Πολιτισμός
Μια ξεχωριστή παράσταση Καλλιτεχνών με Αναπηρία

Μια ξεχωριστή παράσταση παρουσιάζει η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016 στις 8:30μμ στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Δήμου Κορυδαλλού "Θανάσης Βέγγος". Πρόκειται για μια παράσταση που διεκδικεί την άρση του θεσμικού ρατσιστικού όρου της "αρτιμέλειας" του Προεδρικού Διατάγματος 370 που απαγορεύει την πρόσβαση των ανάπηρων καλλιτεχνών στην εισαγωγή στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης και Χορού.  
 
Μέσα από τη θεατρική δράση οι συντελεστές του μοναδικού επαγγελματικού θεάτρου στην Ελλάδα που αποτελείται από ηθοποιούς με αναπηρία στην κύρια σύνθεσή του, του Θεάτρου Ατόμων με Αναπηρία (ΘΕ.ΑΜ.Α.) που συμμετέχει στην Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, παρουσιάζουν το αρχαιότερο σωζόμενο δράμα (472 π.Χ.) του Αισχύλου «Πέρσες», σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου.
Κορυφαία Χορού η ερμηνεύτρια της λαϊκής προφορικής παράδοσης Γιώτα Βέη.
 
“Η τάση του δραματικού ποιητή να κινείται από την αρχικά προφορική ποίηση προς τη συμβατικά καλούμενη «οπτική» ποίηση, αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή των Περσών”, τόνισε στην ανακοίνωση της Κίνησης. “Η αόριστη ανησυχία εξελίσσεται επί της σκηνής σε πραγματικό γεγονός. Το αποτέλεσμα της ναυμαχίας της Σαλαμίνας σκορπά το θρήνο στην Περσία κι ο Αισχύλος, περιγράφοντας την κορύφωσή του στη «βάρβαρη» χώρα, επιβάλλει λογοτεχνικά την πρώτη σωζόμενη αντιπολεμική πράξη. Ο σεβασμός σε ό,τι «ξένο» αποτελεί το πρώτο βήμα για την ισότιμη αποδοχή του…”
 
Η παράσταση που έκανε πρεμιέρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου στις 13 και 14 Ιούλη  στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και θα συμμετέχει και στο Φεστιβάλ "Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2016" Δήμου Κορυδαλλού, είναι μια ξεκάθαρη καταγγελία απέναντι στην ρατσιστική απαγόρευση της εισαγωγής των Ανάπηρων στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης της χώρας.