Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Συγκλονιστική η κατάθεση του Αμπουζίντ Εμπάρακ
Η 83η ημέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε με τη συγκλονιστική κατάθεση του Αιγύπτιου αλιεργάτη που έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης από χρυσαυγίτες τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012. Ο Αμπουζίντ Εμπάρακ περιγράφει: «Ήρθα από την Αίγυπτο στην Ελλάδα πριν περίπου 5 χρόνια. Είχα την ευθύνη για τα 3 παιδιά μου, τη μητέρα μου, τα αδέλφια μου. Τώρα έχω 5 παιδιά. Όλοι είναι στην Αίγυπτο.
Πριν την επίθεση έμενα στο σπίτι του Αμπού Χαμέντ Σαάντ και των αδελφών του (Αμπού Χαμέντ Μοχάμεντ και Αμπού Χαμέντ Αχμέντ). Δεν είχα βρει ακόμα δουλειά.
Τις τελευταίες 10 μέρες πριν την επίθεση κοιμόμουν κάθε βράδυ γύρω στις 11 στην ταράτσα, επειδή έκανε ζέστη. Γύρω στις 2.30-3.00 τα ξημερώματα, κι ενώ ήμουν όλος καλυμμένος με την κουβέρτα, με χτύπησαν στο γόνατο 2-3 φορές. Δεν είχα ακούσει τίποτα πιο πριν. Έβγαλα την κουβέρτα από το πρόσωπό μου και είδα σε όλη την ταράτσα περίπου 15 με 17 μαυροφορεμένα άτομα. Με χτύπησαν αμέσως στο πρόσωπο με έναν μεταλλικό σωλήνα. Άρχισαν να με χτυπάνε σε όλο το σώμα. Όποιος είχε μεταλλικό σωλήνα χτυπούσε με το σωλήνα, όποιος είχε ξύλινο κοντάρι με το κοντάρι, όποιος δεν είχε τίποτα με τα πόδια. Δεν πρόλαβα να αμυνθώ, άρχισαν να με χτυπάνε σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και όλο αυτό κράτησε μόλις 2-3 λεπτά.
Τότε ήξερα 15 λέξεις ελληνικές. ‘Πάμε’ ήταν μια απ’ αυτές, και άκουσα το βράδυ εκείνο να τη λένε όταν νόμισαν ότι πέθανα. Δεν κουνιόμουν, είχα παντού χτυπήματα, ήμουν σαν πεθαμένος. Αν ήξεραν ότι ήμουν ζωντανός δε θα με άφηναν. Κινούνταν όλοι μαζί.
Φαινόταν να υπάρχει σχέδιο, όταν πάει κάποιος να σκοτώσει ξέρει πού πάει, ποιος είναι εκεί..
Όταν συνήλθα, ήμουν στο νοσοκομείο. Λιποθύμησα ξανά και ξύπνησα σε άλλο νοσοκομείο. Πέρασαν πολλές μέρες, περίπου 15. Δεν ήμουν σε θέση να καταλάβω σε ποιο νοσοκομείο ήμουν. Είχα σπασμένα δόντια, ράμματα στα χείλη, πληγές στο κεφάλι, έβαλα λάμες στη γνάθο, έχω πόνους στην κοιλιά, πρόβλημα στο συκώτι, πρόβλημα στα νεύρα, πονάω παντού. Για μήνες έτρωγα με καλαμάκι. Τώρα, δεν έχω πια δύναμη να εργαστώ. Όποτε πιάνω μια δουλειά, δουλεύω 3 μέρες και μετά κάθομαι μια βδομάδα γιατί δεν αντέχω. Δεν μπορώ να σταθώ χωρίς να στηρίζομαι κάπου πάνω από 5 λεπτά, δεν μπορώ να περπατήσω πάνω από 15 λεπτά. Βάρος δεν μπορώ να σηκώσω. Δυσκολεύομαι να φάω. Ξεχνάω γρήγορα, δε συγκεντρώνομαι, μερικές φορές χάνομαι.
Μετά την επίθεση έμαθα ότι αυτοί είχαν έρθει πιο πριν και είχαν απειλήσει τον Αχμέντ: ‘θα σας σκοτώσουμε απόψε’, είχαν πει. Έσπασαν και τα αυτοκίνητά μας, του Αχμέντ και του Σαάντ. Δεν είχαμε διαφορές με κανέναν. Εμένα κανείς δε με γνώριζε. Ο Αχμέντ είπε ότι είναι η Χρυσή Αυγή. Πιστεύω ότι έχουν πρόβλημα με όλους τους αλλοδαπούς. Ξέρω δηλαδή ότι χτυπάνε τους ξένους, ότι θέλουν να τους διώξουν ή να τους σκοτώσουν.
Πριν από την επίθεση δε φοβόμουν, άλλωστε κοιμόμουν στην ταράτσα. Τώρα φοβάμαι, και όχι μόνο εγώ, όλοι οι ξένοι. Δυσκολεύομαι πλέον να ζήσω και να στέλνω λεφτά στα παιδιά μου. Ό,τι μπορώ κάνω αλλά δε φτάνουν.
Έχουν έρθει να βρουν τον Αχμέντ με σκοπό “να τα βρούμε”. Δεν τους απάντησε. Ούτε εγώ θα δεχόμουν “να τα βρούμε”. Μένω στην Ελλάδα για να βρω το δίκιο μου. Θα καθίσω μέχρι να τιμωρηθούν αυτοί που με σκότωσαν. Θέλω να δικαιωθώ».
"Η μόνη διαφορά με την επίθεση στο Φύσσα ήταν ότι το θύμα έζησε"
Ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης της δολοφονικής επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στις 9/9 (83η ημέρα), με την κατάθεση του Αμπουζίντ Εμπαράκ. Η εξέτασή του ολοκληρώθηκε στις 12/9, ενώ στις 13/9 σχολιάστηκε από την Πολιτική Αγωγή και την υπεράσπιση (84η και 85η ημέρα).
Η Πολιτική Αγωγή τόνισε την αξιοπιστία του μάρτυρα, βασιζόμενη στην παραστατικότητα και σταθερότητα της περιγραφής του, στο φωτογραφικό υλικό στο οποίο αναγνώρισε τον εαυτό του σε ημιθανή κατάσταση και το γεγονός ότι δεν προσπάθησε να κρύψει τίποτα σχετικά με τα νομιμοποιητικά του έγγραφα, παρόλο που η υπεράσπιση προσπάθησε να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες εναντίον του.
Η κατάθεση του Αμπουζίντ ξεκαθαρίζει τις συνθήκες της επίθεσης: η πρόσβαση στην ταράτσα είναι εύκολη και ταυτόχρονα ο δρόμος έχει ορατότητα προς αυτήν. Το τάγμα που κάνει την επίθεση αποτελείται από πολλά άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων οπλισμένα με ξύλα, ένας τουλάχιστον κρατά μεταλλικό σωλήνα. Ο ξυλοδαρμός του θύματος διαρκεί λίγο και έχει την πρόθεση να το σκοτώσει, κάτι που φαίνεται από τα όπλα, τον τρόπο, τα σημεία στα οποία χτυπήθηκε, το ότι δεν είχε τη δυνατότητα να αμυνθεί, διότι ήταν αργά το βράδυ και κοιμόταν. Τέλος, το γεγονός ότι τον εγκατέλειψαν μόνο όταν σταμάτησε να κινείται και πίστεψαν ότι έχει πεθάνει. Στη συνέχεια οι δράστες επιχειρούν να χτυπήσουν και τους υπόλοιπους ένοικους του σπιτιού και καταστρέφουν τα αυτοκίνητα των συγκατοίκων του Αμπουζίντ. Σπάνε μόνο αυτά σε όλη την οδό, πράγμα που δείχνει ότι γνώριζαν λεπτομέρειες για τα υποψήφια θύματά τους πριν την επίθεση: ήταν μια σχεδιασμένη επιχείρηση.
Η Πολιτική Αγωγή επισήμανε επίσης και μια ακόμη διάσταση της επίθεσης στον Αμπουζίντ Εμπαράκ: τη συντονισμένη προσπάθεια της ίδιας της υπεράσπισης να τον τσακίσει μέσα στο δικαστήριο. Προσπάθησε να τον μειώσει ηθικά ρωτώντας τον γιατί ταλαιπωρεί την οικογένειά του παραμένοντας στην Ελλάδα. Τον απείλησε ισχυριζόμενη ότι είναι ψευδομάρτυρας. Προσπάθησε να τον παραπλανήσει, εκμεταλλευόμενη την ανάγκη διερμηνείας, με μακρόσυρτους συνειρμούς και σπάζοντας την κατάθεσή του σε κομματάκια. Είχε το θράσος να τον κάνει από θύμα θύτη, υπονοώντας ότι δεν έβρισκε δουλειά γιατί είχε παράνομες ασχολίες, είτε λέγοντας ευθέως ότι διέπραξε αδίκημα που χειρουργήθηκε ανασφάλιστος! Ούτε λίγο ούτε πολύ, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, τον ρώτησε πως τολμάει να ζητάει δικαιοσύνη και να έχει παιδιά, ένας φτωχός μετανάστης με αδυναμία να εργαστεί!
Ρατσιστικό παραλήρημα
Για την επίθεση, η υπεράσπιση επικαλέστηκε μια σειρά απίστευτα σενάρια: αντιδικία με πρώην αφεντικά, στημένη επίθεση για να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης άδειας παραμονής, διακινητής που δεν πληρώθηκε, βεντέτα ομοεθνών κλπ. Ισχυρίστηκε ότι η επίθεση δεν ήταν δολοφονική, μιας και το θύμα ζει! Ότι τα χτυπήματα δεν είναι σοβαρά γιατί... δε φαίνονται στο πρόσωπό του ύστερα από 4 χρόνια! Δεν παρέλειψε φυσικά να συνοδεύσει τους ισχυρισμούς της με ένα ρατσιστικό παραλήρημα, αποτέλεσμα όχι μόνο της προσπάθειας των δικηγόρων των φασιστών να συγχύσουν το μάρτυρα, αλλά των ίδιων των απόψεών τους γι’ αυτόν και ενδεικτικό της αξίας που (δεν) δίνουν στα λεγόμενά του. Όταν η Πολιτική Αγωγή επισήμανε την ιδεολογική βάση των επιθέσεων, η υπεράσπιση αντέδρασε, χωρίς βέβαια να πείθει κανέναν.
Τέλος, η Πολιτική Αγωγή τόνισε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις υποθέσεις της δίκης σαν μια σειρά από «τυχαία» γεγονότα και επισήμανε τις ομοιότητες της επίθεσης στους Αιγυπτίους με την επίθεση στην παρέα του Παύλου Φύσσα, από την αριθμητική υπεροχή και την ταχύτητα, μέχρι την προγενέστερη οργάνωση και το σχεδιασμό. «Το μόνο τυχαίο», τονίστηκε χαρακτηριστικά, «είναι ότι το θύμα έζησε».
Η 85η ημέρα έκλεισε με το ξεκίνημα της κατάθεσης του Αμπου Χαμέντ Σαάντ, του ενός από τα τρία αδέλφια που φιλοξενούσαν τον Αμπουζίντ. Ο Σαάντ, που βρίσκεται στην Ελλάδα από το 1997, περιέγραψε την επίθεση όπως την έζησε αυτός: η ομάδα των φασιστών, αφού άφησε το πρώτο θύμα της μισοπεθαμένο, κατέβηκε από την ταράτσα στο σπίτι προσπαθώντας να εισβάλει. Έσπασε το τζάμι της πόρτας, επιχείρησε να ανοίξει τις ασφάλειες των παραθύρων ανεπιτυχώς, άδειασε έναν πυροσβεστήρα μέσα στο σπίτι. Κατέβηκε στο δρόμο και κατέστρεψε τα αυτοκίνητα των αλιεργατών και την τρίκυκλη μηχανή τους. Τέλος, απομακρύνθηκε.
Η εξέτασή του συνεχίζεται στη δικάσιμο της 19/9, στην οποία υποχρεώνονται, με απόφαση της έδρας, να βρίσκονται στην αίθουσα όλοι οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης για να αναγνωριστούν.
Όλοι στο Εφετείο 19/9
Ο Σεπτέμβρης κλείνει με 3 ακόμη δικάσιμους στο Εφετείο: 19, 23 και 27/9. Επίσης ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Οκτώβρη, με δύο συνεδριάσεις στον Κορυδαλλό (11 και 24/10) και επτά στο Εφετείο: 5, 7, 13, 14, 18, 20, 31/10.
Συνεχίζουμε δυναμικά την παρουσία μέσα κι έξω από το δικαστήριο στο πλευρό των Αιγύπτιων αλιεργατών ακολουθώντας το παράδειγμα της Μάγδας Φύσσα που βρέθηκε δίπλα στον Αμπουζίντ Εμπάρακ. Ξεκινάμε από το μεγάλο αντιφασιστικό τριήμερο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα που ολοκληρώνεται με αντιφασιστική απεργία και συγκέντρωση στη δικάσιμο της Δευτέρας 19/9.