Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
ΝΑΙ στα προσφυγόπουλα, ΟΧΙ στους “ανησυχούντες πατριώτες”

Προσφυγόπουλα με τις μητέρες τους μετά την εγγραφή σε σχολείο στα Πατήσια. Μαζί τους ο Ν.Κουράκης δάσκαλος και η Θ.Ασλανίδη γιατρός

Σε αφορμή για να εκφραστεί ξανά το μαζικό κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες σε όλη τη χώρα μετατράπηκε η είδηση για την ρατσιστική απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιόκαστρου να προχωρήσει σε κατάληψη του σχολείου αν εγγραφούν εκεί τα προσφυγόπουλα. 
 
Τη Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη εκατοντάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στη συγκέντρωση στο Ωραιόκαστρο που κάλεσε το ΚΚΕ και στήριξαν η ΚΕΕΡΦΑ, η ΟΚΔΕ και η Λαϊκή Ενότητα.
 
H προσπάθεια να εμφανιστεί κίνηση “αγανακτισμένων γονέων” ενάντια στα προσφυγόπουλα γύρισε μπούμερανγκ με μια σειρά συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών, αντιρατσιστικές κινήσεις, φορείς και συλλογικότητες να δηλώνουν κατηγορηματικά ότι οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους είναι καλοδεχούμενα σε όλες τις πόλεις και τα σχολειά.
 
Από το γειτονικό Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών και το Σύλλογο Δασκάλων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιόκαστρου που έβγαλαν ανακοινώσεις καταδίκης της ρατσιστικής απόφασης μέχρι το 1ο Δημοτικό Σχολείο και 2ο Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου – Τούρκικο που αποφάσισαν να υποδεχτούν τα προσφυγόπουλα και τις οικογένειές τους με ένα γκράφιτι με τα ερείπια της μαρτυρικής Παλμύρας, οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και μαζικές. Πραγματικά σε όλη τη χώρα αναδείχτηκαν οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες που βρίσκονται αυτό το διάστημα σε εξέλιξη από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές -και που σπάνια βρίσκουν το δρόμο τους στη δημοσιότητα- για το καλωσόρισμα των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Η εγγραφή των προσφυγόπουλων στα σχολεία είναι μάχη για να υλοποιηθεί. “Πριν δύο βδομάδες περίπου επισκεφτήκαμε τους πρόσφυγες που μένουν στο Γενικό Πατησίων και τους ενημερώσαμε ότι τα παιδιά τους μπορούν να γραφτούν στα σχολεία”, μας είπε ο Νίκος Κουράκης, αναπληρωτής εικαστικός δάσκαλος, “Αυτό που ακολούθησε ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Ξεκινήσαμε επί τόπου, μαζί με είκοσι περίπου παιδιά και τις μαμάδες τους και πήγαμε σε κοντινό σχολείο της περιοχής. Ήταν σα μια μικρή διαδήλωση. Εκεί οι εκπαιδευτικοί τα καλωσόρισαν και αμέσως έκαναν τις απαραίτητες διαδικασίες για την εγγραφή τους. Η φουρνάρισσα από τον απέναντι φούρνο μοίρασε ψωμάκια στα παιδιά. Ενώ όλοι οι κάτοικοι της γειτονιάς που μας έβλεπαν ήταν ενθουσιασμένοι.
 
Ήταν ένα χαστούκι απέναντι στο ρατσισμό και μια προσπάθεια υλοποίησης όσων το υπουργείο εξαγγέλλει αλλά δεν κάνει πράξη. Φυσικά χρειάζεται συνέχεια για να πάνε πράγματι αυτά τα παιδιά στο σχολείο. Ο διευθυντής του σχολείου, παρόλο που δέχτηκε την εγγραφή, μέχρι σήμερα δεν κάνει τίποτα ώστε αυτή να υλοποιηθεί συγκεκριμένα. Μόνο οι εκπαιδευτικοί μπορούμε να το επιβάλλουμε”.
 

 

Οι φασιστικές προκλήσεις δεν θα περάσουν

 
Στάχτες γινόταν το βράδυ της Δευτέρας 19 Σεπτέμβρη το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μόριας στη Λέσβο ύστερα από την εξέγερση των προσφύγων που ήταν φυλακισμένοι εκεί. Είχαν προηγηθεί ρατσιστικές συγκεντρώσεις ακροδεξιών και χρυσαυγιτών υπό την πλήρη ανοχή της αστυνομίας. 
 
Οι ρατσιστικές συγκεντρώσεις είχαν ξεκινήσει στη Χίο την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη, μία μέρα μετά την ευρεία δημοσιότητα που πήρε το θέμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο Ωραιόκαστρο. Σύμφωνα με όλα τα δημοσιεύματα, η συγκέντρωση των “αγανακτισμένων πολιτών” ενάντια στους πρόσφυγες, με τη συμμετοχή γνωστών ακροδεξιών και χρυσαυγιτών του νησιού, συνοδεύτηκε από τραμπουκισμούς και απειλές κατά πολιτών και δημοσιογράφων, ρατσιστικές επιθέσεις ενάντια ακόμα και στο παραολυμπιονίκη Παντελή Καλόγερο που βρέθηκε τυχαία με το αναπηρικό του αμαξίδιο δίπλα στην πορεία, καθώς και προσπάθεια επίθεσης στους καταυλισμούς προσφύγων στο ΔΗΠΕΘΕ και στη Σούδα. Και όλα αυτά με την κάλυψη της αστυνομίας.
 
Το σκηνικό επαναλήφτηκε λίγες μέρες μετά στη Λέσβο. Οι καταγγελίες από κατοίκους, δημοσιογράφους, αλληλέγγυους στους πρόσφυγες για τις ρατσιστικές συγκεντρώσεις την Κυριακή 18 και τη Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη στο νησί είναι συγκλονιστικές. “Σήμερα [19/9] το νησί της αλληλεγγύης η Λέσβος, μετατράπηκε για λίγο ελπίζουμε, σε νησί του φόβου και της αγριότητας”, έγραφε η Έφη Λατσούδη στο facebook “Η πορεία κατοίκων της Μόριας μετατράπηκε σε πορεία τραμπούκων υπό το άγρυπνο βλέμμα όλης της ηγεσίας της αστυνομίας που απάντησαν στις φωνές που τους καλούσαν να παρέμβουν "φύγετε φύγετε η κατάσταση είναι τεταμένη",
"φύγετε από το δρόμο" εν ολίγοις αφήστε τον δρόμο στην αγριότητα”.
 
“Φορώντας το μανδύα του "πατριώτη" επιχειρούν να βγουν από την απομόνωση οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής και η ακροδεξιά στην Λέσβο. Τα γεγονότα δεν είναι τυχαία αλλά εντάσσονται σε μια οργανωμένη προσπάθεια ακροδεξιών κύκλων να δημιουργήσουν συνθήκες πογκρόμ και να στρέψουν τους ντόπιους ενάντια στους πρόσφυγες”, ανακοίνωσε η ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου. “Καλούμε τα συνδικάτα, το Εργατικό Κέντρο, τις οργανώσεις της αριστεράς, τις κινήσεις αλληλεγγύης να δώσουμε μαζί τη μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή και τους προσφυγοφάγους της Χρυσής Αυγής και τους ισλαμόφοβους της ακροδεξιάς”.
 

Οι χειρισμοί του Φίλη

 
 “Εμείς έχουμε πάρει όλα τα μέτρα· τα παιδάκια, τα προσφυγόπουλα θα πάνε το απόγευμα σε τάξεις υποδοχής, θα είναι εμβολιασμένα, θα έχουν τους δασκάλους τους. Θέλουμε να παίξουν με τα παιδιά, τα Ελληνόπουλα σιγά σιγά και αργότερα θα ενταχθούν στις σχολικές αίθουσες. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αρνούνται οι γονείς τα παιδιά αυτά στον χώρο -όχι στις τάξεις μαζί με τα παιδιά τους- του σχολείου”. Αυτά είπε ο Φίλης σχολιάζοντας την απειλή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιόκαστρου για κατάληψη του σχολείου σε περίπτωση που πάνε εκεί τα προσφυγόπουλα.
 
Όταν ο ίδιος ο υπουργός δεν κρίνει τα προσφυγόπουλα ικανά, όχι μόνο να φοιτήσουν στις ίδιες τάξεις με τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά ούτε καν τις ίδιες ώρες, τότε αφήνει τα περιθώρια σε όλους όσοι θέλουν να παίξουν το χαρτί του ρατσισμού. Πώς αλήθεια “θα παίξουν τα προσφυγόπουλα με τα Ελληνόπουλα” ώστε να ενταχτούν αργότερα στις σχολικές αίθουσες, όπως λέει ο υπουργός, όταν τα προσφυγόπουλα θα πηγαίνουν το απόγευμα στο σχολείο; Πώς αλήθεια θα σπάσει το ρατσιστικό δηλητήριο όταν λίγο πολύ ο ίδιος καθησυχάζει τους δήθεν “αγανακτισμένους γονείς” ότι δεν πρέπει να ανησυχούν αφού τα προσφυγόπουλα δεν θα είναι στις ίδιες τάξεις “με τα παιδιά τους”;
 
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε το προηγούμενο διάστημα να αποφασίσει την εγγραφή των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Δεν ήταν δική της πρωτοβουλία, αλλά μια απόφαση κάτω από τη πίεση του κινήματος αλληλεγγύης που το επέβαλε. Και τώρα, η δήλωση του Φίλη δείχνει αναδίπλωση.
 
To εκπαιδευτικό κίνημα
“Το εκπαιδευτικό κίνημα απαιτούσαμε μήνες να ανοίξουν τα σχολεία για όλα τα προσφυγόπουλα χωρίς προϋποθέσεις”, θυμίζει η Ντίνα Γκαρανέ από τη Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, “Χρειάστηκε κινητοποιήσεις, ανακοινώσεις και πρωτοβουλία να πάρουμε παιδιά μόνοι μας και να τα πάμε στα σχολεία να γραφτούν. Δώσαμε τη μάχη με διευθυντές και το υπουργείο που δεν δέχονταν τις εγγραφές. Τέτοια παραδείγματα στο κέντρο της Αθήνας έγιναν στους συλλόγους εκπαιδευτικών Αριστοτέλης και Αθηνά, στην Β’ και Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας.
 
Έτσι ήρθε η εγκύκλιος στις αρχές Ιούνη ότι πρέπει να γραφτούν. Όμως, έχει ισχύσει κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δεν έχει επεκταθεί με τμήματα υποδοχής την δευτεροβάθμια ενώ τα παιδιά του νηπιαγωγείου δεν είναι μέσα στην επίσημη εκπαίδευση, τα μαθήματα θα γίνονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. 
 
Είναι απαράδεκτο να θεωρείς ότι ασκείται παιδαγωγικό ή εκπαιδευτικό έργο όταν τα παιδιά είναι έγκλειστα. Το εκπαιδευτικό κίνημα απαιτεί πρόσβαση με μόνιμους διορισμούς για να είναι αποτελεσματική. Δεν μπορεί αυτό να αντικατασταθεί από ΜΚΟ. Θα συνεχίσουμε τη μάχη για τους διορισμούς, γιατί αφορά την κάλυψη όλων των παιδιών των σχολείων”.
 
Για τον υπουργό, το περιστατικό στο Ωραιόκαστρο έρχεται “σε αντίθεση με τη συμπεριφορά αγάπης, αλληλεγγύης, κατανόησης από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων -γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών- στη χώρα μας”. Είναι πράγματι έτσι. Όμως, το μοναδικό που είχε να προτείνει ο Φίλης στο συγκεκριμένο Σύλλογο Γονέων ήταν... “να το ξανασκεφτούν” αφού τελικά συμφωνα με το υπουργείο τα προσφυγόπουλα θα μείνουν στην αυλή ή στο στρατόπεδο.