Ένα ακόμα βήμα για το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Την Τετάρτη 14/9 η κινέζικη εταιρία CMEC υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με επένδυση ύψους 600 εκ. ευρώ με τη ΔΕΗ. Ο σκοπός είναι η κατασκευή λιγνιτικής μονάδας για παραγωγή ρεύματος στη Μελίτη της Φλώρινας. Με άλλα λόγια η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μπαίνει πλαγίως και από το πεδίο της παραγωγής. Ο Τσίπρας χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» τη συμφωνία αυτή, που είναι η μεγαλύτερη κινέζικη επένδυση στην Ελλάδα, πιο μεγάλη κι από αυτήν της COSCO.
Παράλληλα, η κυβέρνηση και ο όμιλος της ΔΕΗ προσπαθούν να υλοποιήσουν το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης στο οποίο αντιστάθηκαν οι εργαζόμενοι το περασμένο καλοκαίρι, μπλοκάροντας δύο φορές τη συνέλευση των μετόχων. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το Μάιο προβλέπει ξεκίνημα των δημοπρασιών στο τέλος Σεπτέμβρη, προκειμένου να ξεκινήσει η σταδιακή μείωση του ποσοστού της αγοράς που θα κατέχει η ΔΕΗ. Ο στόχος είναι μέχρι το 2020 να πέσει κάτω από το μισό. Σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ το ξεπούλημά του περιλαμβάνει την εύρεση επενδυτή που θα αγοράσει το 24% των μετοχών μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ το 25% των μετοχών θα μεταβιβαστεί στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, μια νέα ΑΕ με μέτοχο το Δημόσιο.
Ελβετία
Δεν πρόκειται για καινούργια διαδικασία. Ήδη από το πρώτο μνημόνιο το 2010 η τότε κυβέρνηση είχε δεσμευτεί στους δανειστές να μεταφερθεί το 50% των πελατών της σε ιδιωτικές εταιρίες παροχής ενέργειας (χωρίς επιτυχία μέχρι σήμερα). Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας βέβαια σήμαινε τελικά σκάνδαλα τύπου Energa και Hellas Power. Εκατοντάδες εκατομμύρια κατέληξαν στους λογαριασμούς των πλούσιων "επενδυτών" στην Ελβετία, καθώς εισέπραταν από τον κόσμο τα χαρατσια, χωρίς ποτέ να καταβάλουν τα χρήματα στα κρατικά ταμεία.
Όχι ότι έγινε μάθημα για τις κυβερνήσεις προκειμένου να αλλάξουν πολιτική. Μέχρι και σήμερα γνωστά ονόματα Ελλήνων καπιταλιστών βλ. Μυτιληναίος, Μπόμπολας κ.α, αλλά και ξένoι όμιλοι όπως ο Qatar Petroleum, ο GDF Suez κ.α έχουν μπει στο παιχνίδι του εμπορίου ενός δημόσιου αγαθού όπως είναι η ηλεκτρική ενέργεια. Η συμφωνία με τη CMEC δεν συνιστά παρά αναβάθμιση στη χρόνια προσπάθεια για το ξεπούλημα της μεγαλύτερης ΔΕΚΟ.
Κι ενώ ο πρωθυπουργός συνεχίζει με τις ομιλίες του στη ΔΕΘ και τις δηλώσεις περί «ψήφου εμπιστοσύνης» να παρουσιάζει τα ξεπουλήματα σαν βήματα προς την «ανάπτυξη», αξίζει να θυμηθούμε το γιατί οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση: «Εκποιείται ο εθνικός πλούτος και μιας στρατηγικής σημασίας υποδομή, η οποία είναι πληρωμένη από το σύνολο του ελληνικού λαού. […] Υπερασπιζόμαστε δύο πράγματα: τη δουλειά μας και τους συμπολίτες μας. Τους συμπολίτες μας τους υπερασπιζόμαστε γιατί πίσω από αυτή την εξέλιξη το μόνο σίγουρο είναι αυτό: η αύξηση της τιμής του ρεύματος και όχι μόνο με την έννοια του κόστους. Αλλά και με την έννοια της ανοχής σε κάποιους που δεν έχουν να πληρώσουν. […] Η ΔΕΗ θα οδηγηθεί σε οικονομική χρεοκοπία και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από τις ίδιες τους τις προβλέψεις. Η οικονομική χρεοκοπία της ΔΕΗ θα οδηγήσει στο να συρθεί να εκποιεί εργοστάσια της ή άλλες υποδομές για να μπορεί να υπάρχει σε ένα ανταγωνισμό αγοράς που θα έχει στηθεί από τα δικά της υπάρχοντα».