Δήμοι και Περιφέρειες
Η Δούρου χαρίζει τη διαχείριση σκουπιδιών στους ιδιώτες

Σε μία επεισοδιακή συνεδρίαση στις 10/11, που κράτησε 7 ώρες, μέσα στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφια, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) με την οποία θα εγκριθεί σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ). 

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν με πανό και συνθήματα, μέσα και έξω από την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου μια σειρά φορείς, ανάμεσά τους η ΠΟΕ ΟΤΑ, η Επιτροπή Αγώνα Γραμματικού, κάτοικοι της Φυλής, Δημοτικά σχήματα, απαιτώντας την απόσυρση της μελέτης και του σχεδιασμού.

Η Δούρου είχε προεκλογικά κάνει τη φοβερή δήλωση ότι «αλλιώς μαζεύει τα σκουπίδια ένας μνημονιακός δήμαρχος και αλλιώς ένας αντιμνημονιακός». Τότε έλεγε ότι άνηκε στο δεύτερο στρατόπεδο. Σήμερα η πολιτική της στην Περιφέρεια αποδεικνύει ότι η δεξιά κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάτο ούτε στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού η υποταγή στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλοεργολάβων είναι πλέον η επίσημη πολιτική της. 

Ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός της διαχείρισης αποβλήτων είναι συνέχεια της πολιτικής Σγουρού. Προβλέπει ότι η Φυλή θα συνεχίσει να λειτουργεί ως χωματερή συνεχίζοντας να καταστρέφει το περιβάλλον και να επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων των γύρω Δήμων. Επιπλέον θα δημιουργήσει νέα εγκλήματα τύπου Φυλής, συνεχίζοντας την ρυπογόνα και πλήρως ανθυγιεινή πρακτική της καύσης απορριμάτων. Προωθεί το άνοιγμα νέου ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, σε μια τοποθεσία με αποδεδειγμένη ακαταλληλότητα λόγω ύπαρξης ρεμάτων, γεγονός που θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για το νότιο Ευβοϊκό και τον κάμπο του Μαραθώνα. Και συνεχίζει την προώθηση των Συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ή ανάθεσης της διαχείρησης απορριμάτων εξ ολοκλήρου στους εργολάβους με τη μέθοδο παραχώρησης. 

Όπως καταγγέλει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ ΟΤΑ: «Στην Σ.Μ.Π.Ε. δεν αναφέρεται κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο του Χ.Υ.Τ.Α. της Φυλής, ενώ υπάρχει μια αμήχανη σιωπή για τους νέους χώρους Χ.Υ.Τ.Υ. Με την πρόσφατη μελέτη για την κατασκευή της μονάδας στο Γραμματικό διαπιστώνεται πολλαπλασιασμός του κόστους του προϋπολογισμού των μονάδων. Κόστος που θα κληθούν να καλύψουν μέσω των Ανταποδοτικών τελών οι κάτοικοι της φτωχοποιημένης Αττικής». 

Ιδιωτικοποίηση

Ταυτόχρονα, έχει ήδη ξεκινήσει η παραχώρηση της διαχείρισης αποβλήτων σε ιδιώτες αφού σύμφωνα με την Ομοσπονδία «το τελευταίο χρονικό διάστημα και η παρουσία της Ιδιωτικής εταιρείας WATT A.E. που έχει την εγκατάστασή της μέσα στην Ο.Ε.Δ.Α. της Φυλής και που επιδιώκει να κατασκευάσει νέα μονάδα επεξεργασίας 100.000 τόνων το χρόνο. Βάζουμε δηλαδή τους ιδιώτες μέσα στο σπίτι μας κανονικά από την πόρτα… και χωρίς να κρατάμε ούτε τα προσχήματα. Οποιαδήποτε προσπάθεια αδειοδότησης της WATT A.E. δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και θα συναντήσει την δυναμική αντίδραση των εργαζομένων και της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α».

Ανάλογες καταγγελίες που κάνουν λόγο για τεράστιο σκάνδαλο, έκανε και η Επιτροπή Αγώνα Γραμματικού. Οπως αναφέρουν το «οικολογικό έγκλημα που διαπράττεται στο Γραμματικό Μαραθώνα, αποτελεί οικολογική βόμβα για όλη την Αττική και τους κατοίκους της. 

Ένα έργο, που γίνεται με διαδοχικές παρανομίες από τη χωροθέτησή του έως την κατασκευή του. Βρίσκεται πάνω σε ρέμα το οποίο εκβάλει στον Ευβοϊκό κόλπο, γεγονός που απαγορεύει την κατασκευή του από την νομοθεσία και ταυτόχρονα είναι δίπλα στην παραλία και πάνω στο ενεργό σεισμικό ρήγμα του Ωρωπού. Βρίσκεται δίπλα από τις πηγές, που υπάρχουν στην περιοχή και μια ανάσα από τη λίμνη του Μαραθώνα, που αποτελεί μέρος της ύδρευσης της Αττικής». Η Δούρου είχε το Μάρτιο του 2014 δηλώσει ότι «…Η περίπτωση του Γραμματικού... αποκαλύπτει μια αλήθεια. Ότι το σημερινό σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων παράγει σκάνδαλο. Όπως αυτό της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ Γραμματικού πάνω σε ρέμα». Και καλούσε τότε τον απερχόμενο Περιφερειάρχη: «Να σταματήσει κάθε εργασία που έχει σχέση με την κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού, ενός έργου που αποδεικνύεται άκρως επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον». Τώρα στο νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ), το Μαύρο Βουνό στο Γραμματικό θα είναι ο δεύτερος (με “πρώτη” την πολύπαθη Φυλή) «νόμιμα αδειοδοτημένος χώρος» υποδοχής απορριμμάτων της Αττικής. 

H κινητοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν ένα πρώτο βήμα. Οι επιτροπές κατοίκων μαζί με τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουν τη δύναμη να ακυρώσουν το νεό σχέδιο διαχείρισης απορριμάτων που βάζει τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων. Με κοινούς αγώνες εργαζόμενοι και κάτοικοι έχουν τη δύναμη να επιβάλουν το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα διαχείρισης απορριμάτων, με κλείσιμο των χωματερών και χωρίς τη δημιουργία ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ ή εργοστασίων καύσης απορριμάτων και τη δημιουργία δημόσιου φορέα ανακύκλωσης για τις ανάγκες των κατοίκων και των εργαζομένων και όχι των μεγαλοεργολάβων.