Η Αριστερά
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Για ένα νικηφόρο κίνημα

Γέμισε το αμφιθέατρο ΜΑΧ στο Πολυτεχνείο, στην κεντρική πολιτική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την Τετάρτη 16 Νοέμβρη. Η συζήτηση, στα πλαίσια του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης και με θέμα “Για την Αριστερά της Ανατροπής, για νικηφόρο κίνημα!”, έγινε με τον αέρα των μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα την προηγούμενη μέρα που έσπασαν την αστυνομική απαγόρευση και έστειλαν δυνατό μήνυμα ενάντια στα μνημόνια και τον πόλεμο.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Αντώνης Δραγανίγος από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρουσίασε την πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τονίζοντας ότι η αρνητική εμπειρία από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει να γίνει η συζήτηση με ποιο πρόγραμμα, ποιες μορφές οργάνωσης, ποιες συνεργασίες θα προχωρήσει το κίνημα και η αριστερά να γίνει πλατιά. Ο Δημήτρης Μπελαντής ξεκίνησε την εισήγησή του από τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, την ήττα δηλαδή της λογικής της κυβέρνησης χωρίς στήριξη στο κίνημα και χωρίς συνολική ανατροπή. Τόνισε την ανάγκη για ένα πρόγραμμα με αντικαπιταλιστικό ορίζοντα και με το ζήτημα του εργατικού ελέγχου στο κέντρο του, ενώ περιέγραψε το αντικαπιταλιστικό μέτωπο όχι απλά σαν μια εκλογική συνεργασία.

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ξεκίνησε από την κατάσταση της κυρίαρχης τάξης παγκόμια, τονίζοντας ότι η κρίση της, οικονομική και πολιτική, ανοίγει μεγάλες δυνατότητες για το κίνημα. Το κρίσιμο ζήτημα, είπε, είναι με ποια αριστερά μπορούμε να νικήσουμε. “Θέλουμε μια αντικαπιταλιστική αριστερά που πρώτα από όλα στηρίζει και ενώνει τον κόσμο που παλεύει, που οργανώνει τις μάχες, που έχει ρίζες και δυνάμεις στους χώρους δουλειάς, τις σχολές και τα σχολεία. Και το δεύτερο, δίνει στους αγώνες περιεχόμενο και προοπτική. Προβάλει και ανοίγει τη συζήτηση για την εναλλακτική, εξηγεί γιατί η στρατηγική του κοινοβουλευτικού δρόμου απέτυχε και δίνει όλες της τις δυνάμεις για την αντικαπιταλιστική ανατροπή”, κατέληξε.

Ο Πέτρος Σταύρου από την Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση εκτίμησε την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ως μια ευκαιρία για το κίνημα, αναφέρθηκε στα δημοψηφίσματα, το προσφυγικό, τα κόκκινα δάνεια και άλλα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα και κατέληξε στην ανάγκη οι ταξικές εργατικές πρωτοπορίες να μπουν μπροστά για να καθορίσουν τις εξελίξεις. 

Στη συζήτηση που ακολούθησε το λόγο πήραν μια σειρά αγωνιστές και αγωνίστριες. Ο Χάρης Σμυρνιώτης, συνδικαλιστής στο ΙΓΜΕ, περιέγραψε την αρνητική εμπειρία πρώτα του ΣΥΝ και μετά του ΣΥΡΙΖΑ. Η Φλώρα Νικολιδάκη, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, αφού επεσήμανε την αποτυχία των μοντέλων διαχείρισης του συστήματος, από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας ότι υπήρξαν κομμάτια της αριστεράς που δεν παρασύρθηκαν και τώρα επιβεβαιώνονται, τόνισε ότι χρειάζεται επαναστατικός τρόπος οργάνωσης της εργατικής τάξης με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας. Ενώ ο Δημήτρης Παπαζαχαρίας, από την Ανασύνθεση-ΟΝΡΑ αποτίμησε ως χρεοκοπημένη την αντινεοφιλελεύθερη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για την αναγκαιότητα χτισίματος μιας αντικαπιταλιστικής στρατηγικής για την αριστερά και ενός αντικαπιταλιστικού μετώπου με τέτοια στρατηγική.

Από τους ανένταχτους συντρόφους και συντρόφισσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα μέλη των συνιστωσών της που πήραν το λόγο, ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος του ΠΣΟ και δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αναφέρθηκε στην αξία του αντικαπιταλιστικού προγράμματος θυμίζοντας ότι έχει κατατεθεί στο κίνημα από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009-10. Τόνισε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν “μάσησε” στον κυβερνητισμό του ΣΥΡΙΖΑ και, παρόλο που δεν κατάφερε τότε να κερδίσει την πολιτική ηγεμονία, η πρότασή της “καταγράφτηκε, δεν είναι στα αζήτητα, τα μάτια και τα αυτιά του κόσμου είναι τώρα ανοιχτά”.

Ο Γιάννης Σηφακάκης εκ μέρους του ΣΕΚ, τόνισε την ανάγκη της σωστής εκτίμησης για την κατάσταση της κυρίαρχης τάξης. Με αφορμή τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ και το Brexit στη Βρετανία, εξήγησε ότι “οι δύο χώρες πρότυπα του νεοφιλελευθερισμού με το Ρήγκαν και τη Θάτσερ, σήμερα βρίσκονται στην καρδιά της κρίσης”. Με βάση αυτή την εικόνα, ανέδειξε τις δυνατότητες για το κίνημα και την αντικαπιταλιστική αριστερά. “Η πέρα του ΣΥΡΙΖΑ αριστερά παίρνει μεγαλύτερα ποσοστά από τη ΝΔ, η αριστερή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Τσίπρα είναι μεγαλύτερη από τη δεξιά του”, είπε, τονίζοντας το ρόλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη διαμόρφωση αυτής της Αριστεράς και την ανάγκη να προχωρήσει, καλύπτοντας τις ιδεολογικές αναζητήσεις του κόσμου που συνεχίζει να παλεύει.

 


 

 

Θεσσαλονίκη

Με επιτυχία έγινε την περασμένη Δευτέρα 14/11 και η κεντρική πολιτική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης στο Πολυτεχνείο. Πάνω από εκατό άτομα συμμετείχαν στη συζήτηση, παραμονή της “υποδοχής” Ομπάμα και των διαδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης.

Ο Μπάμπης Κουρουνδής, μέλος του ΔΣ του ΔΣΘ και της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ, άνοιξε την κουβέντα θυμίζοντας ότι στο Πολυτεχνείο, κόντρα στις φωνές της ομαλότητας και του συμβιβασμού για να έρθει η δημοκρατία, αυτό που επικράτησε ήταν ο δρόμος του κινήματος και της επαναστατικής αριστεράς, ο δρόμος της εξέγερσης και της ρήξης. Πατώντας τόσο σε εκείνη την εμπειρία όσο και στις σημερινές συνθήκες που ο κόσμος ψάχνει μαζικά εναλλακτική απέναντι στα κόματα της κυρίαρχης τάξης αλλά και στη δεξιά κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι η αντικαπιταλιστική αριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις. Αρκεί να κινηθεί ενωτικά με όσους παλεύουν σε όλα τα μετωπα, από τις απεργίες και το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό κίνημα μέχρι τους πληστειριασμούς, αλλά και με ξεκάθαρη επαναστατική προοπτική. Αφετηρία, όπως είπε, είναι οι απεργίες στις 24 Νοέμβρη και τις 8 Δεκέμβρη.

Ο Γιώργος Ριγόπουλος, από την Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού, μίλησε για το κίνημα των Σκουριών που, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, διατηρεί ζωντανό το δυναμισμό του. Και πρότεινε ένα ευρύ συντονισμό όλων των κινημάτων, από τα σωματεία και τη ΒΙΟΜΕ μέχρι τους πλειστηριασμούς που θα παλέψει ενωτικά τις μνημονιακές επιθέσεις.

Ο Άγγελος Χάγιος, από το ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εκτίμησε την περίοδο ως μεγάλης κρίσης, οικονομικής και πολιτικής, του συστήματος. Τόνισε ότι, παρά τα προβλήματα, η αντικαπιταλιστική αριστερά χρειάζεται να στρέψει τη ματιά της στις δυνατότητες που ανοίγονται και τα αγωνιστικά μηνύματα που έρχονται είτε από την Αμερική είτε από την Ευρώπη. Θύμισε ότι την περίοδο του Πολυτεχνείου η γραμμή του ΚΚΕ, που περιοριζόταν στα φοιτητικά αιτήματα, ξεπεράστηκε από το κίνημα και την εξέγερση, προβάλλοντας έτσι και σήμερα την ανάγκη της πολιτικής γενίκευσης. Ενώ μίλησε και για την πρόταση πολιτικής συνεργασίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με όσους διαφοροποιούνται από το ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε κυριάρχησαν τα καλέσματα για τις διαδηλώσεις των επόμενων ημερών, καθώς και για την οργάνωση των απεργιακών αγώνων με πρώτους σταθμούς τις απεργίες στις 24/11 και 8/12.

 


 

 

ΔιΕΕξοδος

Διήμερο εκδηλώσεων και πανελλαδική συνέλευση συγκρότησής της οργανώνει η “Πρωτοβουλία Αγώνα για την αποδέσμευση από την ΕΕ - ΔιΕΕξοδος” στις 26 και 27 Νοέμβρη στο Πάντειο.

Το πρόγραμμα του διημέρου είναι το εξής:
Σάββατο 26/11, 
10πμ- 8μμ 
Θεματικές συζητήσεις, για: 
• κράτος και ΕΕ 
• ασφάλεια και ΕΕ 
• αγροτοδιατροφικό και ΕΕ 
• η ελαστικοποίηση της εργασίας και ΕΕ 
• εκπαίδευση και ΕΕ 
• κοινωνικά αγαθά με δόσεις σε δόσεις στην ΕΕ
 
Κυριακή 27/11, 
10 πμ -5μμ 
Πανελλαδική Συνέλευση της Κίνησης ΔιΕΕξοδος