα να έχουν αξιοπρεπείς χώρους προσευχής.
Όσο για τα έκτροπα που έκαναν οι χρυσαυγίτες στην Βουλή είναι άλλη μια απόδειξη για το ότι δεν πρόκειται για νόμιμο πολιτικό κόμμα αλλά για ρατσιστές και φασίστες. Αυτοί που κρατάνε μαχαίρια και ρόπαλα δεν έχουν κανένα λόγο να βρίσκονται μέσα στη Βουλή αλλά η θέση τους είναι στη φυλακή”, τόνισε ο Επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας μιλώντας στην Εργατική Αλληλεγγύη.
Ο Τζαβεντ Ασλαμ, ηγέτης της Πακιστανικής Κοινότητας,
μίλησε στον Κυριάκο Μπάνο