Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Συντονιστικό ΚΕΕΡΦΑ: Στη φυλακή οι φασίστες, στις αγκαλιές μας οι πρόσφυγες

Την πρώτη του συνεδρίαση έκανε τη Δευτέρα 31/10 το νέο Κεντρικό Συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ, που εκλέχτηκε στη Πανελλαδική Συνέλευση στις 15-16 Οκτώβρη στο Ρουφ στην Αθήνα. Συζητήθηκε ο προγραμματισμός δράσης και η συνέχεια των πρωτοβουλιών της ΚΕΕΡΦΑ για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής, την ένταξη των προσφύγων στις πόλεις και την καμπάνια για τις 18 Μάρτη 2017. 

Ο Δημήτρης Ζώτος εκ μέρους της Πολιτικής Αγωγής στη Δίκη της Χρυσής Αυγής τόνισε ότι με την έναρξη της υπόθεσης της επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, αναδεικνύεται ο τρίτος στόχος που έβαλε η Χρυσή Αυγή, αυτός της επίθεσης στο εργατικό κίνημα και της τρομοκράτησης των σωματείων για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Πρότεινε για το επόμενο δίμηνο όπου θα συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης, να ανοίξει η καμπάνια για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής μέσα στα σωματεία, με εκδηλώσεις –συζητήσεις, έτσι ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να αρχίσει να υπάρχει οργανωμένη παρακολούθηση της δίκης με αντιπροσωπείες από κάθε χώρο δουλειάς και οικονομική στήριξη της πολιτικής αγωγής. 

Ο Αντώνης Σκαρπέλης εργαζόμενος στο υπ. Πολιτισμού μετέφερε την εμπειρία της οργάνωσης εκδήλωσης από το σωματείο εκτάκτων Υπ.Πο, o Κώστας Καταραχιάς πρόεδρος του σωματείου Άγ. Σάββας, ενημέρωσε για τον προγραμματισμό εκδήλωσης σε συνεργασία με το σωματείο του ΕΛΠΙΣ. Ο Βασίλης Συλαϊδής από το ΔΣ της Ιντρακόμ θύμισε ότι το σωματείο του είχε πάρει απόφαση για στάση εργασίας την ημέρα της έναρξης της δίκης και ότι ανήκει στην ίδια Ομοσπονδία με το σωματείο μετάλλου Πειραιά που δέχτηκε την επίθεση. Πρότεινε να αξιοποιηθεί η επέτειος του Πολυτεχνείου και η απεργία στις 24/11 για να γίνουν εκδηλώσεις στους χώρους δουλειάς. Προτάθηκε να κατατεθεί ψήφισμα και να οργανωθεί εκδήλωση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής στα πλαίσια του συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ μέσα στο Νοέμβρη. 

Προτάθηκαν ανάλογες εκδηλώσεις στις σχολές και ιδιαίτερα στη Νομική Αθήνας, αλλα και στην ΑΣΚΤ όπου η διοίκηση της σχολής προχωρά σε μία ισλαμοφοβική επίθεση, επιβάλλοντας λογοκρισία σε εκδηλώσεις που οργάνωνουν φοιτητές της σχολής στα πλαίσια προγράμματος συνεργασίας με την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου, με το τίτλο “Τζαμί στην Νοταρά”. 

Στη συνέχεια ο Πέτρος Κωνσταντίνου δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, πρότεινε να ανοίξει πανελλαδική καμπάνια αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, απαιτώντας τον απεγκλωβισμό τους από τα στρατόπεδα, το κλείσιμο των Hot Spot, την ένταξη των προσφύγων στις πόλεις, την φοίτηση όλων των προσφυγόπουλων στα σχολεία και την ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία. 

Αθλιες συνθήκες

Ο Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας μίλησε για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εξαναγκάζονται να τρέφονται με άθλιο φαγητό και να ζουν μαζί με ποντίκια και μάλιστα χωρίς ιατρική περίθαλψη. 

Ο Παρασκευάς Ψάνης και ο Μιχάλης Τζομπατζόγλου από την ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση μέσω Skype, μίλησαν για το συντονισμό σωματείων και συλλογικοτήτων που έχει συγκροτηθεί στο νησί, με αφορμή το συλλαλητήριο στις 18/10. Ενημέρωσαν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στη Μόρια και το Καρά Τεπέ, καθώς και τις απειλές της αστυνομίας σε βάρος της πρωτοβουλίας No BORDER KITCHEN να εκκενώσει μία άδεια αποθήκη από όπου προσφέρει φαγητό, κατάλυμα και ενημέρωσή στους πρόσφυγες. Όπως είπαν χαρακτηριστικά η φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία είναι συμβολική, αφού στη Λέσβο έχουν επιλεγεί 3 δημοτικά όπου φοιτούν περίπου 5 προσφυγόπουλα στο καθένα τη στιγμή που στο νησί ζουν χιλιάδες παιδιά και πολλά από αυτα ασυνόδευτα. 

Ο Στέλιος Γιαννούλης δάσκαλος, από τα Χανιά, μίλησε επίσης μέσω Skype, για την πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην πόλη για συντονισμό σωματείων και συλλογικοτήτων για την υποδοχή των προσφύγων που θα φτάσουν στο νησί. Η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας μίλησε για την αναγκαιότητα να οργανωθούν ανάλογες πρωτοβουλίες για τους πρόσφυγες στο Σχιστό και στο Σκαραμαγκά, σαν συνέχεια της εκδήλωσης που είχε γίνει μέσα στο Λιμάνι το καλοκαίρι. 

Αποφασίστηκε να συνεχιστεί η καμπάνια βάζοντας σε κίνηση τα συνδικάτα ιδιαίτερα στο χώρο της εκπαίδευσης, της υγείας και των ΟΤΑ, με στόχο να δημιουργηθεί ένα οργανωμένο κίνημα από τα κάτω διεκδικώντας δημόσιες δομές για την ένταξη των προσφύγων και όχι ιδιωτικοποιημένες μέσω των ΜΚΟ. Συζητήθηκε ότι κομβικό ρόλο σε αυτή την καμπάνια μπορούν να παίξουν οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ που χρειάζεται να οργανωθούν στα σωματεία. Μπήκε σαν προγραμματισμός η διοργάνωση συσκέψεων στις περιοχές γύρω από τα στρατόπεδα (Ελαιώνας, Σχιστό, Σκαραμαγκάς, Ριτσώνα, Ελληνικό) καθώς επίσης και επισκέψεις μέσα στα στρατόπεδα για συζήτηση με τους πρόσφυγες και ενημέρωσή τους με προκήρυξη στις γλώσσες τους. 

Η τρίτη καμπάνια που ανοίγει η ΚΕΕΡΦΑ είναι η 18 Μάρτη 2017, η διεθνής ημέρα μάχης κατά της Ευρώπης Φρούριο και των φασιστών, με έκδοση ενημερωτικού υλικού και διοργάνωση μεγάλη σύσκεψης μέσα στο Γενάρη. Σε αυτό το ζήτημα η ζωγράφος Εύα Μπέη, πρότεινε τη συμβολή των καλλιτεχνών για να διοργανωθούν περιοδείες σε θέατρα της Αθήνας, ιδιαίτερα μέσα στις γιορτές. 

Συγκροτήθηκαν επιτροπές από μέλη του συντονιστικού, για τις τρεις καμπάνιες, καθώς επίσης και γραφείο τύπου και επιτροπή οικονομικών.