Σχόλια και γράμματα
Αίγινα: Θυσία στο βωμό των σκαφάτων

Τεράστια οργή έχει προκαλέσει το έγκλημα της Αίγινας όπου ο οδηγός σκάφους Θρασύβουλος Λυκουρέζος (ξάδερφος του γνωστού μεγαλοδικηγόρου) έπεσε με ταχύτητα σε μικρή τουριστική λάντζα, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι 5 ετών και τραυματίζοντας άλλους πέντε.  
 
Σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων, το σκάφος του Λυκουρέζου έτρεχε κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς και μάλιστα σε ένα στενό περίπου μισό μίλι,  μεταξύ Πέρδικας και Μονής Αίγινας. Άλλωστε η μικρή λάντζα κόπηκε στα δύο, τη στιγμή της σύγκρουσης το κοριτσάκι πετάχτηκε στον αέρα και όταν ο πατέρας του προσπάθησε το σώσει, πέφτοντας στην θάλασσα και αυτόν το ταχύπλοο τον χτύπησε. Ο Λυκουρέζος στη συνέχεια εγκατέλειψε τους ανθρώπους που είχε χτυπήσει θανάσιμα, έφυγε με ένα φουσκωτό και πήγε σε συγγενικό σπίτι. Αργότερα τον συνέλαβαν λιμενικοί του Λιμεναρχείου Αίγινας. 
 
Και όμως παρά την εγκληματική ενέργεια και την εγκατάλειψη των θυμάτων, είναι σκάνδαλο το γεγονός ότι λόγω διαφωνίας μεταξύ ανακρίτριας και εισαγγελέως σχετικά με την προφυλάκιση ή μη του 77χρονου χειριστή του ταχύπλοου, δεν προφυλακίστηκε και  βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Και δεν είναι το μόνο σκάνδαλο. Είχαν προηγηθεί οι δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας που κάλυπταν την οικογένεια του Λυκουρέζου, ενώ το Λιμενικό καθυστέρησε να κάνει οποιαδήποτε σύλληψη. 
 
Το θαλάσσιο έγκλημα αποτελεί ένα δείγμα της ασυδοσίας που χαρακτηρίζει τους πλούσιους με τα σκάφη που αλωνίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες τα νησιά και την ασυλία την οποία απολαμβάνουν από τις αρχές. Η ταχύτητα με την οποία τρέχουν μέσα στη θάλασσα και μάλιστα σε μικρή απόσταση από την ακτή, σε παραλίες που γεμίζουν από λουόμενους τους καλοκαιρινούς μήνες είναι καθημερινό φαινόμενο. Η ανοχή που δείχνει το λιμενικό απέναντι σε όλους αυτούς που δήθεν φέρνουν “πλούτο” και “ανάπτυξη” στα νησιά είναι εγκληματική. 
 
Το αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής αδιαφορίας στο βωμό της ανάπτυξης του τουρισμού δίνει το πράσινο φως σε κάθε είδους σκαφάτους -εφοπλιστές, επιχειρηματίες, διάσημους- να περιφρονούν προκλητικά και εγκληματικά τους φτωχούς λουόμενους ή τους παραθεριστές που το πολύ πολύ να ανέβουν σε καμιά λάντζα. 
 
Στην Κω, κανάλια και τοπικοί άρχοντες πανηγύριζαν για την άνοδο του τουρισμού των σκαφάτων, καθώς μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία πολλά κότερα ζητούσαν να ελλιμενιστούν στις μαρίνες του νησιού. 
 
Ο απλός κόσμος στην Αίγινα και σε κάθε νησί που αναζητά λίγη δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες στις παραλίες, γνωρίζει πολύ καλά ποιος ευθύνεται για αυτού του είδους τα εγκλήματα. Χρόνια τώρα, αλλά ιδιαίτερα την περίοδο των Μνημόνιων, οι κυβερνήσεις κάνουν τα πάντα για την εξυπηρέτηση της τουριστικής βιομηχανίας βαφτίζοντας την ασυδοσία των αφεντικών του κλάδου «αναπτυξιακή πολιτική». Την ίδια πολιτική συνεχίζει και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα  ακόμα και με ιδιωτικοποιήσεις που δίνουν φιλέτα στους «βαρόνους του τουρισμού». Είναι ένα ακόμα δείγμα της κατάντιας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αναζητά συναινέσεις στον κόσμο των εφοπλιστών σε βάρος της εργατικής τάξης που παράγει τον πλούτο τους.