Πολιτισμός
Green day: To ραδιόφωνο της Επανάστασης!

“To ραδιόφωνο της επανάστασης” είναι ο τίτλος του νέου δίσκου των Green day που κυκλοφόρησε την προηγούμενη Παρασκευή και ήδη γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. 

Οι Green Day επανέρχονται με αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά, το πολιτικό punk που μπορεί και εκφράζει χιλιάδες καταπιεσμένους σε όλη την Αμερική και όχι μόνο. Η πραγματικότητα είναι πως το συγκρότημα σε αυτό του το δίσκο συγκρούεται με τις πολιτικές επιλογές που είχε κάνει το προηγούμενο διάστημα, σπάζοντας τις αυταπάτες που είχε εδώ και χρόνια για την προεδρία του Ομπάμα. Η προεδρια του Bush με το πόλεμο στο Ίρακ και τις πολιτικές που ακολούθησε τους βρήκε ενεργούς στα κινήματα στην Αμερική αλλά και να κυκλοφορούν δυο δίσκους το “American Idiot” και το “21st century breakdown” εκφράζοντας με αυτό το τρόπο την αντιπολεμική άποψή τους αλλά και παράλληλα χιλιάδες νεολαίους σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Υπήρξαν από την αρχή στην πρώτη γραμμή της αντίθεσης ενάντια στην επέμβαση και την κατοχή στο Ιράκ, το ρατσισμό και την Ισλαμοφοβία, τις πολιτικες της λιτότητας. Έτσι θεώρησαν πως η προεδρία του Ομπάμα θα ήταν μια αλλαγή για την Αμερική και έκαναν την επιλογή να βγάλουν ένα δίσκο pop-punk, όπως οι ίδιοι το χαρακτήρισαν το 2013, αφήνοντας τον πολιτικό στίχο στο παρελθόν. Όμως οι αυταπάτες διαλύθηκαν γρήγορα. Οι στρατοί δεν γύρισαν ποτέ πίσω και οι σφαγές στη Μέση Ανατολή δεν αποκλιμακώθηκαν, οι πολιτικές λιτότητας συνεχίστηκαν και ένα κύμα ρατσιστικων δολοφονιών στους Μαύρους της Αμερικής από την αστυνομία ξεσήκωσε τα τελευταία χρόνια εξεγέρσεις και κινήματα σε αρκετές πολιτείες. Παράλληλα η υποψηφιότητα του Τραμπ και το ρατσιστικό του παραλήρημα ήταν ένα ακόμη χαστούκι που τους έκανε να αλλάξουν κατεύθυνση. 

To Revolution radio ήρθε για να αναποδογυρίσει την εικόνα του προηγούμενου δίσκου και να συνεχίσει από εκεί που το άφησαν το 2004. Τη στήριξη των κινημάτων των διαδηλωτών στο Black lives matter, κριτική τόσο στον Τραμπ όσο και στη Χίλαρι Κλίντον, τη στήριξη των αγώνων ενάντια στη λιτότητα. Οι ίδιοι δήλωσαν πως μετά από τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις που έγιναν εμπνεύστηκαν για το τίτλο του δίσκου και για το ομώνυμο τραγούδι και πως με το νέο τους δίσκο βάζουν ένα στόχο: Να καταστρέψουν τον όρο pop-punk και να εκφράσουν με το νέο δίσκο όλους τους καταπιεσμένους που παλεύουν. Και το κατάφεραν! 

Μιχάλης Πέππας