Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η Χρυσή Αυγή χτύπησε τους Αιγύπτιους αλιεργάτες

Αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο στις 19/9

Ο αυτόπτης μάρτυρας και γείτονας των Αιγύπτιων ψαράδων Κωνσταντίνος Τατσιόπουλος κατέθεσε την 87η και 88η ημέρα της δίκης (23 και 27/9), παρουσία τριών κατηγορούμενων στην πρώτη και δύο στη δεύτερη. Παρά την προσπάθειά του να μετριάσει την πολύ συγκεκριμένη περιγραφή της επίθεσης που είχε δώσει προανακριτικά (συντριπτική υπεραριθμία, οργανωμένη-συντονισμένη κίνηση, ξύλα και λοστοί στα χέρια, ομοιομορφία στην εμφάνιση), μια προσπάθεια που τον έκανε να πέσει σε πολλές αντιφάσεις κατά τη διάρκεια της εξέτασης, δεν μπόρεσε να αμβλύνει τα σημεία στα οποία επιβεβαιώνει τις καταθέσεις των δύο προηγούμενων μαρτύρων και θυμάτων της επίθεσης.
 
Τη συντριπτική υπεραριθμία των 30 ατόμων που έσπασαν τζάμια αυτοκινήτων με ρόπαλα και ενώθηκαν με τους 10 που έβγαιναν από το σπίτι των Αιγυπτίων για να φύγουν τρέχοντας, περιέγραψε αυτή τη φορά σαν 10-15 άτομα που τούμπαραν ένα τρίκυκλο και μετά έφυγαν σιγά σιγά. Οι θόρυβοι από ζημιές σε αμάξια άλλαξε σε «ήχο από ένα τζάμι που σπάει». Τους λοστούς και ξύλα που είχε καταθέσει ότι είδε, αυτή τη φορά είπε ότι απλά πίστευε ότι θα τα είχαν, λόγω των φθορών. Η βεβαιότητα της γειτονιάς για το ότι οι επιτιθέμενοι ήταν χρυσαυγίτες, στο δικαστήριο περιγράφτηκε ως «υπόθεση δικιά μου», η οποία δεν είχε «κάποιο συγκεκριμένο λόγο» πέρα από το ότι η Χρυσή Αυγή ήταν ένα θέμα που «συζητιόταν» την περίοδο εκείνη. Τα μέλη της Έδρας, αλλά και η Πολιτική Αγωγή αργότερα, τον ρώτησαν αρκετές φορές αν φοβάται ή αν δέχτηκε απειλές.
 
Ενώ λοιπόν πεισματικά «δε θυμόταν» να πει τι ήταν αυτό που συζητιόταν για τη Χρυσή Αυγή και τον έκανε να πιστεύει ότι έκανε την επίθεση και να το καταθέσει στις ανακρίτριες, σε ερωτήσεις του Κ. Σκαρμέα από την Πολιτική Αγωγή, ο μάρτυρας δήλωσε ότι όχι μόνο θυμάται μια χαρά που βρίσκονται τα γραφεία της τοπικής του Περάματος, αλλά και ότι έχει πάει στα συσσίτια που γίνονταν στο υπόγειο. Επιπλέον, ενώ αρχικά παρίστανε τον εντελώς ανήξερο για τη δράση της οργάνωσης, σε ερώτηση για άλλα περιστατικά είπε ότι ξέρει από τις ειδήσεις ότι ο Ρουπακιάς δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα.
 
Άλλο σημείο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από την κατάθεσή του ακόμη και με αυτές τις τεράστιες υπεκφυγές, είναι ότι περιέγραψε να βγαίνουν από τα σπίτια τους τουλάχιστον 10 γείτονες ακούγοντας τους θορύβους. Προκύπτει έτσι το ερώτημα γιατί ο συγκεκριμένος μάρτυρας είναι ο μόνος που έχει κληθεί να καταθέσει και γίνεται φανερή η αναγκαιότητα το δικαστήριο να κλητεύσει και τους υπόλοιπους γείτονες.
 
Ο μάρτυρας επιβεβαιώνει, αν και απρόθυμα, και την περιγραφή του Αμπού Χαμέντ Σαάντ για μια επίθεση που προκάλεσε τρόμο, λέγοντας ότι κανένας από τους γείτονες δεν πλησίασε το σημείο της επίθεσης πριν φύγουν οι χρυσαυγίτες, παρόλο που όλοι ανησυχούσαν για ζημιές στα αυτοκίνητά τους. Είπε «δεν πλησιάζαμε γιατί φοβόμασταν» αλλά απέφυγε συστηματικά να απαντήσει τι φοβόντουσαν από τα 10-15 «άοπλα πιτσιρίκια» της νέας περιγραφής. Ο Θ. Καμπαγιάννης από την Πολιτική Αγωγή έκανε την παρατήρηση ότι ο μάρτυρας συνόδεψε την περιγραφή για τις φθορές στα οχήματα με μια κίνηση του χεριού που έδειχνε ότι οι επιτιθέμενοι κρατούσαν κοντάρι ή λοστό. Ο μάρτυρας παραδέχθηκε ότι υπέθεσε ότι τα τζάμια των αυτοκινήτων δε σπάνε με γυμνά χέρια.
 
Ενιαίο γεγονός
Τέλος, παραδέχθηκε ότι θεωρεί την απόπειρα δολοφονίας του Αμπουζίντ, τον οποίο περιέγραψε χτυπημένο όπως τον είδε αλλά και τον αναγνώρισε σε φωτογραφία από το νοσοκομείο, ενιαίο γεγονός με το σπάσιμο και αναποδογύρισμα των αυτοκινήτων των αλιεργατών κι όχι δυο ξεχωριστά. Αρνήθηκε να εικάσει για το κίνητρο και προσπάθησε να αποφύγει να επιβεβαιώσει την «υπόθεση» που, όπως είπε, είχε κάνει στις ανακρίτριες, ότι ήταν χρυσαυγίτες, χωρίς βέβαια να αποδίδει την επίθεση και σε κάποια ομάδα. 
 
Νωρίτερα την 87η μέρα ο Αμπού Χαμέντ Σαάντ εξετάστηκε από την υπεράσπιση, η οποία για μια ακόμη φορά προσπάθησε, αξιοποιώντας το ρατσιστικό της οπλοστάσιο, τις άμεσες ή έμμεσες απειλές της για νομιμοποιητικά έγγραφα ακόμη και των ανήλικων ανιψιών του μάρτυρα και κάποιες αντιφάσεις μηδαμινής σημασίας σε εκατοντάδες επαναλήψεις, να μπερδέψει, να τρομοκρατήσει και να μειώσει ηθικά το μάρτυρα. Σε κάποιο σημείο ο μάρτυρας διαμαρτυρήθηκε αγανακτισμένος «τι σχέση έχουν αυτές οι ερωτήσεις με την υπόθεση;». Ωστόσο η περιγραφή του παρέμεινε ξεκάθαρη στα γεγονότα. Επιμένοντας η υπεράσπιση να μειώσει τη σημασία του ρατσιστικού κινήτρου τον οδήγησε τελικά να μιλήσει και γι' άλλες ρατσιστικές επιθέσεις που γνωρίζει. Τέλος, ο Σαάντ είχε δώσει κι αυτός την εικόνα ότι και άλλοι γείτονες, πέρα από τον Τατσιόπουλο, άκουσαν την επίθεση, βγήκαν από τα σπίτια τους και είδαν μέρος των όσων έγιναν.
 
Ο επόμενος μάρτυρας, Αμπού Χαμέντ Μοχάμεντ, αδελφός του Σαάντ και θύμα της επίθεσης και ο ίδιος, θα ξεκινήσει την κατάθεσή του την Τετάρτη 5/10.

 

Φασιστική πρόκληση στο Εφετείο

Το πρωί της 27/9, τρεις γνωστοί χρυσαυγίτες, σωματοφύλακες του Μιχαλολιάκου, επιτέθηκαν στην αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο. 
 
Η αστυνομία δεν παρενέβη για να αποτρέψει την επίθεση, διερωτώμενη “ποιος” προκάλεσε! Από τότε που ξεκίνησε η δίκη στο Εφετείο η παρουσία των χρυσαυγιτών είναι προκλητική. Το αντιφασιστικό κίνημα θα συνεχίζει να έχει παρουσία μέσα και έξω από τη δίκη στο πλευρό των θυμάτων και των οικογενειών τους από τις φασιστικές επιθέσεις. 
Δίνουμε νέο ραντεβού την Τετάρτη 5/10, στις 8.30πμ στο Εφετείο καθώς και όλο τον Οκτώβρη, στο Εφετείο στις 7, 13, 14, 18, 20 και 31/10 και στον Κορυδαλλό στις 11 και 24/10.

 

Δίκη Κουκούτση στις 30 Σεπτέμβρη

Την Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη δικάζεται ο βουλευτής Μεσσηνίας της Χρυσής Αυγής Δ. Κουκούτσης. Κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμηση κατ' εξακολούθηση με μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο Π. Κωνσταντίνου.
 
Στις 24/8/12, ένα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο με πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες διαδηλωτές έφτασε στο Σύνταγμα και αντιπροσωπεία του μπήκε στο κτίριο της Βουλής για να επιδώσει ψήφισμα κατά των ρατσιστικών επιχειρήσεων σκούπα του Ξένιου Δία. Ο Κουκούτσης προπηλάκισε την αντιπροσωπεία του συλλαλητηρίου και δύο ημέρες μετά εξέδωσε ανακοίνωση όπου συκοφαντούσε τον Π. Κωνσταντίνου ως «εμπρηστή της Marfin». 
 
H υπόθεση αυτή βρισκόταν στα συρτάρια και προχώρησε μόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Στις 27/11/2013 η ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την άρση της ασυλίας του Κουκούτση με ψήφους 253 υπέρ και 1 «παρών». Η δίκη έχει αναβληθεί τρεις φορές, με τον Κουκούτση να δηλώνει «πολυασθενής».
 
Σε ανακοίνωσή της στις 8/5/15 η ΚΕΕΡΦΑ αναφέρει: «Οι νεοναζί της Χρυσής έστηναν τα τάγματα εφόδου που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν και μαχαίρωσαν εκατοντάδες, έχοντας την συκοφαντική εκστρατεία ως συμπλήρωμα αυτής της εγκληματικής δράσης. Τα συνειδητά ψέματα και οι συκοφαντίες των Κουκούτσηδων δεν ήταν παρά μέρος της ίδιας της συγκροτημένης δράσης του νεοναζιστικού μορφώματος, πιστού στη παράδοση του Γκαίμπελς “λέγε-λέγε κάτι θα μείνει”.
Η καταδίκη του Κουκούτση θα είναι βήμα για την συνολική καταδίκη των ταγμάτων εφόδου της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή».